Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 Μαρτίου 2024 07:58
22 Ιανουαρίου 2022 13:46

Streaming sticks

Τοποθετούνται απευθείας στην HDMI και μετατρέπουν την οθόνη σε Smart TV

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
c9291328a01d361dd2fbe150d1cb0ae7 XL f45cbf97

Παρόλο που οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένο έξυπνο interface, αρκετές από αυτές είναι άβολες ή τουλάχιστον παρουσιάζουν ουσιαστικές ελλείψεις, καθώς δε διαθέτουν τις πιο πρόσφατες υπηρεσίες ροής και μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό μέχρι να ενημερωθεί το λογισμικό τους για να τις προσφέρουν.

Παρόλο που οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένο έξυπνο interface, αρκετές από αυτές είναι άβολες ή τουλάχιστον παρουσιάζουν ουσιαστικές ελλείψεις, καθώς δε διαθέτουν τις πιο πρόσφατες υπηρεσίες ροής και μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό μέχρι να ενημερωθεί το λογισμικό τους για να τις προσφέρουν. Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνουν τα streaming sticks που είναι συσκευές plug and play, οι οποίες τοποθετούνται απευθείας στην HDMI και μπορούν να βελτιώσουν ακόμη και την πιο έξυπνη τηλεόραση, ενώ μετατρέπουν και κάθε οθόνη σε σύγχρονη Smart TV.

Τα streaming sticks είναι γρήγορα, εύχρηστα και κυρίως απολύτως φορητά, ενώ προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών ροής μέσω ενημερωμένων εφαρμογών, επιτρέποντας στο χρήστη να βρίσκει τα πάντα εύκολα με μια απλή αναζήτηση. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς κάνουν τέτοιες συσκευές για να τις προτιμήσει κάποιος, αλλά και ποιες από αυτές είναι οι καλύτερες.

Πώς λειτουργούν τα streaming sticks;

Τα streaming sticks είναι συσκευές ροής πολυμέσων που συνδέουν την τηλεόραση ή το Home Cinema στο Internet, επιτρέποντας στο χρήστη να αποκτάει πρόσβαση σε video, μουσική, ταινίες και αθλητικό περιεχόμενο μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών ή εφαρμογής. Προσφέρουν μία ευρύτατη γκάμα επιλογών και είναι συνήθως προ-φορτωμένα με δεκάδες από τα πιο δημοφιλή «κανάλια» ροής (ουσιαστικά εφαρμογές).

Με το Netflix, το Amazon prime video και το Disney Plus, η τηλεόραση έχει σήμερα αλλάξει. Οι χρήστες τώρα μπορούν να ομαδοποιούν τις αγαπημένες τους εκπομπές και κανάλια, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους μια εξατομικευμένη συλλογή περιεχομένου video με απεριόριστες επιλογές. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των streaming sticks είναι ότι όχι μόνο διαθέτουν περισσότερες εφαρμογές και λειτουργίες από μια τυπική Smart TV, αλλά και ότι οι online υπηρεσίες streaming συχνά ενεργοποιούν νέες μορφές (όπως το Dolby Atmos) στις συσκευές αυτές προτού προστεθούν σε τηλεοράσεις. Λειτουργούν γενικά με τον ίδιο τρόπο και είναι πολύ απλά στη ρύθμιση, ενώ βασίζονται σε δικό τους λειτουργικό σύστημα και διαθέτουν διαφορετικό User Interface. Τοποθετούνται απευθείας στην HDMI θύρα της τηλεόρασης και στη συνέχεια συνδέονται στο Wi-Fi του οικιακού modem/router, ώστε να αποκτούν πρόσβαση στο Internet. Κάποια από αυτά (όπως το Google Chromecast και άλλες) υποστηρίζουν και λειτουργία casting, η οποία λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ο χρήστης αναπαράγει τα πολυμέσα που επιθυμεί σε μια άλλη συσκευή, όπως φορητό υπολογιστή ή tablet και στη συνέχεια τα μεταδίδει μέσω της σύνδεσης Wi-Fi προς την τηλεόρασή του, ώστε να τα απολαμβάνει σε μια μεγαλύτερη οθόνη.

Chromecast με Google TV

Χαρακτηριστικά: Μέγιστη ανάλυση 4K, υποστήριξη ήχου Dolby Atmos, υποστήριξη HDR (HDR10, HLG, HDR10+, Dolby Vision), διαστάσεις  12,5x6x16 εκατοστών.

Η Google βρισκόταν στη σκιά της ροής πολυμέσων της Amazon μέχρι την άφιξη του πιο πρόσφατου Chromecast, το οποίο έρχεται πλέον με το User Interface του Google TV. Αυτό αποτελεί το ανώτερο λειτουργικό σύστημα της Google και χαρίζει στο νέο Chromecast παρόμοια απόδοση με το Fire TV Stick 4K.

Το Google TV είναι ο διάδοχος του Android TV και ξεκίνησε να διατίθεται αρχικά σε έξυπνες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν το 2021. Είναι πιο εμφανίσιμο, πιο διαισθητικό, με μεγαλύτερη δυνατότητα αναζήτησης και κυρίως εξαιρετικό στο να κάνει προτάσεις για το τι να παρακολουθήσει ο χρήστης στη συνέχεια. Αυτό γίνεται έντονα εμφανές με τον τρόπο που παρουσιάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ οι κορυφαίες προτάσεις προέρχονται πάντα από υπηρεσίες ροής στις οποίες έχει ήδη εγγραφεί ο χρήστης, αλλά και με κορυφαία ποιότητα όπου είναι αυτή διαθέσιμη. Η προσθήκη του Apple TV και του Apple TV+ είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ενημέρωση που εμπλουτίζει τις επιλογές ταινιών και τηλεόρασης 4K HDR, απουσιάζει ωστόσο η εφαρμογή Apple Music.

To νέο Chromecast είναι συμβατό με πάνω από 6.500 εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για Android TV και στην αρχική σελίδα προτείνει περιεχόμενο από περισσότερες από 30 υπηρεσίες ροής. Ανάλογα με την τοποθεσία και τις συνδρομές που μπορεί να διαθέτει ο χρήστης, περιλαμβάνει Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, iPlayer, YouTube και άλλες ακόμα πλατφόρμες. Περιλαμβάνει voice τηλεχειριστήριο που διαθέτει αποκλειστικά πλήκτρα για Netflix, YouTube και ενεργοποίηση της φωνητικής αναζήτησης του Βοηθού Google.

Amazon Fire TV 4K

Χαρακτηριστικά: Μέγιστη ανάλυση 4K, υποστήριξη ήχου Dolby Atmos, υποστήριξη HDR (HDR10, HLG, HDR10+, Dolby Vision), διαστάσεις  9,9x3x1,4 εκατοστών.

Το Amazon Fire TV 4K είναι ένα πανίσχυρο stick που υποστηρίζει 4K streaming με πολλαπλές μορφές HDR και όλα με τον προσωπικό βοηθό Alexa που ενεργοποιείται μέσω φωνής από το τηλεχειριστήριο. Ο κύριος λόγος που τοποθετείται μετά το Chromecast αφορά το λειτουργικό του σύστημα που συγκριτικά βρίσκεται ένα “κλικ” πιο κάτω. Είναι υπερβολικά εστιασμένο στο Amazon και δεν αποδίδει τόσο καλά για προτάσεις περιεχομένου, ακόμη και με την τελευταία ενσωματωμένη έκδοση του Fire TV OS.

Οι αρχικές οθόνες είναι φωτεινές και πολύχρωμες, ενώ στο μπροστινό μέρος και στο κέντρο της επιλογής των εφαρμογών βρίσκεται το Amazon Prime Video, με περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο σε 4K με στάνταρντ HDR, HDR10+ και Dolby Vison, καθώς και με ήχο Dolby Atmos. Το Netflix είναι επίσης παρόν, επίσης σε 4K με HDR και Dolby Vison (αν και χωρίς HDR10+ που δεν υποστηρίζεται αυτήν τη στιγμή από το Netflix) ή Dolby Atmos. Περιλαμβάνονται επίσης επίγειες catch-up υπηρεσίες (BBC iPlayer, ITV Hub, All 4, My5), Now TV, BT Sport, Apple TV, Disney Plus, καθώς και μπόνους υπηρεσιών μουσικής με Spotify, Deezer, Apple Music και Tidal, με μόνη ίσως μικρή παράλειψη να είναι η απουσία μιας επίσημης εφαρμογής Rakuten, ενώ για streaming εντός του τοπικού δικτύου υπάρχουν τα Plex και VLC.

Roku Streaming Stick+

Χαρακτηριστικά: Μέγιστη ανάλυση 4K, υποστήριξη ήχου Dolby Atmos, υποστήριξη HDR10, διαστάσεις  2×9,4×1,2 εκατοστών.

Το Roku μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό σε ορισμένες χώρες, αλλά είναι ένας μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια αγορά streaming και αποτελεί μια σταθερή αξία. Το Roku Streaming Stick+ είναι προσιτό, διαθέτει υποστήριξη 4K και HDR (αν και όχι όλες τις μορφές του), ενώ δεν χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει. Επειδή το Roku δεν κάνει δικές του παραγωγές προγραμμάτων, δεν υπάρχει καθοδήγηση του χρήστη ως προς το τι να παρακολουθήσει, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις συσκευές Amazon. Υποστηρίζονται όλες οι κύριες υπηρεσίες streaming όπως Amazon, Netflix και YouTube, ενώ παρέχεται πρόσβαση σε μεγάλες catch-up υπηρεσίες όπως BBC iPlayer, ITV Player, ALL 4 και Demand 5, καθώς και στο Now TV που δεν προσφέρεται από το Amazon Fire TV.

Google Chromecast (2018)

Χαρακτηριστικά: Μέγιστη ανάλυση 1080p, υποστήριξη ήχου Dolby Digital 5.1 και Dolby Digital Plus 7.1, υποστήριξη HDR όχι, διαστάσεις  5,2×1,38×1,38 εκατοστών.

Πρόκειται για την προηγούμενη έκδοση του Chromecast, η οποία είναι πιο οικονομική σε σχέση με τη νέα που περιλαμβάνει Google TV, ενώ είναι μια από τις φθηνότερες video streaming συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι μια τίμια συσκευή μικρού μεγέθους και για όσους δεν έχουν τηλεόραση 4K, η ανάλυση 1080p που αποδίδει είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες τους. Η βασική προσέγγιση του Chromecast είναι η εξής: ο χρήστης αντί να το ελέγχει χρησιμοποιώντας τηλεχειριστήριο, επιλέγει στο tablet ή το κινητό του τηλέφωνο μία ζωντανή ή On Demand ροή ενός video ή τραγουδιού και το μεταδίδει μέσω cast στην τηλεόραση, χρησιμοποιώντας το ειδικό εικονίδιο που ενσωματώνεται σε έναν τεράστιο αριθμό εφαρμογών. Για παράδειγμα, συμβατές υπηρεσίες είναι το Netflix, το BBC iPlayer, το ITV Player, το All4, το My5, το Now TV, όπως επίσης και η COSMOTE TV (μέσω συσκευής Android) με τη νέα EON TV. Λειτουργία cast υποστηρίζουν επίσης το YouTube και οι εφαρμογές της Google όπως τα Google Play Movies & TV, καθώς επίσης και οι εφαρμογές μουσικής όπως το Spotify, το Tidal και το TuneIn.

Amazon Fire TV Stick (3ης γενιάς)

Χαρακτηριστικά: Μέγιστη ανάλυση 1080p, υποστήριξη ήχου Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus 7.1 και Dolby Atmos, υποστήριξη HDR (HDR10, HDR10+, HLG), διαστάσεις  1,3x3x8,6 εκατοστών.

Το Amazon Fire TV Stick 3ης γενιάς είναι ένα οικονομικό media streamer, ιδανικό εάν η τηλεόραση του χρήστη δε διαθέτει όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται. Σε σχέση με το νεότερο Fire TV 4K δεν υπάρχει υποστήριξη Ultra HD ή Dolby Vision, όμως εξακολουθεί να υπάρχει Dolby Atmos και HDR σε όλες τις άλλες μορφές, ακόμα κι αν η μέγιστη ανάλυσή του είναι στα 1080p. Ωστόσο, η απόδοση HDR είναι εξαιρετική και προσφέρει μια απολαυστική τηλεθέαση σε υλικό χαμηλότερης ανάλυσης. Είναι επίσης λίγο πιο κοντό, διαθέτει όμως το ίδιο τετραπύρηνο chip 1.7GHz. Το περιβάλλον χρήσης του είναι όμορφα σχεδιασμένο και συνδυάζει 4 κύριες οθόνες, Home, Find, Library και Live, για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση ψυχαγωγίας. Η πλατφόρμα αντλεί περιεχόμενο από Netflix, Disney+, iPlayer και άλλες υπηρεσίες ροής, τοποθετώντας τις προτάσεις τους παράλληλα με την τηλεόραση και τις ταινίες που είναι διαθέσιμες στο Prime Video. Το συμπεριλαμβανόμενο τηλεχειριστήριο διαθέτει ειδικό πλήκτρο που ενεργοποιεί τη φωνητική υποστήριξη Alexa, καθώς και πλήκτρα prime video, NETFLIX, amazon music και apps.    

{gallery}38288{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...