21/10/2014

Η ψηφιακή τηλεόραση στην Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής
Με δύο μήνες ακόμα καθυστέρηση συνεχίζεται στις 21 Νοεμβρίου η ψηφιακή μετάβαση σε μία μεγάλη περιοχή, που καλύπτει την Κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και ένα μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Στις 25 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε μία ακόμα τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος της ψηφιακής μετάβασης και των...

Με δύο μήνες ακόμα καθυστέρηση συνεχίζεται στις 31 Οκτωβρίου 2014 21 Νοεμβρίου η ψηφιακή μετάβαση σε μία μεγάλη περιοχή, που καλύπτει την Κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία και ένα μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.

Στις 25 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε μία ακόμα τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος της ψηφιακής μετάβασης και των αναλογικών switch off από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την ΚΥΑ Κ.Υ.Α. 55304/1630/24-9-2014, η οποία προβλέπει τρία βήματα για την ολοκλήρωση της πολύχρονης διαδικασίας. Το πρώτο βήμα θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 21 Νοεμβρίου και αφορά τη Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά, το δεύτερο βήμα στις 28 Νοεμβρίου 19 Δεκεμβρίου στην Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο και Αιτωλοακαρνανία και τέλος το τρίτο βήμα προβλέπεται για τις 19 Δεκεμβρίου 2014 29 Δεκεμβρίου στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Σάμο και Ικαρία.

Ενημέρωση: Νεώτερη υπουργική απόφαση μεταφέρει το switch off της 31ης Οκτωβρίου στις 21 Νοεμβρίου, το switch off της 28ης Νοεμβρίου στις 19 Δεκεμβρίου και το switch off της 19ης Δεκεμβρίου στις 29 Δεκεμβρίου του 2014.

Στο περιοχικό switch-off της 31ης Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας [συν τις Σποράδες], Τρικάλων, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, καθώς επίσης και της Βόρειας Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, η ψηφιακή μετάβαση θα πραγματοποιηθεί στα έξι παρακάτω μονοσυχνικά δίκτυα SFN (Single Frequency Network).

Το SFN (περιοχή απονομής) 5 «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» καλύπτει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και αποτελείται από τέσσερα κέντρα εκπομπής: Χορτιάτης, Φιλίππειο, Αριδαία και Μουριές. Θα χρησιμοποιεί τα κανάλια UHF 24 και 36 για τη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), τα 27 και 30 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Digea) και τα 55 και 56 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας (Digea).

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 5 είναι:

55 UHF: 4Ε, Γνώμη TV, Δίον TV, Εγνατία TV, Channel 9, Euro TV, Europe One, Extra Thessaloniki

56 UHF: Nickelodeon+, PELLA TV, Super TV, Time Channel, TV100, Vergina TV, XTV

Τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτης και Φιλίππειο εκπέμπουν ήδη ψηφιακό σήμα, και έτσι θα χρειαστεί μόνο επανασυντονισμός των συχνοτήτων μετά την 31η Οκτωβρίου.

Το SFN 6 «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ» καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, και τμήματα των νομών Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, και παραλιακές περιοχές των νομών Λάρισας και Μαγνησίας. Αποτελείται από ένα μόνο κέντρο εκπομπής (Πολύγυρος) και θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 25 και 38 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ, τα 31 και 34 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα 50 και 54 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Η πιθανή κατανομή των περιφερειακών καναλιών του SFN 6 είναι:

50 UHF: 4Ε, Γνώμη TV, Δίον TV, Εγνατία TV, Channel 9, Euro TV, Europe One, Extra Thessaloniki

54 UHF: Nickelodeon+, PELLA TV, Super TV, Time Channel, TV100, Vergina TV, XTV

Το SFN 12 «ΛΑΡΙΣΑ» αποτελείται από τρία κέντρα εκπομπής: Δοβρούτσι (εκπέμπει ήδη ψηφιακό σήμα και θα χρειαστεί μόνο επανασυντονισμός), Ελασσόνα και Καλαμπάκα. Καλύπτει το νομό Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, και τμήμα του νομού Μαγνησίας. Θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 22 και 40 UHF για τις πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ, τα 35 και 38 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και το κανάλι 52 για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Τα περιφερειακά κανάλια του SFN 12 είναι:

52 UHF: Astra TV, Thessalia TV, TRT TV, TV 10, ΖΕΥS ΤV

Το SFN 14 «ΒΟΛΟΣ» καλύπτει το νομό Μαγνησίας, μεγάλα τμήματα των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, βόρειας Εύβοιας, και τα νησιά των Σποράδων. Είναι συγκροτημένο σε πέντε κέντρα εκπομπής: Πήλιο (ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπομπής της Ελλάδας), Σωρός, Σκιάθος, Σκόπελος και Σκύρος. Από τις 31 Οκτωβρίου θα λειτουργούν ψηφιακά οι συχνότητες 21 και 27 UHF για τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, 26 και 29 για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Digea) και το κανάλι 47 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Τα περιφερειακά κανάλια του SFN 14 είναι:

47 UHF: Astra TV, Thessalia TV, TRT TV, TV 10, ΖΕΥS ΤV

Το SFN 15 «ΛΑΜΙΑ» αποτελείται από τέσσερα κέντρα εκπομπής: Χλωμό, Λιχάδα, Δαμάστα, Αταλάντη, και καλύπτει τους νομούς Φθιώτιδας, το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Βοιωτίας και τμήματα της βόρειας και δυτικής Εύβοιας. Στο SFN της Λαμίας θα ενεργοποιηθούν τα κανάλια 25 και 39 UHF για τις ψηφιακές πολυπλεξίες της ΝΕΡΙΤ, τα 33 και 35 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και το κανάλι 53 UHF για τα ιδιωτικά περιφερειακά κανάλια της περιοχής.

Τα περιφερειακά κανάλια του SFN 15 είναι:

53 UHF: Ένα Κεντρικής Ελλάδας, Έψιλον TV, Star Κεντρικής Ελλάδας

Το SFN 16 «ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ» καλύπτει τμήμα του νομού Ευρυτανίας, και χρησιμοποιεί τέσσερα κέντρα εκπομπής, με σχετικά μικρή κάλυψη το κάθε ένα από αυτά, λόγω του δύσκολου ορεινού ανάγλυφου της περιοχής. Στο SFN 16 ανήκουν τα κέντρα εκπομπής Κρίκελλο, Φραγκίστα, Δομνίστα και Ποταμιά και θα χρησιμοποιεί τα κανάλια 24 και 30 για τη ΝΕΡΙΤ, τα 26 και 29 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας της Digea, και το κανάλι 47 UHF για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας.

Τα περιφερειακά κανάλια του SFN 16

47 UHF: Ένα Κεντρικής Ελλάδας, Έψιλον TV, Star Κεντρικής Ελλάδας

Εφόσον δεν υπάρξει και νέα καθυστέρηση, ακολουθεί η ψηφιακή μετάβαση στις 28 Νοεμβρίου 2014 στα SFN 7 (ΦΛΩΡΙΝΑ), 8 (ΜΕΤΑΞΑΣ), 9 (ΙΩΑΝΝΙΝΑ), 10 (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ), 11 (ΚΕΡΚΥΡΑ), 13 (ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ) και 17 (ΑΙΝΟΣ).

Τ74

Κατηγορία Τεύχος 74, Αφιέρωμα

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.