26/08/2020

OCTAGON SX88+ SE

Δορυφορικός δέκτης multistream και IPTV Box

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η γερμανική Octagon διευρύνει την πλούσια γκάμα των δεκτών της με ένα νέο μοντέλο, που παρά το χαμηλό του κόστος διαθέτει πληθωρικές δυνατότητες. Πρόκειται για τον SX88+ SE, ο οποίος είναι 2 σε 1 δορυφορικός δέκτης και IPTV Box που βασίζεται σε λογισμικό Linux. Υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080p) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC, το μεγάλο του πλεονέκτημα...

Η γερμανική Octagon διευρύνει την πλούσια γκάμα των δεκτών της με ένα νέο μοντέλο, που παρά το χαμηλό του κόστος διαθέτει πληθωρικές δυνατότητες. Πρόκειται για τον SX88+ SE, ο οποίος είναι 2 σε 1 δορυφορικός δέκτης και IPTV Box που βασίζεται σε λογισμικό Linux. Υποστηρίζει ανάλυση Full HD (1080p) και αποκωδικοποίηση H.265/HEVC, το μεγάλο του πλεονέκτημα όμως είναι η δυνατότητά του να λαμβάνει multistream δορυφορικά σήματα. Επιπλέον, έρχεται με υποστήριξη OSCAM, USB Wi-Fi, IPTV m3u, Stalker, Xtream Codes, YouTube, αλλά και με προ-εγκατεστημένες IPTV εφαρμογές που είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες.  

Με τον Octagon SX88+ SE ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια συσκευή που καλύπτει εξαιρετικά όλες τις βασικές του ανάγκες για δορυφορική λήψη και IPTV streaming, μέσα από ένα ενιαίο μενού. Μπορεί να λαμβάνει multistream δορυφορικά σήματα που περιλαμβάνουν τα εξαιρετικά κανάλια της ιταλικής και γαλλικής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, χωρίς να στερείται τη δυνατότητα να παρακολουθεί και άλλα που εκπέμπονται μέσω κρυπτογράφησης. Μπορεί ακόμα να εκτελεί εγγραφές στα προγράμματα που επιθυμεί και να παρακολουθεί αποθηκευμένες ταινίες έως 1080p ανάλυσης με συμπίεση H.265/HEVC. Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη Stalker και Xtream Codes μπορεί να συνδέεται σε IPTV portals, ενώ μέσω των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών αποκτάει τη δυνατότητα να απολαμβάνει δωρεάν live streaming σε αμέτρητα τηλεοπτικά κανάλια και Video on Demand σε τεράστια ποικιλία περιεχομένου.

Χαρακτηριστικά

Ο Octagon SX88+ SE έρχεται σε μικροσκοπικό μαύρο σασί που έχει διαστάσεις μόλις 125x95x25 χιλιοστών, κάτι που τον καθιστά κατάλληλο για εύκολη μεταφορά και κρύψιμο πίσω από την τηλεόραση. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων που παρέχεται στη συσκευασία του, η οποία περιλαμβάνει επίσης τηλεχειριστήριο με δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V και δύο φυλλάδια με οδηγίες χρήσης σε αγγλικά και γερμανικά. Η πρόσοψή του διαθέτει 4-ψήφια οθόνη 7 τμημάτων και ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ στην κάτω πλευρά του είναι τοποθετημένη υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας. Στην αριστερή πλευρά του βρίσκουμε δύο USB 2.0 θύρες, υποδοχή IR για σύνδεση καλωδίου με αισθητήρα υπέρυθρων και μικροσκοπική οπή RECOVERY για επαναφορά του λογισμικού, ενώ η πίσω εξοπλίζεται με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V, θύρες ETHERNET, HDMI και AV, οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου και υποδοχή σύνδεσης δορυφορικού σήματος.

Ο Octagon SX88+ SE βασίζεται σε κλειστού κώδικα λογισμικό Linux και διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR3 και FLASH 1GB SPI NAND. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2/4 @ H.265/H.264, AVS, AVS plus, JPEG/MJPEG HD και ήχου MPEG-1, MPEG-2 Layer 1&2, AAC/HE-AAC, Dolby Digital Plus (AC3), ενώ δίνει έως 1080p (Full HD) ανάλυση στην τηλεόραση. Εξοπλίζεται με δορυφορικό tuner IC RDA5815m της RDA Microelectronics που είναι τύπου DVB-S2 και όχι DVB-S2X, με αποτέλεσμα να μη δέχεται χειροκίνητη εισαγωγή τιμών PLS για την αποδιαμόρφωση των multistream σημάτων. Επειδή όμως οι κωδικοί PLS είναι ενσωματωμένοι στο λογισμικό της συσκευής, εκτελώντας τυφλή αναζήτηση, ή ανίχνευση αναμεταδότη που έχει προστεθεί χειροκίνητα, ο δέκτης μπορεί να αναγνωρίζει και να αποδιαμορφώνει τα multistream σήματα, λαμβάνοντας έτσι τα κανάλια που μεταφέρονται μέσα από αυτά. Υπάρχει άριστη συμβατότητα με τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1, DiSEqC 1.2 και USALS, ενώ χάρη στην υποστήριξη του emulator OSCAM ο δέκτης διαθέτει και δυνατότητες αποκρυπτογράφησης. Για τη σύνδεση στο Internet εξοπλίζεται με θύρα Ethernet 10/100Mbps, μπορεί όμως να συνδέεται και ασύρματα μέσω Wi-Fi USB adapter ή 3G USB modem. Διαθέτει web interface για σύνδεση από υπολογιστή που επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή ρυθμίσεων, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση. Έχει δυνατότητα να εκτελεί λειτουργίες time-shift, ζωντανών ή προγραμματισμένων εγγραφών και εμφάνισης 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού πολλαπλών προγραμμάτων, ενώ μπορεί να αναπαράγει AVI, MKV, WMA, BMP, JEPG, MP3 και άλλους τύπους αποθηκευμένων αρχείων. Λειτουργεί επίσης ιδανικά ως IPTV Box, καθώς υποστηρίζει Stalker, Xtream Codes και IPTV streaming μέσω m3u λίστας αναπαραγωγής, ενώ με τη χρήση των εξαιρετικών δωρεάν εφαρμογών WebTV, FREE TV, YouTube και Internet radio επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε πλουσιότατο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο.

Μενού

Ο Octagon SX88+ SE διαθέτει πολύγλωσσο μενού (και με ελληνικά) που αποτελείται από 4 ξεχωριστές κάρτες, οι οποίες περιλαμβάνουν εικονίδια που στην πλειοψηφία τους ενεργοποιούν σχετικές IPTV λειτουργίες. Οι κάρτες του μενού εμφανίζονται σε κάθετη κύλιση με τη βοήθεια των πλήκτρων κατεύθυνσης του τηλεχειριστηρίου και η πρώτη από αυτές, που είναι και η κεντρική, περιλαμβάνει τα εικονίδια Stalker Portal, WebTV, YouTube, Xtream Server, FREE TV, FREE RADIO, “Ρυθμίσεις” και “Ρυθμίσεις Wi-Fi”. Τα 6 πρώτα ενεργοποιούν αντίστοιχες λειτουργίες, ενώ από τις Ρυθμίσεις Wi-FI ρυθμίζουμε την ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο που προϋποθέτει τη χρήση ενός Wi-Fi USB adapter. Το εικονίδιο “Ρυθμίσεις” μας μεταφέρει στο κυρίως μενού των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει 5 επιμέρους κάρτες, “Ρυθμίσεις”, “PVR”, “Δίκτυο”, “Εγκατάσταση” και “Channels editor”. Από τις “Ρυθμίσεις” μπορούμε να ρυθμίσουμε την εικόνα, τον ήχο, τη γλώσσα, το Wi-Fi, τη χρονική ζώνη, το CAM και διάφορες άλλες παραμέτρους, ενώ μπορούμε να εκτελέσουμε ενημέρωση λογισμικού και επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Από το “PVR” πραγματοποιούμε σχετικές ρυθμίσεις και αναζητούμε αρχεία και εγγραφές που περιλαμβάνονται σε συνδεδεμένο αποθηκευτικό μέσο, ενώ στο “Δίκτυο” βρίσκουμε τη λίστα των προ-εγκατεστημένων IPTV εφαρμογών της συσκευής. Από την “Εγκατάσταση” εισάγουμε τις ρυθμίσεις της δορυφορικής μας λήψης, εκτελούμε σάρωση και μπορούμε να αποθηκεύσουμε ή να εισάγουμε αρχείο έτοιμων ρυθμίσεων, ενώ το “Channels editor” παρέχει επιλογές δημιουργίας λίστας αγαπημένων και διαγραφής καναλιών. Πηγαίνοντας πίσω στο κεντρικό μενού, η δεύτερη από τις 4 κάρτες του περιλαμβάνει τα εικονίδια ενημέρωσης λογισμικού, πληροφοριών, εγκατάστασης, Internet radio, καιρού, CAM Setting, PVR και Channels editor. Στη τρίτη κάρτα βρίσκουμε τα εικονίδια Backup & recovery, IPTV, m3u IPTV, ARD MEDIATHEK, ZDF MEDIATHEK, ORF MEDIATHEK, EDEM και E2 TV, ενώ η τέταρτη περιλαμβάνει τα TRT TVTHEK, Nasche TV  και MYTV.

Λειτουργία δέκτη

Να αναφέρουμε αρχικά ότι η ασύρματη σύνδεση μέσω Wi-Fi USB adapter λειτουργεί απολύτως σταθερά, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές μας καθώς τη χρησιμοποιήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλη τη διάρκειά τους. Η τυφλή αναζήτηση λειτουργεί πραγματικά άψογα και επιτρέπει στο δέκτη να λαμβάνει τα κανάλια που μεταδίδονται μέσω multistream εκπομπής. Ενδεικτικά, στο δορυφόρο Eutelsat 9.0E που μεταδίδει μέσα από multistream συχνότητές του τα επίγεια ψηφιακά κανάλια της ιταλικής Mediaset, η τυφλή αναζήτηση που εκτελέσαμε ολοκληρώθηκε σε 15 περίπου λεπτά. Ο εντοπισμός των καναλιών μέσα από τη λίστα τους είναι πανεύκολος, καθώς μπορούμε να επιλέξουμε ταξινόμηση κατά όνομα, κατά αναμεταδότη, κατά HD/SD κ.λπ. Για το ξεκλείδωμα κρυπτογραφημένων καναλιών απαιτείται η χρήση των δύο διαθέσιμων emulators μέσα από το μενού ρυθμίσεων του CAM. Επιλέγοντας THCAM μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου για να εισάγουμε χειροκίνητα τα κλειδιά που επιθυμούμε, ή να τα φορτώσουμε μέσω ενός USB stick. Η επιλογή όμως που προτείνουμε είναι το OSCAM, καθώς μπορούμε να το επεξεργαστούμε κατάλληλα σε οποιονδήποτε windows ή macOS υπολογιστή και χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα FTP client (π.χ. FileZilla) να το αποστείλουμε στη συνέχεια τροποποιημένο στο δέκτη. Ο emulator λειτουργεί άψογα, πράγμα που μας επέτρεψε να αποκρυπτογραφήσουμε με επιτυχία τα ελληνικά BISS κανάλια της DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat στις 3 μοίρες ανατολικά, αλλά και αυτά της ΕΡΤ που μεταδίδει ο Hellas Sat από τις 39 μοίρες ανατολικά. Η χρήση του  “Channels editor” μας βοήθησε να τοποθετήσουμε τα ελληνικά κανάλια σε λίστα αγαπημένων, ώστε η πλοήγηση ανάμεσα σε αυτά να είναι εύκολη και άμεση. Με τη σύνδεση αποθηκευτικού μέσου ενεργοποιείται η λειτουργία PVR. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και εκτελέσαμε εγγραφή σε ζωντανό πρόγραμμα πατώντας απλά το χαρακτηριστικό πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου, αλλά και προγραμματισμένη με επιλογή γεγονότος μέσα από το EPG. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων που περιείχε ο δίσκος μας, εκτελώντας την αναζήτησή τους μέσα από το μενού PVR. Η αναπαραγωγή όλων των video με ανάλυση HD και συμπίεση H.265/HEVC εκτελέστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, να αναφέρουμε όμως ότι δεν αναγνωρίστηκαν τα ελληνικά από αρχεία εξωτερικών υπότιτλων.

Λειτουργία IPTV Box

Με τη χρήση της εφαρμογής E2 TV, ο Octagon SX88+ SE μπορεί να χειρίζεται μέσω streaming τα προγράμματα ενός Enigma2 δέκτη που βρίσκεται στο ίδιο οικιακό δίκτυο. Ουσιαστικά δηλαδή ενεργοποιείται multiroom θέαση του Enigma2 δορυφορικού δέκτη που βρίσκεται τοποθετημένος σε ένα άλλο δωμάτιο, χωρίς την ανάγκη πρόσθετης καλωδίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η λειτουργία του Enigma2 δέκτη με image που υποστηρίζει την πρόσφατη έκδοση του Open Web Interface, π.χ. OpenATV, OpenHDF, OpenNFR ή OpenEight.

Λειτουργώντας ιδανικά ως IPTV Box, η συσκευή παρέχει πλούσιες επιλογές για εκτέλεση IPTV streaming. Μία από αυτές είναι η εφαρμογή IPTV την οποία και δοκιμάσαμε, αναζητώντας αρχεία μορφής m3u με έτοιμες λίστες αναπαραγωγής που περιείχε ο συνδεδεμένος δίσκος μας, ώστε να εκτελέσουμε live streaming σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών, κάτι που κάναμε με απόλυτη επιτυχία. Η εφαρμογή του YouTube λειτουργεί εξαιρετικά, με την αναζήτηση τίτλων και τη ροή των video υψηλής ανάλυσης να εκτελούνται χωρίς κανένα πρόβλημα. Δοκιμάσαμε επίσης την εφαρμογή Xtream Server, αποστέλλοντας εύκολα στο δέκτη τα στοιχεία ενεργού λογαριασμού μέσω του web interface από τον υπολογιστή. Η εξαιρετική συμβατότητα της εφαρμογής μας επέτρεψε να συνδεθούμε σε server και να εκτελέσουμε απροβλημάτιστα live streaming στα τηλεοπτικά κανάλια που προσφέρει. Δύο ακόμα εφαρμογές με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι οι WebTV και FREE TV. Ανοίξαμε την WebTV και πληκτρολογήσαμε το προ-επιλεγμένο password 2020 που απελευθερώνει την πρόσβασή μας σε αυτήν. Εδώ βρίσκουμε κυρίως VoD περιεχόμενο που είναι πολύ πλούσιο και ταξινομείται σε θεματικές κατηγορίες που περιλαμβάνουν και ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ δεν απουσιάζουν και τα live κανάλια. Ομοίως, για την πρόσβαση στη FREE TV πληκτρολογούμε το προ-επιλεγμένο password 1010. Η εφαρμογή περιλαμβάνει αμέτρητα τηλεοπτικά κανάλια που είναι ταξινομημένα κατά χώρα, στα οποία βρίσκονται δημοφιλή ξένα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του χρήστη, αλλά και πληθώρα ελληνικών που καλύπτουν τις ανάγκες του. Μία ακόμα εφαρμογή που αξίζει ξεχωριστή αναφορά είναι το Internet radio, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε αμέτρητους ραδιοφωνικούς σταθμούς που μεταδίδουν τα προγράμματά τους με πεντακάθαρο ήχο. Χωρισμένοι σε θεματικές κατηγορίες και κατά χώρα ώστε να εντοπίζονται εύκολα, αποτελούν κορυφαία επιλογή για τους φανατικούς φίλους του ραδιοφώνου. Τέλος, η εφαρμογή του καιρού χρησιμοποιείται για την ενημέρωση της τρέχουσας θερμοκρασίας και της πρόγνωσης των επόμενων 4 ημερών, προβάλλοντας σχετική κάρτα για την τοποθεσία που θα επιλέξει ο χρήστης.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuner: IC RDA5815m, RDA Microelectronics

Λήψη: DVB-S2 / Multistream

Ανάλυση: 1080p

Αποκρυπτογράφηση: CONAX card reader, OSCAM, THCAM

Αποκωδικοποίηση video: MPEG-2/4 @ H.265/H.264, AVS, AVS plus, JPEG/MJPEG HD Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG-1, MPEG-2 Layer 1&2, AAC/HE-AAC, Dolby Digital Plus (AC3)

Multimedia: AVI, MKV, WMA, BMP, JEPG, MP3

Συνδέσεις: 2XUSB 2.0, 1xIR, 1xHDMI, 1xAV, 1xS/PDIF, 1xLNB IN, 1xETHERNET

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi USB adapter, 3G USB modem

IPTV: Stalker, Xtream Server, IPTV m3u, YouTube, WebTV, FREE TV, E2 TV, Internet radio κ.ά.

Διαστάσεις: 125x95x25 χιλ.

Η γνώμη μας: Σε αυτό το επίπεδο τιμής, ο Octagon SX88+ SE είναι ίσως ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Με δυνατότητα λήψης multistream σημάτων και αποκωδικοποίησης H.265/HEVC, υποστήριξη Stalker, Xtream Code, IPTV m3u και YouTube, αλλά και με προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως WebTV, FREE TV και Internet radio, δεν καλύπτει απλά τις βασικές ανάγκες του μέσου χρήστη, αλλά προσφέρει ακόμα περισσότερα. Η δυνατότητα αποκρυπτογράφησης δορυφορικών καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των ΕΡΤ και DIGEA, όπως και η υποστήριξη Wi-Fi USB adapter, αποτελούν χαρακτηριστικά που διευρύνουν τη λειτουργικότητα του δέκτη, την αγορά του οποίου προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.