21/12/2020

OCTAGON SX88 4K UHD

2 σε 1 δορυφορικός + IPTV δέκτης

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Ένας νέος 4K δέκτης της γερμανικής Octagon κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, ο οποίος προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα επιλογών ψυχαγωγίας. Πρόκειται για τον SX88 4K UHD, έναν 2 σε 1 δορυφορικό και IPTV δέκτη που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux. Έχει δυνατότητα να αναπαράγει Ultra HD περιεχόμενο με κωδικοποίηση H.265/HEVC...

Ένας νέος 4K δέκτης της γερμανικής Octagon κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, ο οποίος προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα επιλογών ψυχαγωγίας. Πρόκειται για τον SX88 4K UHD, έναν 2 σε 1 δορυφορικό και IPTV δέκτη που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux. Έχει δυνατότητα να αναπαράγει Ultra HD περιεχόμενο με κωδικοποίηση H.265/HEVC, ενώ εξοπλίζεται με DVB-S2 tuner που μπορεί να αποδιαμορφώνει multistream δορυφορικά σήματα. Διαθέτει επίσης δυνατότητες αποκρυπτογράφησης χάρη στην υποστήριξη του emulator OSCAM και επιπλέον, έρχεται με προ-εγκατεστημένα τα YouTube, IPTV m3u, Stalker, Xtream Codes και άλλες ακόμα εφαρμογές που δίνουν πρόσβαση σε πλουσιότατο IPTV περιεχόμενο.

Με τον Octagon SX88 4K UHD ο μέσος χρήστης καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του για δορυφορική λήψη, καθώς μπορεί να παρακολουθεί Ultra HD τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και κανάλια που μεταδίδονται κρυπτογραφημένα, ή εκπέμπουν μέσω πολλαπλής ροής (multistream), χωρίς να στερείται τη δυνατότητα να εκτελεί εγγραφές στα προγράμματα που επιθυμεί. Επιπλέον, μπορεί να συνδέεται σε IPTV portals μέσω των εφαρμογών Stalker και Xtream Codes, να εκτελεί live streaming χρησιμοποιώντας έτοιμες λίστες αναπαραγωγής μορφής m3u ή τις προ-εγκατεστημένες IPTV εφαρμογές, αλλά και να παρακολουθεί video από το YouTube ή αποθηκευμένες ταινίες μέσα από τον Kodi.

Χαρακτηριστικά

Ο Octagon SX88 4K UHD έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 142x93x24 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει 4ψήφια οθόνη 7 τμημάτων, ενώ στην πάνω πλευρά του είναι τοποθετημένο ένα εμφανέστατο ενδεικτικό LED γαλάζιου φωτισμού. Στην αριστερή πλευρά του βρίσκουμε μία USB 2.0 θύρα και υποδοχή IR για σύνδεση καλωδίου με αισθητήρα υπέρυθρων, ενώ στη δεξιά υπάρχει μια υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας. Η πίσω πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V, θύρα ETHERNET 10/100Mbps, θύρα HDMI, υποδοχή mini AV 3.5 χιλ., οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, θύρα USB 3.0 και υποδοχή σύνδεσης δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο εκμάθησης, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό 12V, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων IR για έλεγχο του δέκτη από μη ορατό σημείο, καθώς και 2 εγχειρίδια χρήστη σε αγγλικά και γερμανικά.

Ο Octagon SX88 4K UHD διαθέτει Hisilicon chipset Hi3798MV200 της Huawei, το οποίο έχει ενσωματωμένο 64-bit επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARMv7. Ο επεξεργαστής αυτός αποτελείται από 4 πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4x 1.6GHz), ενώ αποδίδει 15.000 DMIPS. Διαθέτει επίσης πολλαπλών πυρήνων επεξεργαστή γραφικών υψηλής απόδοσης Mali-450, που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την υλοποίηση της αναπαραγωγής τρισδιάστατων γραφικών. Έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 1GB DDR3 και FLASH 4GB eMMC. Ο εξοπλισμός αυτός εξασφαλίζει γρήγορους χρόνους εκκίνησης, γρήγορη πλοήγηση στα πολύγλωσσα μενού του δέκτη και ομαλή αναπαραγωγή περιεχομένου 4K Ultra HD. Μέσω της HDMI 2.0a θύρας του δίνει έως 2160p (Ultra HD) ανάλυση, διαθέτει όμως και θύρα mini AV για να μπορεί να συνδέεται ακόμα και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC, H.264, AVS, VP9 και ήχου MPEG-1, MPEG-2 Layer I/II, AAC/HE-AAC, Dolby Digital Plus (AC3), DTS. Εξοπλίζεται με DVB-S2 tuner που είναι μάρκας IC RDA5815m της RDA Microelectronics και έχει ενσωματωμένο demodulator S2 GX1133 για να αναγνωρίζει και να αποδιαμορφώνει τα multistream σήματα, των οποίων οι κωδικοί PLS είναι ενσωματωμένοι στο λογισμικό της συσκευής και δεν απαιτείται χειροκίνητη εισαγωγή τους από το χρήστη. Υπάρχει άριστη συμβατότητα με τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1, DiSEqC 1.2 και USALS, ενώ υποστηρίζει λειτουργία τυφλής αναζήτησης. Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη του emulator OSCAM ο δέκτης διαθέτει και δυνατότητες αποκρυπτογράφησης. Για τη σύνδεση στο Internet εξοπλίζεται με θύρα Ethernet 10/100Mbps, μπορεί όμως να συνδέεται και ασύρματα μέσω Wi-Fi USB adapter ή 3G USB modem. Διαθέτει web interface για σύνδεση από υπολογιστή που επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή ρυθμίσεων, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση. Υποστηρίζει λειτουργίες time-shift, εγγραφών και εμφάνισης 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού πολλαπλών προγραμμάτων. Υποστηρίζει λειτουργία E2TV multiroom, επιτρέποντας στο χρήστη να εκτελεί streaming στα προγράμματα ενός Enigma2 δέκτη που βρίσκεται εντός του τοπικού δικτύου, με την προϋπόθεση ότι ο δέκτης αυτός χρησιμοποιεί image που υποστηρίζει την πρόσφατη έκδοση του Open Web Interface, π.χ. OpenATV, OpenHDF, OpenNFR ή OpenEight. Είναι επίσης και ένας ιδιαίτερα αξιόλογος IPTV δέκτης, καθώς υποστηρίζει λειτουργίες Stalker, Xtream Codes και IPTV streaming μέσω έτοιμης λίστας αναπαραγωγής μορφής m3u, ενώ έχει και άλλες ακόμα προ-εγκατεστημένες εφαρμογές για δωρεάν πρόσβαση σε ιδιαίτερα πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο.

Διαδικασία εκμάθησης τηλεχειριστηρίου

Ο Octagon SX88 4K UHD συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο TV learning που προγραμματίζεται ώστε να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει 4 πλήκτρα (POWER, VOL-, VOL+, TV/AV) που αντιγράφουν τα αντίστοιχα οποιουδήποτε γνήσιου, τα οποία (μαζί με το SET) είναι τοποθετημένα σε αυτόνομη περιοχή TV CONTROL στο πάνω μέρος του για να εντοπίζονται εύκολα. Τα πλήκτρα αυτά  είναι μόνιμα ενεργοποιημένα και ο προγραμματισμός τους παραμένει σε ισχύ ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. Η διαδικασία της αντιγραφής ξεκινάει εφόσον κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο SET για 3 δευτερόλεπτα, οπότε το ενδεικτικό LED αποκτάει σταθερό έντονο φωτισμό που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση learning. Τοποθετούμε αμέσως το τηλεχειριστήριο learning απέναντι από το γνήσιο σε απόσταση 3 εκατοστών μεταξύ τους και μέσα στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα πρέπει να πατήσουμε ένα από τα πλήκτρα που θέλουμε να προγραμματίσουμε, οπότε και το ενδεικτικό LED θα αναβοσβήνει αργά δείχνοντας ότι το πλήκτρο είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου που θέλουμε να αντιγράψουμε, το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει 3 φορές και μετά παραμένει σταθερά σε θέση ON, επιβεβαιώνοντας έτσι την επιτυχία του προγραμματισμού. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για τα υπόλοιπα πλήκτρα της περιοχής TV CONTROL και ολοκληρώνεται εφόσον πατήσουμε το πλήκτρο SET.

Μενού

Ο Octagon SX88 4K UHD διαθέτει πολύγλωσσο μενού (και με ελληνικά) που αποτελείται από 4 ξεχωριστές κάρτες, καθεμιά από τις οποίες περιλαμβάνει 2 οριζόντιες σειρές εικονιδίων. Οι κάρτες του μενού εμφανίζονται σε κάθετη κύλιση με τη βοήθεια των πλήκτρων κατεύθυνσης του τηλεχειριστηρίου και η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει τα εικονίδια Stalker Portal, WebTV, YouTube, Xtream Server, NETFLIX, KODI, WEB PORTAL και FREE TV, τα οποία ενεργοποιούν τις αντίστοιχες λειτουργίες. Η δεύτερη κάρτα περιλαμβάνει εικονίδια IPTV λειτουργιών και συγκεκριμένα τα ARD MEDIATHEK, ZDF MEDIATHEK, ORF TVTHEK, TRT TVTHEK, FREE RADIO, Internet radio, IPTV και m3u IPTV, για δωρεάν streaming σε πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο. Στην τρίτη κάρτα βρίσκουμε τα IPTV εικονίδια EDEM και Nasche TV, τον Καιρό, το E2 TV, καθώς κα τα εικονίδια Ρυθμίσεις, Ρυθμίσεις Wi-Fi, Ενημέρωση υλικολογισμικού και Πληροφορίες. Η τέταρτη κάρτα περιλαμβάνει τα εικονίδια Εγκατάσταση, PVR, Channels editor, Backup & Recovery, CAM Setting και SAT>IP.

Εκτός από τη χρήση των επιμέρους εικονιδίων, η πρόσβαση στο πλήρες μενού ρυθμίσεων του δέκτη μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από το εικονίδιο Ρυθμίσεις, το οποίο περιλαμβάνει 5 ξεχωριστές κάρτες. Στην κεντρική από αυτές μπορούμε να ρυθμίσουμε την εικόνα, τον ήχο, τη γλώσσα, το Wi-Fi, τη χρονική ζώνη, το CAM και διάφορες άλλες παραμέτρους, ενώ μπορούμε να εκτελέσουμε ενημέρωση λογισμικού και επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ένα σοβαρό bug του δέκτη που αφορά την επιλογή της ανάλυσης εικόνας. Όταν επιλέγουμε αλλαγή της τιμής της ο δέκτης κολλάει και απαιτείται επανεκκίνηση, παραμένοντας μάλιστα στην προηγούμενη ανάλυση. Το ίδιο συμβαίνει και αν χρησιμοποιήσουμε το πλήκτρο RESOLUTION του τηλεχειριστηρίου, όμως με τον τρόπο αυτό ο δέκτης μετά την επανεκκίνησή του λειτουργεί κανονικά με τη νέα τιμή ανάλυσης. Έτσι, για να επιλέξει ο χρήστης ανάλυση 2160p θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το πλήκτρο RESOLUTION και να εκτελέσει επανεκκίνηση ισάριθμες φορές, μέχρι ο δέκτης να αποκτήσει την επιθυμητή τιμή! Από την “Εγκατάσταση” εισάγουμε τις ρυθμίσεις της δορυφορικής μας λήψης, επεξεργαζόμαστε τους δορυφόρους και τους αναμεταδότες και εκτελούμε σάρωση. Από το “Channels editor” μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες αγαπημένων και να επεξεργαστούμε τα κανάλια έχοντας επιλογές μετακίνησης, διαγραφής, μετονομασίας και κλειδώματος. Από το “PVR” πραγματοποιούμε σχετικές ρυθμίσεις και αναζητούμε αρχεία και εγγραφές που περιλαμβάνονται σε συνδεδεμένη αποθηκευτική μονάδα, ενώ στο “Δίκτυο” βρίσκουμε τη λίστα των προ-εγκατεστημένων IPTV εφαρμογών της συσκευής.  

Λειτουργία

Χρησιμοποιήσαμε Wi-Fi USB adapter και μόλις ο δέκτης συνδέθηκε στο Internet ανίχνευσε νέα έκδοση λογισμικού, την οποία και εγκαταστήσαμε. Δοκιμάσαμε τυφλή αναζήτηση στο δορυφόρο Eutelsat 9.0E που εκτελέστηκε άψογα και ολοκληρώθηκε σε 15 περίπου λεπτά, με την οποία «κατεβάσαμε» και τις multistream συχνότητες που περιλαμβάνουν τα επίγεια ψηφιακά κανάλια της ιταλικής Mediaset. Η αποκρυπτογράφηση καναλιών πραγματοποιείται με τη χρήση των διαθέσιμων emulators, η επιλογή των οποίων γίνεται μέσα από το μενού ρυθμίσεων του CAM. Με τη χρήση του THCAM και τη βοήθεια των πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου μπορούμε να τροποποιήσουμε τα υπάρχοντα ή να προσθέσουμε χειροκίνητα τα νέα κλειδιά που επιθυμούμε, ή ακόμα και να φορτώσουμε έτοιμη λίστα μέσω ενός USB stick. Η επιλογή όμως που προτείνουμε είναι το OSCAM, καθώς με τη χρήση ενός προγράμματος FTP client (π.χ. FileZilla) σε οποιονδήποτε windows ή macOS υπολογιστή μπορούμε να αποστείλουμε στο δέκτη έτοιμο αρχείο SoftCam.Key που θα περιλαμβάνει ενημερωμένη λίστα με κωδικούς κλειδιών. Με τον τρόπο αυτό αποκρυπτογραφήσαμε με επιτυχία τα ελληνικά BISS κανάλια της DIGEA που εκπέμπουν από το δορυφόρο Eutelsat στις 3 μοίρες ανατολικά, καθώς και αυτά της ΕΡΤ που εκπέμπουν από τον Hellas Sat στις 39 μοίρες ανατολικά. Χρησιμοποιήσαμε το Channels editor και τοποθετήσαμε τα κανάλια αυτά σε λίστα αγαπημένων, ώστε η εναλλαγή μεταξύ τους να είναι εύκολη. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και εκτελέσαμε εγγραφή σε ζωντανό πρόγραμμα με τη χρήση του πλήκτρου REC του τηλεχειριστηρίου, αλλά και προγραμματισμένη με επιλογή γεγονότος μέσα από το EPG. Δοκιμάσαμε επίσης την αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων που περιείχε ο δίσκος μας, χρησιμοποιώντας τόσο την εφαρμογή PVR, όσο και τον Kodi. Η αναπαραγωγή όλων των 4K video που επιλέξαμε εκτελέστηκε με άνεση, ενώ ο DTS ήχος και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι των ταινιών αναγνωρίστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video από το YouTube εκτελούνται επίσης χωρίς πρόβλημα, με μέγιστη όμως ανάλυση εικόνας 720p. Δοκιμάστηκε το Netflix, το οποίο λειτουργεί με εξαιρετικά ομαλή ροή video και με σχετικά καλό επίπεδο εικόνας. Δοκιμάστηκε η εφαρμογή IPTV, μέσω της οποίας φορτώσαμε στο δέκτη έτοιμη λίστα αναπαραγωγής μορφής m3u και εκτελέσαμε με επιτυχία live streaming σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών. Την ίδια λειτουργία εκτελέσαμε και με τη χρήση της εφαρμογής m3u IPTV, εισάγοντας ενεργό url μέσω του web interface από τον υπολογιστή. Τέλος, κάναμε streaming και σε πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών, χρησιμοποιώντας τα Internet radio και FREE RADIO.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Quad Core 64-bit ARMv7 (Hisilicon Hi3798MV200), 1.6GHz (4x1.6GHz), 15.000 DMIPS

GPU: Multi Core Mali-450

RAM: 1GB DDR3

FLASH: 4GB eMMC

Tuner: IC RDA5815m (RDA Microelectronics), demodulator S2 GX1133

Λήψη: DVB-S2 / Multistream

Ανάλυση: 2160p (Ultra HD)

Αποκρυπτογράφηση: Card reader, OSCAM, THCAM

Αποκωδικοποίηση video: H.265/HEVC, H.264, AVS, VP9

Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG-1, MPEG-2 Layer I/II, AAC/HE-AAC, Dolby Digital Plus (AC3), DTS

Συνδέσεις: 1X USB 2.0, 1X USB 3.0, 1x IR, 1x HDMI, 1x mini AV, 1x S/PDIF, 1xLNB IN, 1x ETHERNET

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi USB adapter, 3G USB modem

IPTV: Stalker, Xtream Server, IPTV, Netflix, YouTube, WebTV, FREE TV, Internet radio κ.ά.

Διαστάσεις: 142x93x24 χιλ.

Η γνώμη μας: Ο Octagon SX88 4K UHD είναι ένας πολύ «γεμάτος» δέκτης, καθώς δεν του λείπει τίποτα από όσα ζητάει ο μέσος χρήστης για να καλύψει τις ανάγκες του. Με 4Κ Ultra HD, multistream και BISS τηλεοπτικά κανάλια προφέρει ένα πλήρες δορυφορικό πακέτο, ενώ με την πληθώρα των προ-εγκατεστημένων IPTV εφαρμογών του παρέχει και χορταστικό διαδικτυακό περιεχόμενο. Με άριστη ποιότητα εικόνας, εύκολο μενού, τηλεχειριστήριο εκμάθησης, αλλά και εξαιρετικά προσιτό επίπεδο κόστους, αποτελεί μια άριστη αγοράς!

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.