23/04/2019

AMF STC 44

4πλό transmodulator με υποστήριξη multi-stream και BISS

Ένα νέο mini Headend της AMF Electronics κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το οποίο εντυπωσιάζει με τις προηγμένες δυνατότητες που διαθέτει. Πρόκειται για το STC 44, μια μονάδα 4πλού transmodulator DVB-S/S2/S2X σημάτων σε 4x DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τη λήψη multi-stream δορυφορικών συχνοτήτων και έχει ενσωματωμένο BISS, κάνοντας επαγγελματική διανομή...

Ένα νέο mini Headend της AMF Electronics κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το οποίο εντυπωσιάζει με τις προηγμένες δυνατότητες που διαθέτει. Πρόκειται για το STC 44, μια μονάδα 4πλού transmodulator DVB-S/S2/S2X σημάτων σε 4x DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τη λήψη multi-stream δορυφορικών συχνοτήτων και έχει ενσωματωμένο BISS, κάνοντας επαγγελματική διανομή τηλεοπτικών προγραμμάτων με σημαντικά αναβαθμισμένο περιεχόμενο. Παρέχει τεράστια ευελιξία στην ρύθμισή του, η οποία πραγματοποιείται πανεύκολα με χρήση ειδικού λογισμικού από υπολογιστή.

Το AMF STC 44 είναι ένα πανίσχυρο mini Headend που μπορεί να λαμβάνει έως τέσσερα ανεξάρτητα δορυφορικά σήματα, ακόμα και από multi-stream transponders, μετατρέποντάς τα στην έξοδο σε τέσσερα ρυθμιζόμενα multiplex επίγειων/καλωδιακών προγραμμάτων. Έχοντας μάλιστα ενσωματωμένη μονάδα BISS, μπορεί να αποδίδει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, παρέχοντας μέσω της υπάρχουσας ομοαξονικής εγκατάστασης ποιοτική τηλεόραση σε ξενοδοχειακές μονάδες, συγκροτήματα Airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ είναι ιδανική λύση για την τροφοδοσία τοπικών αναμεταδοτών.

Χαρακτηριστικά

Έχοντας εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή από σασί λευκού αλουμινίου, το AMF STC 44 έρχεται σε super-compact μέγεθος, με διαστάσεις 181x103x100 χιλιοστών και βάρος 1,6 κιλών. Οι πάνω και κάτω πλευρές του διαθέτουν οπές εξαερισμού που βοηθούν στην αποβολή της θερμότητας από το εσωτερικό του, ενώ το πίσω μέρος τους έχει ενσωματωμένα μεταλλικά στηρίγματα για τοποθέτηση σε Rack ή τοίχο. Η πρόσοψή του εξοπλίζεται με έξι συνολικά υποδοχές τύπου F, τέσσερις εισόδους A, B, C, D για σύνδεση δορυφορικών σημάτων, μια έξοδο επίγειου/καλωδιακού σήματος και μία είσοδο loop through που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λήψη του σήματος εξόδου μιας άλλης μονάδας STC 44. Η κάτω πλευρά του διαθέτει θύρα Ethernet και υποδοχές σύνδεσης καλωδίου ρεύματος και USB τύπου B που αξιοποιούνται από τα παρεχόμενα καλώδια τροφοδοσίας και USB της συσκευασίας. Έχει ενσωματωμένο τροφοδοτικό που μπορεί να λαμβάνει μεγάλου εύρους τάση, κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα σε περιοχές όπου παρατηρούνται διακυμάνσεις της τάσης, όπως για παράδειγμα στα νησιά. Δεν έχει εσωτερικούς ανεμιστήρες, καθώς διαθέτει fanless κατασκευή για πραγματικά αθόρυβη λειτουργία και ελαχιστοποίηση των βλαβών.

Το AMF STC 44 έχει τέσσερα ενσωματωμένα DVB-S/S2/S2X tuners που μπορούν να λαμβάνουν στις εισόδους τους σήματα από ανεξάρτητους δορυφορικούς transponders, ενώ έχουν δυνατότητα να διαχειρίζονται και multi stream συχνότητες. Αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C mux γειτονικών συχνοτήτων (DVB-T: VHF 170-230MHz / UHF 470-862MHz, DVB-C: 50-862MHz), τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 39 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, ενώ το RF σήμα εξόδου έχει υψηλή στάθμη που φτάνει πάνω από τα 95dBμV και MER που ξεπερνάει τα 35dB σε DVB-T και τα 41dB σε DVB-C. Διαθέτει το σημαντικό για τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας πλεονέκτημα να δέχεται χειροκίνητη εισαγωγή κλειδιών BISS, ώστε να μπορεί να αποκωδικοποιεί και κρυπτογραφημένα δορυφορικά κανάλια, όπως τα ελληνικά της DIGEA από τον Eutelsat 3E, αλλά και της ΕΡΤ από τον Hellas Sat 39E, χωρίς την ανάγκη προσθήκης εξωτερικής μονάδας CAM. Υποστηρίζει τεχνολογία pool που παρέχει πλήρη ευελιξία στη δημιουργία των mux εξόδου, καθώς ο εγκαταστάτης μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε πρόγραμμα από οποιαδήποτε από τις 4 εισόδους και να το αντιστοιχίσει σε οποιοδήποτε από τα 4xDVB-T/C κανάλια εξόδου. Υποστηρίζει επίσης λειτουργία Watchdog, για εξασφάλιση σταθερότητας και επαναφορά από τυχόν σφάλματα. Η μονάδα προγραμματίζεται πανεύκολα μέσω της θύρας Ethernet, ή μέσω της θύρας USB-Β από windows υπολογιστή, με τη χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού DTVIface που παρέχει η AMF Electronics.

Σύνδεση στο STC 44

Εκτελώντας το DTVIface από windows υπολογιστή εμφανίζεται η κεντρική κάρτα του μενού, με κάθετη στήλη στο αριστερό μέρος της από εικονίδια επιλογών USB σύνδεσης, Ethernet σύνδεσης, επανεκκίνησης, φόρτωσης έτοιμων ρυθμίσεων, αποθήκευσης ρυθμίσεων, αλλαγής τύπου εξόδου DVB-T/DVB-C και δημιουργίας .html αρχείου με τις τρέχουσες ρυθμίσεις του Headend. Ο προγραμματισμός και ο έλεγχος της μονάδας μπορούν να πραγματοποιούνται είτε μέσω USB, είτε μέσω Ethernet σύνδεσης. Για να είναι όμως εφικτή η Ethernet (τοπικά, ή μέσω internet) σύνδεση, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τις IP ρυθμίσεις της μονάδας. Έχοντας συνδεδεμένο το παρεχόμενο USB καλώδιο, πατάμε το εικονίδιο USB σύνδεσης και στην κάρτα που ανοίγει εισάγουμε την IP που επιθυμούμε σύμφωνα με το τοπικό μας δίκτυο, ενώ σημειώνουμε κάπου την MAC address γιατί θα την χρειαστούμε αργότερα (υπάρχει σε αυτοκόλλητο πάνω στην κάθε συσκευή). Στη συνέχεια αποσυνδέουμε το καλώδιο USB και πατάμε το εικονίδιο web (Ethernet σύνδεσης). Στη νέα κάρτα που ανοίγει πατάμε το + για να προσθέσουμε (αντίστοιχα με το – αφαιρούμε) το Headend μέσα στη λίστα, εισάγοντας το ID που αποτελείται από τα 8 τελευταία ψηφία της MAC address και την IP που ορίσαμε στην προηγούμενη κάρτα, ενώ μπορούμε να δώσουμε και nickname της μονάδας. Παρόλα αυτά, το headend υποστηρίζει DHCP και παίρνει αυτόματα διεύθυνση IP, για όσους είναι προχωρημένοι χρήστες. Εφόσον το Headend είναι συνδεδεμένο στο τοπικό μας δίκτυο τα στοιχεία του μέσα στη λίστα γίνονται μπλε, ενώ επιλέγοντας τη γραμμή τους και το εικονίδιο σύνδεσης (δίπλα από τα πλήκτρα ±) αποκτούμε πρόσβαση στη μονάδα μέσω του τοπικού μας δικτύου, ώστε να μπορούμε να ρυθμίσουμε τις εισόδους και εξόδους της. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται και απομακρυσμένα μέσω internet, εφόσον ο εγκαταστάτης πατήσει το εικονίδιο web και εισάγει στην κάρτα που θα εμφανιστεί τα Software ID και Key που έχει προμηθεύσει η εταιρία, καθώς και τη server address tesla.mdware.org, πόρτα 6666. Στην εισαγωγή των στοιχείων του Headend μέσα στη λίστα θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον και το μοναδικό κλειδί του, ώστε στη συνέχεια όλα τα πεδία να αποκτήσουν πράσινο χρώμα, γεγονός που θα αποδεικνύει τη σύνδεση της μονάδας στο internet.

Ρυθμίσεις

Η κάρτα ρυθμίσεων περιλαμβάνει στο αριστερό της μέρος το πεδίο εισόδων και στο δεξί το πεδίο εξόδων. Καθεμιά από τις A, B, C, D εισόδους διαθέτει πεδία εισαγωγής τιμών συχνότητας και S.R. (Symbol Rate), καθώς και επιλογές Switch για σύνδεση σε DiSEqC 1.0 ή πολυδιακόπτη και Polarity για πολικότητα σήματος (V ή H). Διαθέσιμη είναι επίσης η επιλογή PLS (ROOT, GOLD, COMBO) για multi stream συχνότητες που περιλαμβάνει το πεδίο εισαγωγής της σχετικής τιμής τους, καθώς και αυτό του SSID (ID Stream). Για κάθε συχνότητα που εισάγουμε εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κάρτας η λίστα των διαθέσιμων καναλιών, ενώ από τη στήλη MODULATION επιλέγουμε την έξοδο στην οποία θέλουμε να αποδώσουμε το καθένα από αυτά, κάτι που αντικατοπτρίζεται από το αντίστοιχο πράσινο +. Κάθε εικονίδιο κλειστού λουκέτου υποδεικνύει την ύπαρξη κρυπτογραφημένου καναλιού, στο οποίο πατάμε με διπλό κλικ για να εμφανιστεί ο πίνακας εισαγωγής κλειδιού BISS. Μετά την εισαγωγή του κατάλληλου BISS στα πεδία Even και Odd το κλειδί εμφανίζεται πλέον σπασμένο και το κανάλι αποδίδεται πλέον στην έξοδο σαν ελεύθερο. Στο πεδίο των εξόδων μπορούμε να αλλάξουμε το LCN (EACEM, ITC, NORDIC, AUSTRALIA), να δώσουμε όνομα δικτύου, να ορίσουμε την συχνότητα της πρώτης εξόδου, να επιλέξουμε τύπο διαμόρφωσης (QPSK, QAM16, QAM 64), να ορίσουμε τιμές Bandwidth (7-8MHz), F.E.C. (1/2 έως 7/8), Guard Interval (1/4 έως 1/32) και εξασθένισης της στάθμης του σήματος έως 20dB.

Για τις ανάγκες των δοκιμών μας τροφοδοτήσαμε τις εισόδους του STC 44 με σήματα multistream αναμεταδοτών από τους δορυφόρους Hellas Sat 39E και Eutelsat 9E, καθώς και με αυτά που μεταφέρουν τα κανάλια των DIGEA και ΕΡΤ από Eutelsat 3E και Hellas Sat 39E αντίστοιχα. Από τη λίστα των διαθέσιμων καναλιών επιλέξαμε για διανομή στις εξόδους όλα τα multi stream και τα ελληνικά, στα οποία εισαγάγαμε τα αντίστοιχα BISS κλειδιά τους. Δώσαμε όνομα δικτύου STC44, τιμή συχνότητας πρώτου mux εξόδου 474MHz ώστε τα προγράμματα που επιλέξαμε να μεταδίδονται από τα κανάλια 21, 22, 23, 24 των UHF, δοκιμάσαμε τιμές εξασθένισης έως 5dB και ορίσαμε για κάθε έξοδο διαμόρφωση QAM 64, Bandwidth 8MHz, F.E.C. 7/8 και Guard Interval 1/32. Η τηλεόραση συντονίστηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα τηλεοπτικά κανάλια με απόλυτη επιτυχία και στη συνέχεια συνδέσαμε το πεδιόμετρο στην έξοδο RF του Headend για να μετρήσουμε το σήμα. Έχοντας επιλέξει εξασθένιση 5dB μετρήσαμε στάθμη 87.7dBμV στο multi stream κανάλι LA7d HD του Eutelsat 9E, με 0 εξασθένιση 92.6dBμV στο ελληνικό κανάλι ALPHA του Eutelsat 3E και 94.5dBμV στην ERT SPORTS HD του Hellas Sat 39E, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις το MER ήταν >37.0dB. 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuners: 4xDVB-S/S2/S2X

Έξοδος: 4xMux DVB-C/T, περισσότερα από 39 κανάλια

Συχνότητες εξόδου: DVB-T: 170-230MHz (VHF), 470-862MHz (UHF) / DVB-C: 50-862MHz

Στάθμη εξόδου: 95dBμV

MER: 35dB σε DVB-T / 41dB σε DVB-C

Αποκρυπτογράφηση: Ενσωματωμένο BISS

Διαστάσεις: 181x103x100 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα εκπληκτικό mini Headend, με πανεύκολο προγραμματισμό και προηγμένες δυνατότητες απόδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Υποστηρίζοντας τη λήψη multistream συχνοτήτων και την αποκρυπτογράφηση καναλιών BISS χωρίς την ανάγκη προσθήκης εξωτερικής μονάδας CAM, το STC 44 της AMF Electronics αποτελεί ιδανική λύση για τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας που επιθυμούν να παρέχουν στους πελάτες τους πραγματικά υψηλού ενδιαφέροντος τηλεόραση.

INFO
  • AMF Electronics
  • Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη
  • τηλ: 210-6229298
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.amfelectronics.gr, e-shop B2B: www.amfeshop.com

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.