21/12/2021

AMIKO A9 RED

OTT 4K Media Player με Android 9.0 Pie και τηλεχειριστήριο 2 σε 1

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η AMIKO διευρύνει τη σειρά συσκευών OTT που διαθέτει, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για το A9 RED, το οποίο είναι ένα 4K streaming media player που βασίζεται σε λογισμικό Android 9.0 Pie, ή αλλιώς Android P.

Η AMIKO διευρύνει τη σειρά συσκευών OTT που διαθέτει, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για το A9 RED, το οποίο είναι ένα 4K streaming media player που βασίζεται σε λογισμικό Android 9.0 Pie, ή αλλιώς Android P. Διαθέτει έναν γρήγορο 4πύρηνο επεξεργαστή 2.0 GHz τεχνολογίας ARM που σε συνδυασμό με 2GB μνήμης RAM, 8GB μνήμης FLASH (επεκτάσιμη με micro SD), ενσωματωμένο Wi-Fi 2.4GHz και υποστήριξη 4K@H265/HEVC, προσφέρει προβολή υπερυψηλής ευκρίνειας 2160p και ομαλή αναπαραγωγή video. Επιπλέον, έρχεται με τηλεχειριστήριο TV learning που προγραμματίζεται για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης.

Ο Amiko A9 RED είναι ένα Android OTT streaming media player που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να κάνει streaming, να βλέπει 4K video από το YouTube, να σερφάρει στο Internet, να παίζει παιχνίδια, να ακούει μουσική και να παρακολουθεί το περιεχόμενο της συνδρομής του από το Netflix, καθώς και τις αποθηκευμένες ταινίες του μέσω USB ή κάρτας micro SD. Χάρη στο παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης με δέκτη υπέρυθρων και το ενσωματωμένο Wi-Fi 2.4GHz μπορεί να ελέγχεται ακόμα και αν τοποθετηθεί σε κρυφό σημείο, ενώ το 2 σε 1 τηλεχειριστήριό του προσφέρει στο χρήστη την άνεση να μπορεί να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης χωρίς να κρατάει στα χέρια του δεύτερο τηλεκοντρόλ.

Χαρακτηριστικά

Ο Amiko A9 RED έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί τετράγωνου σχήματος, με διαστάσεις 104x104x20 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED 4 ψηφίων, ενώ περιμετρικά έχουμε: στην αριστερή πλευρά μικροσκοπική οπή RECOVERY και υποδοχή TF για κάρτα micro SD, στη δεξιά θύρες USB 2.0, USB 3.0 και στην πίσω υποδοχές εξωτερικής τροφοδοσίας, HD OUT, ETHERNET, IR IN και οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου. Μέσα στο κουτί της συσκευασίας του βρίσκονται τηλεχειριστήριο TV learning, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης IR με δέκτη υπέρυθρων και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εκκίνησης στα αγγλικά.  

Στο εσωτερικό του Amiko A9 RED βρίσκεται SoC Amlogic S905X3, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τετραπύρηνο (4x2.0GHz) κεντρικό επεξεργαστή (CPU) Cortex-A55 τεχνολογίας ARM 64bit, καθώς και με GPU Mali-G31 που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.2 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR3 από την όποια περίπου 750MB χρησιμοποιούνται από το σύστημα και FLASH 8GB eMMC με καθαρά διαθέσιμα περίπου 3GB που αποτελούν τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης για την εγκατάσταση εφαρμογών, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση κάρτας micro SD. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K@60Hz 10-bit HEVC & AVS+, H.264 έως 4K, VP9 έως 4K, ενώ υποστηρίζει και HDR που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά HDR10 και HLG. Σε ότι αφορά τον ήχο, υποστηρίζει MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, AC3, DDP, TrueHD, DTS, DTS HD, FLAC και APE. Έχει ενσωματωμένο Wi-Fi 2.4GHz που διευκολύνει την τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε τηλεόραση, ενώ μέσω της HDMI 2.1 θύρας του δίνει εικόνα με έως Ultra HD ανάλυση (3840x2160p 60Hz). Χάρη στο παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης IR με δέκτη υπέρυθρων, μπορεί να ελέγχεται ακόμα και αν είναι κρυμμένος μέσα σε ντουλάπι. Διαθέτει τηλεχειριστήριο 2 σε 1 για κοινό έλεγχο συσκευής και τηλεόρασης. Βασίζεται σε λογισμικό Android 9.0 Pie χωρίς όμως να διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google, ενώ, παρά το γεγονός ότι στα επίσημα χαρακτηριστικά του αναφέρεται η υποστήριξη Widevine επιπέδου Level 1 για συμβατότητα με Netflix TV, η ανάλυση της εικόνας της δημοφιλούς streaming υπηρεσίας περιορίζεται στο επίπεδο της SD. Υποστηρίζει όμως 4K YouTube, ενώ έχει προ-εγκατεστημένο τον media center Kodi (v. 18.6 Leia) και μπορεί να αναπαράγει σχεδόν οποιαδήποτε μορφή αρχείων video και ήχου. Επιπλέον, τα ενσωματωμένα App Store, Aptoide TV και Play Store κάνουν διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που διευρύνουν τις επιλογές του χρήστη για την οικιακή του ψυχαγωγία.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Ο Amiko A9 RED περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο TV learning που προγραμματίζεται για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει μια ξεχωριστή περιοχή Control TV με 4 πλήκτρα POWER, TV IN, V-, V+ που μπορούν να αντιγράψουν και να εκτελούν τις λειτουργίες των αντίστοιχων πλήκτρων οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου. Τα πλήκτρα αυτά είναι μόνιμα σε κατάσταση active και δεν απαιτείται κάθε φορά το πάτημα κάποιου πλήκτρου για την ενεργοποίησή τους, ενώ ο προγραμματισμός τους παραμένει σε ισχύ ακόμα και όταν αντικατασταθούν οι μπαταρίες. H διαδικασία είναι απλή και γίνεται ως εξής: κρατάμε πατημένο το πλήκτρο POWER της περιοχής Control TV για 5 δευτερόλεπτα. Το ενδεικτικό LED αρχικά αναβοσβήνει με ταχύτητα και μετά μένει σταθερά αναμμένο, κάτι που υποδεικνύει ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση εκμάθησης. Τοποθετούμε στη συνέχεια το τηλεχειριστήριο learning απέναντι από το γνήσιο, σε απόσταση μικρότερη των 3 εκατοστών μεταξύ τους. Πατάμε στιγμιαία ένα από τα 4 πλήκτρα της περιοχής Control TV και το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει με αργό ρυθμό, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Μετά πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου και εφόσον ο προγραμματισμός είναι επιτυχής το ενδεικτικό LED θα αναβοσβήσει 3 φορές και μετά θα παραμείνει σταθερά αναμμένο. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για καθένα από τα υπόλοιπα πλήκτρα που θέλουμε να αντιγράψουμε και όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία πατάμε ένα οποιοδήποτε άλλο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου για να εξέλθουμε από την κατάσταση εκμάθησης.

Μενού

Εκκινώντας για πρώτη φορά τον Amiko A9 RED εμφανίζεται ο αυτόματος οδηγός αρχικών ρυθμίσεων με διαδοχικές καρτέλες. Με τη σειρά, ορίζουμε γλώσσα μενού, ρυθμίζουμε το δίκτυο Wi-Fi και εφόσον ανιχνεύεται νέα έκδοση λογισμικού εκτελούμε αναβάθμιση, εγκαθιστούμε τις προτεινόμενες εφαρμογές, ρυθμίζουμε ημερομηνία και ώρα, ορίζουμε την ανάλυση (μέγιστη 2160P 60HZ) και στη συνέχεια εισερχόμαστε στο κεντρικό μενού. Η μορφή του είναι απλή και περιλαμβάνει 3 οριζόντιες σειρές εικονιδίων, δύο εφαρμογών και μία ρυθμίσεων. Στην πάνω βρίσκουμε τα mytv2, YouTube, PLEX, All Apps, στη μεσαία τα KODI, YouTube Kids, Team Viewer και το + που μας βοηθάει να προσθέσουμε τις εφαρμογές που επιθυμούμε, ενώ στην κάτω υπάρχουν τα εικονίδια Settings, LAN, WIFI, Update, Information. Πατώντας με το δείκτη στο All Apps ανοίγει κάρτα που περιλαμβάνει τα εικονίδια όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών, τα οποία είναι τα εξής: Καιρός, Λίστα αρχείων, Ρυθμίσεις, Ταινίες, App Store, Aptoide TV, Backup, Internet, Kodi, Linkdroid Player, Miracast, Music, MX Player, Netflix, Photo, Play Store, Plex, Quick Support, Shortcut, Updater, YouTube και YT Kids. Μέσω του Settings εισερχόμαστε στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν 3 ξεχωριστά υπομενού, Δίκτυο, Σύστημα και Συσκευή. Από το Δίκτυο ρυθμίζουμε Wi-Fi, LAN, DLNA, AirPlay, VPN και ανιχνεύουμε δικτυακά αποθηκευτικά μέσα. Από το Σύστημα ορίζουμε γλώσσα, ημερομηνία, ώρα, γονικό έλεγχο και άλλες ρυθμίσεις, προσθέτουμε λογαριασμό Google και εκτελούμε αναβάθμιση ή επανεκκίνηση. Και τέλος, από τη συσκευή ορίζουμε τις ρυθμίσεις A/V (ανάλυση κ.λπ.) και το μέγεθος της οθόνης.

Δοκιμή εφαρμογών

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε τη σύνδεση Wi-Fi που λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλη τη διάρκειά τους. Δοκιμάσαμε την εφαρμογή Καιρός με αρνητικά αποτελέσματα, καθώς είναι αδύνατη η προσθήκη οποιασδήποτε πόλης. Δοκιμάσαμε την εφαρμογή του YouTube που λειτουργεί άψογα, τόσο ως προς την αναζήτηση τίτλων, όσο και ως προς την αναπαραγωγή video με επιλογή ποιότητας εικόνας 2160p, ενώ άψογα λειτουργεί επίσης και η εφαρμογή YouTube Kids. Ανοίξαμε την εφαρμογή του Netflix και χρησιμοποιήσαμε το λογαριασμό που διαθέτουμε για να εισέλθουμε στο ειδικά σχεδιασμένο για TV μενού της, το οποίο προσφέρει άνετη πλοήγηση στα posters και αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας. Δυστυχώς όμως η είσοδος στο περιεχόμενο των τίτλων και κατ’ επέκταση η εκτέλεση της αναπαραγωγής τους είναι αδύνατη. Εισάγοντας όμως τα στοιχεία του λογαριασμού μας στο πεδίο εισόδου που υπάρχει στο πάνω μέρος της κάρτας, αποκτάμε πρόσβαση στη γνώριμη έκδοση Netflix των συσκευών αυτής της κατηγορίας που δε διαθέτουν πιστοποίηση Google. Έτσι, ο χρήστης πλοηγείται στους τίτλους χωρίς εμφάνιση πληροφοριών για την ποιότητα της εικόνας τους, ενώ η αναπαραγωγή του περιεχομένου προσφέρει ανάλυση που κυμαίνεται στα επίπεδα της SD. Ανοίξαμε την εφαρμογή Internet που ενεργοποιεί τη λειτουργία browser και δοκιμάσαμε το σερφάρισμα στις σελίδες του web. Η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς να προβληματίζει και εξασφαλίζει γρήγορο άνοιγμα των σελίδων, ενώ η ενεργοποίηση της λειτουργίας mouse από το τηλεχειριστήριο κάνει την πλοήγηση μέσα σε αυτές εύκολη. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και ανοίξαμε την εφαρμογή του Kodi. Η αναπαραγωγή όλων των video που επιλέξαμε με ανάλυση 4K Ultra HD εκτελέστηκε άνετα, ενώ ο DTS ήχος και οι εξωτερικοί υπότιτλοι των αποθηκευμένων ταινιών μας λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Προχωρήσαμε στη δοκιμή της εφαρμογής mytv2 που όμως δε στέφθηκε με επιτυχία, καθώς κανένα από τα URL που εισαγάγαμε δεν αναγνωρίστηκε, ενώ ήταν αδύνατος και ο εντοπισμός οποιασδήποτε m3u λίστας μέσω αναζήτησης στο σκληρό μας δίσκο. Η αναβάθμιση του λογισμικού για την επιδιόρθωση του προβλήματος ώστε να γίνει λειτουργική η εφαρμογή κρίνεται επιβεβλημένη. Σημειώνεται επίσης ότι και με τη χρήση πολλών άλλων ακόμα εφαρμογών που εγκαταστήσαμε από τα App Store και Aptoide TV η συσκευή δε μπόρεσε να αναγνωρίσει συμβατό αρχείο m3u. Αυτό πραγματοποιήθηκε τελικά με τη χρήση μιας άλλης εφαρμογής που εγκαταστήσαμε, της IPTV. Η εφαρμογή λειτούργησε σωστά και μέσω αυτής κάναμε επιτυχημένο live streaming σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών από έτοιμη λίστα αναπαραγωγής μορφής m3u. Μια άλλη εφαρμογή που κατεβάσαμε, από το Play Store αυτή τη φορά, ήταν το NBA app. Η λειτουργία του δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς με το ανανεωμένο ετήσιο League Pass που χρησιμοποιήσαμε παρακολουθήσαμε αγώνα από το NBA με ανάλυση εικόνας 1080p. Από το Play Store κατεβάσαμε επίσης τις εφαρμογές ERT•FLIX και COSMOTE TV, χωρίς όμως να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις λειτουργίες τους, καθώς η συσκευή δεν είναι συμβατή με τις πλατφόρμες τους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
SoC: Amlogic S905X3
CPU: Quad Core ARM 64-bit Cortex-A55, 4x2.0GHz
GPU: ARM Mali-G31 / OpenGL ES 3.2
RAM: 2GB DDR3
FLASH: 8GB eMMC
Λογισμικό: Android 9.0 Pie
Ανάλυση: 4K Ultra HD (3840x2160p @ 60Hz)
HDR: HDR 10+, HLG
Video: 4K@60Hz 10-bit HEVC & AVS+, H.264 4K, VP9 4K
Audio: MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, AC3, DDP, TrueHD, DTS, DTS HD, FLAC, APE
Συνδέσεις: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x TF, 1x ETHERNET, 1x HDMI 2.1, 1x IR IN, 1x S/PDIF
Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2.4GHz
Διαστάσεις: 104x104x20 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα STB που συνολικά παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. Δε διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google, ενώ με Netflix SD και αδυναμία συμβατότητας με COSMOTE TV και ERT•FLIX δεν καλύπτει βασικότατες ανάγκες του χρήστη. Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι έχει σχεδιαστεί κυρίως για πρόσβαση σε IPTV Portals μέσω του mytv2 που αποτελεί μάλιστα και το σημείο αναφοράς του, όμως η εφαρμογή δεν είναι λειτουργική και απαιτείται άμεση αναβάθμιση λογισμικού. Το ίδιο πρόβλημα άλλωστε παρουσιάζουν και άλλες ακόμα εφαρμογές που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα App Store και Aptoide TV. Συμπερασματικά, ο Amiko A9 RED διαθέτει μεν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και είναι ένας άριστος media player που μπορεί να αναπαράγει όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου, δε μπορεί όμως να ανταποκριθεί στις κυριότερες απαιτήσεις του υποψήφιου αγοραστή για την απόκτηση μιας συσκευής αυτής της κατηγορίας.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.