24/09/2019

AMIKO VIPER 4K

Ο πρώτος Enigma2 Combo δέκτης της Amiko που υποστηρίζει 4K, DVB-S2X και multi-stream

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η Amiko διευρύνει την οικογένεια των δεκτών της, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο που διαθέτει πανίσχυρα χαρακτηριστικά και υψηλή αξιοπιστία στη λειτουργία του. Πρόκειται για τον Viper 4K, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο καθαρόαιμο Enigma2 combo δέκτη της Amiko που έρχεται με υποστήριξη 4K UHD H.265/HEVC και δύο νέας γενιάς tuners...

Η Amiko διευρύνει την οικογένεια των δεκτών της, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο που διαθέτει πανίσχυρα χαρακτηριστικά και υψηλή αξιοπιστία στη λειτουργία του. Πρόκειται για τον Viper 4K, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο καθαρόαιμο Enigma2 combo δέκτη της Amiko που έρχεται με υποστήριξη 4K UHD H.265/HEVC και δύο νέας γενιάς tuners, συμβατά με όλα τα σύγχρονα πρότυπα του DVB. Ένα DVB-S2X με δυνατότητα λήψης multi-stream δορυφορικών εκπομπών και ένα υβριδικό DVB-C/T2 tuner για λήψη καλωδιακών/επίγειων προγραμμάτων. Υποστηρίζει USB Wi-Fi για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, ενώ η συμβατότητά του με Kodi και HbbTV είναι πραγματικά υποδειγματική!

Ο Amiko Viper 4K είναι ένας Enigma2 combo δέκτης που μπορεί και υποστηρίζει άριστα όλες τις λειτουργίες του, ανεξαρτήτως του image που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Χάρη στα δύο νέας γενιάς tuners του, μπορεί να λαμβάνει τα δορυφορικά κανάλια που μεταδίδονται με το εκτεταμένο πρότυπο DVB-S2X, αλλά και αυτά που εκπέμπουν μέσω πολλαπλής ροής (multi-stream), ενώ λαμβάνει και τα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, έχοντας ταυτόχρονα συμβατότητα με το επερχόμενο πρότυπο επίγειας ψηφιακής εκπομπής. Υποστηρίζει UHD ανάλυση (2160p) HLG/HDR 10bit και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC που του επιτρέπουν να αναπαράγει και UHD δορυφορικά κανάλια. Υποστηρίζει ρυθμιζόμενη λειτουργία PiP (Picture in Picture) που ενεργοποιεί την ταυτόχρονη προβολή δύο διαφορετικών καναλιών στην τηλεόραση, ενός HD και ενός UHD ανάλυσης. Μπορεί να λειτουργεί και σαν PVR, ώστε να εκτελεί ζωντανές και προγραμματισμένες εγγραφές προγραμμάτων. Χάρη στην άριστη υποστήριξη του Kodi, ο Viper 4K λειτουργεί επίσης εξαιρετικά σαν media player και μπορεί να αναπαράγει όλες τους τύπους αρχείων video και ήχου από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, αλλά και να εκτελεί IPTV streaming.

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko Viper 4K έρχεται σε ένα όμορφα σχεδιασμένο μαύρο μεταλλικό σασί, με διαστάσεις 220x125x40 χιλιοστών. Στο κέντρο της πρόσοψής του είναι τοποθετημένη τετραψήφια οθόνη επτά τμημάτων και αριστερά της ενδεικτικό LED λειτουργίας. Η πίσω πλευρά του δέκτη διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό συνδέσεων που περιλαμβάνει: υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V, μικροσκοπικό πλήκτρο RECOVERY, διακόπτη ON/OFF, υποδοχή SD CARD (microSD), θύρες USB 2.0, Gigabit LAN, HD-OUT (HDMI 2.0a), mini AV, S/PDIF (οπτική) για έξοδο ψηφιακού ήχου, USB 3.0, mini RS-232 για service και CA για πρόσβαση έξυπνης κάρτας, καθώς και υποδοχές DVB-C/T2, DVB-S2 για αντίστοιχες συνδέσεις καλωδιακού/επίγειου και δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V-2A και φυλλάδιο γρήγορης εκκίνησης.

Στο εσωτερικό του ο Amiko Viper 4K διαθέτει Hisilicon chipset Hi3798MV200 της Huawei, το οποίο εξοπλίζεται με 64-bit επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARMv7. Ο επεξεργαστής αυτός διαθέτει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4x1.6GHz) και αποδίδει 15.000 DMIPS, ενώ “παντρεύεται” με επεξεργαστή γραφικών Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την υλοποίηση της αναπαραγωγής τρισδιάστατων γραφικών. Είναι εξαιρετικά αποδοτικός και αποκωδικοποιεί με πολύ μεγάλη άνεση 4K UHD δορυφορικά κανάλια. Αποδίδει εξαιρετικά την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR 10bit και HLG που παρέχουν βελτιωμένες χρωματικές αποχρώσεις και αυξάνουν την ποιότητα της εικόνας, ενώ μπορεί να αναπαράγει αρχεία video H.264 και H.265/HEVC με ανάλυση 2160p. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+ και DTS. Διαθέτει μνήμη RAM με ονομαστική τιμή 1GB DDR4, από την οποία το σύνολο της πραγματικής διαθέσιμης φτάνει περίπου τα 950MB, αφήνοντας ελεύθερα περίπου τα 600MB. Έχει επίσης εσωτερική μνήμη FLASH 8GB eMMC που εξασφαλίζει γρήγορη εναλλαγή καναλιών, από την οποία το σύνολο της πραγματικής διαθέσιμης τιμής της φτάνει τα 6.4GB, ενώ για εγκαταστάσεις πρόσθετων μένουν ελεύθερα τα 5.8GB.

Υλικό

Ο Amiko Viper 4K έχει ενσωματωμένα στην μητρική πλακέτα του δύο tuners που υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα πρότυπα λήψης. Συγκεκριμένα, διαθέτει ένα τύπου NIM RDA5815m δορυφορικό tuner που έχει ενσωματωμένο ψηφιακό αποδιαμορφωτή Silabs Si2166-D60 για τα DVB-S2X, αλλά και τα DVB-S2 σήματα που μεταφέρουν προγράμματα πολλαπλής ροής, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τις επίγειες ψηφιακές πλατφόρμες -κυρίως- της Ιταλίας και της Γαλλίας για τις δορυφορικές multi-stream μεταδόσεις τους που τροφοδοτούν τα κέντρα επίγειας εκπομπής. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, ενώ έχει μεγάλη ευαισθησία και εκτελεί σε ταχύτατους χρόνους τις εναλλαγές καναλιών. Υποστηρίζει άριστα τη λειτουργία Blind Scan που εκτελείται ταχύτατα, καθώς αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η πλήρης (αναμεταδοτών και καναλιών) τυφλή ανίχνευση ολόκληρου του δορυφόρου Astra 23.5E πραγματοποιείται μέσα σε 6 περίπου λεπτά. Ο δέκτης διαθέτει επίσης και ένα υβριδικό DVB-C/T2 tuner μάρκας Altobeam, το οποίο έχει ενσωματωμένο chip ATBM7821 με αποδιαμορφωτές για λήψη καλωδιακής/επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Διαθέτει κι αυτό υψηλή ευαισθησία και εκτελεί την ανίχνευση ολόκληρης της επίγειας μπάντας μέσα σε 7-8 λεπτά.

Ως καθαρόαιμος Enigma2 δέκτης ο Amiko Viper 4K διαθέτει δυνατότητα αποκρυπτογράφησης υπηρεσιών, καθώς εξοπλίζεται με θύρα CA για πρόσβαση έξυπνης κάρτας, ενώ λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 του επεξεργαστή υποστηρίζεται ο emulator OSCAM, κάτι που δοκιμάσαμε με απόλυτη επιτυχία. Για την πρόσβαση στο internet διαθέτει Gigabit LAN interface που του εξασφαλίζει γρήγορους χρόνους σύνδεσης, ενώ υποστηρίζει και USB Wi-Fi ώστε με τη χρήση ενός μικρού μεγέθους adaptor (chip Ralink RT5370) να μπορεί να συνδέεται και ασύρματα, κάτι που εφαρμόσαμε επίσης με επιτυχία καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών μας. Ο δέκτης μπορεί μέσω της οπτικής εξόδου S/PDIF να συνδεθεί σε ενισχυτή Home Cinema που αναδεικνύει τη δυνατότητα υποστήριξης ψηφιακού ήχου, ενώ χάρη στην αναλογική mini AV θύρα του γίνεται εφικτή η σύνδεσή του ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις.

Λογισμικό – Αναβάθμιση

Ο Amiko Viper 4K έρχεται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό OpenATV 6.2, το οποίο περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux 4.4.35 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα αρχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του δέκτη και διάφορα ενσωματωμένα πρόσθετα, χωρίς να συνοδεύεται από emulators. Εμείς όμως προτείνουμε την αναβάθμισή του με κάποιο πιο πρόσφατο, το οποίο μπορεί εύκολα να βρει ο χρήστης και να το κατεβάσει από το διαδίκτυο. Επί του παρόντος, τα images που υποστηρίζουν τον Amiko Viper 4K είναι τα OpenHDF 6.4, OpenVix 5.3, OpenATV 6.3 και PurE2 6.3, τα οποία φυσικά και δοκιμάσαμε στο σύνολό τους. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του δέκτη, καθώς είναι από τις λίγες φορές που υποστηρίζονται σωστά όλες οι λειτουργίες του, ανεξαρτήτως του image που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Παρόλα αυτά, κατά την άποψή μας το OpenHDF 6.4 είναι ξεκάθαρα το καλύτερο και κερδίζει με ευκολία την προτίμησή μας. Η αναβάθμιση του λογισμικού πραγματοποιείται φλασάροντας το δέκτη με νέο image, διαδικασία που είναι πανεύκολη και εκτελείται με τη χρήση ενός φορμαρισμένου σε FAT-32 USB stick. Αρχικά, χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή και κάνουμε extract το αρχείο .zip του image, ώστε να εμφανιστεί ο φάκελός του (π.χ. openvix-5.3.001.release-viper4k_mmc). Ανοίγουμε το φάκελο και αντιγράφουμε από εκεί απευθείας στο root του stick το φάκελο amiko και τα αρχεία apploader.bin, bootargs.bin, fastboot.bin, usb_update.bin. Στη συνέχεια, με το διακόπτη σε θέση OFF τοποθετούμε το stick σε μια USB θύρα του δέκτη. Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό αντικείμενο κρατάμε πατημένο το μικροσκοπικό πλήκτρο RECOVERY και θέτουμε το διακόπτη σε θέση ON. Μόλις εμφανιστεί στην οθόνη του δέκτη η λέξη updt απελευθερώνουμε το πλήκτρο RECOVERY και περιμένουμε να εμφανιστεί στην τηλεόραση το μενού της αναβάθμισης. Έπειτα χρησιμοποιούμε το τηλεχειριστήριο για να κατευθυνθούμε στην επιλογή Recovery from USB και επιλέγουμε OK για να ξεκινήσει η αναβάθμιση του λογισμικού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο περίπου λεπτά, οπότε και ο δέκτης εκτελεί αυτόματα επανεκκίνηση, ώστε να εμφανιστεί στη συνέχεια ο γνώριμος οδηγός αρχικών ρυθμίσεων των Enigma2 δεκτών.

Ανάλυση 4K UHD

Το πρώτο βήμα του οδηγού αρχικών ρυθμίσεων του δέκτη εμφανίζει το μενού ανάλυσης της εικόνας. Όμως, η επιλογή 2160p ανάλυσης που αναδεικνύει την υποστήριξη UHD εικόνας που διαθέτουν οι σύγχρονες 4K τηλεοράσεις απουσιάζει προς το παρόν από τα περισσότερα images, καθώς είναι διαθέσιμη μόνο στο OpenVix 5.3. Αυτό αποτελεί και το μοναδικό στην κυριολεξία χαρακτηριστικό που δεν υποστηρίζεται από το σύνολο των images, κάτι που όμως είναι εφικτό να διορθωθεί με επόμενη αναβάθμισή τους.

HbbTV – HDMI CEC – PiP

Με την εγκατάσταση του hbbtv-webkit που βρίσκεται διαθέσιμο για λήψη από το αποθετήριο των πρόσθετων, ενεργοποιείται σε όλα τα images η υποστήριξη του HbbTV. Έτσι, με πάτημα του κόκκινου πλήκτρου του τηλεχειριστηρίου, ο δέκτης προβάλει στην τηλεόραση υβριδικές υπηρεσίες που εκπέμπουν παράλληλα με το γραμμικό πρόγραμμα τηλεοπτικών καναλιών. Η λειτουργία του HbbTV εκτελείται άριστα και το ενδιαφέρον είναι ότι η πλατφόρμα της ΕΡΤ Hybrid υποστηρίζεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σε όλα ανεξαιρέτως τα images, κάτι που δεν ισχύει πάντα ακόμα και σε ακριβότερους Enigma2 δέκτες της αγοράς. Η ρύθμιση HDMI CEC βρίσκεται επίσης διαθέσιμη στο μενού όλων των images και με την ενεργοποίησή της επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία του δέκτη με τηλεοράσεις που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο αυτό. Επιπλέον, ο Amiko Viper 4K υποστηρίζει ρυθμιζόμενη λειτουργία PiP που ενεργοποιεί την ταυτόχρονη εμφάνιση δύο καναλιών στην τηλεόραση. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα ένα επίγειο ψηφιακό HD και ένα δορυφορικό κανάλι, ακόμα και UHD ανάλυσης, κάτι που δεν υποστηρίζεται πάντα από τους 4K δέκτες της αγοράς.

IPTV - YouTube - Kodi

Τα images του Amiko Viper 4K ενσωματώνουν την έκδοση 1.17.0 του GStreamer που είναι πολύ πρόσφατη κι έτσι ο δέκτης είναι απόλυτα συμβατός για IPTV streaming, κάτι που δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας USB Wi-Fi σύνδεση, ο δέκτης ανταποκρίθηκε εξαιρετικά, ακόμα και σε προγράμματα με πολύ υψηλή ανάλυση εικόνας. Δοκιμάσαμε και τη λειτουργία του YouTube, το οποίο κατεβάσαμε πρώτα από το αποθετήριο των πρόσθετων. Η αναζήτηση και αναπαραγωγή των 4K UHD video εκτελέστηκαν απολύτως ομαλά σε όλα τα images, ενώ για να έχουμε απόδοση UHD ανάλυσης θα πρέπει μέσα από το μενού ρυθμίσεων του πρόσθετου να ορίσουμε επιλογή 3840x2160p. Από το αποθετήριο των πρόσθετων κατεβάσαμε και τον Kodi, ενώ συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο με πλούσιο περιεχόμενο αρχείων video. Ο εκπληκτικός αυτός media center έρχεται στην έκδοση 17.6 krypton και λειτουργεί τέλεια, καθώς χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή τον δικό του media player και όχι αυτόν του δέκτη. Η αναπαραγωγή των video με ανάλυση UHD και κωδικοποίηση H.265/HEVC πραγματοποιήθηκε με μεγάλη άνεση, ενώ ο DTS ήχος των ταινιών εκτελέστηκε απροβλημάτιστα. Φυσικά, κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις γλώσσας αναγνωρίστηκαν και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι. Τέλος, δοκιμάστηκε σε όλα τα images με επιτυχία η εγγραφή ζωντανού και προγραμματισμένου προγράμματος.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: 64-bit Quad Core ARMv7 (Hisilicon Hi3798MV200 Huawei), 1.6GHz (4x1.6GHz)/ 15.000 DMIPS

GPU: Mali-450 MP / OpenGL ES 2.0

RAM: RAM 1GB DDR4

FLASH: 8GB eMMC

Λογισμικό: OpenATV 6.2 (προ-εγκατεστημένο)

Αποκρυπτογράφηση: 1xCA

Tuners: 1xDVB-S2X Multi Stream, 1xDVB-C/T2

Συνδεσιμότητα: Gigabit LAN, USB Wi-Fi

Πρόσοψη: Οθόνη LED 4 ψηφίων

PVR: Μέσω USB σκληρού δίσκου

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x HDMI 2.0, 1x AV, 1x S/PDIF, 1x RS-232, 1x SD CARD

Διαστάσεις: 220x125x40 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα δέκτη που πλην της 2160p (UHD) ανάλυσης αναδεικνύει άριστα όλες τις δυνατότητές του, λειτουργώντας με οποιοδήποτε από τα images που τον υποστηρίζουν. Επειδή μάλιστα το καταφέρνει χωρίς την ανάγκη παρεμβάσεων με πολύπλοκες χειροκίνητες εγκαταστάσεις, δεν απευθύνεται σε λίγους, αλλά σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Αξιοσημείωτη ήταν η απόλυτη σταθερότητα της λειτουργίας του καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών μας, καθώς δεν εμφανίστηκε ποτέ η οθόνη με το ενοχλητικό γρανάζι. Διαθέτοντας δυνατότητα λήψης multi-stream εκπομπών, άριστη ποιότητα εικόνας, ταχύτατους χρόνους εναλλαγής καναλιών, άψογη υποστήριξη Kodi και HbbTV, αλλά και λογικό για την κατηγορία του κόστος, ο Amiko Viper 4K αποτελεί ξεκάθαρα μια άριστη πρόταση αγοράς!

INFO
  • Astra Sat
  • Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης
  • τηλ: 2310-784232 | fax: 2310-782251
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.astrasat.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.