18/06/2014

Ferguson FBOX

Κάνε την TV σας… Smart!

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Το FBOX μπορεί να μετατρέψει την τηλεόρασή σας σε Smart TV, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως Media Player, για αναπαραγωγή αρχείων multimedia μέσω θύρας USB, χρησιμοποιώντας της πλατφόρμας XBMC. Η πολύ μικρή και πανέξυπνη συσκευή συνδέεται στην τηλεόραση μέσω θύρας...
Το FBOX μπορεί να μετατρέψει την τηλεόρασή σας σε Smart TV, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως Media Player, για αναπαραγωγή αρχείων multimedia μέσω θύρας USB, χρησιμοποιώντας της πλατφόρμας XBMC. Η πολύ μικρή και πανέξυπνη συσκευή συνδέεται στην τηλεόραση μέσω θύρας HDMI και ο έλεγχός της γίνεται μέσα από ένα μικρό, κομψότατο, γυροσκοπικό τηλεχειριστήριο, χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή. Κάτω από το εξαιρετικά όμορφο μενού του, «κρύβεται» λογισμικό Android 4.2.2, που προσφέρει αμέτρητες εφαρμογές και χαρίζει στην τηλεόραση την απόλυτη εμπειρία του Internet, υποστηρίζοντας Wi-Fi.

Το FBOX της Ferguson είναι η πιο «smart» λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε μια σύγχρονη τηλεόραση. Με μοναδική προϋπόθεση μια θύρα HDMI, το FBOX φέρνει τον κόσμο του Internet και των Multimedia στην τηλεόραση του σαλονιού σας. Χάρη σε μια σειρά χαρακτηριστικών, το FBOX κατάφερε να μας εντυπωσιάσει κατά τη δοκιμή του:

· Το μικρό του μέγεθος σε συνδυασμό με το γυροσκοπικό τηλεχειριστήριο, που δεν απαιτεί οπτική επαφή, επιτρέπει την τοποθέτηση της μονάδας πίσω από την τηλεόραση.

· Η υποστήριξη USB Wi-Fi stick δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το Internet χωρίς την ανάγκη χρήσης καλωδίου.

· Συνοδευόμενο από ισχυρό τροφοδοτικό και USB Hub μπορεί να υποστηρίξει εξωτερικούς USB δίσκους για ανάγνωση αρχείων multimedia.

· Ως Multimedia Player έχει εξαιρετικές δυνατότητες, βασιζόμενο στην πλατφόρμα XBMC και μπορεί να διαβάσει αρχεία από δίσκους USB ή δικτυακές συσκευές (Samba, NFS, UPnP)

· Τέλος, η χρήση του λογισμικού Android δε θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη, χάρη στο πανέμορφο μενού του, αλλά και το απολαυστικό τηλεχειριστήριο που αναγνωρίζει την κίνηση του χεριού για να λειτουργήσει ως «ποντίκι».

Χαρακτηριστικά και συνδέσεις

Το FBOX βασίζεται σε επεξεργαστή dual-core ARM Cortex-A9 CPU έως 1.5GHz και τρέχει λογισμικό Android 4.2.2. Υποστηρίζει 3D γραφικά με επεξεργαστή Dual core ARM Mali-400 GPU έως 400MHz. Βασίζεται σε μνήμη 1GB DDR3 και ενσωματώνει αποθηκευτική μνήμη FLASH 4GB. To FBOX παρέχει θύρα HDMI v1.4, μέγιστης ανάλυσης 1080p και μπορεί να συνδεθεί απευθείας στην τηλεόραση χωρίς καλώδιο (εικόνα 1). Το πολύ μικρό του βάρος και μέγεθος, επιτρέπουν την τοποθέτησή του χωρίς ταινία διπλής όψεως. Το βύσμα HDMI συνδέεται με μια εύκαμπτη, μικρή καλωδιοταινία στο σώμα της συσκευής, ώστε να μπορεί να λυγίσει χωρίς να σπάσει. Η συσκευή διαθέτει 1 θύρα USB και μια εσοχή για κάρτα micro SD.

Για να μην αφήσει όμως παραπονεμένους τους χρήστες που θέλουν περισσότερες συνδέσεις, η συσκευή συνοδεύεται από ένα USB Hub, που παρεμβάλλεται μεταξύ του τροφοδοτικού και της μονάδας. Το USB Hub προσφέρει 2 επιπλέον θύρες USB και μια επιπλέον εσοχή για κάρτα SD. Έτσι, συνολικά το FBOX προσφέρει 3 θύρες USB, 1 θύρα microSD και 1 θύρα SD. Για την επικοινωνία της συσκευής με το Internet, η Ferguson παρέχει στη συσκευασία ένα USB Wi-Fi Stick, με ικανοποιητικότατη εμβέλεια ασύρματης επικοινωνίας.

Δοκιμή και πρώτη επαφή

Για τη δοκιμή μας συνδέσαμε τη συσκευή σε τηλεόραση 55”, συνδέσαμε το Wi-Fi USB stick πάνω στη μονάδα και στο USB hub, τοποθετήσαμε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο και ένα adapter για ασύρματο πληκτρολόγιο (εικόνα 2). Αμέσως η τηλεόραση μετατράπηκε σε ένα σταθμό διαδικτυακής και multimedia ψυχαγωγίας.

Η πρώτη επαφή γίνεται μέσα από το εξαιρετικά όμορφο, με υψηλής ανάλυσης γραφικά, μενού OSD του FBOX (εικόνα 3). Η περιήγηση στο μενού πραγματοποιείται από το γυροσκοπικό τηλεχειριστήριο και λειτουργεί ως «ποντίκι». Ταυτόχρονα λειτουργούν τα πλήκτρα-σταυρός, ενώ η λειτουργία “mouse” μπορεί να απενεργοποιηθεί και η περιήγηση να γίνει μονάχα με τα πλήκτρα. Όπως είπαμε, το τηλεχειριστήριο δεν απαιτεί οπτική επαφή με το FBOX.

Το μενού παρέχει συντομεύσεις από τις βασικές λειτουργίες του FBOX και ταυτόχρονα προσφέρει καρτέλες για την κατηγοριοποίηση των apps. Η αντιστοίχηση των apps στις καρτέλες αυτές γίνεται από τον χρήστη. Για παράδειγμα, στην καρτέλα βίντεο μπορούμε να αντιστοιχήσουμε το YouTube, το Vimeo κτλ. (εικόνα 4), αφότου τα κατεβάσουμε από το Google Play. Αντίστοιχα, στην καρτέλα Social μπορούμε να τοποθετήσουμε το Facebook, το Twitter κτλ. Φυσικά, το μενού OSD του FBOX δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα πολύ όμορφο και εύχρηστο κέλυφος, που ο χρήστης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να το παρακάμψει και να οδηγηθεί στο «κλασικό» interface του λογισμικού Android.

XBMC Media Player

Χάρη στο λογισμικό Android και το ισχυρό hardware του FBOX, οι δυνατότητες είναι αμέτρητες και είναι αδύνατο να σταθούμε σε όλες. Όμως, δεν μπορούμε να μην κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στην υποστήριξη της πλατφόρμας XBMC. Το FBOX μέσω της πλατφόρμας XBMC μπορεί να μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο Media Player, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας (εικόνα 5). Τα multimedia αρχεία διαβάζονται από δίσκους NFTS ή FAT32 μέσω των συνδέσεων USB, ή μέσω δικτύου, υποστηρίζοντας Samba, NFS και συσκευές UPnP (εικόνα 6). Στο μενού του XBMC ο χρήστης μπορεί να προσθέσει τις διάφορες τοποθεσίες ανάγνωσης αρχείων για άμεση πρόσβαση.

Οι δυνατότητες αναπαραγωγής αρχείων βίντεο και ήχου του FBOX είναι εξαιρετικές και κατά τη δοκιμή μας δεν απέτυχε σε κανένα αρχείο. Μάλιστα, δεν είχε πρόβλημα ούτε στην αναπαραγωγή αρχείων mkv ή mp4 υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής ανάλυσης 48KHz DTS. Επίσης, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στην αναπαραγωγή εξωτερικών ελληνικών υποτίτλων (εικόνα 7).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Λειτουργικό: Android 4.2.2
Βασικός επεξεργαστής: Dual core ARM Cortex-A9 CPU έως 1.5GHz
Γραφικά: Dual core ARM Mali-400 GPU έως 400MHz
Μνήμη: 1GB DDR3, 4GB FLASH
Θύρες: 3xUSB, 1xmicroSD, 1xSD, 1x HDMI (v1.4 1080p)
Τηλεχειριστήριο: Γυροσκοπικό
Wi-Fi: Συνοδεύεται από USB Wi-Fi 802.11 b/g/n
Τιμή: 89€
INFO
  • Beskas Electronics
  • Ανεξαρτησίας 21, 164 51 Αργυρούπολη
  • τηλ: 210-9927695 | fax: 210-9942765
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.beskas.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.