17/12/2019

A95X F1 & HK1 PLAY

Με υποστήριξη 4K H.265/HEVC και εφαρμογές για ατελείωτο IPTV streaming!

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Δύο νέα TV Boxes κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά, συνοδευόμενα από εφαρμογές που θα ικανοποιήσουν τους φίλους της κατηγορίας. Πρόκειται για τα A95X F1 και HK1 Play, τα οποία βασίζουν τη λειτουργία τους σε λογισμικό Android και έρχονται με Netflix, Kodi, YouTube, Google Play Store, αλλά και άλλες...

Δύο νέα TV Boxes κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά, συνοδευόμενα από εφαρμογές που θα ικανοποιήσουν τους φίλους της κατηγορίας. Πρόκειται για τα A95X F1 και HK1 Play, τα οποία βασίζουν τη λειτουργία τους σε λογισμικό Android και έρχονται με Netflix, Kodi, YouTube, Google Play Store, αλλά και άλλες ακόμα εφαρμογές, αποτελώντας μια οικονομική λύση για ατελείωτο IPTV streaming! Διαθέτουν ταχύτατους επεξεργαστές και υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC με ανάλυση 4K UHD, ενώ έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi για απόλυτη ελευθερία στην τοποθέτησή τους.

Τα A95X F1 και HK1 Play έχουν σχεδιαστεί για να μετατρέπουν οποιαδήποτε τηλεόραση σε Smart TV, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να αποκτάει πρόσβαση σε πλούσιο διαδικτυακό περιεχόμενο. Διαθέτουν άριστη συμβατότητα με τη συνδρομητική υπηρεσία του Netflix, αναπαράγουν video με 4K ανάλυση από τη δημοφιλή βιβλιοθήκη του YouTube, ενώ μέσω του media center Kodi εκτελούν IPTV streaming και αναπαράγουν οποιαδήποτε μορφή αρχείων video και ήχου με εξωτερικούς ελληνικούς υπότιτλους. Διαθέτουν όμως και άλλες IPTV εφαρμογές, οι οποίες δίνουν πρόσβαση σε on demand περιεχόμενο και πλήθος τηλεοπτικών καναλιών, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης κεραίας. Παρέχουν επίσης δυνατότητα πλοήγησης στο internet μέσω browser, προβάλλοντας τις σελίδες του web στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Επιπλέον, μέσω του Google Play Store κάνουν διαθέσιμες για κατέβασμα αμέτρητες εφαρμογές του Android, προσφέροντας συνολικά ένα χορταστικό πακέτο ψυχαγωγίας.

Χαρακτηριστικά

Το A95X F1 έρχεται σε πλαστικό δίχρωμο σασί, με μαύρο στην πάνω και λευκό χρώμα στην κάτω πλευρά του, έχοντας διαστάσεις 116x116x25 χιλιοστών. Ο εξοπλισμός των συνδέσεών του είναι τοποθετημένος περιμετρικά, καθώς η δεξιά πλευρά διαθέτει δύο USB 2.0 θύρες με υποδοχή TF (micro SD) card και η πίσω υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V με θύρες HDMI 2.0, mini AV, LAN και οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, ενώ η πάνω πλευρά έχει ενσωματωμένη οθόνη LED μπλε ψηφίων. Από την άλλη πλευρά, το HK1 Play έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί μικρότερου μεγέθους, με διαστάσεις 90x90x20 χιλιοστών. Η μπροστινή πλευρά του διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ η δεξιά εξοπλίζεται με θύρες TF (micro SD) card, USB 2.0, USB 3.0 και η πίσω με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V και θύρες LAN, HDMI 2.0, mini AV. Το κουτί της συσκευασίας κάθε συσκευής περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 5V/2A και φυλλάδιο χρήστη στα αγγλικά.

Τα A95X F1 και HK1 Play έχουν παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά, διαθέτουν όμως διαφορετικούς επεξεργαστές. Το A95X F1 βασίζεται σε Android 8.1 Oreo και στο εσωτερικό του διαθέτει chipset AMLogic S905W με ενσωματωμένο επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός αποτελείται από τέσσερις πυρήνες, οι οποίοι συγχρονίζουν σε συχνότητα που μπορεί να φτάσει τα 1.5GHz. Διαθέτει επίσης πενταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-450MP (έως 750MHz) που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Το HK1 Play από την πλευρά του, λειτουργεί με Android 9.0 Pie και διαθέτει chipset AMLogic S905X2 που εξοπλίζεται επίσης με τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex-A53. Όμως ο επεξεργαστής αυτός είναι ταχύτερος, καθώς οι πυρήνες του συγχρονίζουν στη συχνότητα των 2.0GHz. Πάνω στο chipset S905X2 ενσωματώνεται και διπύρηνος επεξεργαστής γραφικών Mali-G31 που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.2. Και οι δύο συσκευές έχουν ενσωματωμένη μνήμη RAM 2GB και FLASH 16GB eMMC. Έχουν δυνατότητα να αποκωδικοποιούν video H.265/HEVC [email protected] με [email protected] ανάλυση, ενώ υποστηρίζουν και αποκωδικοποίηση VP9 Profile-2, AVS2 Profile-2 και H.264/AVC [email protected], έως [email protected], καθώς και H.264/MVC, MPEG-4 [email protected], WMV/VC-1 SP/MP/AP, AVS-P16(AVS+) /AVS-P2, MPEG-2 [email protected], MPEG-1 [email protected] και  RealVideo 8/9/10, έως [email protected] Όμως, η μέγιστη ανάλυση που αποδίδουν μέσω της HDMI 2.0 θύρας τους είναι η Full HD (1080p). Σε ότι αφορά τον ήχο, υποστηρίζουν Dolby Atmos, AC3 (Dolby Digital), E-AC3 (Dolby Digital Plus/DD+), AAC, DTS, DTS HD και Dolby True HD. Διαθέτουν επίσης και θύρα mini AV, η οποία επιτρέπει τη σύνδεσή τους ακόμη και σε παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις. Επιπλέον, έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4/5GHz που διευκολύνει την τοποθέτησή τους σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, ενώ το HK1 Play διαθέτει και λειτουργία Bluetooth 4.1, τη σύνδεση του οποίου όμως δοκιμάσαμε με αρνητικά αποτελέσματα.  

Βασικές λειτουργίες

Βασικές λειτουργίες των A95X F1 και HK1 Play αποτελούν η σύνδεση στη συνδρομητική υπηρεσία του Netflix, η αναπαραγωγή 4K video από το YouTube, η πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω browser, καθώς και η χρήση του media center Kodi για IPTV streaming και αναπαραγωγή αποθηκευμένων ταινιών. Οι συσκευές υποστηρίζουν αρχεία video AVI, RMVB, TS, VOB, MKV, MOV, ISO, WMV, ASF, FLV, DAT, MPG, MPEG, audio MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, DDP, HD, FLAC, APE και εικόνας JPEG, BMP, GIF, PNG, TIF, ενώ υποστηρίζονται και αρχεία εξωτερικών υπότιτλων SRT, SMI, SUB, SSA και IDX. Στις βασικές εφαρμογές ανήκει φυσικά και το Google Play Store, μέσα από το οποίο μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει δημοφιλείς IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές.

Μενού

Ο σχεδιασμός του μενού στα A95X F1 και HK1 Play είναι δομημένος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής κάρτας του καταλαμβάνεται από μεγάλα εικονίδια Clean Memory, Settings, Recommend για άμεση πρόσβαση στις αγαπημένες εφαρμογές του χρήστη και My Apps που είναι κοινά και στις δύο συσκευές, ενώ υπάρχουν τα TVMC (Kodi), Browser, TV Store και K-Addons στο A95X F1 και τα Movie Player, File Manager, Play Store και Chrome στο HK1 Play. Στο κάτω μέρος της κεντρικής κάρτας είναι τοποθετημένα μικρότερα εικονίδια εφαρμογών, στα οποία μπορούν να προστεθούν και οποιαδήποτε άλλα επιθυμεί ο χρήστης, ενώ στο πάνω μέρος εμφανίζονται το εικονίδιο σύνδεσης, η ώρα και η ημερομηνία. Επιλέγοντας το εικονίδιο My Apps εμφανίζεται η κάρτα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εκτός από την αναζήτηση Google, το APKPure, τον Media Center, τον Kodi (TVMC στο A95X F1 / KDMC στο HK1 Play), τον Movie Player, το Air Screen, το Play Store, το Netflix, το App Installer, την αναζήτηση αρχείων και την πρόσβαση στο root (Root Browser στο A95X F1 / Superuser στο HK1 Play) που είναι κοινές, σε κάθε συσκευή η κάρτα My Apps περιλαμβάνει διαφορετικές IPTV εφαρμογές. Συγκεκριμένα, στο A95X F1 βρίσκουμε τα K-Addons, TV Store, ενώ στο HK1 Play υπάρχουν τα Film On Live, Mobdro, Prime Video (Amazon), Show Box, αλλά και ο VLC player.

Δοκιμή εφαρμογών

Η πλοήγηση στο διαδίκτυο τόσο μέσω του Internet Browser, όσο και μέσω του Chrome εκτελείται γενικά ομαλά, με τις σελίδες να ανοίγουν γρήγορα και την περιήγηση μέσα σε αυτές να είναι απροβλημάτιστη. Το YouTube λειτουργεί άριστα, καθώς η αναζήτηση των τίτλων και η αναπαραγωγή των video εκτελούνται άψογα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει ποιότητα εικόνας με μέγιστη τιμή 2160p 4K. Η εφαρμογή Mobdro λειτουργεί απροβλημάτιστα, επιτρέποντας στο χρήστη να εκτελεί live streaming με μέτρια ποιότητα εικόνας σε δημοφιλή ξένα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες με εικονίδια. Ομαλά λειτουργεί και η εφαρμογή Show Box που δίνει πρόσβαση σε ταινίες με καλή ποιότητα εικόνας, δεν περιλαμβάνει όμως ελληνικούς υπότιτλους και απευθύνεται στους αγγλομαθείς. Το K-Addons διαθέτει πλούσιο περιεχόμενο για κατέβασμα, το οποίο περιλαμβάνει τηλεοπτικά κανάλια, αθλητικά, ταινίες και παιδικά, ενώ από το TV Store κατεβάσαμε τη δοκιμαστική έκδοση του Sports TV, κάνοντας streaming σε δημοφιλή αθλητικά κανάλια με εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Χρησιμοποιήσαμε τη συνδρομή μας και συνδεθήκαμε στο Netflix, η συμβατότητα του οποίου είναι άριστη και στις δύο συσκευές, με τη ροή του video να είναι απολύτως ομαλή και την ποιότητα της εικόνας να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Στα A95X F1 και HK1 Play ο Kodi έρχεται στις εκδόσεις 17.6 και 18.1 αντίστοιχα, με πλήθος προ-εγκατεστημένων addons που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία IPTV προγραμμάτων, τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους δε λειτουργούν. Δοκιμάσαμε και στις δύο συσκευές τη σύνδεση USB 3.0 σκληρού δίσκου, επιλέγοντας από εκεί την εκτέλεση αποθηκευμένων video. Η αναπαραγωγή όλων των 4K UHD video που επιλέξαμε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ευκολία, ενώ ο DTS ήχος και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι των ταινιών λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ανοίξαμε στη συνέχεια το VLC και μέσω αυτού συνδεθήκαμε σε Enigma2 δέκτη εντός του τοπικού μας δικτύου, εκτελώντας με απόλυτη επιτυχία live streaming σε 4K δορυφορικά κανάλια. Τέλος, κατεβάσαμε από το Google Play Store την εφαρμογή NBA app και χρησιμοποιήσουμε την ενεργή συνδρομή μας για να συνδεθούμε στο NBA League Pass. Η συμβατότητα της εφαρμογής είναι άριστη, κάτι που μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε σε ζωντανή μετάδοση, με απόλυτη σταθερότητα και εξαιρετική ποιότητα εικόνας αγώνες μπάσκετ από το NBA, η σεζόν του οποίου μόλις ξεκίνησε!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Chipset: AMLogic S905W (A95X F1) / S905X2 (HK1 Play)

CPU: Quad Core Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (HK1 Max) / Quad Core Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (HK1 Play)

GPU: Penta Core Mali-450MP (A95X F1) / Dual Core Mali-G31 (HK1 Play)

RAM: 2GB

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android 8.1 Oreo (A95X F1) / Android 9.0 Pie (HK1 Play)

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Video: 4K H.265/[email protected]>

Audio: Dolby Atmos, AC3 (Dolby Digital), E-AC3 (Dolby Digital Plus/DD+), AAC, DTS, DTS HD και Dolby True HD

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi Dual Band 2.4/5GHz

Συνδέσεις: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI 2.0, 1x A/V, 1x TF, 1x LAN

Διαστάσεις: 116x116x25 χιλ. (A95X F1) / 90x90x20 χιλ. (HK1 Play)

Η γνώμη μας: Πρόκειται για δύο συσκευές που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να μετατρέπουν κάθε τηλεόραση σε Smart TV. Εκτελούν με ευχέρεια το IPTV streaming και είναι κατάλληλες για πλοήγηση στις σελίδες του διαδικτύου. Η συμβατότητά τους με δημοφιλείς συνδρομητικές υπηρεσίες όπως τα Netflix και NBA League Pass, η άψογη λειτουργία των YouTube και Kodi, το ενσωματωμένο Wi-Fi και η δυνατότητά τους να αναπαράγουν 4K περιεχόμενο, αποτελούν χαρακτηριστικά που καθιστούν τα A95X F1 και HK1 Play δύο πολύ καλές και οικονομικά συμφέρουσες προτάσεις αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.