28/07/2015

VU+ Solo SE Version 2 Κύριο

Μικρές βελτιώσεις σε ένα επιτυχημένο μοντέλο

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Μαλακούδης
H VU+ αναβαθμίζει τον VU+ Solo SE δίνοντάς του διπλό DVB-S2 tuner και περισσότερη μνήμη flash, διατηρώντας τον ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή της Broadcom στα 1300MHz, το HDMI 1.4 με αναλύσεις 1080p50 και 1080p60 και τη δυνατότητα transcoding. Το tuner έρχεται σε άρθρωμα...

H VU+ αναβαθμίζει τον VU+ Solo SE δίνοντάς του διπλό DVB-S2 tuner και περισσότερη μνήμη flash, διατηρώντας τον ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή της Broadcom στα 1300MHz, το HDMI 1.4 με αναλύσεις 1080p50 και 1080p60 και τη δυνατότητα transcoding. Το tuner έρχεται σε άρθρωμα και μπορεί να αντικατασταθεί με DVB-C/T2, ενώ παραμένει στα 100Mbps η κάρτα δικτύου. Ο VU+ Solo SE V2 γίνεται PVR μόνο με χρήση εξωτερικού δίσκου USB ή eSATA ενώ είναι συμβατός με HbbTV εφαρμογές και περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser.

Ο VU+ Solo SE V2 έρχεται να αντικαταστήσει τον VU+ Solo SE προσφέροντας μικρές αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις. Η πρώτη βελτίωση είναι στη μνήμη flash, αφού πλέον έρχεται με 512ΜΒ, έναντι των 256ΜΒ του προκατόχου του. Αυτό επιτρέπει την ευκολότερη εγκατάσταση πρόσθετων όπως το Kodi (πρώην XBMC) που υποστηρίζουν εδώ και λίγο καιρό αρκετοί δέκτες της VU+. Επεξεργαστής στον VU+ Solo SE V2 παραμένει ο BCM7429. Ο VU+ Solo SE V2 έχει δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser αλλά και συμβατότητα με HbbTV εφαρμογές. Έχει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι υποστηρίζει PiP και PaP δύο HD καναλιών, ενώ έχει τη δυνατότητα απεικόνισης OSD κατά την προβολή 3D προγραμμάτων (3D OSD display). Στο μοντέλο της δοκιμής έρχεται με ένα διπλό δορυφορικό DVB-S2 tuner (διατίθεται και με μονό σε χαμηλότερη τιμή) το οποίο βρίσκεται σε άρθρωμα, ενώ μπορεί να αντικατασταθεί με DVB-C/T2 tuner (κυρίως για την αγορά της Γερμανίας/Ολλανδίας όπου το DVB-C είναι πολύ διαδεδομένο).

To υλικό

Ο VU+ Solo SE V2 ενσωματώνει τον επεξεργαστή BCM7429 στα 1300 MHz, είναι διπύρηνος και αποδίδει πάνω από 3000 DMIPS. Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM7429 μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1. Το τμήμα απόπλεξης (deinterlacer) του VU+ Solo SE V2 υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ πλέον ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο απλής ευκρίνειας σε 1080p50 (ή 1080p60 αν πρόκειται για NTSC). Σε ότι αφορά τον ήχο, ο VU+ Solo SE V2 υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM7429 και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. O VU+ Solo SE V2 έρχεται με 1GB RAM από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 670MB – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από τους video decoders. Ο δέκτης έχει 512MB flash από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 430ΜΒ, ενώ αφήνει ελεύθερα 370ΜΒ για την εγκατάσταση πρόσθετων.

Ο VU+ Solo SE V2 έρχεται σε ένα πολύ μικρό κουτί διαστάσεων 211x40x185mm, χρώματος μαύρου, ενώ διατίθεται και σε άσπρο χρώμα. Το τροφοδοτικό του δέκτη είναι εξωτερικό, 12V, 3,5Α. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι το ίδιο που είχε και ο VU+ Solo SE, χρώματος μαύρου και με πολύ καλή αίσθηση στην αφή. Στο αριστερό τμήμα της πρόσοψης του δέκτη υπάρχει ο κεντρικός διακόπτης standby. Είναι διακόπτης αφής που φωτίζεται με γαλάζιο χρώμα όταν ενεργοποιείται. Στην αριστερή πλευρά του δέκτη θα βρούμε μία θύρα UCAS και μία θύρα CI. Είναι μία μη συνηθισμένη θέση αφού ως τώρα οι συγκεκριμένες θύρες βρίσκονταν στην πρόσοψη, αλλά επιβάλλεται η τοποθέτησή τους εκεί, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους του VU+ Solo SE V2. Το UCAS του δέκτη είναι συμβατό με όλους τους γνωστούς εξομοιωτές CAM (OSCAM, CCcam κτλ).

Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος του δέκτη, θα βρούμε ένα κεντρικό διακόπτη On/Off και την είσοδο παροχής ρεύματος του εξωτερικού τροφοδοτικού. Για τη σύνδεσή του με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας o VU+ Solo SE V2 είναι εξοπλισμένος με ψηφιακή θύρα HDMI 1.4 και μία αναλογική έξοδο Composite (CVBS). Για τον ήχο υπάρχει μία οπτική ψηφιακή SPDIF έξοδος και μία στερεοφωνική έξοδος RCA. Ο δέκτης διαθέτει δύο θύρες USB 2.0 στο πίσω μέρος για σύνδεση USB memory stick, USB Wi-Fi stick, ώστε να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση, USB DVB-T stick, ώστε να γίνει combo, USB σκληρού δίσκου κτλ. Η κάρτα δικτύου Εthernet του δέκτη δυστυχώς δεν αναβαθμίστηκε σε Gigabit και παραμένει στα 100Mbps. Ο VU+ Solo SE V2 περιλαμβάνει και μία θύρα IR/RS232 όπου μπορεί να συνδεθεί καλώδιο IR extender, αν θέλουμε να κρύψουμε τελείως τον δέκτη. Το καλώδιο IR extender δεν συμπεριλαμβάνεται αλλά πωλείται ξεχωριστά. Τέλος, βρίσκουμε μία θύρα eSATAp με την οποία ο δέκτης μπορεί να μετατραπεί σε PVR, συνδέοντας ένα εξωτερικό δίσκο eSATA. Η σύνδεση eSATA συνίσταται σε σχέση με την USB αφού προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα εγγραφής. Δε λείπει φυσικά η δυνατότητα χρονομετατόπισης (timeshift). Οι δυνατότητες PVR είναι στο επίσημο λογισμικό απενεργοποιημένες, για φορολογικούς λόγους. Για να τις ενεργοποιήσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανεπίσημο image και να εγκαταστήσετε το πρόσθετο enigma2-plugin-extensions-pau.

Ο VU+ Solo SE V2 έρχεται με ένα διπλό δορυφορικό DVB-S2 tuner, Avalink AVL6222. Το tuner βρίσκεται σε άρθρωμα και μπορεί να αντικατασταθεί με DVB-C/T/T2 tuner. Η ευαισθησία των DVB-S2 tuner είναι πολύ καλή. Δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είχε πρόβλημα σε υψηλό SR, ενώ σε χαμηλό SR δε μπόρεσε να συντονίσει κάτω από 2000. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά του με το DiSEqC 1.2 gbox positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν άψογη. Το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1, αλλά και με το συνδυασμό DiSEqC 1.0 + 1.1 (ένα Spaun 1.0 DiSEqC ακολουθούμενο από ένα EMP Centauri 16:1 DiSEqC 1.1) που έχουμε στην εγκατάστασή μας.

Η ποιότητα απεικόνισης του VU+ Solo SE V2 είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο vector deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Ο scaler πλέον μπορεί να κάνει upscale σε 1080p50 ή 1080p60. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετο Auto-Resolution, ώστε ο δέκτης να στέλνει πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.

Λογισμικό

Ο VU+ Solo SE V2 έρχεται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Στο επίσημο λογισμικό η VU+ αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το όνομα “enigma2”, ενώ πρέπει να αναφέρουμε πως το επίσημο λογισμικό είναι πλήρως open source με τον πλήρη κώδικά του να διατίθεται από την VU+. Το επίσημο λογισμικό δεν έχει πολλά από τα ενδιαφέροντα πρόσθετα αλλά και εξομοιωτές CAM για τη χρήση των UCAS, ενώ απουσιάζουν δυνατότητες όπως NFS server και client. Η δύναμη κάθε enigma2 δέκτη είναι τα ανεπίσημα λογισμικά. Ο VU+ Solo SE V2 μπορεί να δεχτεί τα images του VU+ Solo SE, αν και κάποιες ομάδες αποφάσισαν να βγάλουν ξεχωριστό image για τον VU+ Solo SE V2. Για τη δοκιμή χρησιμοποιήσαμε το OpenPLi 4.0 για VU+ Solo SE. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, με τη χρήση ενός USB stick φορμαρισμένο σε FAT32, το οποίο εισάγουμε στην μπροστινή θύρα USB, ενώ ο δέκτης είναι κλειστός. Τα αρχεία του λογισμικού τα τοποθετούμε στο φάκελο vuplus/solose μέσα στο USB stick και αφού ανοίξουμε το δέκτη, ξεκινά αυτόματα η αναβάθμιση. Η διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από 2-3 λεπτά. Όταν τελειώσει, αναβοσβήνει η ένδειξη standby και μπορούμε να βγάλουμε το USB stick και να επανεκκινήσουμε το δέκτη μας. Ο VU+ Solo SE V2 έχει υποστήριξη για Linux kernel 3.13.5 και έτσι είναι συμβατός με μία μεγάλη γκάμα από συσκευές USB Wi-Fi, USB DVB-T κτλ, αλλά και πολύ γρήγορη απόδοση της flash λόγω του νέου συστήματος αρχείων UBIFS.

Περιήγηση στο διαδίκτυο - HbbTV

Ο VU+ Solo SE V2 ενσωματώνει τον Opera Web Browser και έτσι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την περιήγηση στο διαδύκτιο. O Opera είναι το defacto standard σε embedded συσκευές και ο VU+ Solo SE V2 ενσωματώνει την τελευταία του έκδοση, ενώ υποστηρίζει και web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV. Στο OpenPLi θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόσθετο enigma2-plugin-extensions-hbbtv. Ο web browser μπορεί να ελεγχθεί και από το τηλεχειριστήριο, αλλά για πιο άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο προτείνεται η χρήση κάποιου ασύρματου πληκτρολογίου. Ο πυρήνας 3.13.5 υποστηρίζει αρκετά ασύρματα USB HID πληκτρολόγια.

Combo με USB DVB-T

Ο VU+ Solo SE V2 υποστηρίζει το vtuner interface και έτσι μπορεί να μετατραπεί σε combo επίγειων – δορυφορικών με τη χρήση εξωτερικού USB DVB-T stick. Προσθέσαμε στο δέκτη το Crypto Redi PC100 USB DVB-T stick με siano chipset. Από τα πρόσθετα, εγκαταστήσαμε το πακέτο enigma2-plugin-drivers-dvb-usb-siano. Μετά την επανεκκίνηση του δέκτη, μπορέσαμε και λάβαμε όλα τα ψηφιακά κανάλια των ΕΡΤ, και Digea που εκπέμπουν στην περιοχή χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη επταήμερο ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG).

PiP/PaP

Όπως αναφέραμε, ο επεξεργαστής του VU+ Solo SE V2 υποστηρίζει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι ενεργοποιείται η υποστήριξη PiP (Picture in Picture) του enigma2. Και οι δύο αποκωδικοποιητές υποστηρίζουν HD αναλύσεις και έτσι μπορούμε να κάνουμε PiP με οποιονδήποτε συνδυασμό SD και HD καναλιών. Το Picture and Picture (PaP), δηλαδή η απεικόνιση δύο προγραμμάτων χωρίζοντας την οθόνη στη μέση, υποστηρίζεται εγγενώς από το OpenPLi 4, μέσα από τις ρυθμίσεις του PiP. Μάλιστα προσφέρονται διάφορες ρυθμίσεις για το PaP.

3D OSD display – HDMI CEC

Ο VU+ Solo SE V2 υποστηρίζει τη δυνατότητα απεικόνισης των μενού του δέκτη (OSD) κατά τη λειτουργία του σε 3D mode. Το πρόσθετο OSD 3D setup επιτρέπει τη ρύθμιση του OSD είτε σε ρυθμό side-by-side είτε στο μη χρησιμοποιούμενο ως τώρα σε δορυφορικές μεταδόσεις top-bottom. Υπάρχει και μία επιλογή auto που όμως δε φάνηκε να κάνει κάτι στη δοκιμή μας με την 3D τηλεόραση Panasonic TX-L47ET5E. Ο δέκτης υποστηρίζει και το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Έτσι, όταν ενεργοποιούμε το OSD 3D mode, ο δέκτης μπορεί να επικοινωνεί με την 3D τηλεόρασή μας, ώστε να αλλάζει τη λειτουργία της αυτόματα.

Transcoding

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες του VU+ Solo SE V2 είναι το transcoding του σήματος σε χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης ώστε να μπορεί να μεταφερθεί μέσω internet (με 1Mbit upload για παράδειγμα) και έτσι να έχει ο VU+ Solo SE V2 δυνατότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης του τηλεοπτικού προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βλέπετε οποιοδήποτε δορυφορικό πρόγραμμα από τον Η/Υ του γραφείου σας ή ακόμα και από το κινητό σας. Η ποιότητα του transcoding παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον VU+ Solo SE.

Media player

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων είναι πολύ καλό. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζεται καθόλου. Δοκιμάσαμε MKV με video αυτούσιο από Bluray στα 40Mbit χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο VU+ Solo SE V2 μπορεί να αναπαράγει AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID όμως δεν υποστηρίζει GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορεί να απαπαράγει MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορεί να αναπαράγει DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB ή eSATA. Υποστηρίζει τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του SPDIF αλλά και DTS downmix. Με τη χρήση του πρόσθετου auto-resolution ο δέκτης υποστηρίζει [email protected], που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους, αν αυτοί είναι σε κωδικοσελίδα UTF8.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
CPU: Broadcom BCM7429, dual core, 1300MHz
RAM: DDRAM 1GB , 512 MB flash
Λογισμικό: Linux (enigma 2 επίσημο λογισμικό)
Λήψη: DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4/AVC H.264/VC-1/XVID/DIVX/AAC-HE/DD+/DTS
PVR: Υποστήριξη εξωτερικού δίσκου USB/eSATA
Αποκρυπτογράφηση: 1 θύρα έξυπνων καρτών (UCAS), 1 CI
Πρόσοψη: Διακόπτης αφής Standby
Συνδέσεις: 2xIF (in), 1xSPDIF, 1xHDMI, 1xCVBS (Composite), 1xRCA, 1xEthernet, 2xUSB (πίσω), 1xIR/RS232, 1xeSATAp
Διαστάσεις: 211 x 40 x 185 χιλιοστά (Π x Υ x Β)
Τιμή: 219€ με single tuner ή 239€ με dual tuner

Η γνώμη μας: Ο αντικαταστάτης του VU+ Solo SE φέρνει μικρές βελτιώσεις, με τη δυνατότητα διπλού DVB-S2 tuner να είναι η σημαντικότερη, ενώ η επιπλέον flash βοηθάει στην εύκολη εγκατάσταση μνημοβόρων πρόσθετων όπως το Kodi. Ελπίζαμε ο VU+ Solo SE V2 να είχε και Gigabit ethernet, αλλά δυστυχώς παραμένει στα 100Mbps. Σαν δέκτης δε θα σας προβληματίσει, ενώ η ποιότητα κατασκευής του είναι εφάμιλλη των υπόλοιπων δεκτών της VU+.

INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.