17/12/2019

8ο Συμπόσιο & Βραβεία HbbTV

Η Αθήνα φιλοξένησε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Υβριδικής Τηλεόρασης

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υβριδικών Τεχνολογιών της Τηλεόρασης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Στην ετήσια εκδήλωση της διεθνούς Ένωσης συμμετείχαν ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από διάφορες χώρες, διαφημιστές, οργανισμοί τυποποίησης, προγραμματιστές εφαρμογών...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Υβριδικών Τεχνολογιών της Τηλεόρασης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Στην ετήσια εκδήλωση της διεθνούς Ένωσης συμμετείχαν ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από διάφορες χώρες, διαφημιστές, οργανισμοί τυποποίησης, προγραμματιστές εφαρμογών, προμηθευτές πλατφορμών, κατασκευαστές και άλλες τεχνολογικές εταιρίες του χώρου, ενώ απονεμήθηκαν και βραβεία HbbTV, κάτι που είχε συμβεί και στην 6η διοργάνωση του Συνεδρίου το 2017 στη Ρώμη.

Το 8ο Συμπόσιο και τα Βραβεία HbbTV φιλοξενήθηκαν από την ΕΡΤ, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης και την Ένωση HbbTV στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο εξελιγμένους συνεδριακούς χώρους στην Ευρώπη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων έδειξε το αυξανόμενο επίπεδο του διεθνούς ενδιαφέροντος για το πρότυπο ευρυζωνικών υβριδικών τηλεοπτικών εκπομπών. Την εκδήλωση συντόνισαν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ανδριάνα Παρασκευοπούλου και η δημοσιογράφος και διευθυντής επικοινωνίας της IAB Hellas Σόνια Χαϊμαντά, ενώ την απονομή των βραβείων παρουσίασε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σόνια Φίλη.

Στο Συνέδριο αναπτύχτηκαν υψηλού επιπέδου ομιλίες για όλα τα σχετικά θέματα που αφορούν το HbbTV, ενώ παρουσιάστηκαν οι πιο πρόσφατες, αλλά και οι μελλοντικές υπηρεσίες που θα ενεργοποιηθούν μέσα από την υβριδική τηλεόραση. Αρκετοί από τους ομιλητές τόνισαν τη σημασία της συμμόρφωσης και της πιστοποίησης για τη διασφάλιση της συμβατότητας των προϊόντων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το panel ομιλιών “HbbTV Success Stories”, στο οποίο αναλύθηκε από τους ομιλητές το ιστορικό της υβριδικής τηλεόρασης από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε. Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του αποτελούν οι πλατφόρμες Freesat και Freview Play στο Ηνωμένο Βασίλειο, το HD+ στη Γερμανία και το TiVù στην Ιταλία. Οι δύο τελευταίες αποτελούν παραδείγματα εφαρμογών του HbbTV που ουσιαστικά επιτρέπουν σε έναν πάροχο υπηρεσιών να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος χρήστη σε συμβατή τηλεόραση, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να εμφανίζεται σαν λογισμικό που προέρχεται από μια εξωτερική πηγή, σαν δηλαδή ένας εικονικός αποκωδικοποιητής.

Ως Success Story που χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες της υβριδικής τηλεόρασης χαρακτηρίστηκε και ο ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός Open Beyond TV από τον Πρόεδρο της Ένωσης HbbTV Vincent Grivet. Οι υπηρεσίες υβριδικής τηλεόρασης που διαθέτει το Open Beyond TV βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου και ο Vincent Grivet μιλώντας στην κάμερα του καναλιού, μεταξύ άλλων τόνισε: «Έγινε ένα υπέροχο συμπόσιο εδώ στην Αθήνα, είχαμε υπέροχους ομιλητές, υπέροχους συμμετέχοντες, όλοι πιστεύω ότι απόλαυσαν το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Αυτό ήρθε μάλιστα τη στιγμή που το Open Beyond TV είναι το νέο κανάλι που μεταδίδει HbbTV υπηρεσίες στην Ελλάδα, κάτι που θα ακολουθήσουν όλοι». Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι μια καινοτομία των υβριδικών υπηρεσιών του Open είναι η μετάδοση τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, που με αυτόν τον τρόπο φτάνουν σε όλα τα σπίτια της ελληνικής επικράτειας.

Από ελληνικής πλευράς μίλησαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της epeegee Στάθης Μιχαήλ που αναφέρθηκε στο λανσάρισμα του Open Beyond TV και ο Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ Γιάννης Βουγιουκλάκης, ο οποίος είπε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Στην ομιλία του με θέμα τις προκλήσεις και τις δραστηριότητες του HbbTV, o Γιάννης Βουγιουκλάκης αναφέρθηκε στην επιστροφή της ΕΡΤ στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Υποστήριξε ότι επειδή η ΕΡΤ έκλεισε από την τότε Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 1013, χάθηκε αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη του Δικτύου και των Ψηφιακών Υπηρεσιών. Για τουλάχιστον δύο χρόνια, η ΕΡΤ δεν είχε καμία παρουσία σε κανένα Φόρουμ Τεχνολογικής Καινοτομίας, με αποτέλεσμα να είναι απομονωμένη. Η επιστροφή της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2015 είχε σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση πολλών τεχνολογικών εξελίξεων, όπως την ανάπτυξη των υπηρεσιών HbbTV. Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη της υπηρεσίας HbbTV είχε δυσκολίες, όπως την πρόσθεση του κόκκινου πλήκτρου στους πολυπλέκτες, ή την περιορισμένη λειτουργικότητα σε υβριδικούς αποκωδικοποιητές. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους μεγάλους κατασκευαστές τηλεοράσεων ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες HbbTV της ΕΡΤ. Σε ότι αφορά τα σχέδια υπηρεσιών HbbTV για το άμεσο μέλλον, περιλαμβάνουν περισσότερες ζωντανές υπηρεσίες, πολλαπλές επιλογές κάμερας σε αθλητικές μεταδόσεις και video 360 μοιρών που παράγονται από την ΕΡΤ, δυνατότητα επιλογής υποτίτλων, δεύτερη οθόνη και άλλες ακόμη καινοτόμες υπηρεσίες. Ο Γιάννης Βουγιουκλάκης αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση του Netflix και του Amazon Prime στην ελληνική αγορά, εκτιμώντας ότι δίνουν κίνητρο στην ΕΡΤ να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και ελκυστική για το τηλεοπτικό κοινό.

Στην τελετή απονομής βραβείων HbbTV που πραγματοποιήθηκε στον Ιστιοπλοϊκό, νικητές ήταν οι εξής:

  • Καλύτερο μάρκετινγκ ή προώθηση μιας υπηρεσίας βασισμένης στο HbbTV: FTV Prima.
  • Καλύτερη multiscreen εμπειρία HbbTV: Bayerische Medien Technik GmbH.
  • Καλύτερο εργαλείο για την ανάπτυξη ή παράδοση του HbbTV: Nomor Research GmbH.
  • Καλύτερη χρήση της HbbTV για διαφήμιση και προώθηση: ENENSYS.
  • Καλύτερη χρήση του HbbTV για ανακάλυψη περιεχομένου: HD+.
  • Καλύτερη χρήση του HbbTV για βελτιωμένες υπηρεσίες TV: FTV Prima.
  • Καλύτερη χρήση του HbbTV για εφαρμογές Operator: Panasonic.
  • Καλύτερη ατομική συνεισφορά στην ένωση HbbTV: Chris Poole του BBC.
  • Καλύτερη τεχνολογική καινοτομία σε ένα προϊόν ή υπηρεσία HbbTV: Bayerische Medien Technik.
  • Περισσότερο επιδραστικό προϊόν ή υπηρεσία HbbTV: HD+.

Κατηγορία Τεύχος 136

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.