25/03/2021

OCTAGON SX888 4K UHD IP

Νέο 4K IPTV Box με πλουσιότατο δωρεάν περιεχόμενο

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Διευρύνοντας το στόλο των ψηφιακών δεκτών που διαθέτει, η γερμανική OCTAGON παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον SX888 4K UHD IP, ο οποίος είναι ένα καθαρόαιμο IPTV Box που βασίζεται στο δημοφιλές και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα Linux. Υποστηρίζει ανάλυση Ultra HD και κωδικοποίηση H.265/HEVC, ενώ...

Διευρύνοντας το στόλο των ψηφιακών δεκτών που διαθέτει, η γερμανική OCTAGON παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον SX888 4K UHD IP, ο οποίος είναι ένα καθαρόαιμο IPTV Box που βασίζεται στο δημοφιλές και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα Linux. Υποστηρίζει ανάλυση Ultra HD και κωδικοποίηση H.265/HEVC, ενώ έρχεται με προ-εγκατεστημένα τα Netflix, Kodi, YouTube, Stalker, Xtream Codes, αλλά και με άλλες ακόμα εξαιρετικές εφαρμογές, για δωρεάν μάλιστα πρόσβαση σε ποικιλία IPTV περιεχομένου.

Ο OCTAGON SX888 4K UHD IP υποστηρίζει όλες τις κοινές λειτουργίες που πρέπει να είναι ενσωματωμένες σε ένα σύγχρονο IPTV Box, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στο χρήστη αρκετά περισσότερα. Μπορεί να μην εξοπλίζεται με tuner δορυφορικής ή επίγειας ψηφιακής λήψης, όμως με τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές του, κάνει δωρεάν διαθέσιμο πλήθος από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια. Προσφέρει επίσης ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο για On Demand τηλεθέαση, συμπεριλαμβανομένων κινηματογραφικών ταινιών και σειρών, καθώς και video με θέματα που έχουν γυριστεί σε ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπλέον, λειτουργώντας ως ένας άριστος media player, μπορεί να αναπαράγει όλες τις μορφές αποθηκευμένων αρχείων video, ήχου και εικόνας.

Χαρακτηριστικά

Ο OCTAGON SX888 4K UHD IP έρχεται σε ένα τυπικά σχεδιασμένο πλαστικό σασί μαύρου χρώματος, με διαστάσεις 142x93x24 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει 4ψήφια οθόνη 7 τμημάτων, ενώ στην επιφάνεια της πάνω πλευράς του έχει τοποθετηθεί σε διαγώνια θέση ένα μεγάλο, ευδιάκριτο ενδεικτικό LED γαλάζιου (πορτοκαλί σε Stand-by) φωτισμού. Ο εξοπλισμός συνδέσεων είναι τοποθετημένος περιμετρικά, καταλαμβάνοντας τη δεξιά πλευρά του με μία USB 2.0 θύρα και υποδοχή IR για σύνδεση καλωδίου με δέκτη υπέρυθρων και την πίσω με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V, θύρα ETHERNET 10/100Mbps, θύρα HDMI, υποδοχή mini AV 3.5 χιλ., οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου και θύρα USB 3.0. Στο κουτί της συσκευασίας της συσκευής βρίσκουμε τηλεχειριστήριο TV learning, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, τροφοδοτικό 12V, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με δέκτη υπέρυθρων IR για έλεγχο του δέκτη από μη ορατό σημείο και 2 εγχειρίδια χρήστη σε αγγλικά και γερμανικά.

Στο εσωτερικό του OCTAGON SX888 4K UHD IP βρίσκεται Hisilicon chipset Hi3798MV200 της Huawei με ενσωματωμένο επεξεργαστή 64-bit αρχιτεκτονικής ARMv7. Ο επεξεργαστής αυτός περιλαμβάνει 4 πυρήνες που συγχρονίζουν σε συχνότητα 1.6GHz (4x 1.6GHz), αποδίδοντας συνολικά 15.000 DMIPS. Έχει επίσης ενσωματωμένο έναν πολυπύρηνο επεξεργαστή γραφικών υψηλής απόδοσης Mali-450 που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την υλοποίηση της αναπαραγωγής τρισδιάστατων γραφικών, ενώ διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR3 και FLASH 4GB eMMC. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC, H.264, AVS, VP9 και ήχου MPEG-1, MPEG-2 Layer I/II, AAC/HE-AAC, Dolby Digital Plus (AC3), DTS. Υποστηρίζει ανάλυση Ultra HD και μορφές HDR10 και HLG που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των σύγχρονων τηλεοράσεων, ενώ χάρη στην AV θύρα του μπορεί να συνδεθεί ακόμα και σε εκείνες της παλαιότερης τεχνολογίας. Για τη σύνδεση στο Internet εξοπλίζεται με θύρα Ethernet 10/100Mbps, ενώ υποστηρίζει και ασύρματη σύνδεση μέσω Wi-Fi USB adapter ή 3G USB modem που λύνει το πρόβλημα της απόστασης από το οικιακό modem/router. Διαθέτει web interface που επιτρέπει την εύκολη αποστολή στοιχείων από υπολογιστή για πρόσβαση σε IPTV λειτουργίες, ενώ υποστηρίζει και FTP σύνδεση. Υποστηρίζει λειτουργία E2TV multiroom, με την οποία μπορεί ο χρήστης να εκτελεί streaming στα προγράμματα ενός Enigma2 δέκτη που βρίσκεται εντός του τοπικού δικτύου, με την προϋπόθεση ότι ο δέκτης αυτός χρησιμοποιεί image που υποστηρίζει την πρόσφατη έκδοση του Open Web Interface, π.χ. OpenATV, OpenHDF, OpenNFR ή OpenEight. Υποστηρίζει λειτουργίες Stalker, Xtream Codes και IPTV streaming μέσω έτοιμης λίστας αναπαραγωγής μορφής m3u, ενώ μέσω των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών του κάνει δωρεάν διαθέσιμη τεράστια ποικιλία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού περιεχομένου.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Ο OCTAGON SX888 4K UHD IP περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο TV learning που προγραμματίζεται για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει 4 ειδικά πλήκτρα (POWER, VOL-, VOL+, TV/AV) που μέσα από μια απλούστατη διαδικασία αντιγράφουν τα αντίστοιχα ενός γνήσιου. Τα πλήκτρα αυτά (μαζί με το SET) είναι τοποθετημένα σε αυτόνομη περιοχή TV CONTROL στο πάνω μέρος του για να εντοπίζονται εύκολα και είναι μόνιμα ενεργοποιημένα, ενώ ο προγραμματισμός τους παραμένει σε ισχύ ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. Για να ξεκινήσει η διαδικασία της αντιγραφής κρατάμε πατημένο το πλήκτρο SET για 3 δευτερόλεπτα, οπότε το ενδεικτικό LED μένει σταθερά αναμμένο δείχνοντας ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση learning. Τοποθετούμε αμέσως το τηλεχειριστήριο learning απέναντι από το γνήσιο σε απόσταση 3 εκατοστών μεταξύ τους και μέσα στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα πατάμε ένα από τα πλήκτρα που θέλουμε να προγραμματίσουμε. Τότε το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει αργά, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι το πλήκτρο είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Έπειτα πατάμε το πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου που θέλουμε να αντιγράψουμε, το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει 3 φορές και μετά διατηρείται σε θέση ON, επιβεβαιώνοντας έτσι την επιτυχία του προγραμματισμού. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για τα υπόλοιπα πλήκτρα της περιοχής TV CONTROL και ολοκληρώνεται με το πάτημα του πλήκτρου SET.

Μενού

Ο OCTAGON SX888 4K UHD IP διαθέτει πολύγλωσσο μενού (και με ελληνικά), ο σχεδιασμός του οποίου είναι γνώριμος στους χρήστες από άλλους δέκτες της γερμανικής εταιρείας. Αποτελείται από 4 ξεχωριστές κάρτες που καθεμιά τους περιλαμβάνει 2 οριζόντιες σειρές εικονιδίων, οι οποίες εμφανίζονται σε κάθετη κύλιση με τη χρήση των πλήκτρων κατεύθυνσης του τηλεχειριστηρίου. Η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει τα εικονίδια IPTV, m3u IPTV, Stalker, XTREAM, YouTube, WebTV, ARD MEDIATHEK και ZDF MEDIATHEK που ενεργοποιούν τις αντίστοιχες εφαρμογές. Ομοίως, από τη δεύτερη κάρτα ενεργοποιούνται τα ORF TVTHEK, TRT TVTHEK, Internet radio, KODI, NETFLIX, Καιρός, EDEM και FREE TV. Η τρίτη κάρτα περιλαμβάνει τα εικονίδια FREE RADIO, E2 TV, WEB PORTAL, MYTV, Ρυθμίσεις Wi-Fi, Ενημέρωση υλικολογισμικού, Πληροφορίες και Ρυθμίσεις, ενώ στην τέταρτη βρίσκουμε τα SAT>IP, Media και Backup & Recovery. Ουσιαστικά δηλαδή, στις 5 πρώτες οριζόντιες σειρές έχουμε εικονίδια IPTV εφαρμογών και στις 2 τελευταίες εικονίδια επιμέρους ρυθμίσεων. Η πρόσβαση στο κυρίως μενού ρυθμίσεων που περιλαμβάνει 3 ξεχωριστές κάρτες πραγματοποιείται από το εικονίδιο Ρυθμίσεις, ή μέσω του πλήκτρου FAV από το τηλεχειριστήριο. Η πρώτη από αυτές, που είναι και η κεντρική, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις εικόνας/ήχου, γλώσσας, Wi-Fi, χρονικής ζώνης, γονικού ελέγχου (προεπ. κωδ. 0000), οθόνης πρόσοψης, VPN, DLNA και διάφορων άλλων παραμέτρων, ενώ υπάρχουν επιλογές ενημέρωσης λογισμικού, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων και εξαγωγής/εισαγωγής βάσης δεδομένων. Να τονίσουμε ότι και εδώ υπάρχει το bug που συναντήσαμε και στον SX88, το οποίο αφορά την αλλαγή ανάλυσης της εικόνας. Συγκεκριμένα, έχοντας από πριν ορίσει την ελληνική γλώσσα στο μενού, εφόσον επιλέξουμε αλλαγή της ανάλυσης ο δέκτης κολλάει και απαιτείται επανεκκίνηση, ενώ όταν επανέρχεται σε λειτουργία έχει παραμείνει στην προηγούμενη ανάλυση. Το κόλλημα αυτό παρατηρείται ακόμα και αν αλλάξουμε τιμή με τη χρήση του πλήκτρου RESOLUTION του τηλεχειριστηρίου, όμως τότε ο δέκτης μετά την επανεκκίνησή του λειτουργεί κανονικά με τη νέα τιμή ανάλυσης. Έτσι, για να επιλέξει ο χρήστης ανάλυση 2160p, ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το πλήκτρο RESOLUTION και να εκτελέσει επανεκκίνηση ισάριθμες φορές μέχρι ο δέκτης να αποκτήσει την επιθυμητή τιμή, ή (προτεινόμενος τρόπος) να ορίσει προσωρινά διαφορετική γλώσσα μενού για να αλλάξει χωρίς πρόβλημα την ανάλυση μέσα από τις ρυθμίσεις OSD. Τέλος, η κάρτα Δίκτυο περιλαμβάνει τη λίστα των προ-εγκατεστημένων IPTV εφαρμογών, ενώ από το Media, που είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά ως “Μέσα Μαζικής ενημέρωσης”, πραγματοποιείται η αναζήτηση αρχείων.

Λειτουργία

Για τη σύνδεση του OCTAGON SX888 στο τοπικό δίκτυο χρησιμοποιήσαμε Wi-Fi USB adapter (Chip Ralink RT5370) και μόλις η συσκευή απέκτησε πρόσβαση στο Internet ανίχνευσε νέα έκδοση λογισμικού, την οποία και εγκαταστήσαμε. Αρχικά δοκιμάσαμε την εφαρμογή του YouTube. Η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας εκτελούνται χωρίς πρόβλημα, όμως αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι η μέγιστη τιμή ανάλυσης της εικόνας είναι 720p. Χρησιμοποιήσαμε ενεργό λογαριασμό και δοκιμάσαμε το Netflix, παρακολουθώντας ταινίες και σειρές με εξαιρετικά ομαλή ροή σκηνών και σχετικά καλή ανάλυση εικόνας. Μέσω του web interface αποστείλαμε στη συσκευή τα στοιχεία λογαριασμού Xtream Code και με τη χρήση της εφαρμογής XTREAM συνδεθήκαμε σε IPTV portal, εκτελώντας με επιτυχία live streaming στα τηλεοπτικά κανάλια που προσφέρει. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και δοκιμάσαμε τον Kodi, ο οποίος έρχεται στην έκδοση 18.6 Leia. Η αναπαραγωγή όλων των Ultra HD video που επιλέξαμε εκτελέστηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι των αποθηκευμένων ταινιών μας αναγνωρίστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Μέσα από το σκληρό δίσκο επιλέξαμε επίσης έτοιμη λίστα αναπαραγωγής μορφής m3u και με τη χρήση της εφαρμογής IPTV εκτελέσαμε με επιτυχία live streaming σε τηλεοπτικά κανάλια.

Δοκιμάσαμε τις εφαρμογές WebTV, ARD MEDIATHEK, ZDF MEDIATHEK, ORF TVTHEK, TRT TVTHEK και FREE TV, εκτελώντας ατελείωτο και δωρεάν streaming σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών και on demand περιεχόμενο! Το WebTV είναι η καλύτερη από αυτές, καθώς περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία περιεχομένου που είναι ταξινομημένο σε φακέλους. Εδώ βρίσκονται αμέτρητα τούρκικα, γερμανικά και ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, κινηματογραφικές ταινίες και σειρές. Υπάρχουν τίτλοι 4K με εκπληκτική ποιότητα εικόνας, ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, παιδικά και πολλά άλλα, ενώ δε λείπει και το adult περιεχόμενο. Το ARD MEDIATHEK περιλαμβάνει video και live streams των τηλεοπτικών σταθμών που ανήκουν στην Ένωση Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δηλαδή στην κοινοπραξία ARD. Και μάλιστα, μιλάμε για live streaming με κορυφαία ποιότητα εικόνας! Ομοίως με το προηγούμενο, τo ZDF MEDIATHEK είναι εφαρμογή με αντίστοιχο περιεχόμενο από το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό οργανισμό ZDF, όμως τα live streams των τηλεοπτικών σταθμών δε λειτουργούν. To ORF TVTHEK περιλαμβάνει video on demand από τον αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ORF, ενώ το TRT TVTHEK προσφέρει αντίστοιχο περιεχόμενο από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Τουρκίας TRT. Η εφαρμογή FREE TV προσφέρει live streaming σε τηλεοπτικά κανάλια, διαθέτοντας 5 πηγές με αντίστοιχες λίστες. Από εδώ γίνονται διαθέσιμα αυτά που δε λειτουργούν μέσω του ZDF MEDIATHEK, αλλά και άλλα ακόμα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και πληθώρα τουρκικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική. Τέλος, με τη χρήση του Internet radio κάναμε streaming και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με κρυστάλλινο ήχο. Πρόκειται για μια εκπληκτική εφαρμογή που διαθέτει τεράστια ποικιλία περιεχομένου για να καλύψει τα γούστα όλων των φίλων του ραδιοφώνου. Η αναζήτηση και επιλογή ραδιοφωνικών σταθμών είναι πανεύκολη, καθώς είναι ταξινομημένοι ανά είδος μουσικής και ανά εθνικότητα που βοηθούν στον εντοπισμό τους, ενώ μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και 50 ελληνικοί.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Quad Core 64-bit ARMv7 (Hisilicon Hi3798MV200), 1.6GHz (4x1.6GHz) / 15.000 DMIPS

GPU: Multi Core Mali-450

RAM: 1GB DDR3

FLASH: 4GB eMMC

Ανάλυση: Ultra HD (2160p) HDR10 / HLG

Αποκωδικοποίηση video: H.265/HEVC, H.264, AVS, VP9

Αποκωδικοποίηση ήχου: MPEG-1, MPEG-2 Layer I/II, AAC/HE-AAC, Dolby Digital Plus (AC3), DTS

Συνδέσεις: 1X USB 2.0, 1X USB 3.0, 1x IR, 1x HDMI, 1x mini AV, 1x S/PDIF, 1x ETHERNET

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi USB adapter, 3G USB modem

Εφαρμογές: Netflix, Kodi, Stalker, Xtream, IPTV, YouTube, ARD MEDIATHEK, WebTV, FREE TV, Internet radio κ.ά.

Διαστάσεις: 142x93x24 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα IPTV Box που - πλην του YouTube - καλύπτει και με το παραπάνω όλες τις ανάγκες του χρήστη για on line streaming. Εκτός των Stalker, Xtream Code, Netflix και Kodi που πρέπει να βρίσκονται στο μενού όλων των συσκευών αυτής της κατηγορίας, διαθέτει και εφαρμογές για δωρεάν live streaming σε αμέτρητα τηλεοπτικά κανάλια, με εντυπωσιακή μάλιστα ποιότητα εικόνας, προσφέροντας έτσι στο χρήστη έναν πραγματικά αξιόπιστο εναλλακτικό τρόπο να παρακολουθεί τηλεόραση. Με 4K ανάλυση, εύχρηστο μενού, αλλά και ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών που συμπληρώνει ιδανικά το περιεχόμενο που προσφέρει, ο OCTAGON SX888 4K UHD IP αποτελεί ένα αξιόπιστο IPTV Box που αξίζει να προτιμηθεί από τους χρήστες.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.