Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 | 22:37

Satlink WS-6979 HD

Το νέο οικονομικό Combo Finder

Πολύ πλούσιο σε δυνατότητες, το όργανο WS-6979 μπορεί να πραγματοποιήσει μετρήσεις σε δορυφορικά και επίγεια ψηφιακά κανάλια, όπως και να προβάλει εικόνα σε DVB-S/S2 και DVB-T/T2 προγράμματα, SD και HD ανάλυσης. Απόλυτα φορητό και compact, το όργανο υποστηρίζει πληθώρα συνδέσεων, όπως έξοδο HDMI...
Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης

Πολύ πλούσιο σε δυνατότητες, το όργανο WS-6979 μπορεί να πραγματοποιήσει μετρήσεις σε δορυφορικά και επίγεια ψηφιακά κανάλια, όπως και να προβάλει εικόνα σε DVB-S/S2 και DVB-T/T2 προγράμματα, SD και HD ανάλυσης. Απόλυτα φορητό και compact, το όργανο υποστηρίζει πληθώρα συνδέσεων, όπως έξοδο HDMI, είσοδο A/V και θύρα USB. Πέρα από την προβολή εικόνας και τις μετρήσεις ισχύς/ποιότητας, το Satlink προσφέρει και αναλυτή φάσματος στην επίγεια και δορυφορική μπάντα.

Το Satlink WS-6979 είναι από τα πληρέστερα Sat Finder που έχουμε συναντήσει, από πλευράς χαρακτηριστικών. Το Combo όργανο είναι εξοπλισμένο με δύο ανεξάρτητα tuners DVB-S2 και DVB-T2, υποστηρίζοντας δορυφορικά και επίγεια ψηφιακά κανάλια. Βασισμένο σε ισχυρό επεξεργαστή NOVATEK 500MHz και εξοπλισμένο με μεγάλη μνήμη 1GB DDR3, υπόσχεται γρήγορες και προηγμένες μετρήσεις, προβολή εικόνας και λειτουργία Media Player.

Πέρα από μετρήσεις ποιότητας και ισχύς, το όργανο προσφέρει και αναλυτή φάσματος για τις δύο μπάντες. Επίσης, στην έγχρωμη οθόνη TFT 4,3" μπορεί να προβάλει εικόνα σε όλα τα προγράμματα λήψης, δορυφορικά και επίγεια, SD και HD. Το προφίλ του πολυτάλαντου οργάνου ολοκληρώνουν οι συνδέσεις του, όπου συναντάμε έξοδο HDMI για προβολή των μενού και της εικόνας σε εξωτερική οθόνη HD, είσοδο A/V για σύνδεση οπτικοακουστικής συσκευής όπως κάμερα CCTV κτλ., και θύρα USB για αναβάθμιση, backup των ρυθμίσεων και αποθήκευση/μεταφορά των λιστών καναλιών.

Από τις μετρήσεις στην εικόνα

Η λειτουργία του WS-6979 είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη. Πατώντας το πλήκτρο MENU οδηγούμαστε στο βασικό μενού και αμέσως γίνεται ο διαχωρισμός για την επιλογή μετρήσεων σημάτων DVB-S2 ή DVB-T2 (εικόνα 1). Επιλέγοντας δορυφορική ή επίγεια μπάντα, προβάλλεται επιλογή ανίχνευσης ψηφιακού transponder (εικόνα 2). Καθώς γίνεται η επιλογή συχνότητας, εάν το όργανο ανιχνεύσει σήμα στην είσοδό του, ανάβει το LED ένδειξης Lock. Επιβεβαιώνοντας την επιλογή ενεργοποιείται η πολύ πλούσια οθόνη Sat Finder (ή Scan Setup όπως την ονομάζει το όργανο) με ψηφιακές μετρήσεις.

Η οθόνη Scan Setup περιλαμβάνει μετρήσεις με ενδείξεις και μπάρες, όπως και στοιχεία για τον ψηφιακό transponder. Στις μπάρες προβάλλονται μετρήσεις Ισχύoς, C/N, BER και MER και η ρύθμιση μπορεί να συνοδεύεται από ηχητικό βόμβο (εικόνα 3). Από την οθόνη Scan Setup ο τεχνικός μπορεί να προχωρήσει στην οθόνη S/Q ή να σαρώσει το ψηφιακό κανάλι για να προβάλλει εικόνα. Η οθόνη S/Q προβάλει με μεγάλους αριθμητικούς χαρακτήρες την ισχύ και την ποιότητα, συνοδευόμενες από μπάρες, καθαρά για την ρύθμιση επίγειας ή δορυφορικής κεραίας (εικόνα 4). Επιπρόσθετα, στη δορυφορική μπάντα υπάρχει δυνατότητα μετάβασης στη μέτρηση Constellation μέσω της οθόνης Scan Setup.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το όργανο έχει κλειδώσει σε ψηφιακό transponder, δίνεται η δυνατότητα σάρωσής του για προβολή προγραμμάτων. Μετά τη σάρωση προγραμμάτων, το όργανο αυτόματα προχωράει στην προβολή εικόνας των ελεύθερων ψηφιακών καναλιών.

Από την εικόνα στις μετρήσεις

Όπως από τις μετρήσεις μπορούμε να οδηγηθούμε στην προβολή εικόνας, έτσι και από την προβολή εικόνας μπορούμε να έχουμε μετρήσεις. Φεύγοντας από το κεντρικό μενού, το Satlink προβάλει εικόνα των προγραμμάτων που έχουμε σαρώσει. Πατώντας το πλήκτρο ΟΚ εμφανίζεται λίστα καναλιών δορυφορικών ή επίγειων. Η εναλλαγή στις δύο μπάντες γίνεται πανεύκολα και άμεσα με το πάτημα του κόκκινου πλήκτρου (εικόνα 5). Παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα, με το πλήκτρο INFO προβάλλεται αρχικά το EPG του καναλιού και πατώντας ξανά το INFO εμφανίζεται καρτέλα με λεπτομερή στοιχεία και μπάρες ένδειξης στάθμης και ποιότητας (εικόνα 6). Τέλος, μέσα από το μενού Others – Channels ο τεχνικός μπορεί να διαγράψει προγράμματα από τις λίστες προγραμμάτων και όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, η εναλλαγή μεταξύ δορυφορικών και επίγειων προγραμμάτων γίνεται άμεσα και γρήγορα.

Αναλυτής Φάσματος

Από το κεντρικό μενού ο τεχνικός μπορεί να επιλέξει προβολή αναλυτή φάσματος. Μετά την επιλογή Spectrum γίνεται ο διαχωρισμός για μέτρηση επίγειας ή δορυφορικής μπάντας. Ο αναλυτής φάσματος δίνει μια συνολική εικόνα των σημάτων της μπάντας και προβάλει ισχύ για το κανάλι μέτρησης. Επίσης υποστηρίζει ρύθμιση του span (zoom όπως το ονομάζει το όργανο). Έχοντας ανοίξει το span η μετακίνηση γίνεται βάση συχνότητας, ενώ σε full span ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να κινηθεί μέσω συχνότητας ή αριθμό καναλιού. Κατά τη μετακίνηση στο φάσμα, μέσω της επιλογής Lock, το όργανο σε περίπτωση που ανιχνεύσει ψηφιακό transponder, ενεργοποιεί το ενδεικτικό Led Lock και προβάλει περαιτέρω μετρήσεις Ισχύoς, C/N, BER και MER (εικόνα 7). Φυσικά, πάντα υπάρχει η δυνατότητα Scan του καναλιού για ανίχνευση και καταχώρηση των προγραμμάτων.

Ο αναλυτής φάσματος του Satlink είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εποπτεία των συχνοτήτων στο εύρος της μπάντας, όμως εξαιτίας της πολύ αργής του σάρωσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση κεραίας.

Multimedia Player

Ένα ακόμα ταλέντο του οργάνου ξετυλίγεται μέσα από την θύρα USB. Συνδέοντας έναν εξωτερικό δίσκο στη θύρα USB, το Satlink μετατρέπεται σε ικανότατο Media Player. Το όργανο είναι ικανό να αναπαράγει πληθώρα αρχείων εικόνας, ήχου και βίντεο, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους γνωστούς τύπους, όπως MKV, AVI, MP4, JPEG, MP3, VOB κ.α. (εικόνα 8). Κατά τη δοκιμή πειραματιστήκαμε με αρχεία υψηλής ανάλυσης και δειγματοληψίας με πλήρη επιτυχία, πλην του ήχου DTS.

Συνδέσεις

Το WS-6979 διαθέτει αρκετά χρήσιμες εισόδους/εξόδους οπτικοακουστικών σημάτων. Καταρχήν, μέσω εξόδου HDMI μπορεί να συνδεθεί σε εξωτερική οθόνη προβάλλοντας μενού και μετρήσεις, χωρίς να διακόπτεται η προβολή στην δική του οθόνη. Επίσης, μέσω αντάπτορα RCA σε mini Jack (περιλαμβάνεται στη συσκευασία), υποστηρίζει είσοδο σήματος βίντεο CVBS και αναλογικού Stereo ήχου. Η προβολή της εικόνα βίντεο CVBS γίνεται άμεσα με το πλήκτρο AV-S στην πρόσοψή του (εικόνα 9).Τεύχος 72, Σεπτέμβριος 2014

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

IB-MS303-T

Η αγορά σήμερα

04-06-2019

IB-MS303-T

Η επιτραπέζια βάση IB-MS303-T είναι μία εξαιρετικά εργονομική και μοντέρνα βάση στήριξης, για την τοποθέτηση μιας οθόνης υπολογιστή στο γραφείο σας. Διαθέτει 4 συνολικά αρθρώσεις με ελευθερία κίνησης, οι οποίες σας επιτρέπουν να έχετε ανά πάσα στιγμή την οθόνη σας στην επιθυμητή θέση. Χάρη στο clamp στήριξης που διαθέτει, μπορείτε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.