23/10/2019

H96 MAX & X96S

Νέα Android TV Box με υποστήριξη 4K UHD

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Δύο νέα TV Boxes που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στην Ψηφιακή Τηλεόραση. Πρόκειται για τα H96 Max και X96X, τα οποία βασίζονται σε λογισμικό Android και υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC με ανάλυση 4K UHD.

Δύο νέα TV Boxes που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στην Ψηφιακή Τηλεόραση. Πρόκειται για τα H96 Max και X96X, τα οποία βασίζονται σε λογισμικό Android και υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC με ανάλυση 4K UHD. Έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi και Bluetooth, ενώ έρχονται με προ-εγκατεστημένα τα Netflix, Kodi, YouTube, αλλά και το Google Play Store που φέρνει μαζί του όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές του Android.

Τα Android TV Box είναι μια κατηγορία συσκευών που βελτιώνονται συνεχώς, με όλο και πιο ισχυρά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να αναπαράγουν τεράστια ποικιλία τηλεοπτικού περιεχομένου, μετατρέποντας έτσι το σαλόνι σε οικιακό κινηματογράφο. Με τα H96 Max και X96S οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν το περιεχόμενο της συνδρομής τους από την υπηρεσία του Netflix, να βλέπουν 4K video από το YouTube, να εκτελούν online streaming σε IPTV τηλεοπτικά κανάλια και να παρακολουθούν τις αποθηκευμένες ταινίες τους χρησιμοποιώντας τον Kodi, ενώ μέσα από το Google Play Store μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές και games που εμπλουτίζουν την ψυχαγωγία τους. Επιπλέον, χάρη στις δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi και Bluetooth, οι συσκευές προσφέρουν τεράστια ευελιξία για την τοποθέτησή τους, επιτρέποντας ταυτόχρονα και το άνετο σερφάρισμα στο Internet από τον καναπέ του σαλονιού.

Χαρακτηριστικά

Το H96 Max έρχεται σε ένα πανέμορφο τετράγωνο μαύρο σασί, στο οποίο είναι τυπωμένες μπλε και μωβ πινελιές που δίνουν μία πολύ ευχάριστη αίσθηση, με διαστάσεις 109x109x18 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED, ενώ περιμετρικά είναι τοποθετημένες οι υποδοχές σύνδεσής του. Συγκεκριμένα, στη δεξιά του πλευρά διαθέτει υποδοχή TF (microSD) και θύρες USB 2.0, USB 3.0 και στο πίσω μέρος υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V/2A και θύρες ETHERNET, HDMI 2.0, mini AV. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 5V/2A και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης. Από την άλλη πλευρά, το X96S έρχεται σε μορφή HDMI stick και μπορεί να συνδεθεί απευθείας στην τηλεόραση, έχοντας διαστάσεις 98x33x13 χιλιοστών. Η δεξιά του πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχές TF, micro USB για σύνδεση εξωτερικής τροφοδοσίας και IR για σύνδεση καλωδίου επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, ενώ στην αντίθετη από την HDMI πλευρά είναι τοποθετημένη μια USB 3.0 θύρα. Στο κουτί της συσκευασίας βρίσκουμε τηλεχειριστήριο, καλώδιο HDMI, USB φορτιστή DC 5V/1A, καλώδιο USB-A αρσενικό σε micro USB, καλώδιο επέκτασης με IR αισθητήρα υπέρυθρων που είναι απαραίτητο για τον τηλεχειρισμό του TV Box, καλώδιο επέκτασης HDMI (θηλυκό σε αρσενικό) και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης.

Το H96 Max βασίζεται σε Android 9.0 Pie και στο εσωτερικό του διαθέτει Rockchip RK3318 chipset που έχει ενσωματωμένο 64bit επεξεργαστή Cortex-A53, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.3GHz (4x1.3GHz). Διαθέτει επίσης πενταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-450MP (έως 750MHz) που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Το X96S βασίζεται σε Android 8.1 Oreo και φοράει chipset AMLogic S905Y2 που κι αυτό είναι εξοπλισμένο με 64bit επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων Cortex-A53, οι οποίοι όμως συγχρονίζουν στα 2.0GHz (4x2.0GHz). Εξοπλίζεται επίσης με διπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-G31 που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.2. Σε ότι αφορά τη μνήμη τους και τα δύο TV Box διαθέτουν RAM 2GB και FLASH 16GB eMMC. Έχουν δυνατότητα να αποκωδικοποιούν video H.265 HEVC MP-10@L5.1 με 4K@60fps ανάλυση και υποστήριξη HDR που παρέχει βαθύτερη και πιο ζωντανή εικόνα με βελτιωμένα χρώματα και αντίθεση. Υποστηρίζουν επίσης αποκωδικοποίηση VP9 Profile-2, AVS2 Profile-2 και H.264 AVC HP@L5.1, έως 4K@60fps, καθώς και H.264 MVC, MPEG-4 ASP@L5, WMV/VC-1 SP/MP/AP, AVS-P16(AVS+) /AVS-P2, MPEG-2 MP@HL, MPEG-1 MP@HL και RealVideo 8/9/10, έως 1080p@60fps. Όμως, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα TV Box της κατηγορίας αυτής, τα H96 Max και X96S δίνουν κι αυτά μέσω της HDMI 2.0 θύρας τους μέγιστη ανάλυση 1080p (Full HD). Το H96 Max εξοπλίζεται επίσης και με θύρα mini AV που επιτρέπει τη σύνδεσή του ακόμα και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις. Σε ότι αφορά τον ήχο, υποστηρίζουν Dolby Atmos, AC3 (Dolby Digital), E-AC3 (Dolby Digital Plus/DD+), AAC, DTS, DTS HD και Dolby True HD.

Βασικές λειτουργίες

Η χρήση της υπηρεσίας του Netflix, η αναπαραγωγή 4K video από το YouTube, το online streaming σε IPTV κανάλια και η αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών μέσω του Kodi, αποτελούν τις βασικές λειτουργίες των H96 Max και X96S. Υποστηρίζονται τα αρχεία video AVI, TS, VOB, MKV, MOV, ISO, WMV, ASF, FLV, DAT, MPG, MPEG, ήχου MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, DDP, HD, FLAC, APE και εικόνας JPEG, BMP, GIF, PNG, TIF, ενώ υποστηρίζονται και αρχεία εξωτερικών υπότιτλων SRT, SMI, SUB, SSA, IDX. Τα δύο TV Box έρχονται με προ-εγκατεστημένο το δημοφιλέστερο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το οποίο επιτρέπει την πλοήγηση του χρήστη στις ιστοσελίδες του διαδικτύου. Για να γίνεται μάλιστα το σερφάρισμα άνετο, υποστηρίζουν τη χρήση ασύρματου πληκτρολογίου/mouse που μπορεί να συνδεθεί είτε μέσω Wi-Fi mini USB adaptor, είτε μέσω του ενσωματωμένου Bluetooth (4.0/4.2) που διαθέτουν. Υποστηρίζουν επίσης λειτουργίες Miracast για προβολή της οθόνης του κινητού στην τηλεόραση και DLNA, Airplay για λήψη video, μουσικής και φωτογραφιών από φορητές συσκευές Android και iOS. Επιπλέον, ως συσκευές Android που είναι, περιλαμβάνουν το Google Play Store που κάνει διαθέσιμες για κατέβασμα IPTV και αμέτρητες άλλες ακόμα εφαρμογές.

Μενού

Όταν οι δύο συσκευές τεθούν για πρώτη φορά σε λειτουργία, εμφανίζεται ο οδηγός αρχικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει 5 διαδοχικές κάρτες επιλογής γλώσσας, μεγέθους οθόνης, ρύθμισης δικτύου, προβολής περιβάλλοντος και επιβεβαίωσης επιλογών. Το κεντρικό μενού του H96 Max περιλαμβάνει τα εικονίδια YouTube, Google Play, My APPS, Browser, Settings, My Files και αυτό της ημερομηνίας, ενώ μπορεί να προστεθεί στην επιφάνεια οποιαδήποτε από τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Επιλέγοντας το My APPS εμφανίζεται η κάρτα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εδώ βρίσκουμε τον Chrome, την αναζήτηση Google, το Netflix, το Play Store, το Prime video (Amazon), το RKMC (Kodi), το VLC και το YouTube. Χρήσιμες επιλογές αποτελούν και ο εξερευνητής αρχείων, το DLNA και το SuperSU που δίνει πρόσβαση στο root της συσκευής. Από την άλλη πλευρά, το κεντρικό μενού του X96S περιλαμβάνει την ώρα και τα εικονίδια YouTube, KD Player (Kodi), MY APPS, Play Store και Settings. Η κάρτα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές (MY APPS) περιλαμβάνει τον Chrome, την αναζήτηση Google, τον KD Player, το Mobdro, τον MoviePlayer, το Netflix, το Play Store και χρήσιμα εργαλεία όπως οι ρυθμίσεις, η αναζήτηση αρχείων, η αναβάθμιση λογισμικού και τα AirScreen, AppInstaller, Droid Settings, Media Center.

Δοκιμή εφαρμογών

Η πλοήγηση στο Internet με τον Chrome είναι γενικά ομαλή, ενώ χρησιμοποιήσαμε Bluetooth πληκτρολόγιο/mouse που χάρισε μεγάλη άνεση στις δοκιμές μας. Η αναζήτηση τίτλων και αναπαραγωγή video μέσα από το YouTube εκτελούνται άψογα, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής ποιότητας της εικόνας, με μέγιστη τιμή 2160p 4K. Το streaming σε ταινίες του Netflix εκτελείται απροβλημάτιστα και με καλή ποιότητα εικόνας, επιτρέποντας στο χρήστη να απολαμβάνει το πακέτο της συνδρομής του. Ο RKMC στο H96 Max και ο KD Player στο X96S ενσωματώνουν τις εκδόσεις 18.1 Leia και 17.6 Krypton αντίστοιχα του Kodi, που έρχονται με προ-εγκατεστημένα addons για πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία IPTV προγραμμάτων, τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους δε λειτουργούν. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και μέσω των RKMC και KD Player επιλέξαμε πλήθος αποθηκευμένων αρχείων. Τόσο με το H96 Max, όσο και με το X96S, η αναπαραγωγή όλων των 4K UHD video που δοκιμάσαμε πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία, ενώ ο DTS ήχος και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, εγκαταστήσαμε το Add-on “PVR IPTV Simple Client” και εισαγάγαμε μέσω του σκληρού δίσκου λίστα URL IPTV καναλιών σε αρχείο μορφής m3u. Το streaming στα κανάλια της λίστας πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δοκιμάστηκε στο X96S η δημοφιλής εφαρμογή Mobdro, η οποία περιλαμβάνει πλήθος από δημοφιλή ξένα τηλεοπτικά κανάλια που είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες με εικονίδια, εκτελώντας σε αυτά online streaming με μέτρια ποιότητα εικόνας. Μέσα από το Google Play Store κατεβάσαμε τη δημοφιλέστατη εφαρμογή NBA app και χρησιμοποιήσαμε την ενεργή συνδρομή μας για να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Η εφαρμογή λειτούργησε άψογα και στις δύο συσκευές, με απόλυτη σταθερότητα και θαυμάσια ποιότητα εικόνας, κάτι που εγγυάται ότι θα αποζημιώσει τους φανατικούς του κορυφαίου στον κόσμο πρωταθλήματος μπάσκετ, το οποίο ξεκινάει τις επόμενες μέρες.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

H96 Max

CPU: 64bit Quad Core Cortex-A53 (Rockchip RK3318), 1.3GHz (4x1.3GHz)

GPU: Penta Core Mali-450MP (έως 750MHz)

RAM: 2GB DDR3

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android 9.0 Pie

Αποκωδικοποίηση: 4K H.265/HEVC@60fps>

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi Dual Band 2.4/5GHz, Bluetooth 4.0

Συνδέσεις: 1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1xHDMI 2.0, 1xA/V, 1xTF, 1xEthernet

Διαστάσεις: 109x109x18 χιλ.

 

X96S

CPU: 64bit Quad Core Cortex-A53 (AMLogic S905Y2), 2.0GHz (4x2.0GHz)

GPU: Dual Core Mali-G31

RAM: 2GB DDR4

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android 8.1 Oreo

Αποκωδικοποίηση: 4K H.265/HEVC@60fps>

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi Dual Band 2.4/5GHz, Bluetooth 4.2

Συνδέσεις: 1xUSB 3.0, 1xmicro USB (DC), 1xTF, 1xIR

Διαστάσεις: 98x33x13 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για δύο Android TV Box που καλύπτουν τις ανάγκες του χρήστη για online streaming και αναπαραγωγή κάθε μορφής αποθηκευμένων αρχείων. Τα ισχυρά χαρακτηριστικά που διαθέτουν τους χαρίζουν άριστη συμβατότητα με συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως τα Netflix και NBA League Pass. Συνδυάζοντας ευκολία στη χρήση, άνετη αποκωδικοποίηση H.265/HEVC video με 4K UHD ανάλυση, δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης και προσιτό κόστος για την απόκτησή τους, τα H96 Max και X96S αποτελούν δύο ελκυστικές προτάσεις αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.