Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Απριλίου 2019 19:57

Salonica Electronix 2019

2ο Κλαδικό Συνέδριο Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας & Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
5854676af2af41344039378d3934bf21 XL d43083fd

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου το 2ο κλαδικό συνέδριο συστημάτων ασφαλείας και τηλεόρασης Salonica Electronix 2019, που διοργανώθηκε από την εταιρία Libra Press. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου το 2ο κλαδικό συνέδριο συστημάτων ασφαλείας και τηλεόρασης Salonica Electronix 2019, που διοργανώθηκε από την εταιρία Libra Press. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται στην χώρα μας στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας και τηλεόρασης.

Το Salonica Electronix 2019 διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης που βρίσκεται εντός του χώρου της ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη. Εκτός από τα βασικά πάνελ, στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν και περισσότερα από είκοσι workshops, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ομιλίες και live επιδείξεις. Σε αυτά παρουσιάσθηκαν νέες, προηγμένες τεχνολογίες και προϊόντα για συστήματα ασφάλειας, πυρανίχνευσης, IPTV, CCTV, κ.λπ. Δείγματα των νέων τεχνολογιών, καθώς και άλλα συναφή προϊόντα και εφαρμογές, παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο του συνεδριακού κέντρου. Στα 50 και πλέον περίπτερα του εκθεσιακού χώρου, οι μετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ότι πιο σύγχρονο λαμβάνει χώρα στους κλάδους των συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και δικτύων. Ας δούμε αναλυτικά τι είδαμε στο 2ο κλαδικό συνέδριο, όσο αφορά τον χώρο των συστημάτων τηλεόρασης.

Η 2η Ψηφιακή Μετάβαση στην τηλεόραση

Το πάνελ με θέμα “Η 2η Ψηφιακή Μετάβαση στην τηλεόραση” αποτελούνταν από τη δημοσιογράφο του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση κα Ματίνα Παπαχριστούδη, την αντιπρόεδρο ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕΤΤ κα Αγγελική Σγώρα και τον πρόεδρο της ΕΕΤΕΠ (Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας) κο Αντώνη Δημητρίου του Κρήτη TV.

Ματίνα Παπαχριστούδη, Δημοσιογράφος, περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση

Η κα Ματίνα Παπαχριστούδη ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι για την αγορά η 2η Ψηφιακή Μετάβαση είναι μια πρόκληση, ενώ για τους φορείς και τους πρωταγωνιστές της ένας πονοκέφαλος. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της ψηφιακής μετάβασης στην ελεύθερη τηλεόραση, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά το 2008 για να τελειώσει εν μέσω πολλών διαμαρτυριών και διχαστικά για την αγορά το 2014. Αναφέρθηκε στην υποχρέωση της ψηφιακής τηλεόρασης να έχει εγκαταλείψει το φάσμα των 700MHz έως το τέλος του 2020, καθώς και σε μια σειρά ζητημάτων ψηφιακού εκσυγχρονισμού που παραμένουν «παγωμένα». Παρά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσημη ανακοίνωση υιοθέτησης του προτύπου DVB-T2, την τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) σχετικά με τη συχνοτική ζώνη των 700MHz, την έναρξη των διαδικασιών για την απόδοση της ζώνης των 700MHz, την ανακοίνωση της προτυποποίησης των δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης, την έκδοση του τελικού Χάρτη Συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης, την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του δικαιώματος χρήσης των παρόχων δικτύου, την έκδοση των πλάνων μετάβασης, την έναρξη μετακίνησης, την απονομή της ζώνης των 700MHz στους νέους χρήστες, την ολοκλήρωση της και τη διάθεση της ζώνης των 700MHz, το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι η Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ). Αυτό βέβαια είναι ένα απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στις τηλεπικοινωνίες, όχι όμως και στην τηλεόραση όπου υπάρχει στασιμότητα, καθώς το πρόβλημα πιθανώς είναι το κόστος για τους παρόχους και τους πολίτες. Οι πάροχοι ζητούν δυνατότητα επιδότησης στην υποχρεωτική μετάβαση, το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα και στη 2η Ψηφιακή Μετάβαση είναι η απουσία ενημέρωσης των πολιτών για τη νέα ψηφιακή τηλεοπτική πραγματικότητα που έρχεται, καθώς θα απαιτηθεί η αγορά νέου ψηφιακού αποκωδικοποιητή.

Αγγελική Σγώρα, Αντιπρόεδρος ΕΕΤΤ

Η κα Αγγελική Σγώρα παρουσίασε το πλάνο εργασιών της ΕΕΤΤ για τη διάθεση του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Αναφέρθηκε αρχικά στη Διεθνή Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών (WRC-15) που έγινε στη Γενεύη το 2015, όπου καθορίστηκαν νέες ζώνες συχνοτήτων για την πιθανή χρήση 5G εφαρμογών. Επιλέχτηκε η ζώνη των 700MHz και η L-Band, ενώ η χρήση της ζώνης 470-694MHz θα συζητηθεί στην WRC-23. Αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση των κρατών μελών για απονομή του Ψηφιακού Μερίσματος II έως τις 30 Ιουνίου 2020, καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Το πλάνο των ενεργειών της ΕΕΤΤ για τη διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος II περιλαμβάνει την “Προετοιμασία Δημοπρασίας Ψηφιακού Μερίσματος II” και την “Διεξαγωγή Δημοπρασίας Ψηφιακού Μερίσματος II”. Σε ότι αφορά για την τροποποίηση του δικαιώματος της DIGEA, το πλάνο της ΕΕΤΤ περιλαμβάνει τέσσερις ενέργειες. Την τροποποίηση του τεχνοοικονομικού μοντέλου για τον προσδιορισμό των ΑΟΤ (Ανώτατο Όριο Τιμής) των σταθμών εθνικής κάλυψης και τον προσδιορισμό ΑΟΤ κατά τη μεταβατική περίοδο. Τη δημόσια διαβούλευση του νέου μοντέλου και την οριστικοποίησή του. Τη μελέτη σχετικά με το πιθανό κόστος από τον αναδασμό του φάσματος εθνικής κάλυψης για την απονομή Ψηφιακού Μερίσματος II και τη μετάβαση του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής κάλυψης σε τεχνολογία DVB-T2. Και τέλος, τη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής κάλυψης της DIGEA.

Αντώνης Δημητρίου, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ενημερωτικών Περιφερειακών Καναλιών, Κρήτη TV

Ο κος Αντώνης Δημητρίου εξέθεσε συνοπτικά μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή τηλεόραση. Υποστήριξε ότι η περιφερειακή ενημερωτική τηλεόραση είναι σήμερα η πρώτη επιλογή πληροφόρησης, ενημέρωσης, ανοιχτής και ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων στην ελληνική περιφέρεια. Στέκεται καθημερινά στο πλευρό των πολιτών της Περιφέρειας και διαδραματίζει έναν εθνικής σημασίας ρόλο στην υπόθεση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Εξέφρασε το παράπονο ότι η προσφορά και ο ρόλος της δεν έχουν αναγνωριστεί στο βαθμό που τους αξίζει από τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να υποτιμώνται και να παραγνωρίζονται οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Εθνικής και Περιφερειακής Εμβέλειας. Υποστήριξε ότι η 2η Ψηφιακή Μετάβαση βρίσκει την περιφερειακή τηλεόραση μπροστά σε πολύ σοβαρές θεσμικές, οικονομικές και τεχνολογικές εκκρεμότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και κυρίως με ποιους όρους θα γίνει η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, καθώς πρέπει να ξεκαθαριστεί μια σειρά ζητημάτων,  όπως ο νέος χάρτης συχνοτήτων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αδειών και το πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο εκπομπής και τους παρόχους δικτύου. Υποστήριξε ότι η περιφερειακή τηλεόραση υφίσταται εξοντωτική υπερφορολόγηση, ενώ αναφέρθηκε και στο τεχνολογικό πρόβλημα που προκύπτει κατά την εκπομπή του σήματος από την DIGEA, χαρακτηρίζοντάς την εικόνα των περιφερειακών καναλιών θολή και άθλια, καθώς ο τηλεθεατής λαμβάνει μόνο το 30-40% της παραγόμενης ποιότητας. Τέλος, ο κος Δημητρίου αναφέρθηκε στην τεχνολογία OTT (Over The Top), υποστηρίζοντας ότι αποτελεί όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν της μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος.  

Τεχνολογία και αθλητικό περιεχόμενο

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Nova κ. Κώστας Μωραΐτης, ο Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης και ο Broadcasting Operations Senior Manager της Cosmote TV κ. Σπύρος Κουτσούκης, σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, μίλησαν για τη νέα εποχή της συνδρομητικής αλλά και της υβριδικής τηλεόρασης. Η τεχνολογία διεισδύει διαρκώς στον αθλητισμό και η τηλεόραση οφείλει να ακολουθήσει τα γοργά της βήματα.

Σπύρος Κουτσούκης, Broadcasting Operations Senior Manager της Cosmote TV

Το 2018 έκλεισε με πάνω από 540.000 συνδρομητές εδραιώνοντας την Cosmote TV ως την υπ’ αριθμόν ένα στην ελληνική αγορά. Σημειώνουμε ότι πάνω από 30% είναι Hybrid Connected με πρόσβαση σε διαδραστικές και κατά παραγγελία υπηρεσίες, ενώ το Cosmote History είναι το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι με επίκεντρο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, δείγμα του πόσο επενδύει ο όμιλος στις παραγωγές.

Με τη νέα πλατφόρμα Hybrid της Cosmote TV μπορείς, εκτός από τα κανάλια της Cosmote TV, να απολαμβάνεις και μια σειρά από διαδραστικές υπηρεσίες και δυνατότητες, όπως το Cosmote Replay TV για να βλέπεις προγράμματα που έχασες τις προηγούμενες επτά ημέρες, το Cosmote Cinema On Demand με πρόσβαση στον πλούσιο κατάλογο ταινιών της υπηρεσίας, το Cosmote TV Plus για να απολαμβάνεις όποια στιγμή επιθυμείς ταινίες και ξένες σειρές κ.ά. Με την over the top υπηρεσία Cosmote TV GO μπορείς να απολαύσεις τις τηλεοπτικές και διαδραστικές υπηρεσίες της Cosmote TV στο κινητό, στο tablet και στο PC ή το Laptop σου.

Η δε νέα εφαρμογή smart remote, επιτρέπει στους συνδρομητές να χρησιμοποιούν το κινητό τους ως remote control, αλλά και ως ένα digital οδηγό προγράμματος για όλο το περιεχόμενο έως επτά ημέρες μπροστά.

Η πειρατεία βέβαια είναι σημαντικό πρόβλημα για τους παρόχους περιεχομένου και είναι επείγον να αντιμετωπιστεί καθώς επιφέρει πολύ μεγάλες απώλειες για τους δημιουργούς, τους παρόχους, το ίδιο το κράτος.

Η Cosmote TV επενδύει σημαντικά ποσά στη πρόληψη και προστασία των καναλιών της που μεταδίδει από την πλατφόρμα της με τη λήψη των πιο εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων για την αποτροπή της παράνομης χρήσης και θέασης του περιεχομένου.

Κώστας Μωραΐτης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Nova

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που άλλαξε το σκηνικό. Από το 2011μ με την ανάπτυξη των tablets αλλά και την εξέλιξη των κινητών, έχουν αλλάξει τόσο οι τρόποι που καταναλώνουμε τηλεοπτικό περιεχόμενο, αλλά και πολλές φορές το περιεχόμενο το ίδιο. Έτσι έχουμε δύο κατηγορίες υπηρεσιών που έρχονται μέσω των φορητών συσκευών τα companion devices και το TV everywhere. Η Nova καινοτομεί ξανά το 2013 εντάσσει τις τεχνολογίες αυτές στα προϊόντα της και μάλιστα για πρώτη φορά μεταδίδει ποδόσφαιρο σε φορητές συσκευές και laptops μέσω του Nova GO.

Ο τομέας του frontend είναι αυτός που το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά για παρόχους περιεχομένου με στόχο την ενοποιημένη εμπειρία μεταξύ των οθονών – συσκευών, αλλά και τη διατήρηση της ασφάλειας προσφέροντας περιεχόμενο και υπηρεσίες μέσω αυτών.

Τηλεόραση σήμερα είναι κάθε συσκευή που περιέχει οθόνη και μπορεί να αναπαραγάγει video. Στο video και στην παραγωγή του δίνουν ιδιαίτερη σημασία όλοι οι μεγάλοι επενδυτές των γρήγορων δικτύων. Ανυπομονούν να μεγαλώνει ο όγκος των δεδομένων και να αποβαίνουν γρήγορα τις επενδύσεις τους στα δίκτυα. Στον ίδιο άξονα έχουμε και την εμπλοκή του IOT και των ισχυρών homegateways που φροντίζουν συνολικά για τις υπηρεσίες μέσα στο σπίτι μας.

Στη Νova, στρατηγικά, προσπαθούμε και καλύπτουμε όλες τις μορφές μετάδοσης είτε linear είτε on demand με το καλύτερο δυνατό μέσο. Με το Novabox έχουμε ενιαία εμπειρία εναλλάσσοντας προγράμματα είτε μέσω δορυφορικής λήψης είτε επίγειας είτε OTT ταχύτατα με την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Ενδεικτικά, Η Nova έχει ταυτόχρονα με την Αμερική, προστατευμένο ερμητικά το «Game of Thrones». Μαζί με τον νέο και τελευταίο κύκλο μπορούμε να δούμε όλα τα επεισόδια από όλους τους κύκλους μέσω του Nova on demand εντελώς δωρεάν, ενώ ειδικό Linear κανάλι έχει ανοίξει και φιλοξένει το «GOT» για αυτούς που δεν έχουν internet.

Βεβαίως, πρέπει το κράτος να βοηθήσει τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης και να μην τους τιμωρεί έναντι άλλων παρόχων που προέρχονται από το εξωτερικό, δημιουργούντες έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.

Γιάννης Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, πάντα πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, δημιούργησε την πρώτη υβριδική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά, προσφέροντας καινοτόμες διαδραστικές υπηρεσίες. Από τις 4 Δεκεμβρίου 2017, οι υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ διατίθενται ελεύθερα στο ελληνικό κοινό σε όσους διαθέτουν έξυπνες τηλεοράσεις HbbTV-Ready, απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η Υβριδική Ευρυζωνική Τηλεόραση (HbbTV) είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις (premium screens) παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής. Μοναδική προϋπόθεση για να απολαύσει κάποιος τις υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ είναι να έχει Smart TV, τελευταίων ετών, συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Σήμερα, ο αριθμός των έτοιμων τηλεοράσεων (HbbTV ready) στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 420.000 και υποστηρίζονται από τουλάχιστον 15 κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις παγκοσμίως, η ΕΡΤ επενδύει σε νέους τρόπους θέασης περιεχομένου και συγκεκριμένα σε υπηρεσίες OTT (over the top), προσφέροντας νέα ελεύθερα διαδικτυακά κανάλια με αποκλειστικό περιεχόμενο.

Η ΕΡΤ για πρώτη φορά προσφέρει στο ελληνικό κοινό υπηρεσίες δεύτερης οθόνης, δίνοντας στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να μοιράσει περιεχόμενο της έξυπνης συσκευής του στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, αρκεί οι συσκευές να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο και ο χρήστης να έχει κατεβάσει τη νέα εφαρμογή της ΕΡΤ από περιβάλλοντα iOS ή Android ενώ, μέσω των υβριδικών υπηρεσιών της, δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές, να επιλέξουν υπότιτλους για περιεχόμενο σε παραπάνω από μία γλώσσες, καθώς και δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το περιεχόμενο που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο, συμμετέχοντας σε ψηφοφορίες, έρευνες, διαγωνισμούς, κλπ.

Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΕΡΤ μέσω των υβριδικών υπηρεσιών δίνει στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει αυτό που βλέπει, με την επιλογή κάμερας παρακολούθησης περιεχόμενου, από γωνία θέασης 360 μοιρών, σε πραγματικό αλλά και κατά απαίτηση χρόνο. Συν ότι πλέον.

IKUSI Hellas

Ο κος Θανάσης Κυριακόπουλος της IKUSI Hellas μίλησε για την εφαρμογή της τεχνολογίας IPTV στα ξενοδοχεία. Αναφέρθηκε αρχικά στον πρωτεύοντα ρόλο που έπαιξε η εταιρία κατά την περίοδο της αναλογικής τηλεόρασης στην αύξηση των διαθέσιμων τηλεοπτικών καναλιών που παρείχαν στους πελάτες τους τα ακριβά ξενοδοχεία, πέρα από τα δύο της ΕΡΤ που ήταν τα μοναδικά που εκπέμπανε τότε, γεγονός πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη. Η εξέλιξη της ψηφιακής δορυφορικής και επίγειας τηλεόρασης δημιούργησε νέα δεδομένα και ανάγκες, αυξάνοντας τη ζήτηση για περισσότερα κανάλια με υψηλότερη ποιότητα εικόνας. Αυτό έφερε επανάσταση στη δουλειά των εταιριών, καθώς έπρεπε να βρεθεί τρόπος, ώστε να χωρέσουν περισσότερα κανάλια στις μονάδες διανομής. Κι ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια χρειάζονταν δύο ολόκληρα rack για να μεταδίδονται 60-70 κανάλια, σήμερα πλέον με το IKUSI Flow μπορούν να αποδοθούν έως 250 HD ή 400 SD κανάλια. Το IKUSI Flow μάλιστα, διαθέτει το πλεονέκτημα να λαμβάνει και multi-stream συχνότητες, μέσω των οποίων εκπέμπουν περίπου 150 εξαιρετικά ποιοτικά ιταλικά και γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια. Απαραίτητη ήταν επίσης η εξοικονόμηση μεγέθους για την κατάληψη μικρότερου χώρου στο Control Room του ξενοδοχείου, κάτι που επιτυγχάνει άριστα το IKUSI Flow, καθώς διαθέτοντας πολύ μικρό μέγεθος μπορεί να χωρέσει 10 φέτες, ενώ με μόλις 3 μπορούν να αποδοθούν 90-130 κανάλια. Μια ακόμα εξέλιξη ήταν η ανάγκη αλλαγής του τρόπου διανομής καναλιών, όχι πλέον μέσω RF, αλλά μέσω IPTV. Όπως είπε ο κος Κυριακόπουλος, η τεχνολογία IPTV έχει υιοθετηθεί από τα 5 και 4 αστέρων ξενοδοχεία, ενώ εκτιμάται πως τα επόμενα 4-5 χρόνια και όλα τα 3 αστέρων ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυτή τη λύση. Η τεχνολογία αυτή έχει αποδείξει εδώ και 15 χρόνια ότι έχει τεράστια πλεονεκτήματα όχι μόνο σε σχέση με τη διανομή καναλιών, καθώς οι επισκέπτες των ξενοδοχείων μπορούν να απολαμβάνουν τηλεόραση με προηγμένο μενού, καλωσόρισμα στη γλώσσα τους, Video On Demand με δυνατότητα θέασης σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου από τις φορητές συσκευές τους, δυνατότητα να βλέπουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το ξενοδοχείο, σημεία ενδιαφέροντος και πολλά άλλα. Έτσι, τα ξενοδοχεία αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς εκτός από την διανομή αυξημένου αριθμού τηλεοπτικών καναλιών αναβαθμίζουν σημαντικά το προϊόν που προσφέρουν γενικότερα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες τους. Άψογη συνεργασία με το IKUSI Flow έχουν οι Smart Hotel τηλεοράσεις LG Pro:Centric, καθώς διαθέτουν ενσωματωμένο middleware και μπορούν να λειτουργούν σαν IPTV Set Top Box, χωρίς την ανάγκη προσθήκης εξωτερικής συσκευής. Ο κος Κυριακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον προγραμματισμό του IKUSI Flow και στις νέες μονάδες HTI. Οι μονάδες HTI είναι ClassA και έχουν πλήρη συμβατότητα με τους προηγούμενους transmodulators, χρησιμοποιώντας ίδια τροφοδοτικά και rack, ενώ εκτός των IP αποδίδουν 4 DVB-S2/T2/C2 πλήρως ρυθμιζόμενα κανάλια εξόδου, χωρίς τον περιορισμό κατάληψης γειτονικών συχνοτήτων που υποστηρίζουν λύσεις άλλων εταιριών. Η διαχείρισή τους γίνεται τοπικά η απομακρυσμένα μέσω Ethernet, ενώ υπάρχει δυνατότητα αποστολής e-mail alert για ειδοποίηση σε περίπτωση βλάβης. Η διαχείριση επιτρέπει επίσης την άμεση αποκατάσταση της λίστας καναλιών, κάτι που μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση τερματισμού εκπομπής, ή σε αλλαγή ονομασίας τους.

LEMCO

Ο κος Κώστας Λεμπιδάκης της LEMCO έκανε αρχικά μια μίνι αναφορά στις δραστηριότητες και την πορεία της εταιρίας στο χώρο, παρουσιάζοντας video με τα πρωτοποριακά προϊόντα της. Στη συνέχεια μίλησε για τη νέα σειρά επαγγελματικών mini Headend Microline, τα οποία προορίζονται για μικρές και πολύ μικρές εγκαταστάσεις. Η σειρά Microline περιλαμβάνει τρεις οικογένειες, τις MLH, MLF και MLC. Η MLH (HDMI) αποτελείται από 6 διαφορετικά μοντέλα που μπορούν να δέχονται στην είσοδο 2,4, ή 6 πηγές HDMI και να τις μετατρέπουν είτε σε IP, είτε σε RF 4xDVB-T/C multiplex, ή είναι υβριδικά και μπορούν να αποδίδουν RF ή IP. Τα μοντέλα MLH αποτελούν ιδανική λύση για διανομή HDMI σήματος των αποκωδικοποιητών Nova και COSMOTE TV σε δωμάτια ξενοδοχείων. Τα MLH-100, MLH-101 αποδίδουν έξοδο RF, τα MLH-200, MLH-201 αποδίδουν IP, ενώ τα MLH-300, MLH-301 αποτελούν υβριδικές λύσεις και αποδίδουν εναλλακτικά είτε RF, είτε IP. Η οικογένεια MLF (Free To Air) αποτελείται επίσης από 6 διαφορετικά μοντέλα. Το MLF-100 διαθέτει 4xRF εισόδους που μπορούν να λαμβάνουν είτε DVB-S/S2, είτε DVB-T/T2, είτε DVB-C σήματα και να τα μετατρέπουν σε 4 μπουκέτα DVB-T ή DVB-C, ενώ το MLF-101 διαφοροποιείται στο γεγονός ότι είναι συμβατό με το νέο πρότυπο δορυφορικής μετάδοσης DVB-S2X. Τα MLF-200 και MLF-201 λαμβάνουν τα ίδια σήματα, αποδίδουν όμως στην έξοδο σήμα IP, ενώ τα MLF-300 και MLF-301 αποτελούν υβριδικές λύσεις και αποδίδουν στην έξοδο RF και IP. Η τρίτη οικογένεια Microline είναι η MLC (CI) που περιλαμβάνει 6 μοντέλα με 2 υποδοχές Common Interface, τα οποία δέχονται Flex CAM για αποκρυπτογράφηση δορυφορικών καναλιών, ώστε να αποδοθούν σαν ελεύθερα στο ομοαξονικό δίκτυο. Το MLC-100 διαθέτει 2 εισόδους για λήψη DVB-S/S2/T/T2/C σημάτων, το MLC-101 έχει 2 εισόδους που μπορούν να λαμβάνουν και DVB-S2X σήματα, ενώ και τα δύο μοντέλα αποδίδουν 4 εξόδους RF. Τα MLC-200 και MLC-201 έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά λήψης,αλλά αποδίδουν στην έξοδο σήμα IP, ενώ τα MLC-300 και MLC-301 είναι υβριδικά μοντέλα και αποδίδουν RF και IP. Παρά το εξαιρετικά μικρό τους μέγεθος, τα Microline συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε ακριβότερα Headends. Διαθέτουν τεχνολογία pool, κάτι που επιτρέπει την επιλογή οποιουδήποτε καναλιού από οποιαδήποτε είσοδο και τη διανομή του σε οποιαδήποτε έξοδο, ενώ κάθε mini Headend μπορεί να αποδώσει συνολικά περίπου 25-30 προγράμματα. Διαθέτουν multi-standard εισόδους για λήψη όλων των προτύπων ψηφιακής μετάδοσης, ενώ τα μοντέλα που υποστηρίζουν DVB-S2X σήματα μπορούν να λαμβάνουν και multi-stream συχνότητες. Ο κος Λεμπιδάκης τόνισε επίσης τα πλεονεκτήματα της δυνατότητας EPG over IP που διαθέτουν οι μονάδες, χωρίς τη δυνατότητα χρήσης εξωτερικού EPG server, καθώς και της υποστήριξης διπλής εξωτερικής τροφοδοσίας που εξασφαλίζει αδιάλειπτη λειτουργία. Συνοπτικά, τα Microline απευθύνονται σε ξενοδοχεία που επιθυμούν μια ποιοτική λύση διανομής τηλεοπτικών προγραμμάτων, κρατώντας όμως το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια, ο κος Νίκος Γουναλάκης της Digital Innovations παρουσίασε με λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους προγραμματισμού των mini Headend Microline, ο οποίος πραγματοποιείται τοπικά ή απομακρυσμένα μέσω IP. Υπογράμμισε επίσης, ότι τα Microline διατηρούν το ίδιο web interface που διαθέτουν όλα τα Headends της LEMCO.

 

DIGITAL INOVATIONS

Οι επισκέπτες της έκθεσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περίπτερο της DIGITAL INOVATIONS.

Ο κος Ν. Γουναλάκης αναφέρθηκε στο συνέδριο στις λύσεις Fiber to the Room, που διαθέτει στην ελληνική αγορά.

ASTRA SAT

Το team της Astra Sat κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού με την συμμετοχή του στο συνέδριο.

ΕΡΤ

Η ΕΡΤ παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την υπηρεσία υβριδικής TV που διαθέτει πρώτη στην ελληνική αγορά.

MISTRAL

O κος Ραφαήλ Ορφανίδης και η κα Μαρία Ορφανίδου παρουσίασαν τις νέες κεραίες και ενισχυτές της Mistral στο κοινό της Salonica Electronix 2019.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τις λύσεις επίγειας ψηφιακής λήψης παρουσίασε στην Salonica Electronix 2019 η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

TRONIX

Με πλήρη γκάμα προϊόντων από τους χώρους των συστημάτων ασφαλείας και τηλεόρασης κατέβηκε η Tronix στην Salonica Electronix 2019.

 {gallery}26445{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...