20/11/2019

LEMCO HDMOD-5F

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η εταιρία Lemco διευρύνει την επιτυχημένη της σειρά διαμορφωτών HDMOD, παρουσιάζοντας ένα καινούργιο μοντέλο που διαθέτει ανανεωμένη εμφάνιση και προηγμένα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τον HDMOD-5F που είναι ένας οικιακός διαμορφωτής HDMI ή A/V σήματος σε DVB-T κανάλι της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος προγραμματίζεται ασύρματα...

Η εταιρία Lemco διευρύνει την επιτυχημένη της σειρά διαμορφωτών HDMOD, παρουσιάζοντας ένα καινούργιο μοντέλο που διαθέτει ανανεωμένη εμφάνιση και προηγμένα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τον HDMOD-5F που είναι ένας οικιακός διαμορφωτής HDMI ή A/V σήματος σε DVB-T κανάλι της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος προγραμματίζεται ασύρματα από το Android/iOS smartphone ή tablet μέσω σύνδεσης Bluetooth, με τη χρήση της έξυπνης εφαρμογής Lemco app. Επιπλέον, έχει ενσωματωμένη μονάδα πομπού IR και υποστηρίζει επέκταση τηλεχειρισμού της οπτικοακουστικής πηγής, επιτρέποντας τον έλεγχό της από διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού.

Ο HDMOD-5F είναι ένας ποιοτικός και αξιόπιστος οικιακός διαμορφωτής DVB-T της Lemco, ο οποίος δέχεται στην είσοδο ένα ψηφιακό HDMI ή ένα αναλογικό CVBS σήμα με στερεοφωνικό ήχο, μετατρέποντάς το στην έξοδό του σε ένα κανάλι RF DVB-T της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Παρέχει άριστη ποιότητα εικόνας με Full HD ([email protected]) ανάλυση και είναι μια ιδανική λύση για διανομή σε ομοαξονικό δίκτυο ψηφιακού HD/SD σήματος που μπορεί να προέρχεται από δορυφορικό δέκτη, TV Box, Blu-Ray player, κάμερα, ή οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική πηγή, χρησιμοποιώντας τεχνολογία DVB-T.

Χαρακτηριστικά

Ο Lemco HDMOD-5F διαθέτει ιδιαίτερα ελκυστικό σχεδιασμό, με υψηλής ποιότητας μεταλλικό σασί και λευκού χρώματος περίβλημα στην πρόσοψη που πλαισιώνεται ιδανικά από μπλε επιγραφές. Συμπεριλαμβανομένων των πλαϊνών ελασμάτων στήριξης και των υποδοχών σύνδεσης, οι διαστάσεις της μονάδας φτάνουν τα 198x100x23 χιλιοστά. Χάρη στο μικρό του μέγεθος και τη στιβαρή μεταλλική κατασκευή του, διαθέτει εξαιρετική ηλεκτρομαγνητική προστασία και επιτυγχάνει μεγάλη απαγωγή της θερμότητας. Στην πάνω πλευρά του είναι τοποθετημένες υποδοχή IR και υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας +12VDC, ενώ στην απολύτως ελεύθερη επιφάνεια της πρόσοψης βρίσκουμε ένα ενδεικτικό για τη λειτουργία του LED Lock. Η κάτω πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχές RF OUT, RF IN, τριπλή RCA A/V IN και θύρες HD OUT, HD IN. Το κουτί της συσκευασίας του modulator περιλαμβάνει εξωτερικό τροφοδοτικό 12V/1A, καλώδιο επέκτασης με IR αισθητήρα υπέρυθρων και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εγκατάστασης.

Ο HDMOD-5F δε διαθέτει οθόνη ελέγχου, ούτε και πλήκτρα χειρισμού, έχει όμως ενσωματωμένο Bluetooth module που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση από το κινητό ή το tablet για τον πλήρη προγραμματισμό της μονάδας, μέσω της έξυπνης εφαρμογής Lemco app που μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν από τα καταστήματα Google Play Store και App Store σε συσκευές Android και iOS αντίστοιχα. Επειδή μάλιστα το HDMOD-5F χρησιμοποιεί Bluetooth Low Energy (BLE), δεν απαιτείται ζευγάρωμα (pairing) με τη φορητή συσκευή του χρήστη, καθώς η ασύρματη σύνδεση μεταξύ τους πραγματοποιείται αυτόματα. Ο διαμορφωτής μπορεί να δέχεται μια είσοδο ψηφιακού σήματος HDMI ή αναλογικού CVBS και χρησιμοποιώντας τεχνολογία DVB-T να το μετατρέπει στην έξοδο σε RF κανάλι της μπάντας των VHF (CH5-CH12) ή UHF (CH21–CH69), αποδίδοντας εικόνα με Full HD ([email protected]) ανάλυση. Υποστηρίζει πραγματικό HDCP, κάτι που τον καθιστά ιδανικό να χρησιμοποιηθεί με τους δέκτες των Nova και COSMOTE TV. Εξοπλίζεται με θύρα HDMI OUT που επιτρέπει την απευθείας σύνδεσή του με τη διπλανή τηλεόραση, η οποία έτσι μπορεί να λαμβάνει το ψηφιακό σήμα της οπτικοακουστικής πηγής,  χωρίς την ανάγκη προσθήκης εξωτερικού HDMI splitter. Ο HDMOD-5F έχει ενσωματωμένη μονάδα πομπού IR και υποστηρίζει δυνατότητα επέκτασης τηλεχειρισμού. Φυσικά, για να είναι εφικτός ο έλεγχος της οπτικοακουστικής πηγής από διαφορετικό δωμάτιο απαιτείται η σύνδεση αντίστοιχης μονάδας δέκτη IR, την οποία θα πρέπει ο χρήστης να προμηθευτεί ξεχωριστά. Διαθέτει επίσης υποδοχή RF IN με εσωτερικό κύκλωμα loop-through για σύνδεση στην κεραία της επίγειας λήψης, ώστε να ενσωματώνει την έξοδό του στο υπάρχον τηλεοπτικό δίκτυο της εγκατάστασης. Δίνει στην έξοδο σήμα με υψηλή στάθμη που μπορεί να φτάσει τα 90dBμV, εξαιρετική ποιότητα διαμόρφωσης (MER~35dB) και πολύ καθαρό φάσμα.

Προγραμματισμός

Για τις ανάγκες των δοκιμών μας προγραμματίσαμε τον HDMOD-5F με τη χρήση Android smartphone, ενώ η ίδια διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και με συσκευές που διαθέτουν λογισμικό iOS. Για τον προγραμματισμό του HDMOD-5F ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα. Αρχικά, τροφοδοτούμε τη μονάδα με ρεύμα, το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει μεταξύ κόκκινου-πράσινου και περιμένουμε περίπου 20 δευτερόλεπτα, ώστε να παραμείνει σταθερά πράσινο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να συνδεθούμε σε αυτήν. Στη συνέχεια ενεργοποιούμε τη σύνδεση Bluetooth στο Android smartphone και εκτελούμε την εφαρμογή Lemco, την οποία έχουμε εγκαταστήσει πριν από το Google Play Store, ενώ είναι πιθανό να ζητηθεί από το χρήστη η ενεργοποίηση GPS/Θέσης/Τοποθεσίας. Στην κάρτα που ανοίγει εμφανίζεται η ανιχνευόμενη συσκευή με την ισχύ του σήματος Bluetooth, ενώ από κάτω εμφανίζονται τα μοντέλα διαμορφωτών που υποστηρίζονται από την εφαρμογή, για δοκιμή προγραμματισμού χωρίς σύνδεση. Πατώντας πάνω στον HDMOD-5F για να συνδεθούμε, εμφανίζεται η κάρτα εισαγωγής του PIN που από προ-επιλογή είναι το 1234. Έχοντας πλέον συνδεθεί στη συσκευή, εμφανίζεται η κάρτα του κεντρικού μενού με διάφορες επιλογές ρυθμίσεων. Μέσα από τις “Γρήγορες ρυθμίσεις” μπορούμε να εισάγουμε τις βασικές παραμέτρους για τον προγραμματισμό του διαμορφωτή, ορίζοντας το κανάλι, την εξασθένιση και το προφίλ. Από τα “Προσαρμοσμένα προφίλ” μπορούμε να προσθέσουμε τα προφίλ που επιθυμούμε, ενώ από το “Όνομα συσκευής” μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα. Επιλέγοντας “DVB-T” εμφανίζεται η κάρτα με τις πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις του διαμορφωτή, μέσα από την οποία μπορούμε να ορίσουμε τιμές για Κανάλι, Συχνότητα σε kHz, Bandwidth, Constellation, Διαμόρφωση, Guard interval και Code rate. Πατώντας πάνω σε κάθε παράμετρο, μπορούμε να επιλέξουμε την επιθυμητή τιμή μέσα από την εμφανιζόμενη λίστα. Μέσα από την κάρτα του “Εξασθενητή εξόδου” μπορούμε να ορίσουμε την εξασθένιση του καναλιού, επιλέγοντας μεταξύ των τιμών 0dB, -10dB και -20dB. Από την κάρτα “Encoder” μπορούμε να επιλέξουμε τιμές για Bitrate και Ανάλυση του Video, Bitrate και Encoding του Audio, ενώ μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το HDCP. Μέσα από το “Transport stream” μπορούμε να ορίσουμε όνομα και ID του δικτύου, καθώς και όνομα, ID, Provider, TS ID και PMT PID της υπηρεσίας, ενώ μέσα από την “Εξωτερική Τροφοδοσία IR” μπορούμε να επιλέξουμε την ενεργοποίησή της. Οι “Άλλες ρυθμίσεις” περιλαμβάνουν επιλογές εφαρμογής εργοστασιακών ρυθμίσεων, αλλαγής PIN ασφαλείας και ενημέρωσης του firmware. Τέλος, η “Βοήθεια” παρέχει διάφορες πληροφορίες για τις παραμέτρους του διαμορφωτή, την ασφάλεια, τις τεχνικές προδιαγραφές, την αντιμετώπιση προβλημάτων και την εγγύηση.

Δοκιμή

Δεδομένου ότι ο HDMOD-5F υποστηρίζει πραγματικό HDCP, αποτελεί αξιόπιστη λύση για διανομή σήματος των δεκτών Nova και COSMOTE TV, κάτι που δοκιμάσαμε με απόλυτη επιτυχία στην πράξη. Αφού πρώτα ορίσαμε τις παραμέτρους του διαμορφωτή (κανάλι, Bandwidth κ.λπ.) και δώσαμε όνομα δικτύου HDMOD 5F, συνδέσαμε εναλλάξ τους δύο δέκτες και ορίσαμε εξασθένιση 0dB για το σήμα της Nova και -10dB για το αντίστοιχο της COSMOTE TV. Η εικόνα στην τηλεόραση ήταν κρυστάλλινη και στις δύο περιπτώσεις, ενώ συνδέσαμε πεδιόμετρο στην υποδοχή RF OUT του διαμορφωτή και μετρήσαμε στάθμη σήματος εξόδου 88.8dBμV και MER 32.2dB στα προγράμματα της Nova, με αντίστοιχες τιμές  82.3dBμV και MER 33.3dB στα προγράμματα της COSMOTE TV.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Πρότυπο διαμόρφωσης: DVB-T

Ανάλυση: [email protected]

Κανάλια εξόδου: VHF (CH5-CH12) / UHF (CH21–CH69)

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Bluetooth

Συνδέσεις: 1x HDMI IN, 1x HDMI OUT, 1x A/V IN, 1x RF IN, 1x RF OUT, 1x IR

Στάθμη εξόδου: 70-90dBμV

MER: ~35dB

5 χρόνια εγγύηση

Γνώμη μας: Πρόκειται για ένα μοντέλο που συνεχίζει επάξια την παράδοση της σειράς διαμορφωτών HDMOD της Lemco. Με επιλογή εισόδου ψηφιακού HDMI ή αναλογικού CVBS σήματος, υποδοχές HDMI OUT και RF IN, ασύρματο προγραμματισμό μέσω Bluetooth σύνδεσης από το κινητό και υποστήριξη δυνατότητας επέκτασης τηλεχειρισμού, ο HDMOD-5F αποτελεί τον πιο προηγμένο οικιακό HDMI modulator της ελληνικής αγοράς. Αν και με υψηλό για την κατηγορία του κόστος, είναι μια πλήρως αξιόπιστη λύση για διανομή σήματος των δεκτών Nova και COSMOTE TV σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους, κυρίως των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

INFO
  • Lemco
  • Λαθέας 46, 136 78 Αχαρναί – Αθήνα
  • τηλ: 210-2811401 | fax: 210-2825755
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.lemco.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.