25/03/2021

FORMULER GTV

4K TV Box με Android TV 9.0, MYTVOnline2 και υβριδικό Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Ένα νέο TV Box της κορεάτικης εταιρείας Formuler δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το Formuler GTV, το οποίο βασίζεται στο Android TV 9.0 που μετατρέπει κάθε τηλεόραση σε πραγματική Smart TV. Χάρη στην ενσωματωμένη τηλεοπτική πλατφόρμα επόμενης γενιάς MYTVOnline2, είναι ένας 4K Ultra HD Media Streamer...

Ένα νέο TV Box της κορεάτικης εταιρείας Formuler δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το Formuler GTV, το οποίο βασίζεται στο Android TV 9.0 που μετατρέπει κάθε τηλεόραση σε πραγματική Smart TV. Χάρη στην ενσωματωμένη τηλεοπτική πλατφόρμα επόμενης γενιάς MYTVOnline2, είναι ένας 4K Ultra HD Media Streamer που προσφέρει ζωντανή IPTV τηλεόραση. Έχει ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz, ενώ έρχεται με προηγμένο υβριδικό Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο που μπορεί να ελέγχει και τις λειτουργίες της τηλεόρασης μέσω υπέρυθρων εντολών.

Το Formuler GTV είναι ένα 4K TV Box που μέσα από το σύγχρονο περιβάλλον της πλατφόρμας MYTVOnline2 προσφέρει στο χρήστη όλες εκείνες τις δυνατότητες που συναντάμε σε δορυφορικούς και επίγειους ψηφιακούς δέκτες, για την πλοήγησή του στο μενού των τηλεοπτικών καναλιών. Υποστηρίζοντας Stalker Middleware, Xtream Codes και M3U Playlist, έχει κατασκευαστεί ειδικά για εκτέλεση IPTV streaming. Ο σχεδιασμός του μενού του είναι γνώριμος, καθώς βασίζεται στο δημοφιλές Android TV 9.0, το οποίο μετατρέπει την τηλεόραση σε τελευταίας τεχνολογίας Smart TV. Διαθέτει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας με Bluetooth 5.0 και Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz, για απόλυτη ελευθερία από επιπλέον καλώδια. Παράλληλα, συνοδεύεται από ένα υβριδικό Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο που προγραμματίζεται αυτόματα για να μπορεί να ελέγχει και τις λειτουργίες της τηλεόρασης μέσω υπέρυθρων εντολών! 

Χαρακτηριστικά

Το Formuler GTV έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί που διαθέτει τετράγωνο σχήμα με στρογγυλεμένες γωνίες, έχοντας διαστάσεις 109x109x21 χιλιοστών. Το αριστερό μέρος της πρόσοψης διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας που εναλλάσσει το χρώμα του φωτισμού του μεταξύ λευκού και κόκκινου, ανάλογα με την κατάσταση λειτουργίας του (On/Stand By). Στις πλαϊνές πλευρές του είναι τοποθετημένες μία USB 2.0 αριστερά και μία USB 3.0 θύρα δεξιά, ενώ η πίσω πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1A, θύρες HDMI και GIGABIT LAN, καθώς και υποδοχή IR Rec. για σύνδεση καλωδίου με δέκτη υπέρυθρων. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει υβριδικό Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο, 2 μπαταρίες μεγέθους AA, καλώδιο HDMI, καλώδιο σύνδεσης με εξωτερικό δέκτη IR, τροφοδοτικό 12V και πολύγλωσσο φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης.

Το Formuler GTV είναι εξοπλισμένο με SoC Amlogic S905X2, το οποίο έχει ενσωματωμένο επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι τεχνολογίας ARM και περιλαμβάνει 4 πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.8GHz (4x1.8GHz). Έχει επίσης ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών GPU Mali-G31 MP2 που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.2 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR4 στα 2400MHz και μνήμη FLASH 16GB eMMC, που αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K@60fps 10-bit Main 10 Profile@Level 5.1 High-tier, H.265/HEVC 4K@60fps, H.264/AVC 4K@30fps, HDR10, HLG, VP9 Profile-2 έως 4K 60fps, AVS2-P2 έως 4K 60fps, H.264 MVC έως 1080p60, MPEG-4 ASP έως 1080p60 (ISO-14496) και άλλες ακόμα μορφές. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου AAC, Dolby και DTS-HD. Μέσω της HDMI 2.1 θύρας του δίνει έως Ultra HD (3840x2160) ανάλυση στην τηλεόραση, ενώ υποστηρίζει HDR10 που εμφανίζει μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων, με ρεαλιστική λεπτομέρεια, φωτεινότερα λευκά και βαθύτερα μαύρα, για την απόδοση πιο φυσικών και πραγματικών εικόνων. Διαθέτει πιστοποίηση DRM Widevine L1, L3 που του χαρίζει συμβατότητα με υπηρεσίες ροής περιεχομένου υψηλής ανάλυσης, καθώς και Microsoft PlayReady που χρησιμοποιείται για προστασία και διανομή περιεχομένου. Εξοπλίζεται με ταχύτατη θύρα Gigabit LAN, ενώ έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz με κεραία ασύρματης τεχνολογίας 2x2 AC. Με τη σύνδεση του παρεχόμενου καλωδίου με αισθητήρα IR, μπορεί να ελέγχεται από το τηλεχειριστήριο ακόμα κι αν κρυφτεί πίσω από την τηλεόραση, ή τοποθετηθεί μέσα σε ντουλάπι. Διαθέτει πιστοποίηση Google και λειτουργεί βασισμένο στο γνώριμο Android TV 9.0 που συναντάμε στις σύγχρονες Smart TVs, στο οποίο είναι προ-εγκατεστημένο το MYTVOnline2 που αποτελεί αποκλειστική τηλεοπτική πλατφόρμα της Formuler για IPTV και Live TV. Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με Stalker Middleware, Xtream Codes και M3U Playlist, ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να συνδέεται σε IPTV portals για να εκτελεί ατελείωτο online streaming. Έχει ενσωματωμένο Google Chromecast για γρήγορη και εύκολη μετάδοση ροής περιεχομένου από smartphone, tablet και υπολογιστή, απευθείας στην τηλεόραση. Έχει επίσης προ-εγκατεστημένο το Google Play Store που κάνει διαθέσιμες αμέτρητες εφαρμογές του Android, καθώς και τα YouTube, Amazon Prime Video, ενώ αποτελεί έλλειψη η απουσία υποστήριξης του Netflix που κάνει αδύνατη τη λειτουργία της κορυφαίας αυτής streaming υπηρεσίας. Εξοπλίζεται με 2 USB θύρες και μπορεί να δέχεται εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης για αναπαραγωγή κάθε μορφής αρχείων video και ήχου.

Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο

Το Formuler GTV συνοδεύεται από ένα υψηλής ποιότητας, προηγμένο υβριδικό Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο με Universal TV Control. Το τηλεχειριστήριο αυτό προσφέρει στο χρήστη το πλεονέκτημα να στέλνει εντολές στη συσκευή χωρίς την ανάγκη απευθείας στόχευσης, ενώ διαθέτει έγχρωμο πλήκτρο για την αναγνώριση φωνητικών εντολών που ενεργοποιούν την εύκολη και γρήγορη αναζήτηση περιεχομένου. Επιπλέον, προγραμματίζεται αυτόματα για να λειτουργεί και ως Universal TV Control, ώστε να μπορεί να δίνει υπέρυθρες εντολές για να ελέγχει και την τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταδίδονται από τα αριθμητικά πλήκτρα.

Για να πετύχουμε τη Bluetooth σύζευξη του τηλεχειριστηρίου με τη συσκευή, ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην τηλεόραση κατά την αρχική ενεργοποίηση. Εναλλακτικά, αυτό μπορεί να γίνει και αργότερα μέσα από την προσθήκη αξεσουάρ. Πατάμε ταυτόχρονα για 3 δευτερόλεπτα τo OK και το πλήκτρο με τις 3 γραμμές, με αποτέλεσμα το ενδεικτικό LED να αρχίσει να αναβοσβήνει, οπότε επιλέγουμε το Formuler GTV RCU που έχει εμφανιστεί στην οθόνη και η διαδικασία σύζευξης ολοκληρώνεται. Ανοίγουμε στη συνέχεια την εφαρμογή FORMULER Remote για να προγραμματίσουμε το τηλεχειριστήριο να λειτουργεί και ως Universal TV Control. Επιλέγουμε Setup TV IR Control, πατάμε συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη μάρκα της τηλεόρασης που έχει αναγνωριστεί αυτόματα και εμφανίζεται στην οθόνη ή εκτελούμε αναζήτηση, πατάμε Test Now και παρατηρούμε αν ο δείκτης του ήχου αλλάζει τιμή, οπότε σε τέτοια περίπτωση επιβεβαιώνουμε και αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις. Τέλος, για την εναλλαγή μεταξύ των 2 mode λειτουργίας του τηλεχειριστηρίου κρατάμε πατημένο το πλήκτρο TV/STB για 3 δευτερόλεπτα, ώστε το ενδεικτικό LED να αναβοσβήσει 3 φορές. Το κόκκινο χρώμα σημαίνει τη μετάβαση σε TV Mode και το πορτοκαλί τη μετάβαση σε STB BT Mode.

Μενού

Το κεντρικό μενού του Formuler GTV διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV 9.0 και συνεπώς είναι πανεύκολο στη χρήση του, ενώ διαμορφώνεται και ανανεώνεται συνεχώς με βάση τις καθημερινές συνήθειες του χρήστη. Περιλαμβάνει οριζόντιες σειρές από εικονίδια εφαρμογών και υπηρεσιών με αντίστοιχες προτάσεις περιεχομένου. Στην πρώτη σειρά βρίσκονται οι “Εφαρμογές”, οι οποίες περιλαμβάνουν τα MyTvOnline2, Prime Video, YouTube Music, Google Play Store, YouTube, Google Play Movies και FORMULER Remote. Επιλέγοντας το MyTvOnline2 εισερχόμαστε στο μενού ρυθμίσεων της πλατφόρμας, όπου μέσα από τα διαθέσιμα πεδία μπορούμε να ορίσουμε την προσθήκη όσων Portals και m3u Playlists επιθυμούμε, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία σύνδεσης. Μπορούμε να επιλέγουμε πού θα συνδεόμαστε κάθε φορά μέσα από την επιλογή Connections. Από το Google Play Store μπορούμε να συνδεθούμε στο δημοφιλές κατάστημα εφαρμογών του Android, από το Prime Video να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές με την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε ενεργή συνδρομή στην υπηρεσία, ενώ από τα YouTube και YouTube Music μπορούμε να αναζητήσουμε και να παρακολουθήσουμε δωρεάν video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας. Κάτω από τη σειρά των εφαρμογών είναι τοποθετημένες οριζόντιες σειρές με αντίστοιχες προτάσεις περιεχομένου από τα YouTube, Prime Video, TED και YouTube. Εδώ μπορεί να προστεθεί και το MyTvOnline2 για να εμφανίζονται τα εικονίδια των πρόσφατων καναλιών που έχουμε παρακολουθήσει, ενώ παραμένοντας πάνω σε καθένα από αυτά θα βλέπουμε το πρόγραμμα που μεταδίδεται. Στο κάτω μέρος της κάρτας βρίσκεται οριζόντια σειρά με επιλεγμένες εφαρμογές του Google Play, ενώ πάνω δεξιά βρίσκεται τοποθετημένο το χαρακτηριστικό “γρανάζι” των ρυθμίσεων. Μέσα από αυτό το μενού μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, να προσθέσουμε το λογαριασμό μας Google, να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές, να προσθέσουμε αξεσουάρ και να ορίσουμε τις προτιμήσεις της συσκευής, όπως την ημερομηνία και την ώρα, τη γλώσσα, το πληκτρολόγιο, την ανάλυση, το HDMI CEC, την προσαρμογή της αρχικής οθόνης και άλλες παραμέτρους, ενώ μπορούμε να εκτελέσουμε επαναφορά του συστήματος.

Δοκιμή εφαρμογών

Να αναφέρουμε αρχικά ότι για τη σύνδεση του Formuler GTV στο Internet χρησιμοποιήσαμε το Wi-Fi, το οποίο λειτούργησε απροβλημάτιστα. Δοκιμάσαμε την εφαρμογή του YouTube που λειτούργησε άριστα, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video με επιλογή ποιότητας 2160p•4K εκτελούνται ομαλά. Από το κατάστημα του Google Play Store κατεβάσαμε τον Kodi που διατίθεται στην έκδοση 19.0 Matrix και συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει πλήθος πολυμεσικών αρχείων. Η αναπαραγωγή όλων των 4K Ultra HD video που δοκιμάσαμε εκτελέστηκε με άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι των αποθηκευμένων ταινιών μας λειτούργησαν με επιτυχία. Ανοίξαμε την εφαρμογή MyTvOnline 2 και πληκτρολογήσαμε το URL λίστας αναπαραγωγής μορφής .m3u. Μέσα από το σύγχρονο περιβάλλον χρήσης της πλατφόρμας και το πληρέστατο μενού που αυτή μας προσφέρει, παρακολουθήσαμε Live TV κάνοντας streaming σε αμέτρητα ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Δοκιμάσαμε τη λειτουργία Picture in Picture που επιτρέπει την ταυτόχρονη  προβολή ενός δεύτερου καναλιού σε ξεχωριστό παράθυρο, ενώ εκτελέσαμε με επιτυχία εγγραφές προγραμμάτων χρησιμοποιώντας το σχετικό πλήκτρο από το τηλεχειριστήριο. Από το Google Play Store κατεβάσαμε τον TV Web Browser και δοκιμάσαμε την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή λειτουργεί άψογα, καθώς οι ιστοσελίδες ανοίγουν γρήγορα και η περιήγηση μέσα σε αυτές εκτελείται ομαλά. Κατεβάσαμε επίσης την εφαρμογή COSMOTE TV και χρησιμοποιήσαμε την ενεργή συνδρομή μας για να συνδεθούμε στην υπηρεσία. Η συσκευή έχει άριστη συμβατότητα με την εφαρμογή, γεγονός που μας επέτρεψε να περιηγηθούμε με άνεση στο μενού της πλατφόρμας και να παρακολουθήσουμε απροβλημάτιστα ζωντανό πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών, ετεροχρονισμένο μέσω του Replay TV και ταινίες/σειρές από το COSMOTE TV Plus και το FOX Play. Τέλος, κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε την εφαρμογή NBA app, χρησιμοποιώντας το League Pass της ετήσιας συνδρομής μας. Η εφαρμογή λειτούργησε άριστα, καθώς παρακολουθήσαμε ζωντανά αγώνες από το πρωτάθλημα του NBA με απόλυτη σταθερότητα, εξαιρετικά ομαλή ροή και άριστη ποιότητα εικόνας!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: Amlogic S905X2

CPU: Quad Core Cortex-A53, 1.8GHz (4x1.8GHz)

GPU: Mali-G31 MP2 / OpenGL ES 3.2

RAM: 2GB DDR4 (2400MHz)

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android TV 9.0

Ανάλυση: Ultra HD (3840x2160)

Video: 4K@60fps 10-bit Main 10 Profile@Level 5.1 High-tier, H.265/HEVC 4K@60fps, H.264/AVC 4K@30fps, HDR10, HLG, VP9 Profile-2 έως 4K 60fps, AVS2-P2 έως 4K 60fps, H.264 MVC έως 1080p60, MPEG-4 ASP έως 1080p60 (ISO-14496) κ.ά.

Audio: AAC, Dolby, DTS-HD

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2.4GHz/5.8GHz 2x2 AC, Bluetooth 5.0

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x HDMI 2.1, 1x LAN, 1x IR

Διαστάσεις: 109x109x21 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα, αν όχι το κορυφαίο Android TV Box που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Σχεδιασμένο με υψηλές προδιαγραφές, λειτουργεί με απόλυτη σταθερότητα και χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων κολλημάτων ή τερματισμών των εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Πέρα από το Android TV 9.0 που μετατρέπει την τηλεόραση σε σύγχρονη Smart TV, μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η πλατφόρμα MYTVOnline2 που μέσα από το σύγχρονο περιβάλλον χρήσης της δίνει μια ξεχωριστή διάσταση στη διαχείριση και τη θέαση των τηλεοπτικών καναλιών. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι το υψηλής ποιότητας Bluetooth Voice τηλεχειριστήριο που όχι μόνο δέχεται φωνητικές εντολές, αλλά και προγραμματίζεται αυτόματα για να μπορεί να ελέγχει και την τηλεόραση μέσω υπέρυθρων εντολών. Η απουσία υποστήριξης του Netflix αποτελεί σίγουρα έλλειψη, που αντισταθμίζεται όμως από την άριστη συμβατότητα με την COSMOTE TV και κορυφαίες streaming εφαρμογές όπως το NBA app. Συνολικά, το Formuler GTV είναι ένα απολύτως αξιόπιστο Android TV Box  που παρά το -όχι χαμηλό- κόστος του αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.