21/10/2014

Τα ελεύθερα αθλητικά δορυφορικά κανάλια

Γράφτηκε από: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους για την εγκατάσταση ενός κινητού δορυφορικού κατόπτρου, είναι η λήψη σημαντικού αριθμού καναλιών που μεταδίδουν αθλητικά συμβάντα και ιδιαίτερα ποδόσφαιρο. Αν και οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος/κυπέλλου και των ευρωπαϊκών κυπέλλων (Champions League –Europa League) ή των μεγάλων ξένων πρωταθλημάτων μεταδίδονται στην...

Ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους για την εγκατάσταση ενός κινητού δορυφορικού κατόπτρου, είναι η λήψη σημαντικού αριθμού καναλιών που μεταδίδουν αθλητικά συμβάντα και ιδιαίτερα ποδόσφαιρο. Αν και οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος/κυπέλλου και των ευρωπαϊκών κυπέλλων (Champions League –Europa League) ή των μεγάλων ξένων πρωταθλημάτων μεταδίδονται στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κωδικοποιημένοι στις συνδρομητικές πλατφόρμες Nova και OTΕ, στην δορυφορική λήψη… ο ψάχνων βρίσκει, και τουλάχιστον για τα σημαντικά ξένα πρωταθλήματα καθώς και για τα ευρωπαϊκά κύπελλα υπάρχουν και ελεύθερες δορυφορικές μεταδόσεις, χωρίς φυσικά ελληνικό σχολιασμό.

Σήμερα θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τα ελεύθερης μετάδοσης αθλητικά δορυφορικά κανάλια σε διάφορες τροχιακές θέσεις. Θα πρέπει όμως να πούμε για όσους επιθυμούν να βλέπουν όσο γίνεται περισσότερα αθλητικά συμβάντα, ακόμη και μερικά που στην χώρα μας μεταδίδονται κωδικοποιημένα, ότι αυτά μεταδίδονται μερικές φορές και από κανάλια γενικού ενδιαφέροντος και σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις και με ελεύθερη μετάδοση. Έτσι, στα ελεύθερα Γερμανικά κανάλια στις 19.2 ανατολικά μπορούμε να πετύχουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες Champions League ή αγώνες Γερμανικού πρωταθλήματος, ενώ το ίδιο ισχύει και στα πολύ δυσκολότερης λήψης κανάλια του BBC στις 28.2 ανατολικά με αγγλικούς αγώνες ή Champions League. Οι πολύ «ψαγμένοι» αναζητούν και τις «ευκαιριακές μεταδόσεις» η αλλιώς δορυφορικά feeds που μπορεί απλά να μεταφέρουν ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός με σκοπό την λήψη και αναμετάδοσή του από κανάλια άλλων χωρών. Σε μερικές περιπτώσεις επίσης υπάρχουν και κανάλια συνήθως ελεύθερης μετάδοσης, που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση Biss όταν μεταδίδουν σημαντικά αθλητικά συμβάντα για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (τα οποία κλειδάκια Biss συνήθως κυκλοφορούν στο internet). Για την ενημέρωση πάνω σε όλες αυτές τις μεταδόσεις θα πρέπει να τσεκάρετε τις ειδικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτό το θέμα με πιο γνωστή την http://liveonsat.com. Επίσης και στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας www.digitaltvinfo.gr, δίνουμε συχνά τα κανάλια που μεταδίδουν σημαντικά αθλητικά συμβάντα.

Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις περνάμε άμεσα στο …ψητό των ελεύθερων αθλητικών καναλιών με την απαραίτητη υποσημείωση ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αραβικά και βρίσκονται στις τροχιακές θέσεις 26 ανατολικά και 7 δυτικά, οι οποίες ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον δύσκολης ή πολύ δύσκολης λήψης, καθώς οι νεότεροι αραβικοί δορυφόροι μας έχουν πετάξει εκτός ιχνοδιαγράμματος! Στα αθλητικά κανάλια του Dubai πάντως υπάρχει πολύ συχνά αγγλόφωνη μετάδοση.

Yahsat 1A – 52.5 East

Ο αραβικός δορυφόρος είναι αρκετά εύκολης λήψης σε όλη την Ελλάδα (κάτι που δεν δείχνει το ιχνοδιάγραμμα) και μεταδίδει τα παρακάτω ελεύθερα αθλητικά και μάλιστα σε υψηλή ευκρίνεια.

Saudi Sport 1 HD (Al Riyadiya 1 HD): Αθλητικό κανάλι από την Σαουδική Αραβία με πάρα πολύ ποδόσφαιρο και σχετικές εκπομπές, αλλά αποκλειστικά στα αραβικά.

Dubai Sports 1 HD:Αθλητικό κανάλι από το Εμιράτο, που επίσης μεταδίδει πολύ ποδόσφαιρο, ενώ σε κάποιες αναμεταδόσεις υπάρχει και αγγλόφωνος σχολιασμός.

Abu Dhabi Sports 1 HD – Abu Dhabi Sports 2 HD:Δύο αθλητικά κανάλια από το Αμπού Ντάμπι, χωρίς αγγλόφωνο σχολιασμό

Azerspace 1 – 46 East

Στον Αζέρικο δορυφόρο (πανεύκολης λήψης στην χώρα μας) θα υπάρξει ένα αθλητικό κανάλι, το τουρκικό Spor TV, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε φάση τεσταρίσματος μεταδίδοντας μόνο μπάρες. Όμως, οι γνώστες του είδους παρακολουθούν τα παρακάτω δύο κανάλια που κωδικοποιούν σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις με την ασθενική κρυπτογράφηση Biss.

Idman (Biss): Από τα πλέον περιζήτητα κανάλια, εκπέμπει από το Αζερμπαϊτζάν. Όσο έχει γενικό πρόγραμμα μεταδίδεται ελεύθερα, αλλά στα πολύ συχνά αθλητικά (ευρωπαϊκές λίγκες ή Champions League) κλειδώνει σε Biss.

Ictimai TV (Biss): Άλλο ένα γενικού ενδιαφέροντος κανάλι από το Αζερμπαϊτζάν που ακολουθεί την ίδια τακτική με το Idman, έχοντας επίσης συχνά ποδόσφαιρο. Το κανάλι εκπέμπει και στις 13 ανατολικά.

Rustavi 2: Το γεωργιανό κανάλι είναι ελεύθερο, αλλά κωδικοποιείται σε Biss όταν μεταδίδει σημαντικά αθλητικά γεγονότα και κυρίως ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Turksat 42 East

Στους τουρκικούς δορυφόρους που λαμβάνονται με άνεση στην Ελλάδα εκπέμπουν μόνο δύο ελεύθερα αθλητικά κανάλια, μπορεί όμως κανείς να πετύχει αθλητικά γεγονότα σε ελεύθερη μετάδοση και στα μεγάλα κρατικά ή ιδιωτικά κανάλια παντουρκικής εμβέλειας.

Fenerbahce TV: Το κανάλι του συλλόγου της Φενερμπαχτσέ. Ρεπορτάζ και αρχειακό υλικό της ομάδας.

Sports TV: Ανήκει στο πακέτο D-Smart αλλά μεταδίδεται ελεύθερα. Στο πρόγραμμα του έχει κυρίως ποδόσφαιρο, όχι μόνο τουρκικό, αλλά και άλλα αθλήματα.

Badr 26 East & Eutelsat 25B – 25.5 East

Στους 3 αραβικούς δορυφόρους εκπέμπεται ένας μεγάλος αριθμός αραβικών ελεύθερων αθλητικών καναλιών. Με εξαίρεσή όμως τον παλαιότερο Badr 4 του οποίου η λήψη είναι εφικτή ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα σχετικά εύκολα, ο Badr 6 και ακόμη χειρότερα ο Badr 5 είναι εύκολης λήψης μόνο στην Νότια ή πολύ Νότια χώρα. Τα περισσότερα αθλητικά πάντως εκπέμπουν από τον Badr 4. Η πλέον δύσκολη λήψη αφορά τα κανάλια του Eutelsat 2B, που μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έχουν σχετικά εύκολη λήψη.

Στον πολύ δύσκολο Badr 5 εκπέμπουν το κανάλι μηχανοκίνητων σπορ Arab Motors TV και το Kuwait TV Sport HD.

Στον ακόμη δυσκολότερο Eutelsat 25B εκπέμπουν τα Bein Sports Global, Bein Sports News και Bein Sports HD τα οποία μεταδίδονται ελεύθερα αποτελώντας τους «κράχτες» του πολύ αναπτυσσόμενου αραβικού (και όχι μόνο) αθλητικού πακέτου.

Στον Badr 6 έχουμε:

Bein Sport News: Εδώ με ευκολότερη (συγκριτικά) λήψη

Oman TV Sport, Oman TV Sport HD & Oman TV Live HD: Τρία αθλητικά κανάλια από το Ομάν, τα δύο πρώτα μεταδίδουν το ίδιο πρόγραμμα (SD-HD).

Kuwait TV Sport, Kuwait TV Sport Plus: Δύο καθαρά αθλητικά κανάλια από το Κουβέιτ, με πολύ ποδόσφαιρο και όπου μπορείτε να πετύχετε και αγγλόφωνη μετάδοση (παραμένει βέβαια το πρόβλημα της αραβικής γραφής… που δεν μας διευκολύνει να καταλάβουμε ποιες ομάδες παίζουν…)

Στον σχετικά εύκολο Badr 4 θα βρείτε:

Bahrein Sports – Bahrein Sports 2: Δύο αθλητικά κανάλια από το Μπαχρέιν.

Al Kass Sports Channel HD – Al Kass Sports Channel SD & HD: Γενικού περιεχομένου αραβικά αθλητικά κανάλια, ενώ εκπέμπονται και τρείς εκδοχές SD (επιπλέον το +1 Channel).

Saudi Sport 1-6 και Saudi Sport HD 1-4: Πληθώρα Σαουδαραβικών αθλητικών καναλιών, αλλά συνήθως μόνο τα δύο πρώτα έχουν 24ωρο πρόγραμμα και τα άλλα εκπέμπουν ευκαιριακά.

Dubai Sports 1 – Dubai Sports 4: Και το Ντουμπάι διαθέτει δύο αθλητικά κανάλια με λίγες αγγλόφωνες μεταδόσεις.

Arriadia: Μαροκινό αθλητικό κανάλι που το συναντάμε και σε άλλους δορυφόρους.

Astra 19.2 East

Εδώ θα βρείτε μόνο δύο ελεύθερα αθλητικά κανάλια (στις SD εκδοχές τους) και μάλιστα γερμανικά, μπορείτε όμως να τσεκάρετε και τα Sat-1, RTL , ZDF, Eins Plus που μεταδίδουν κάποιους αγώνες γερμανικών ομάδων ή άλλα αθλητικά συμβάντα, καθώς και το ισπανικό TVE Int που μεταδίδει κάπου - κάπου ποδόσφαιρο.

Eurosport Germany: Το πασίγνωστο πανευρωπαϊκό αθλητικό κανάλι συνεχίζει να μεταδίδεται ελεύθερα στην SD εκδοχή του. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιλογές στις ελεύθερες αθλητικές μεταδόσεις που καλύπτει μεγάλη γκάμα αθλητικών εκδηλώσεων σε όλα τα σπορ (ανάλογα με την εποχή) με μεγαλύτερη έμφαση σε όσα παρουσιάζουν γερμανικό ενδιαφέρον (μπορεί να βρείτε και αγώνες της Μπουντεσλίγκα ή αγώνες γερμανικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

Sport 1 Germany: Πρόκειται για το πρώην DSF που μεταδίδει επίσης μεγάλη γκάμα αθλητικών μεταδόσεων με γερμανικό ενδιαφέρον και με κάποια μεγαλύτερη αγάπη σε μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Hot Birds 13 East

Στην πλέον δημοφιλή και εύκολης λήψης τροχιακή θέση βρίσκουμε 4 ελεύθερα αθλητικά ιταλικά κανάλια, τέσσερα αραβικά και ένα αζέρικο.

Τα αραβικά αθλητικά είναι τα: Dubai Sports 3, Saudi Sports 2, Abu Dhabi Sports, Arriadia και Ictimai. Στο κανάλι του Ντουμπάι είναι αρκετά συχνές οι αγγλόφωνες μεταδόσεις, ενώ τα υπόλοιπα τα αναφέραμε ήδη σε άλλους δορυφόρους.

Nuvolari: Ένα από τα ελάχιστα κανάλια που ήταν συνδρομητικά και έγιναν ελεύθερα (το συγκεκριμένο λόγω και της ελεύθερης μετάδοσής του στην ιταλική επίγεια ψηφιακή). Έχοντας το όνομα του ιταλού θρύλου της Formula1 ασχολείται με όλες τις πτυχές της αυτοκίνησης (από μηχανοκίνητο αθλητισμό, μέχρι ιστορικά ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις νέων μοντέλων).

Supertennis HD: Το μοναδικό ελεύθερο αθλητικό κανάλι που ασχολείται αποκλειστικά με το τένις, κυρίως όμως με ρεπορτάζ και δευτεροκλασάτα τουρνουά ή μεταδόσεις παλαιών τουρνουά.

Rai Sport 1 - Rai Sport 2: Κρατικά ιταλικά που μεταδίδονται σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα (κλειδώνουν όμως και σε κάποια συμβάντα, για τα οποία δεν διαθέτουν πανευρωπαϊκά δικαιώματα) και τα οποία μεταδίδουν συνήθως αθλήματα μικρότερης ζήτησης, από τα οποία τα σημαντικότερα για μας είναι μπάσκετ και βόλλεϊ.

Εκτός των παραπάνω καθαρά αθλητικών καναλιών, συχνά ποδόσφαιρο μεταδίδεται από το κρατικό Πορτογαλικό RTP Int.

Eutelsat 10A – 10 East

Στην θέση αυτή εκπέμπει το κανάλι TV Zimboαπό την μακρινή Αγκόλα (Πορτογαλικά) το οποίο δείχνει πολύ ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, χωρίς να καταλαβαίνει από πνευματικά δικαιώματα και κωδικοποιήσεις… Από παρόμοιο πνεύμα εμφορείται και το μερικώς γαλλόφωνο ORTCαπό τις Κομόρες νήσους του Ινδικού Ωκεανού… Επίσης με κλείδωμα Biss μπορείτε να βρείτε το κανάλι αμερικανικού μπάσκετ NBA HD και το αγγλικό MUTV HD (Manchester United), αλλά τα σχετικά κλειδάκια δεν είναι πάντα διαθέσιμα…

Eutelsat 9A – 9 East

Στον διπλανό δορυφόρο μπορείτε να τσεκάρετε το ελεύθερης μετάδοσης γαλλικό TF1 HD που μεταδίδει κάποιους αγώνες γαλλικών ομάδων ή την εθνική Γαλλίας. Επίσης στην θέση αυτή εκπέμπει και το κανάλι του ΟΠΑΠ Betorium TV (που μεταδίδεται στα πρακτορεία του Οργανισμού) και το οποίο επίσης κλειδώνει με κλειδί Biss. Μοναδικό ελεύθερο του δορυφόρου, το κανάλι της… Βασίλισσας Real Madrid TV.

Eutelsat 3B – 3.1 East

Στην θέση αυτή (εύκολης λήψης) εκπέμπει ένα μόνο αραβικό αθλητικό κανάλι το Waar TV Sport.

Nilesat 7W & Eutelsat 8W

Μεταξύ 7 και 8 μοιρών δυτικά κατοικοεδρεύουν 5 διαφορετικοί δορυφόροι που απευθύνονται στην Αραβική αγορά. Η ευκολότερη λήψη στα Βόρεια εμφανίζεται στους δύο Nilesat (102-201), ενώ η δυσκολότερη στον Eutelsat 7WA του οποίου η λήψη είναι απαγορευτική στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην Αθήνα απαιτεί κάτοπτρα μεγαλύτερα από 1.8m και μόνο Νοτιότερα είναι σχετικά εύκολη. Στην θέση αυτή εκπέμπει ένας μεγάλος αριθμός αραβικών αθλητικών, τα περισσότερα από τα οποία συναντώνται και στις 26 ανατολικά (αλλά όχι όλα).

Σ’ αυτά που δεν βρίσκουμε αλλού ξεχωρίζουν τα νέα κανάλια του πακέτου MBC Sports, που όμως υποθέτουμε πως θα κλειδώσουν σύντομα (MBC Pro Sports HD 1,2,3 και MBC Pro Sports 1,2,3) και τα ελεύθερα AD Sports 1 HD – AD Sports 2 HD. Σημειώστε επίσης τα Jordan Sports – Stade News - Al Iraqiya Sports(όλα τα παραπάνω στον πολύ δύσκολο 7WA) και Nile Sports – Sharjah Sport – Al Nahar – Gear One(σε σχετικά εύκολους Nilesat). Το τελευταίο είναι ειδικό κανάλι μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα η έμφαση δίνεται στο ποδόσφαιρο.

Εκτός από τα παραπάνω στους διάφορους δορυφόρους της θέσης εκπέμπουν ακόμη τα:

Oman TV Sport, Oman TV Sport HD, Oman TV Live HD, Waar TV Sport, Dubai Sports 4, BeiN Sports HD, BeiN Sports News HD, BeiN Sports News, Dubai Sports 1 HD, Al Riyadiah (Saudi Sports 1), Arriadia, Kuwait TV Sport και Alkass Sport Channel.

Αντί επιλόγου

Όπως διαπιστώνετε υπάρχει μεγάλος αριθμός αθλητικών καναλιών στο γεωστατικό τόξο, έστω κι αν τα περισσότερα είναι αραβικά και δεν μας διευκολύνει ο σχολιασμός. Όπως ήδη αναφέραμε, οι πολύ ψαγμένοι αναζητούν και διάφορες ευκαιριακές αθλητικές μεταδόσεις (feeds) για τις οποίες αφιερώσαμε ειδικό άρθρο στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλοι ψάχνουν για ιντερνετικές μεταδόσεις με streaming στον υπολογιστή, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ποιότητα της εικόνας είναι μόλις επαρκής για την οθόνη του κομπιούτερ και δεν συνιστάται για την τηλεόραση (αν βέβαια βλέπετε στην μικρή οθόνη μιας ταμπλέτας, τότε μπορεί να είναι και υπερεπαρκής). Επίσης, αν ξέρετε να παρακάμπτετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς μέσω ΙΡ μπορείτε να βλέπετε και κάποιες ελεύθερες ιντερνετικές μεταδόσεις καναλιών ξένων χωρών.

Τεύχος 74

 

Κατηγορία Τεύχος 74

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.