Skip to main content
24 Σεπτεμβρίου 2014 00:06

Amiko A3

Το Spark2 είναι γεγονός!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
ad0e91e1063714d4bc572f3d3d19f0c6 XL 8960ebe0

Ο Amiko A3 είναι από τους πιο εντυπωσιακούς, σύγχρονους δορυφορικούς δέκτες. Συνδυάζοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και πανέξυπνο λογισμικό, ο Amiko φέρνει στο σαλόνι του χρήστη όλες τις αρετές ενός πανίσχυρου Android Box και ενός πληθωρικού δορυφορικού δέκτη. Με σύντροφο το πολυτάλαντο…

Ο Amiko A3 είναι από τους πιο εντυπωσιακούς, σύγχρονους δορυφορικούς δέκτες. Συνδυάζοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και πανέξυπνο λογισμικό, ο Amiko φέρνει στο σαλόνι του χρήστη όλες τις αρετές ενός πανίσχυρου Android Box και ενός πληθωρικού δορυφορικού δέκτη. Με σύντροφο το πολυτάλαντο τηλεχειριστήριο του που συνεργάζεται άριστα με το λογισμικό, μετατρέπει την αλληλεπίδραση με τον χρήστη σε νέα, εκρηκτική εμπειρία. Η 2η έκδοση του λογισμικού Spark αγκαλιάζει το Android και ντύνει με τον καλύτερο τρόπο τις διαφορετικές ταυτότητες του Α3.

Παλαιότερα η τάση των «έξυπνων» δορυφορικών δεκτών ήταν το λογισμικό Enigma. Πλέον, το πάλαι ποτέ αγαπημένο Linux λειτουργικό σύστημα έρχεται να δώσει τη σκυτάλη σε ένα άλλο Linux λογισμικό, το Android. Ο νέος Amiko A3 αγκαλιάζει με τον ιδανικότερο τρόπο το λογισμικό Android και το μεταφέρει στον τελικό χρήστη μέσω του Spark 2. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό του hardware, το λογισμικό προσφέρει στον χρήστη νέα εμπειρία διαδραστικότητας και περιήγησης στις διάφορες ταυτότητες του Amiko A3, ο οποίος μπορεί εύκολα να μετατραπεί από δορυφορικό δέκτη σε Android Box ή Multimedia Player.

Ο Amiko A3 είναι “cool”…

Ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή της Apple, η Amiko χρόνια τώρα είναι προσανατολισμένη στο να κάνει τους δορυφορικούς δέκτες “cool”. Με τον A3 σίγουρα πλέον τα έχει καταφέρει. Ξεκινώντας από το κουτί της συσκευασίας, από τα συνοδευτικά καλώδια, από το αυτόνομο site στο Internet (amiko-a3.com) και προχωρώντας στον δέκτη καθαυτόν, τα πάντα είναι ποιοτικά και προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Κατασκευασμένος από αλουμίνιο, διαθέτει εξαιρετική σχεδίαση και εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του. Η λιτή του πρόσοψη δεν έχει παρά ένα πλήκτρο on/off και μια ευκρινέστατη οθόνη. Το πετυχημένο logo του δέκτη φιγουράρει στο πάνω μέρος του, ενώ όλες οι συνδέσεις κρύβονται στο πίσω μέρος.

Πολύ πλούσιος σε χαρακτηριστικά, διαθέτει θύρα HDMI v1.4, SPDIF, 1xUSB, θύρα microSD, υποδοχή smartcard και θύρα RJ-45. Καλά κρυμμένη στο κάτω μέρος του είναι η υποδοχή σκληρού δίσκου 2,5” για να μην βασίζεται αναγκαστικά σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα (εικόνα 1). Επίσης, πέρα από τη δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης στο τοπικό δίκτυο, ενσωματώνει Wi-Fi για ασύρματη επικοινωνία.

Το κρεσέντο του hardware εξοπλισμού του A3 συνεχίζεται στο εσωτερικό του, όπου φιλοξενείται επεξεργαστής ARM Cortex A9 1.5GHz Dual Core, RAM 1GB DDR3 και μνήμη 2MB SPI NOR Flash και 8GB NAND Flash.

Υπόθεση τηλεχειριστήριο!

Το τηλεχειριστήριο του A3 είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του και πιθανότατα η μεγαλύτερη καινοτομία της Amiko:

· Καταρχήν το on/off button του τηλεχειριστηρίου λειτουργεί τόσο για τον δέκτη, όσο και για το ίδιο! Κρατώντας πατημένο το on/off το τηλεχειριστήριο σβήνει εντελώς, ενώ με ένα απλό πάτημα η εντολή on/off αφορά το δέκτη.

· Η μπαταρία του είναι επαναφορτιζόμενη και φορτίζει μέσω mini USB θύρας (περιλαμβάνεται καλώδιο).

· Υποστηρίζει πλήκτρο mouse το οποίο όταν το αγγίζει ο χρήστης εμφανίζεται στην οθόνη κέρσορας που στη συνέχεια κινείται μέσω γυροσκοπικής κίνησης του τηλεχειριστηρίου (εικόνα 2).

· Τα συνηθισμένα πλήκτρα-σταυρός λειτουργούν ταυτόχρονα και ως scroll μέσω αφής, προσομοιώνοντας την αντίστοιχη δυνατότητα του ποντικιού (εικόνα 3).

· Σε παιχνίδια Android μετατρέπεται σε gamepad (εικόνα 4).

· Τέλος, υποστηρίζει πλήκτρο MIC στο πλάι για φωνητικές εντολές.

Στην πράξη, πέρα από τη δυνατότητα φωνητικών εντολών, όπου δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε, οι υπόλοιπες λειτουργίες του τηλεχειριστήριου συνεργάζονται πλήρως με το λογισμικό και εκτοξεύουν την εμπειρία χρήσης του Amiko. Ιδιαίτερα οι λειτουργίες scroll και mouse είναι πολύ πρακτικές και εφαρμόζονται άμεσα σε όλες τις λειτουργίες του δέκτη.

Spark 2

Το λογισμικό Spark 2 είναι ένας θαυμαστός νέος κόσμος που αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε έναν δορυφορικό δέκτη. Βασισμένο στο Android 4.2 Jelly Bean, το Spark 2 συνδυάζει ιδανικά τον κόσμο ενός προηγμένου δορυφορικού δέκτη και ενός Android Box. Μέσα από τις συνδέσεις και το ισχυρό του hardware, ως δορυφορικός δέκτης κάνει άριστα τη δουλειά του, προσφέροντας ορισμένες ευχάριστες νέες «νότες». Για παράδειγμα, το μενού ρύθμισης δορυφόρων είναι εξαιρετικά εύχρηστο, προσφέροντας εύκολη ρύθμιση DiSEqC (εικόνα 5). Επίσης, πολύ όμορφη και πρακτική είναι η καρτέλα περιήγησης στα αποθηκευμένα κανάλια, προβάλλοντας σε μικρογραφίες τα logo των προγραμμάτων και thumbnail με live βίντεο (εικόνα 6).

Πατώντας το πλήκτρο HOME, εμφανίζονται οι 5 βασικές επιλογές λειτουργίας του δέκτη: App, TV, OTT, Media και Browser (εικόνα 7). Στην καρτέλα App είναι διαθέσιμες όλες οι εφαρμογές που διαθέτει ο δέκτης και τοποθετούνται όσες εγκαταστήσει στη συνέχεια ο χρήστης. Στη καρτέλα TV εμφανίζεται η καρτέλα δορυφορικών προγραμμάτων που περιγράψαμε προηγουμένως. Στις καρτέλες OTT, Media και Browser κατηγοριοποιούνται αντίστοιχα οι εφαρμογές για πιο εύκολη πρόσβαση.

Όπως είπαμε προηγουμένως, το Spark 2 δεν είναι καθαρά το Android 4.2, αλλά μια παραλλαγή της Amiko. Έτσι, πέρα από εφαρμογές που συναντάμε σε λογισμικά Android, ο Amiko A3 ενσωματώνει λειτουργίες για συμβατότητα και με συσκευές iOS. Μάλιστα, πέρα από το Google Play, όπου περιλαμβάνονται όλες οι Android εφαρμογές, είναι διαθέσιμο το Spark Store, με επιπλέον apps (εικόνα 8). Για παράδειγμα, εκτός από την εφαρμογή Miracast που επιτρέπει mirroring μιας φορητής συσκευής Android στην τηλεόραση, ο Amiko A3 υποστηρίζει και AirPlay για την αντίστοιχη λειτουργία με συσκευές iOS.

Προηγμένες λειτουργίες

Οι δυνατότητες του Amiko A3 είναι αμέτρητες. Από αυτές ξεχωρίζουμε τις παρακάτω:

Διαχείριση μέσω Web Interface: Ο δέκτης υποστηρίζει προβολή καναλιού σε Web Interface (εικόνα 9). Παράλληλα προβάλλεται λίστα καναλιών για zapping, όπως και δυνατότητα καταχώρηση εγγραφής.

Χρήση του κινητού ως Remote Control: Μέσω του δωρεάν app Spark Player, ο χρήστης μπορεί να μετατρέψει το Android smartphone ή iPhone σε έξυπνο χειριστήριο του δέκτη (εικόνα 10). Η εφαρμογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δίνει δυνατότητα προβολής τηλεχειριστηρίου στην οθόνη, αλλά και touchpad. Επίσης, μέσω της επιλογής TV του app προβάλλονται στην οθόνη του smartphone οι λίστες καναλιών του δέκτη για απολαυστικό zapping (εικόνα 11). Ακόμα μια ωραία δυνατότητα είναι η προβολή των βίντεο, των φωτογραφιών και των τραγουδιών της φορητής συσκευής στον δέκτη και κατ’ επέκταση στην τηλεόραση.

XBMC: Ο δέκτης υποστηρίζει XBMC player για αναπαραγωγή αρχείων multimedia από τοπικό εσωτερικό ή εξωτερικό δίσκο, ή μέσω δικτύου, υποστηρίζοντας SAMBA και DLNA. Με υποστήριξη αρχείων υψηλής δειγματοληψίας και ήχου DTS είναι ικανός να αναπαράγει οποιοδήποτε αρχείο multimedia (εικόνα 12).

Εμπειρία χρήσης

Ο Amiko A3 είναι ένας δέκτης που ακολουθεί τον παλμό της εποχής και ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες ενός σύγχρονου STB. Ταυτόχρονα, προσθέτοντας τις δικές του πινελιές και κυρίως εξαιτίας του πανέξυπνου τηλεχειριστηρίου του, ανεβάζει το επίπεδο αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Σίγουρα πρόκειται για μια συσκευή που μπορεί να αγκαλιάσει πολύ μεγάλο εύρος χρηστών, εφόσον προσφέρει πανέμορφα γραφικά, εύκολη χρήση, αλλά και προχωρημένες εφαρμογές για τον σύγχρονο και απαιτητικό χρήστη.

{gallery}12699{/gallery}

Τεύχος 73

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: Spark 2 – Android 4.2 JellyBean: ARM Cortex A9 1.5GHz Dual Core: 1GB DDR3, 8GB Flash: Αναγνώστη Smartcard: 1xSATA 2,5” (δεν περιλαμβάνεται): Gyro, Air Mouse, Speak Recognition: Υποστήριξη Miracast και Airplay : HDMI (v1.4), SPDIF, 1xUSB, microSD: Ethernet, Wi-Fi

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...