24/01/2021

GOLDEN INTERSTAR GAMMA X

Επίγειος αλλά και υβριδικός!

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη διαφορετικό από τους συνηθισμένους δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για τον Golden Interstar Gamma X, ο οποίος δεν είναι απλά ένας ακόμη Full HD δέκτης με DVB-T2/C tuner και υποστήριξη κωδικοποίησης H.265/HEVC, αλλά μια συσκευή που λειτουργεί επίσης άψογα και ως IPTV Box.

Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη διαφορετικό από τους συνηθισμένους δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για τον Golden Interstar Gamma X, ο οποίος δεν είναι απλά ένας ακόμη Full HD δέκτης με DVB-T2/C tuner και υποστήριξη κωδικοποίησης H.265/HEVC, αλλά μια συσκευή που λειτουργεί επίσης άψογα και ως IPTV Box. Έρχεται με δυνατότητα ενσύρματης και ασύρματης (μέσω USB Wi-Fi) σύνδεσης στο Internet και υποστηρίζει λειτουργίες YouTube, Stalker, Xtream Codes, m3u playlist και Internet radio.

Ο Golden Interstar Gamma X είναι ένας δέκτης έτοιμος να υποδεχτεί το μελλοντικό πρότυπο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και απόλυτα συμβατός με το τωρινό. Εκτός από τη λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών παρέχει στο χρήστη όλες τις ευκολίες ενός PVR, εκτελώντας λειτουργίες time-shift, εγγραφών και αναπαραγωγής multimedia αρχείων. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα ικανότατο IPTV Box που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις συσκευές αυτής της κατηγορίας, καθώς διαθέτει πλήθος εφαρμογών για εκτέλεση IPTV streaming, υποστηρίζοντας μάλιστα θαυμάσια όλες τις λειτουργίες τους.

Χαρακτηριστικά

Ο Golden Interstar Gamma X έρχεται σε ένα μαύρο μικροσκοπικό σασί που διαθέτει πλαστικό περίβλημα με υποδοχές εξαερισμού για την καλύτερη δυνατή παθητική ψύξη, έχοντας διατάσεις 135x80x25 χιλιοστών. Στην πρόσοψή του έχουμε μια 4ψήφια οθόνη 7 τμημάτων που απεικονίζει την ώρα σε κατάσταση αναμονής και τον αριθμό του τρέχοντος καναλιού ή τυχόν σφάλματα κατά τη λειτουργία του. Δίπλα στην οθόνη υπάρχει ένας αισθητήρας υπέρυθρων για τη λήψη εντολών από το τηλεχειριστήριο, καθώς και ένα ενδεικτικό LED που αλλάζει χρώμα (κόκκινο ή πράσινο) ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής (σε κατάσταση αναμονής ή λειτουργίας). Λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της συσκευής ο εξοπλισμός συνδέσεων είναι κατανεμημένος περιμετρικά στις πλευρές του. Στη δεξιά βρίσκουμε μια θύρα USB 2.0 και υποδοχή RS232 που χρησιμοποιείται για service, ενώ στην αριστερή συναντάμε μία επιπλέον θύρα USB 2.0, υποδοχή LED/IR για σύνδεση καλωδίου με αισθητήρα υπέρυθρων, μικροσκοπική οπή RESET και υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας. Τέλος, η πίσω πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC-5V, θύρα ETHERNET, θύρα HD OUT (HDMI), υποδοχή AV (3.5 χιλ.), οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου και υποδοχή DVB-C/T2 για σύνδεση καλωδιακού/επίγειου ψηφιακού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει το τηλεχειριστήριό του, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό DC-5V, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με εξωτερικό αισθητήρα υπέρυθρων και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σε γερμανικά και αγγλικά.

Στο εσωτερικό του Golden Interstar Gamma X υπάρχει ένας νέος επεξεργαστής που σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας προσφέρει καλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ο δέκτης εξοπλίζεται με DVB-C/T2 tuner και υποστηρίζει και τις δύο μορφές κωδικοποίησης, H.264/AVC και H.265/HEVC, με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα συμβατός τόσο με το τωρινό, όσο και με το μελλοντικό πρότυπο επίγειας ψηφιακής εκπομπής. Δίνει Full HD ανάλυση, ενώ μέσω της AV θύρας του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με παλαιότερης τεχνολογίας τηλεοράσεις. Χάρη στο πολύ μικρό του μέγεθος και το καλώδιο επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων που τον συνοδεύει, μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί πίσω από την τηλεόραση ή ακόμα και μέσα σε ντουλάπι, ενώ είναι ιδανικός για χρήση σε ταξίδια ή κάμπινγκ. Έχει δυνατότητα να εκτελεί χειροκίνητη και αυτόματη αναζήτηση καναλιών, σαρώνοντας ολόκληρη την επίγεια ψηφιακή μπάντα μέσα σε περίπου 4 λεπτά. Βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και διαθέτει απεριόριστες λίστες αγαπημένων για τη δημιουργία προσωπικών μπουκέτων. Υποστηρίζει λειτουργίες γονικού κλειδώματος, TELETEXT και εμφάνισης 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού (EPG) πολλαπλών προγραμμάτων. Εξοπλίζεται με 2 USB 2.0 θύρες και μπορεί να δεχτεί αποθηκευτικές μονάδες για αναβάθμιση λογισμικού, εγγραφές προγραμμάτων και αναπαραγωγή πολυμέσων. Για τη σύνδεση στο Internet χρησιμοποιεί θύρα Ethernet 10/100 Mbps, ενώ μπορεί να δεχτεί κατάλληλο Wi-Fi USB adaptor που του επιτρέπει να συνδέεται και ασύρματα, παρέχοντας έτσι μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτησή του. Χάρη στις ενσωματωμένες εφαρμογές του λειτουργεί ιδανικά και ως IPTV Box, προσφέροντας πλούσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό περιεχόμενο μέσω διαδικτύου. Με την υποστήριξη των Stalker και Xtream Codes παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να αποκτάει πρόσβαση σε IPTV portals. Υποστηρίζει επίσης την εκτέλεση streaming μέσω έτοιμης λίστας αναπαραγωγής μορφής m3u, ενώ έχει άριστη συμβατότητα με την υπηρεσία του YouTube. Διαθέτει web interface που επιτρέπει τον πλήρη χειρισμό του δέκτη από τον υπολογιστή ή το smartphone/tablet και διευκολύνει την αποστολή στοιχείων για την πρόσβαση στις IPTV λειτουργίες του.

Μενού

Ο Golden Interstar Gamma X διαθέτει πολύγλωσσο (και με ελληνικά) μενού, το οποίο είναι δομημένο με κάρτες τετράγωνων εικονιδίων. Η κεντρική κάρτα του περιλαμβάνει  τα IPTV, VOD, TV SERIES και Stalker TV που αφορούν τις ρυθμίσεις για Stalker Portals, το Xtream IPTV για τις ανάλογες ρυθμίσεις Xtream Codes, το Ραδιόφωνο μέσω Internet, το YouTube, τις Ρυθμίσεις IPTV, τις Ρυθμίσεις Wi-Fi, το APPLICATIONS και τις Ρυθμίσεις.

Από τις Ρυθμίσεις οδηγούμαστε σε ένα ευρύτατο υπομενού ρυθμίσεων, ώστε να διαμορφώσουμε το δέκτη στα δικά μας μέτρα. Εδώ βρίσκουμε τις ρυθμίσεις DVB, όπου μπορούμε να επεξεργαστούμε τα κανάλια (αγαπημένα, ταξινόμηση, διαγραφή, κλείδωμα), να εκτελέσουμε αυτόματη ή χειροκίνητη αναζήτηση, να δημιουργήσουμε ή να επεξεργαστούμε λίστες χρονοδιακοπτών (εγγραφές) και να ρυθμίσουμε το PVR (Time shift). Από το υπομενού ρυθμίσεων μπορούμε επίσης να εκτελέσουμε αναβάθμιση λογισμικού, να ρυθμίσουμε τη διαφάνεια του μενού, να επιλέξουμε την ανάλυση της εικόνας και τη γλώσσα των υπότιτλων, να ελέγξουμε την κατάσταση του δικτύου, να ξεκινήσουμε ένα VPN, να ορίσουμε τη χρονική ζώνη, να ενεργοποιήσουμε το γονικό έλεγχο (εργοστ. κωδ. 0000), να ορίσουμε λειτουργίες για τα χρωματιστά πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου, να ρυθμίσουμε την εμφάνιση της οθόνης της πρόσοψης, να εκτελέσουμε εξαγωγή και εισαγωγή ρυθμίσεων μέσω USB, να ρυθμίσουμε το DLNA, να εκτελέσουμε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και να δούμε τις πληροφορίες της συσκευής.

Από το APPLICATIONS εμφανίζεται κάρτα που περιλαμβάνει τα εικονίδια των εφαρμογών “IPTV στη μνήμη”, “Autoget m3u playlist”, “Stalker TV”, “Xtream IPTV”, “YouTube”, “Ραδιόφωνο μέσω Internet” και “Καιρός” που δίνουν άμεση πρόσβαση στις αντίστοιχες λειτουργίες τους, καθώς και το “Media”, μέσω του οποίου εκτελούμε αναζήτηση αρχείων σε αποθηκευτικές μονάδες.

Λειτουργία δέκτη

Πατώντας το πλήκτρο OK από το τηλεχειριστήριο εμφανίζεται η λίστα των καναλιών πάνω στην εικόνα του ζωντανού προγράμματος, ενώ με το πλήκτρο FAV μπορούμε να επιλέξουμε την εμφάνιση της λίστας που επιθυμούμε (Όλα ή Αγαπημένα). Με τη χρήση του πλήκτρου INFO εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης κάρτα με τους τίτλους του τρέχοντος και επόμενου προγράμματος, με τη μπάρα προόδου του τρέχοντος προγράμματος. Πατώντας δεύτερη φορά το πλήκτρο INFO εμφανίζεται η περίληψη του τρέχοντος προγράμματος και με το δεξί βελάκι του πλήκτρου κατεύθυνσης η αντίστοιχη του επόμενου.

Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει πλήθος αποθηκευμένων multimedia αρχείων. Η αναπαραγωγή όλων των video ανάλυσης HD με συμπίεση H.265/HEVC και των ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους (κωδικοποίησης UTF-8) που επιλέξαμε εκτελέστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Με τη χρήση του πλήκτρου REC από το τηλεχειριστήριο εκτελέσαμε ζωντανή εγγραφή προγράμματος, ενώ επιλέγοντας γεγονός μέσα από το 7ήμερο EPG και με τη βοήθεια του κόκκινου πλήκτρου πραγματοποιήσαμε με επιτυχία και προγραμματισμένη.

Λειτουργία IPTV Box

Για την πρόσβαση του δέκτη στο Internet δοκιμάσαμε την ασύρματη σύνδεσή του που λειτούργησε άψογα, χρησιμοποιώντας Wi-Fi USB adaptor (Chip Ralink RT5370). Ανοίξαμε browser σε iPad και αφού πληκτρολογήσαμε την IP του δέκτη εισήλθαμε στο web interface του. Η κεντρική σελίδα του περιλαμβάνει 4 ξεχωριστά πεδία, IPTV Setting, STB Update, STB Power και Remote control. Μέσω του Remote control χρησιμοποιήσαμε το iPad ως ένα πλήρες τηλεχειριστήριο, με το STB Power ανοίξαμε/κλείσαμε το δέκτη και εκτελέσαμε επανεκκίνησή του, ενώ μέσω του STB Update πραγματοποιείται η αναβάθμιση του λογισμικού. Μέσω του IPTV Setting και την κάρτα του μενού που εμφανίστηκε, αντιγράψαμε ενεργό URL λίστας τηλεοπτικών καναλιών στο υπομενού Autoget m3u playlist, καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία λογαριασμού Xtream Code στο αντίστοιχο Xtream server 1 για τη σύνδεση σε IPTV portal. Έπειτα μπήκαμε στο μενού του δέκτη και ανοίξαμε το APPLICATIONS, επιλέγοντας από εκεί την εκτέλεση των διαθέσιμων εφαρμογών. Με το “Autoget m3u playlist” εκτελέσαμε με επιτυχία streaming στα τηλεοπτικά κανάλια που περιείχε το URL που είχαμε προηγουμένως εισάγει, ενώ με το “Xtream IPTV” αποκτήσαμε πρόσβαση σε IPTV Portal. Ανοίξαμε την εφαρμογή “IPTV στη μνήμη” και μέσω του σκληρού δίσκου φορτώσαμε στο δέκτη έτοιμη λίστα αναπαραγωγής μορφής .m3u, εκτελώντας live streaming στα τηλεοπτικά κανάλια αυτής. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε την εφαρμογή του YouTube που λειτούργησε επίσης άψογα, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ανοίξαμε τον “Καιρό” και προσθέσαμε την πόλη της Αθήνας, λαμβάνοντας πληροφορίες για την τρέχουσα θερμοκρασία και την πρόγνωση για τις επόμενες 4 ημέρες. Τέλος, δοκιμάσαμε την καταπληκτική εφαρμογή Internet radio, κάνοντας streaming σε πλήθος από ραδιοφωνικούς σταθμούς με κρυστάλλινο ήχο. Μέσα στη λίστα των ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι είναι ταξινομημένοι ανά είδος μουσικής και ανά εθνικότητα για να αναζητούνται εύκολα, περιλαμβάνονται και 50 ελληνικοί.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuner: DVB-T2/C

Αποκωδικοποίηση: H.265/HEVC, H.264/AVC

Ανάλυση: Full HD (1080p)

Συνδέσεις: 2x USB 2.0, 1x HDMI, 1x AV, 1x RS232, 1x LED/IR, 1x Ethernet, 1x S/PDIF, 1x Card Reader, 1x DVB-C/T2

Ασύρματη σύνδεση: USB Wi-Fi

IPTV: Stalker, Xtream Codes, YouTube, IPTV & Autoget .m3u palylist, Internet Radio, Καιρός

Η γνώμη μας: Ο Golden Interstar Gamma X είναι χωρίς αμφιβολία κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό επίγειο ψηφιακό δέκτη, που είναι μάλιστα συμβατός και με το μελλοντικό πρότυπο επίγειας εκπομπής. Διαθέτει πλήθος εφαρμογών που κάνουν διαθέσιμους στο χρήστη τους δημοφιλέστερους τρόπους για IPTV streaming, οι οποίες μάλιστα εκτελούνται στο σύνολό τους εξαιρετικά. Η δοκιμή του μας άφησε συνολικά άριστες εντυπώσεις, κάτι που συνεπάγεται ότι από μέρους μας αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις αγοράς επίγειου ψηφιακού δέκτη.

INFO
  • Ψηφιακή Τεχνολογία
  • Λεωφ. Κύμης 114, 151 22 Μαρούσι
  • τηλ: 210-8835300 | fax: 210-8259297
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.digital-t.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.