18/05/2021

FORMULER CC

4K Android OTT Media Streamer και DVR με ενσωματωμένο DVB-T2/C tuner

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Ένα καινοτόμο Android TV Box που πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και σας το παρουσιάζουμε αυτό το μήνα! Πρόκειται για το Formuler CC, το οποίο ανήκει στη σειρά HYBRID της κορεάτικης εταιρείας. Είναι ένας 4K OTT Media Streamer και DVR που βασίζεται σε Android TV 7.0, ενώ έχει και ενσωματωμένο DVB-T2/C tuner...

Ένα καινοτόμο Android TV Box που πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και σας το παρουσιάζουμε αυτό το μήνα! Πρόκειται για το Formuler CC, το οποίο ανήκει στη σειρά HYBRID της κορεάτικης εταιρείας. Είναι ένας 4K OTT Media Streamer και DVR που βασίζεται σε Android TV 7.0, ενώ έχει και ενσωματωμένο DVB-T2/C tuner για λήψη των καναλιών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Βασίζεται στην αποκλειστική πλατφόρμα MYTVOnline2 της Formuler που προσφέρει συναρπαστική εμπειρία τηλεθέασης, ενώ έχει συμβατότητα με Stalker Middleware, Xtream Codes, M3U Playlist και υποστηρίζει πλήρως τη σύνδεση σε IPTV Portals. Υποστηρίζει Ultra HD ανάλυση και HDR10, HLG, ενώ έρχεται με ενσωματωμένο Google Play Store, Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz και υψηλής ποιότητας τηλεχειριστήριο IR TV Learning.

Το Formuler CC είναι ένα υβριδικό Set Top Box, καθώς λειτουργεί τόσο ως 4K Android OTT Media Streamer, όσο και ως επίγειος ψηφιακός δέκτης. Και αυτό φυσικά βασίζεται στην αποκλειστική πλατφόρμα MYTVOnline2 της Formuler που πλέον, μέσα από το επαγγελματικό της περιβάλλον εργασίας δεν προσφέρει μόνο IPTV, αλλά και επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Έτσι, η θέαση, η παύση, η μεταφορά εμπρός – πίσω και η εγγραφή προγράμματος γίνεται πανεύκολη υπόθεση. Επιπλέον, τα ενσωματωμένα καταστήματα Goggle Play Store και Market κάνουν διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που διευρύνουν το πεδίο λειτουργίας του STB, το οποίο είναι επίσης και ένα άριστο media player που μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video, ήχου και εικόνας.

Χαρακτηριστικά

Το Formuler CC έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί, με σχεδιασμό που οι δυο απέναντι στρογγυλεμένες γωνίες του σε συνδυασμό με την αυλάκωση που διέρχεται περιμετρικά της πάνω πλευράς του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο στυλ, έχοντας διαστάσεις 150x95x24 χιλιοστών. Στο αριστερό μέρος της πρόσοψής του είναι τοποθετημένο ενδεικτικό LED διπλού φωτισμού που εναλλάσσεται μεταξύ κόκκινου και άσπρου χρώματος ανάλογα με την κατάσταση λειτουργίας (Stand-by / On). Η δεξιά πλευρά του εξοπλίζεται με USB 3.0 θύρα, ενώ στην πίσω έχουμε: υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1.5A, θύρες LAN, USB 2.0 και HDMI, υποδοχή ANT IN για σύνδεση επίγειας κεραίας και υποδοχή IR Rec για σύνδεση καλωδίου με δέκτη υπέρυθρων. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο IR TV Learning, 2 μπαταρίες μεγέθους AA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με εξωτερικό δέκτη IR, καθώς και πολύγλωσσο φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης.

Στο εσωτερικό του Formuler CC βρίσκεται το πολύ γνωστό chipset HiSilicon Hi3798MV200, το οποίο έχει ενσωματωμένο τετραπύρηνο 64-bit επεξεργαστή Cortex-A53, τεχνολογίας ARMv7, με απόδοση 15.000DMIPS. Έχει επίσης ενσωματωμένο πολυπύρηνο επεξεργαστή γραφικών υψηλής απόδοσης Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR4 και μνήμη FLASH 16GB eMMC. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K@60fps 10-bit Main 10 Profile@Level 5.1 high-tier, H.265/HEVC, VP9, AVS, H.264 (AVC, MVC), Real, MPEG1/2/3/4, VC-1 και ήχου Dolby Digital και DTS. Μέσω της θύρας HDMI 2.0a αποδίδει εικόνα με Ultra HD (3840x2160p) ανάλυση και εξαιρετική ευκρίνεια σε μορφή HDR10 και HLG, παρέχοντας σε συμβατές τηλεοράσεις μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων, φωτεινότερα λευκά και βαθύτερα μαύρα για τη δημιουργία πιο φυσικών, όμορφων και πραγματικών εικόνων. Χάρη στην πιστοποίηση DRM Widevine L1 και L3 που διαθέτει, είναι συμβατό με υπηρεσίες ροής περιεχομένου υψηλής ανάλυσης. Για τη σύνδεση στο Internet χρησιμοποιεί θύρα Ethernet 10/100Mbps, ενώ έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.8GHz με κεραία τεχνολογίας 2x2 MIMO, καθώς και μονάδα Bluetooth. Με τη σύνδεση του παρεχόμενου καλωδίου με εξωτερικό δέκτη IR που επεκτείνει τον αισθητήρα υπέρυθρων της πρόσοψης, μπορεί να δέχεται εντολές από το τηλεχειριστήριο, ενώ είναι κρυμμένος πίσω από την τηλεόραση ή ακόμα και μέσα σε ντουλάπι. Μέσα από το σύγχρονο και επαγγελματικό περιβάλλον χρήσης της αποκλειστικής πλατφόρμας MYTVOnline2 της Formuler, μετατρέπει την θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων σε συναρπαστική εμπειρία, παρέχοντας δυνατότητες παύσης, μεταφοράς εμπρός – πίσω, εγγραφών και Picture in Picture (PiP) για ταυτόχρονη προβολή 2 καναλιών. Υποστηρίζει τα Stalker Middleware, Xtream Codes και M3U Playlist και είναι πλήρως συμβατό για σύνδεση σε IPTV portals, ενώ χάρη στο ενσωματωμένο DVT-T2/C tuner του λειτουργεί και ως δέκτης των καναλιών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Έρχεται με υποστήριξη 4K YouTube, αλλά και με ενσωματωμένα τα καταστήματα Google Play Store και Market που κάνουν διαθέσιμες αμέτρητες άλλες εφαρμογές. Επιπλέον, εξοπλίζεται με 2 USB θύρες για σύνδεση πληκτρολογίου/mouse και μονάδων αποθήκευσης που το καθιστούν ως ένα άριστο media player. Υποστηρίζει μορφές αρχείων video TS, MKV, FLV, MOV, AVI, RM, MP4, ήχου MPEG-1 Layer 1,2, AAC-LC, HE AAC V1/V2 και εικόνας JPG, BMP, GIF, PNG.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Το Formuler CC περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο IR TV learning που προγραμματίζεται για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει 4 λευκά πλήκτρα OK, Source, Vol-, Vol+ που είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστή περιοχή του Control για να εντοπίζονται εύκολα, καθώς και αυτόνομο πλήκτρο TV στο πάνω αριστερό μέρος, τα οποία μπορούν να αντιγράψουν και να εκτελούν τις λειτουργίες των αντίστοιχων πλήκτρων οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου. Όλα αυτά τα πλήκτρα είναι μόνιμα ενεργοποιημένα και διατηρούν τον προγραμματισμό τους ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. H διαδικασία ξεκινάει ως εξής: κρατάμε πατημένο το πλήκτρο TV και το ενδεικτικό LED αρχίζει να αναβοσβήνει, ενώ το απελευθερώνουμε όταν το LED παραμείνει σταθερά αναμμένο, κάτι που υποδεικνύει ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση εκμάθησης. Τοποθετούμε στη συνέχεια το τηλεχειριστήριο learning απέναντι από το γνήσιο, σε απόσταση μικρότερη των 3 εκατοστών μεταξύ τους. Πατάμε στιγμιαία ένα από τα 5 αυτά πλήκτρα και το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει αργά, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Έπειτα πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου που θέλουμε να αντιγράψουμε και εφόσον το ενδεικτικό LED αναβοσβήσει 3 φορές και μετά παραμείνει σταθερά αναμμένο, σημαίνει ότι προγραμματίστηκε με επιτυχία. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για καθένα από τα υπόλοιπα πλήκτρα που θέλουμε να αντιγράψουμε και για να εξέλθουμε από την κατάσταση εκμάθησης πατάμε ένα οποιοδήποτε άλλο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου.

Μενού

Το κεντρικό μενού του Formuler CC διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV 7.0 που αποτελείται από οριζόντιες σειρές εικονιδίων εφαρμογών και ρυθμίσεων. Η πρώτη από αυτές είναι η σειρά Apps που περιλαμβάνει τα mytvOnline 2, Miracast, MEDIA CENTER, Google Play Store, YouTube, File Manager, Market, και TV Keyboard. Από το mytvOnline 2 εισερχόμαστε στο μενού ρυθμίσεων της πλατφόρμας, όπου μέσα από τα διαθέσιμα πεδία μπορούμε να ορίσουμε την προσθήκη όσων Portals και m3u Playlists επιθυμούμε, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία τους. Από εδώ επίσης εκτελούμε αυτόματη ή χειροκίνητη αναζήτηση επίγειων και καλωδιακών ψηφιακών καναλιών. Μέσα από την επιλογή Connections ορίζουμε πού θα συνδεόμαστε κάθε φορά, επιλέγοντας DVB-T, DVB-C, ή ένα από τα αποθηκευμένα IPTV Portals. Μέσω του Miracast μπορούμε να προβάλλουμε την οθόνη ενός Android smartphone στην τηλεόραση, αρκεί αυτό να υποστηρίζει λειτουργία ασύρματης μετάδοσης οθόνης. Μέσα στον οδηγό της εφαρμογής υπάρχει λίστα με τα υποστηριζόμενα μοντέλα μάρκας Samsung Galaxy, Google Nexus και Asus. Από το MEDIA CENTER μπορούμε να συνδεθούμε σε μονάδες αποθήκευσης του τοπικού μας δικτύου για να εκτελέσουμε streaming στα αρχεία που επιθυμούμε. Από το Google Play Store μπορούμε να εισάγουμε τα στοιχεία του Google λογαριασμού μας και να συνδεόμαστε κάθε φορά για να κατεβάζουμε τις εφαρμογές που επιθυμούμε. Μέσω του YouTube μπορούμε να παρακολουθούμε video από τη βιβλιοθήκη της δημοφιλούς υπηρεσίας. Μέσω του File Manager αναζητούμε αρχεία από τοπικά και δικτυακά μέσα αποθήκευσης, μέσα από το Market μπορούμε να εγκαταστήσουμε χρήσιμες IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές, ενώ από το TV Keyboard να ορίζουμε τον τύπο του πληκτρολογίου. Από τη σειρά Apps δεν πρέπει να λείπει το FORMULER Remote που μπορούμε να το κατεβάσουμε από το Market, καθώς με τη χρήση του μπορούμε να ορίσουμε προ-επιλεγμένες λειτουργίες για τα χρωματιστά και ειδικά πλήκτρα (Hotkeys) του τηλεχειριστηρίου.

Κάτω από τη σειρά Apps είναι τοποθετημένη η σειρά Quick Settings. Εδώ υπάρχουν τα εικονίδια Hotkeys για άμεση ρύθμιση των κόκκινων πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου, Software update για online αναβάθμιση που πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, Power mode για να ορίσουμε το πλήκτρο Power σε off ή standby, System info για προβολή των πληροφοριών της συσκευής και Network Storage για προσάρτηση δικτυακού δίσκου.

Κάτω από τη σειρά Quick Settings βρίσκεται μια τρίτη σειρά που περιλαμβάνει τα εικονίδια Settings για μετάβαση στο μενού ρυθμίσεων της συσκευής, Network Settings για ρύθμιση του Wi-Fi, Bluetooth για προσθήκη ασύρματων αξεσουάρ, Launcher Settings για διάφορες ρυθμίσεις της αρχικής κάρτας και Power για επιλογή μετάβασης σε Standby, Power off ή Restart.

Δοκιμή εφαρμογών

Θέσαμε σε λειτουργία το Formuler CC και μόλις ολοκληρώσαμε τη ρύθμιση του Wi-Fi για να συνδεθεί για πρώτη φορά στο Internet, ανιχνεύτηκε αυτόματα νέα έκδοση λογισμικού και προχωρήσαμε στην αναβάθμισή του εργοστασιακού. Δοκιμάστηκε η εφαρμογή του YouTube που λειτουργεί άριστα, με απροβλημάτιστη την αναζήτηση τίτλων και την αναπαραγωγή video, παρέχοντας δυνατότητα επιλογής ποιότητας εικόνας 2160p•4K. Στη συνέχεια εισήλθαμε στο κατάστημα αγορών Market και αναζητήσαμε εφαρμογές που είναι απαραίτητες για το χρήστη. Αρχικά, κατεβάσαμε τον browser Chrome και τον χρησιμοποιήσαμε για να εκτελέσουμε πλοήγηση στις σελίδες του διαδικτύου. Η εφαρμογή λειτουργεί γενικά ομαλά, ενώ με τη χρήση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse που δοκιμάσαμε το σερφάρισμά μας έγινε πιο άνετο. Στη συνέχεια κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε την εφαρμογή του Netflix, χρησιμοποιώντας τη συνδρομή που διατηρούμε στη δημοφιλή υπηρεσία. Παρακολουθήσαμε ταινίες με απολύτως ομαλή ροή κίνησης, αλλά με τυπικής ευκρίνειας ανάλυση εικόνας. Κατεβάσαμε επίσης και δοκιμάσαμε τον Kodi, αφού πρώτα συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει λίστα πολυμεσικών αρχείων. Η αναπαραγωγή των 4K video που επιλέξαμε εκτελέστηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο οι εξωτερικοί υπότιτλοι, όσο και ο DTS ήχος των αποθηκευμένων ταινιών μας λειτούργησαν με επιτυχία.

MYTVOnline2

Η συσκευή προορίζεται βασικά για τη χρήση της πλατφόρμας MYTVOnline2 και φυσικά οι δοκιμές μας επικεντρώθηκαν στη λειτουργία της. Ανοίξαμε την εφαρμογή και απολαύσαμε το εκπληκτικό περιβάλλον χρήσης της πλατφόρμας, δοκιμάζοντας αρχικά τη λειτουργία IPTV. Αφού πρώτα προχωρήσαμε στην προσθήκη Portal και Playlist εισάγοντας τα στοιχεία λογαριασμού Xtream Code και m3u playlist, εκτελέσαμε streaming με επιτυχία τόσο στα τηλεοπτικά κανάλια του portal, όσο και σε αυτά της λίστας αναπαραγωγής. Στη συνέχεια, μέσα από την ενότητα DVB εκτελέσαμε αυτόματη αναζήτηση υπηρεσιών σε ολόκληρη την επίγεια ψηφιακή μπάντα. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει το μενού της πλατφόρμας, η θέαση των τηλεοπτικών καναλιών ήταν απολαυστική. Πατώντας το πλήκτρο Info του τηλεχειριστηρίου, εμφανίζεται ο τίτλος του τρέχοντος προγράμματος και με δεύτερο πάτημα προβάλλεται η περίληψή του. Πατώντας το πλήκτρο Guide εμφανίζεται η κάρτα του 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού πολλαπλών προγραμμάτων (EPG), ενώ στο πάνω μέρος της προβάλλεται σε παράθυρο η εικόνα του επιλεγόμενου προγράμματος με την περίληψή του. Πατώντας OK εμφανίζεται κάρτα που περιλαμβάνει λίστα με τα ονόματα των τηλεοπτικών καναλιών και τους αντίστοιχους τίτλους τρεχόντων προγραμμάτων τους, ενώ στο δεξί μέρος της προβάλλεται σε μεγάλο παράθυρο η εικόνα και η περίληψη προγράμματος του επιλεγόμενου καναλιού. Στην κάρτα αυτή εφόσον πατήσουμε το δεξί πλήκτρο κατεύθυνσης, εμφανίζεται ο 7ήμερος ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος του επιλεγόμενου καναλιού. Πατώντας το Info και μετά το κάτω πλήκτρο κατεύθυνσης, εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης οριζόντια σειρά εικονιδίων. Στο δεξί άκρο βρίσκεται το PiP και επιλέγοντάς το ενεργοποιούμε τη λειτουργία ταυτόχρονης προβολής σε παράθυρο ενός δεύτερου καναλιού από τον ίδιο αναμεταδότη. Η απενεργοποίηση της λειτουργίας πραγματοποιείται εφόσον πατήσουμε και πάλι το εικονίδιο PiP. Πατώντας το Info και μετά το αριστερό πλήκτρο κατεύθυνσης, εμφανίζεται στο αριστερό μέρος της οθόνης η λίστα των τηλεοπτικών καναλιών πάνω στην εικόνα του τρέχοντος προγράμματος. Τέλος, πατώντας το πλήκτρο με τον κόκκινο κύκλο και εφόσον έχουμε συνδεδεμένη μονάδα αποθήκευσης (π.χ. USB stick) εκτελούμε εγγραφή προγράμματος, κάτι που δοκιμάσαμε με επιτυχία.  

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: HiSilicon Hi3798MV200

CPU: Quad Core Cortex-A53, ARMv7 64-bit, 15.000DMIPS

GPU: Multi Core Mali-450 MP

RAM: 2GB DDR4

FLASH: 16GB eMMC

Λογισμικό: Android TV 7.0

Tuner: DVB-T2/C

Ανάλυση: 4K Ultra HD (3840x2160p)

Video: 4K@60fps 10-bit Main 10 Profile@Level 5.1 high-tier, H.265/HEVC, VP9, AVS, H.264 (AVC, MVC), Real, MPEG1/2/3/4, VC-1

Audio: Dolby Digital, DTS

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2.4GHz/5.8GHz 2x2 MIMO, Bluetooth

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x LAN, 1x HDMI 2.0a, 1x ANT, IN1x IR

Διαστάσεις: 150x95x24 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα ακόμα Set Top Box υψηλών προδιαγραφών της Formuler, το οποίο μάλιστα υπερτερεί σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα της κορεάτικης εταιρείας τα οποία έχουμε δοκιμάσει. Συνδυάζοντας το εντυπωσιακό περιβάλλον χρήσης της πλατφόρμας MYTVOnline2 με το ενσωματωμένο DVB-T2/C tuner, δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό 4K Android TV Box με υποστήριξη Stalker Middleware, Xtream Codes και M3U Playlist, αλλά και ένας εκπληκτικός επίγειος ψηφιακός δέκτης. Επιπλέον, η δυνατότητά του να υποστηρίζει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου καλύπτει όλες τις ανάγκες του χρήστη για την αναπαραγωγή των αποθηκευμένων ταινιών του. Προσθέτοντας σε όλα αυτά το Wi-Fi διπλής μπάντας και το υψηλής ποιότητας τηλεχειριστήριο IR TV Learning, γίνεται προφανές ότι το Formuler CC αποτελεί μια κορυφαία πρόταση αγοράς.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.