29/09/2020

Infomir MAG424Aw3

Νέο 4K STB της σειράς MAG με Android, Wi-Fi, Bluetooth & τηλεχειριστήριο learning

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Ένα ακόμα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια των συσκευών MAG, καθώς η ουκρανική Infomir προχώρησε στην παραγωγή ενός νέου μοντέλου. Πρόκειται για το MAG424Aw3, το οποίο αποτελεί μια εναλλακτική έκδοση του Linux STB MAG424w3 και είναι το δεύτερο της δημοφιλούς σειράς που βασίζεται σε λογισμικό Android (έκδοση 7.0).

Ένα ακόμα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια των  συσκευών MAG, καθώς η ουκρανική Infomir προχώρησε στην παραγωγή ενός νέου μοντέλου. Πρόκειται για το MAG424Aw3, το οποίο αποτελεί μια εναλλακτική έκδοση του Linux STB MAG424w3 και είναι το δεύτερο της δημοφιλούς σειράς που βασίζεται σε λογισμικό Android (έκδοση 7.0). Υποστηρίζει αναπαραγωγή video 4K/Ultra HD με κωδικοποίηση HEVC, έχει ενσωματωμένες μονάδες Wi-Fi ac 2x2 MIMO που λειτουργεί σε διπλή μπάντα 2.4GHz/5GHz και Bluetooth 4.1, ενώ έρχεται με τηλεχειριστήριο learning ώστε να μπορεί να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης.

Μετά το MAG425A που αποτέλεσε το πρώτο Android TV Box της Infomir, το MAG424Aw3 γίνεται το δεύτερο STB της σειράς που χρησιμοποιεί το δημοφιλέστερο λογισμικό των συσκευών αυτής της κατηγορίας. Σε αντίθεση όμως με τον προκάτοχό του, το MAG424Aw3 δεν υποστηρίζει τις υπηρεσίες Google Play, με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει καμία από τις εφαρμογές του Android. Έτσι, περιορίζεται στις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές MAGic της Infomir, οι οποίες του επιτρέπουν να συνδέεται σε portals που είναι συμβατά με το middleware Ministra TV έκδοσης τουλάχιστον 5.4.0 ή μεγαλύτερης, να κάνει streaming σε IPTV κανάλια μέσω m3u λίστας αναπαραγωγής, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί αποθηκευμένες ταινίες με ανάλυση Ultra HD και κωδικοποίηση H.265/HEVC, καθώς και να σερφάρει στο Internet. Επιπλέον, η συσκευή διαθέτει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, με Wi-Fi ac 2x2 MIMO 2.4GHz/5GHz και Bluetooth 4.1.

Χαρακτηριστικά

Το MAG424Aw3 και το τηλεχειριστήριό του ακολουθούν το γνωστό μοντέρνο Micro Fusion σχεδιασμό της Infomir με το χαρακτηριστικό μαύρο – κόκκινο χρώμα, με σασί που έχει διαστάσεις 115x115x28 χιλιοστών και βάρος 175 γραμμαρίων. Στο πάνω μέρος της δεξιάς γωνίας της πρόσοψης είναι τοποθετημένο ενδεικτικό LED λειτουργίας και στην πάνω πλευρά διακόπτης ON/Stand-by. Περιμετρικά της συσκευής βρίσκουμε: θύρες USB 2.0, USB 3.0 και μικροσκοπική οπή με πλήκτρο Fn για επαναφορά στην αριστερή πλευρά, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V/1A, θύρα LAN, θύρα HDMI 2.0a και υποδοχή microSD στο πίσω μέρος. Στο κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνονται τηλεχειριστήριο learning, δύο μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό 12V/1A, καλώδιο HDMI και δύο φυλλάδια με οδηγίες χρήσης σε αγγλικά και γερμανικά.

Το MAG424Aw3 διαθέτει στο εσωτερικό του HiSilicon chipset Hi3798MV200, το οποίο έχει ενσωματωμένο υψηλής απόδοσης επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARM και περιλαμβάνει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.200MHz (4x1.200MHz), με απόδοση 15.000 DMIPS. Έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 2GB, από την οποία η πραγματικά διαθέσιμη είναι 1.9GB και FLASH 8GB eMMC, από τα οποία καθαρά διαθέσιμα είναι τα 4GB. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC Main/Main 10 Profile@Level 5.1 High tier 2160p@60 fps, H.264/AVC High Profile@Level 5.1 2160p@30 fps, VP8 1080p@60fps, MPEG-1 1080p@60 fps, MPEG-2 Main Profile@High Level 1080p@60 fps και MPEG-4 Simple Profile@Level 1 1080p@60 fps. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση ήχου MPEG L1/L2/L3, AAC-LC, HE AAC V1/V2, APE, FLAC, Dolby Digital Plus και DTS. Για τη σύνδεση στο Internet εξοπλίζεται με θύρα Ethernet 100Mbps, ενώ έχει ενσωματωμένο Wi-Fi ac 2x2 MIMO και Bluetooth 4.1. Υποστηρίζει λειτουργία Miracast για προβολή της οθόνης συμβατού Android smartphone στην τηλεόραση. Υποστηρίζει επίσης το middleware της πλατφόρμας Ministra TV έκδοσης 5.4.0 ή μεγαλύτερης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με τα portals που χρησιμοποιούν μικρότερη.  Υποστηρίζει την εκτέλεση IPTV streaming σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω έτοιμης λίστας αναπαραγωγής μορφής M3U, M3U8, PLS και CUE. Μέσω της HDMI 2.0a θύρας του αποδίδει Ultra HD (2160p) ανάλυση, ενώ διαθέτει υποδοχή microSD και δύο θύρες USB για συνδέσεις αποθηκευτικών μέσων και πληκτρολογίου/mouse. Υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων video TS, MTS, AVI, MPEG, MP4, MOV, MKV, M2TS, VOB και 3GP, ήχου MP3, MPA, M4A, OGG, WAV και ACC, εικόνας JPEG, PNG, BMP και RAW, ενώ υποστηρίζει τους εξωτερικούς υπότιτλους (και ελληνικούς) SRT, SSA/ASS και SUB.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Το MAG424Aw3 έρχεται με εργονομικό τηλεχειριστήριο learning, το οποίο προγραμματίζεται ώστε να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, τα πλήκτρα αυξομείωσης ήχου V±, σίγασης, POWER και A/V αντιγράφουν τα αντίστοιχα οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου, ώστε να εκτελούν τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Τα 5 αυτά πλήκτρα βρίσκονται τοποθετημένα στην αριστερή πλευρά και είναι μαρκαρισμένα με γαλάζιο χρώμα για να ξεχωρίζουν, ενώ είναι μόνιμα σε κατάσταση active και δεν απαιτείται κάθε φορά το πάτημα κάποιου πλήκτρου για την ενεργοποίησή τους. Φυσικά, ο προγραμματισμός τους παραμένει σε ισχύ ακόμα και μετά την αντικατάσταση των αποστραγγισμένων μπαταριών. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και ξεκινάει με το ταυτόχρονο πάτημα του κόκκινου και του μπλε πλήκτρου των πρόσθετων λειτουργιών για τρία δευτερόλεπτα, οπότε ενεργοποιούνται και μένουν σταθερά αναμμένα τα ενδεικτικά LED των πλήκτρων TV power (πράσινο) και STB power (κόκκινο), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση learning. Έπειτα τοποθετούμε το τηλεχειριστήριο learning απέναντι από αυτό της τηλεόρασης, σε έως 5 εκατοστών απόσταση μεταξύ τους. Πατάμε ένα από τα πλήκτρα που θέλουμε να προγραμματίσουμε, το ενδεικτικό LED του STB power (κόκκινο) αναβοσβήνει μια φορά και μετά παραμένει σε θέση ON, πράγμα που υποδεικνύει ότι το πλήκτρο είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Στη συνέχεια πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης μέχρι να αναβοσβήσει δύο φορές το ενδεικτικό LED TV power (πράσινο) και μετά να παραμείνει σε θέση ON, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγραμματισμού. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για καθένα από τα υπόλοιπα πλήκτρα που θέλουμε να αντιγράψουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προγραμματισμού με το πάτημα του πλήκτρου OK.

Μενού

Η κεντρική κάρτα του MAG424Aw3 περιλαμβάνει δύο οριζόντιες σειρές εικονιδίων που περιλαμβάνουν MAGic και άλλες εφαρμογές για πρόσβαση σε αντίστοιχες λειτουργίες, κάτω από αυτές υπάρχουν τα εικονίδια των ρυθμίσεων και του Wi-Fi, ενώ πάνω δεξιά αναγράφονται η ώρα και ημερομηνία.

Από τον MINISTRA PLAYER πραγματοποιούμε τη σύνδεση σε portals IPTV υπηρεσιών, εφόσον φυσικά εισάγουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Για να είναι όμως αυτό εφικτό, θα πρέπει απαραίτητα το portal να υποστηρίζει την έκδοση 5.4.0 ή μεγαλύτερη του middleware Ministra TV, καθώς η συσκευή δεν είναι συμβατή με τις προηγούμενες εκδόσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στις δοκιμές μας, καθώς οι προσπάθειές μας για τη σύνδεση σε 2 portals στέφθηκαν από ισάριθμες αποτυχίες, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των portals είναι συμβατή με προηγούμενες εκδόσεις του Ministra TV.

Μέσω του Miracast μπορούμε να προβάλλουμε την οθόνη ενός Android smartphone στην τηλεόραση, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα υποστηρίζει λειτουργία ασύρματης μετάδοσης οθόνης. Η λίστα των μοντέλων από τις εταιρείες Huawei, Xiaomi, OPPO, Samsung, Google και Asus που υποστηρίζονται από την εφαρμογή προβάλλονται στην οθόνη της τηλεόραση μέσω του οδηγού της.

Σε ότι αφορά τις εφαρμογές MAGic, μία από αυτές είναι το MAGic Cast που ενεργοποιεί τη δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης video από laptop ή συσκευή Android, για προβολή του στην οθόνη της τηλεόρασης.

Το MAGic Store είναι ουσιαστικά το γνωστό κατάστημα Aptoide TV, η παρουσία του οποίου όμως είναι χωρίς κανένα νόημα, καθώς είναι αδύνατη η ολοκλήρωση της εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ακόμα και με χειροκίνητη εγκατάσταση αρχείων apk καμία εφαρμογή του Android δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μέσω του MAGic Browser (εναλλακτική επιλογή ο WebView Browser) μπορούμε να σερφάρουμε στις σελίδες του Internet. Η εφαρμογή λειτουργεί γενικά ομαλά, ενώ προτείνεται η χρήση πληκτρολογίου/mouse για άνετη πλοήγηση. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε εδώ ότι η ενσωματωμένη μονάδα Bluetooth παρουσιάζει αστάθεια στη λειτουργία της με ταυτόχρονα ενεργοποιημένο και το Wi-Fi, καθώς η ασύρματη σύνδεση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse (που πάντα χρησιμοποιούμε στις δοκιμές μας) παρουσίαζε συνεχείς διακοπές, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η χρήση του. Με απενεργοποιημένο το Wi-Fi η μονάδα λειτουργεί άψογα.

Από το MAGic Files εκτελούμε αναζήτηση αρχείων, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε απευθείας από εκεί την αναπαραγωγή τους μέσω των προτεινόμενων player. Τα αρχεία ήχου εκτελούνται μέσω του MAGic Audio και τα αρχεία video μέσω MAGic Player ή Video Player. Η αναπαραγωγή όλων των video με ανάλυση Ultra HD και κωδικοποίηση H.265/HEVC που επιλέξαμε μέσα από συνδεδεμένο USB σκληρό δίσκο πραγματοποιήθηκε με άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δοκιμάστηκε επίσης με επιτυχία το streaming σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω έτοιμης λίστας αναπαραγωγής μορφής m3u, χρησιμοποιώντας τον MAGic Player.

Τέλος, μέσω του εικονιδίου ρυθμίσεων μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, το Bluetooth, την ανάλυση (μέγιστη τιμή 2160p 60Hz), τη γλώσσα και τη χρονική ζώνη, καθώς και να πραγματοποιήσουμε επαναφορά της συσκευής και ενημέρωση λογισμικού, την οποία και εκτελέσαμε (τρέχουσα έκδοση v.1.4.0).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Quad Core Cortex A-53 (chipset Hi3798MV200) @ 1,2GHz (4x1,2GHz), 15.000 DMIPS

RAM: RAM 2GB

FLASH: 8GB eMMC

Λογισμικό: Android 7.0

Υποστηριζόμενο middleware: Ministra TV v.5.4.0 ή μεγαλύτερη

Ανάλυση: Ultra HD (2160p-60Hz)

Video: H.265 Main/Main 10@L5.1 High 2160p@60fps, H.264 AVC High@L5.1 2160p@30fps, VP8 1080p@60fps, MPEG-1 1080p@60fps, MPEG-2 MP@HL 1080p@60fps, MPEG-4 SP@L1 1080p@60fps

Audio: MPEG L1/L2/L3, AAC-LC, HE AAC V1/V2, APE, FLAC, Dolby Digital Plus, DTS

Multimedia: video TS, MTS, AVI, MPEG, MP4, MOV, MKV, M2TS, VOB, 3GP / audio MP3, MPA, M4A, OGG, WAV, ACC / images JPEG, PNG, BMP, RAW

Υπότιτλοι: SRT, SSA/ASS, SUB

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x micro SD, 1x HDMI 2.0a, 1x LAN 

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi ac 2x2 MIMO, Bluetooth 4.1

Διαστάσεις: 115x115x28 χιλ.

Η γνώμη μας: Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της καθαρόαιμου Android TV Box,  αναμέναμε ως φυσιολογική εξέλιξη ότι το δεύτερο MAG της Infomir με λογισμικό Android θα ήταν αν όχι βελτιωμένο, τουλάχιστο ισάξιο του προηγούμενου. Αντίθετα, το MAG424Aw3 είναι σαφώς κατώτερο, καθώς απουσιάζουν όλα τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα του προκατόχου του. Η απουσία υποστήριξης των υπηρεσιών Google Play και η χωρίς κανένα νόημα παρουσία του MAGic Store (Aptoide TV) που κάνει ανέφικτη την εγκατάσταση οποιασδήποτε εφαρμογής του Android, αποτελούν σοβαρές ελλείψεις για μια συσκευή αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, η έλλειψη υποστήριξης προηγούμενης έκδοσης της 5.4.0 του middleware Ministra TV περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα σύνδεσης στα IPTV portals, λειτουργία που μάλιστα αποτελεί παραδοσιακά το σήμα κατατεθέν των συσκευών MAG. Μια ευρύτατη ενημέρωση του λογισμικού που θα αναβαθμίζει ουσιαστικά το STB είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς δυσκολευόμαστε να βρούμε έναν λόγο που θα κάνει το χρήστη να  προτιμήσει το MAG424Aw3 στην παρούσα μορφή του έναντι οποιουδήποτε άλλου TV Box.   

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.