24/02/2021

FORMULER Z8 Pro

4K Android Media Streamer με ενσωματωμένη πλατφόρμα MYTVOnline2

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Έχοντας στόχο να διατηρήσει την ηγετική θέση που κατέχει στην αγορά της βιομηχανίας IPTV-OTT, η κορεάτικη εταιρεία Formuler παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για το Z8 Pro, το οποίο είναι ένα 4K Android Media Streamer με ενσωματωμένο Google Play Store, Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz και τηλεχειριστήριο TV learning. Βασισμένο στην...

Έχοντας στόχο να διατηρήσει την ηγετική θέση που κατέχει στην αγορά της βιομηχανίας IPTV-OTT, η κορεάτικη εταιρεία Formuler παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για το Z8 Pro, το οποίο είναι ένα 4K Android Media Streamer με ενσωματωμένο Google Play Store, Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz και τηλεχειριστήριο TV learning. Βασισμένο στην αποκλειστική πλατφόρμα MYTVOnline2 της Formuler που είναι συμβατή με Stalker Middleware, Xtream Codes και M3U Playlist, είναι σχεδιασμένο ειδικά για να προσφέρει ζωντανή IPTV τηλεόραση. Με λειτουργικό σύστημα Android TV 7.0 και υποστήριξη 4K Ultra HD με HDR10/HLG, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο TV Box που προσφέρει στο χρήστη ένα ευρύτατο φάσμα επιλογών για την τηλεοπτική του ψυχαγωγία.

Η κορεάτικη Formuler είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την παραγωγή και την υποστήριξη εξοπλισμού ψηφιακής μετάδοσης. Το νέο της μοντέλο Z8 Pro είναι ένα Set Top Box που υποστηρίζει τη σύνδεση σε IPTV portals και λειτουργεί ως ένας streamer τηλεοπτικών καναλιών, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να πλοηγείται σε αυτά και να τα παρακολουθεί μέσα από το εκπληκτικό περιβάλλον χρήσης της αποκλειστικής πλατφόρμας MYTVOnline2. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα καθαρόαιμο 4K Android TV Box με ενσωματωμένο το δημοφιλές Google Play Store και το κατάστημα αγορών Market, κάνοντας διαθέσιμες στο χρήστη δημοφιλείς IPTV και αμέτρητες άλλες εφαρμογές. Λειτουργεί επίσης άριστα και ως media player, καθώς μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video, ήχου και εικόνας.

Χαρακτηριστικά

Το Formuler Z8 Pro έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί τετράγωνου σχήματος που στην πάνω του πλευρά έχει μια χαρακτηριστική πινελιά χρυσαφί χρώματος, έχοντας διαστάσεις 105x105x22 χιλιοστών. Στην πρόσοψή του είναι τοποθετημένο ενδεικτικό LED που εναλλάσσει το φωτισμό του μεταξύ κόκκινου και άσπρου χρώματος ανάλογα με την κατάσταση λειτουργίας (Stand-by / On), ενώ περιμετρικά στις πλευρές του είναι κατανεμημένος ο εξοπλισμός συνδέσεων. Συγκεκριμένα, μία USB 2.0 στην αριστερή και μία USB 3.0 θύρα στη δεξιά, καθώς και υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V/1A, υποδοχή IR Rec. για σύνδεση καλωδίου με δέκτη υπέρυθρων, οπτική SPDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου, θύρα HDMI 2.0a, θύρα GIGABIT LAN και υποδοχή σύνδεσης κεραίας Wi-Fi στην πίσω πλευρά. Στο κουτί της συσκευασίας του STB βρίσκουμε τηλεχειριστήριο TV learning, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο σύνδεσης με εξωτερικό δέκτη IR, τροφοδοτικό 12V, κεραία Wi-Fi 12 εκατοστών και πολύγλωσσο φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης.

Στο εσωτερικό του Formuler Z8 Pro βρίσκεται SoC Hisilicon που έχει ενσωματωμένο τετραπύρηνο επεξεργαστή 64-bit Cortex-A53, ο οποίος είναι τεχνολογίας ARMv7. Πάνω στο chipset βρίσκονται επίσης υψηλής απόδοσης πολυπύρηνος επεξεργαστής γραφικών Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0, μνήμη RAM 2GB DDR4 και μνήμη FLASH 16GB eMMC. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K@60fps 10-bit Main 10 Profile@Level 5.1 High-tier, H.265/HEVC, VP9, AVS, H.264/AVC/MVC, Real, MPEG1/2/3/4 και VC-1. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου Dolby Digital και DTS. Μέσω της HDMI θύρας του αποδίδει στην τηλεόραση εικόνα με Ultra HD (3840x2160) ανάλυση και εξαιρετική ευκρίνεια σε μορφή HDR10 και HLG. Διαθέτει πιστοποίηση DRM Widevine Level 1 και Level 3 που του χαρίζει συμβατότητα με υπηρεσίες ροής περιεχομένου υψηλής ανάλυσης. Εξοπλίζεται με ταχύτατη θύρα Gigabit Ethernet, ενώ έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz με κεραία τεχνολογίας 2x2 MIMO. Με τη σύνδεση του παρεχόμενου καλωδίου με αισθητήρα IR, μπορεί να δέχεται εντολές από το τηλεχειριστήριο ακόμα κι αν τοποθετηθεί μέσα σε ντουλάπι. Μέσω του MYTVOnline2 που αποτελεί αποκλειστική πλατφόρμα της Formuler και έχει βελτιστοποιηθεί για το λειτουργικό σύστημα Android TV 7.0 της συσκευής, παρέχει ένα πανέμορφο, σύγχρονο και επαγγελματικό περιβάλλον περιήγησης και προβολής τηλεοπτικών καναλιών. Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με Stalker Middleware, Xtream Codes και M3U Playlist, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να συνδέεται σε IPTV portals και να εκτελεί ατελείωτο online streaming. Έχει προ-εγκατεστημένο στο μενού του το YouTube, όχι όμως και το Netflix, καθώς η συσκευή δεν διαθέτει πιστοποίηση της δημοφιλούς streaming υπηρεσίας. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή της μπορεί να εγκατασταθεί μέσω του καταστήματος αγορών Market, ενώ η λειτουργία της κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτήν των περισσοτέρων συσκευών της κατηγορίας. Έχει επίσης προ-εγκατεστημένο το Google Play Store που κάνει διαθέσιμες αμέτρητες εφαρμογές του Android. Επιπλέον, εξοπλίζεται με 2 USB θύρες και μπορεί να δέχεται εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης για αναπαραγωγή πολυμέσων. Υποστηρίζει μορφές αρχείων video TS, MKV, FLV, MOV, AVI, RM, MP4, ήχου MPEG-1 Layer 1,2 , AAC-LC, HE AAC V1/V2 και εικόνας JPG, BMP, GIF, PNG.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Το Formuler Z8 Pro συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο TV learning, το οποίο προγραμματίζεται ώστε να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει 4 πλήκτρα OK, Source, Vol-, Vol+ που έχουν λευκό χρώμα και είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστή περιοχή TV Control για να εντοπίζονται εύκολα, καθώς και αυτόνομο πλήκτρο TV στο πάνω αριστερό μέρος, τα οποία μπορούν να αντιγράψουν και να μάθουν τις λειτουργίες των αντίστοιχων πλήκτρων οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου. Όλα αυτά τα πλήκτρα είναι μόνιμα ενεργοποιημένα και διατηρούν τον προγραμματισμό τους ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. Για να ξεκινήσει η διαδικασία κρατάμε πατημένο το πλήκτρο TV για 5 δευτερόλεπτα οπότε και το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει, ενώ απελευθερώνουμε το πλήκτρο όταν το LED παραμείνει σταθερά αναμμένο, κάτι που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση εκμάθησης. Τοποθετούμε στη συνέχεια το τηλεχειριστήριο learning απέναντι από το γνήσιο, σε απόσταση μικρότερη των 3 εκατοστών μεταξύ τους. Πατάμε ένα από τα 5 αυτά πλήκτρα και το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει αργά, δείχνοντας έτσι ότι είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Έπειτα πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου που θέλουμε να αντιγράψουμε, το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει 3 φορές και μετά παραμένει σταθερά αναμμένο, κάτι που επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγραμματισμού. Αφού επαναλάβουμε τα παραπάνω βήματα για καθένα από τα υπόλοιπα πλήκτρα που θέλουμε να αντιγράψουμε, πατάμε ένα οποιοδήποτε άλλο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου για να εξέλθουμε από την κατάσταση εκμάθησης.

Μενού

Το κεντρικό μενού του Formuler Z8 Pro διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV 7.0, με οριζόντιες σειρές από εικονίδια εφαρμογών και ρυθμίσεων. Η σειρά Apps περιλαμβάνει τα mytvOnline 2, Miracast, MEDIA CENTER, Google Play Store, File Manager, Market, FORMULER Remote, TV Keyboard και YouTube. Επιλέγοντας το mytvOnline 2 εμφανίζεται το μενού ρυθμίσεων της πλατφόρμας, όπου μέσα από τα διαθέσιμα πεδία μπορούμε να ορίσουμε την προσθήκη όσων Portals και m3u Playlists επιθυμούμε, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία τους. Μπορούμε να επιλέγουμε πού θα συνδεόμαστε κάθε φορά μέσα από την επιλογή Connections. Μέσω του Miracast μπορούμε να προβάλλουμε την οθόνη ενός Android smartphone στην τηλεόραση, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα υποστηρίζει λειτουργία ασύρματης μετάδοσης οθόνης. Η λίστα των υποστηριζόμενων μοντέλων μάρκας Samsung Galaxy, Google Nexus και Asus προβάλλονται στην οθόνη της τηλεόρασης μέσω του οδηγού της εφαρμογής. Μέσω του MEDIA CENTER μπορούμε να συνδεθούμε σε μονάδες του τοπικού μας δικτύου και να κάνουμε streaming στα αρχεία που επιθυμούμε. Από το Google Play Store συνδεόμαστε στο δημοφιλές κατάστημα εφαρμογών του Android, μέσω του File Manager μπορούμε να αναζητήσουμε αρχεία από τοπικά και δικτυακά μέσα αποθήκευσης, ενώ μέσα από το Market μπορούμε να βρούμε χρήσιμες IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές. Από το FORMULER Remote μπορούμε να ορίσουμε λειτουργίες για τα χρωματιστά και ειδικά πλήκτρα (Hotkeys) του τηλεχειριστηρίου, από το TV Keyboard να ορίσουμε τον τύπο του πληκτρολογίου και μέσω του YouTube να παρακολουθήσουμε video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας.

Κάτω από τη σειρά Apps έχουμε τη σειρά Quick Settings με τα εικονίδια Hotkeys για τη ρύθμιση των κόκκινων πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, Software update για online αναβάθμιση, Power mode για ρύθμιση του πλήκτρου Power σε off ή standby, System info για εμφάνιση πληροφοριών της συσκευής και Network Storage για προσάρτηση δικτυακού δίσκου.

Κάτω από τη σειρά Quick Settings είναι τοποθετημένα τα εικονίδια Settings για μετάβαση στο μενού ρυθμίσεων της συσκευής, Network Settings για ρύθμιση του δικτύου, Bluetooth για προσθήκη ασύρματων αξεσουάρ, Launcher Settings για διάφορες ρυθμίσεις της αρχικής κάρτας και Power για επιλογή μετάβασης σε Standby, Power off ή Restart.

Δοκιμή εφαρμογών

Για τη σύνδεση του Formuler Z8 Pro στο Internet χρησιμοποιήσαμε σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας το Wi-Fi που λειτούργησε άψογα. Η εφαρμογή του YouTube λειτουργεί εξαιρετικά, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video Ultra HD ανάλυσης εκτελούνται απροβλημάτιστα. Ανοίξαμε την εφαρμογή mytvOnline 2 και εισαγάγαμε τα στοιχεία λογαριασμού Xtream Code και m3u playlist. Μέσα από το πανέμορφο interface της πλατφόρμας περιηγηθήκαμε τόσο στα τηλεοπτικά κανάλια του portal, όσο και σε αυτά της λίστας αναπαραγωγής, κάνοντας απολαυστικό live streaming. Από το κατάστημα αγορών Market κατεβάσαμε τον Chrome, μέσω του οποίου σερφάραμε στις σελίδες του διαδικτύου. Η εφαρμογή λειτουργεί άψογα, ενώ η χρήση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse που δοκιμάσαμε έκανε την πλοήγησή μας άνετη. Από το ίδιο κατάστημα κατεβάσαμε επίσης το Netflix και τον Kodi. Το Netflix λειτουργεί χωρίς να προβληματίζει γενικά, με τη ροή του video να είναι απολύτως ομαλή και την ποιότητα της εικόνας να βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο. Τέλος, συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει πλήθος πολυμεσικών αρχείων. Η αναπαραγωγή όλων των video Ultra HD ανάλυσης που δοκιμάσαμε εκτελέστηκε με μεγάλη άνεση τόσο μέσω του Kodi, όσο και μέσω του ενσωματωμένου player, ενώ μέσω του Kodi λειτούργησε με επιτυχία και ο DTS ήχος των αποθηκευμένων ταινιών μας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Quad Core Cortex-A53 (SoC Hisilicon), ARMv7 64-bit

GPU: Multi Core Mali-450 MP

RAM: 2GB DDR4

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android TV 7.0

Ανάλυση: Ultra HD (3840x2160)

Video: 4K@60fps 10-bit Main 10 Profile@Level 5.1 High-tier, H.265/HEVC, VP9, AVS, H.264/AVC/MVC, Real, MPEG1/2/3/4, VC-1

Audio: MPEG-1 layer I/II, AAC-LC, HE AAC V1/V2, Dolby Digital, DTS

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2.4GHz/5.8GHz, Bluetooth

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x HDMI 2.0a, 1x SPDIF, 1x Ethernet, 1x IR

Διαστάσεις: 105x105x22 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα εξαιρετικό Android TV Box που διαθέτει πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά και σταθερότατη λειτουργία. Μεγάλο του πλεονέκτημα απέναντι στις περισσότερες συσκευές της κατηγορίας αποτελεί ασφαλώς η αποκλειστική πλατφόρμα MYTVonline2, που μέσα από το πανέμορφο περιβάλλον της κάνει απολαυστική την περιήγηση στα τηλεοπτικά κανάλια. Μπορεί να μη διαθέτει πιστοποίηση Netflix, όμως χάρη στην υποστήριξη DRM Widevine Level 1 και Level 3 είναι συμβατό με την δημοφιλή streaming υπηρεσία. Είναι επίσης και ένα θαυμάσιο media player, καθώς εκτέλεσε με επιτυχία την αναπαραγωγή όλων των αρχείων video και ήχου που δοκιμάσαμε. Η ενσωμάτωση των καταστημάτων Google Play Store και Market κάνει διαθέσιμες χρήσιμες εφαρμογές που εμπλουτίζουν το περιεχόμενο του Formuler Z8 Pro, διαμορφώνοντας έτσι συνολικά ένα πληρέστατο Set Top Box που αξίζει να προτιμηθεί από τους χρήστες.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.