24/02/2016

Λιγότεροι δίαυλοι για την ελεύθερη τηλεόραση στην Ευρώπη

Θέμα αποζημίωσης θέτει η EBU στην Κομισιόν!

Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη
Και ενώ στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος για τη χορήγηση των αδειών στους παρόχους περιεχομένου (πόλεμος που κρατά 25 χρόνια όσο και η λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης), στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξέσπασε άλλος ένας πόλεμος. Αυτός για τη χρήση του φάσματος των 700MHz...

Και ενώ στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος για τη χορήγηση των αδειών στους παρόχους περιεχομένου (πόλεμος που κρατά 25 χρόνια όσο και η λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης), στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξέσπασε άλλος ένας πόλεμος. Αυτός για τη χρήση του φάσματος των 700MHz, καθώς και του χρόνου που αυτό θα διατεθεί στην κινητή τηλεφωνία.

Και ενώ στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος για τη χορήγηση των αδειών στους παρόχους περιεχομένου (πόλεμος που κρατά 25 χρόνια όσο και η λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης), στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξέσπασε άλλος ένας πόλεμος. Αυτός για τη χρήση του φάσματος των 700MHz, καθώς και του χρόνου που αυτό θα διατεθεί στην κινητή τηλεφωνία.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόλαβαν να χαιρετήσουν με ικανοποίηση την απόφαση της ITU τον Νοέμβριο του 2015 στην οποία το φάσμα των 700MHz αφήνονταν για την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική για χρήση της ελεύθερης τηλεόραση ως το 2030. Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια ξαφνική ανακοίνωσή της, σχεδόν απαιτεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παραχωρήσουν το φάσμα των 700ΜΗz για κινητές υπηρεσίες. Ζητά ως τις 30 Ιουνίου 2017, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο από τώρα, να έχει διευθετηθεί ο συντονισμός των ψηφιακών συχνοτήτων στην Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η επόμενη φάση, της απελευθέρωσης του φάσματος των 700MHz. Το πλέον ανησυχητικό που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της EBU είναι ότι η Κομισιόν αφήνει να εννοηθεί μελλοντική πρόθεση για επιπλέον φάσμα! Η επίμαχη φράση στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Οι συχνότητες στη ζώνη κάτω των 700MHz (470-694 MHz) θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες, κατά προτεραιότητα, για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες». Με άλλα λόγια δεν αποκλείει να ζητηθούν επιπλέον δίαυλοι για τις κινητές υπηρεσίες στο εγγύς μέλλον.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της EBU την οποία και είδαμε να προβάλλεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με την απαίτηση της Κομισιόν την οποία αναπαρήγαγαν τόσο τα κυβερνητικά ΜΜΕ, όσο και τα αντιπολιτευόμενα. Η Ένωση των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοπτικών οργανισμών, η οποία εκφράζει και τις απόψεις των ιδιωτικών σταθμών, δηλώνει έκπληκτη και δυσαρεστημένη με αυτή την εξέλιξη. Σημειώνει πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε γίνει συμφωνία από όλες τις πλευρές με την Έκθεση Ομάδας Φάσματος του 2014 (High Level Group of Spectrum), υπό την προεδρία του Pascal Lamy, η οποία χαρίζει χρονική ευελιξία για τη μετάβαση της ψηφιακής τηλεόρασης εκτός της μπάντας των 700MHz, καθώς απαιτήθηκε η περιοχή συχνοτήτων κάτω των 700MHz να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για την Εκπομπή Τηλεόρασης έως το 2030, με την επανεξέταση να έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Η νέα στρατηγική επιλογή της Κομισιόν δημιουργεί μείζον ζήτημα για τους broadcasters, όπως δηλώνει η EBU, η οποία θέτει επίσημα πλέον θέμα «αποζημίωσης». Σημειώνει συγκεκριμένα: «Οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί θα χρειαστεί να προβούν σε δαπανηρές αλλαγές στην υποδομή τους. Τα Κράτη-Μέλη σαφώς θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν την κατάλληλη αποζημίωση τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους broadcasters, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες τους ως προς τη νέα επένδυση για τις επικείμενες αλλαγές».

Το επιχείρημα της EBU είναι λογικό. Οι ευρωπαϊκοί broadcasters βρίσκονται σε φάση επενδύσεων και αναζήτησης νέων τεχνολογιών στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Επίγειας Τηλεόρασης στα UHF. Με δεδομένο ότι περί τα 250 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, θα απαιτηθούν νέα χρονοδιαγράμματα και έρευνες για την κοινά αποδεκτή τεχνολογία. Η EBU «καρφώνει» έμμεσα την Κομισιόν για την απαίτησή της να επισπευθεί η απόδοση του φάσματος των 700MHz στην κινητή τηλεφωνία, υπογραμμίζοντας πως η τεχνολογική αυτή επιλογή δεν έχει επικυρωθεί από τεχνολογικούς οργανισμούς και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ζήτηση από την αγορά!

Η Κομισιόν από τη δική της πλευρά έχει άλλα επιχειρήματα. Με στόχο την ανάπτυξη «διασυνοριακών εφαρμογών» και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020 η κίνηση στο κινητό διαδίκτυο θα είναι σχεδόν οκταπλάσια της σημερινής, προκρίνει την τη χρήση της ζώνης των 700 MHz για την παροχή διαδικτύου υψηλής ποιότητας στους χρήστες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, από μεγάλες πόλεις, μικρές περιοχές έως και σε αυτοκινητόδρομους.

Το Χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν:

Ø Κοινό χρονοδιάγραμμα μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. Η εκχώρηση του φάσματος των 700MHz για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ø Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια για την κάλυψη του δικτύου και την αποδέσμευση της ζώνης αυτής, έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ως το τέλος του 2017 θα πρέπει να συναφθούν οι διασυνοριακές συμφωνίες συντονισμού.

Ø Για τη ζώνη κάτω των 700MHz απαιτείται μια μακροπρόθεσμη προτεραιότητα στη διανομή υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων στο ευρύ κοινό, σε συνάρτηση με μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση αυτού του ραδιοφάσματος, με σκοπό την εφαρμογή των διαφόρων επιπέδων της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης στα κράτη μέλη.

Η ακριβή επένδυση της DVB-T2/HEVC

Στη σφοδρή διαμάχη μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου Επικρατείας και της ΕΙΤΗΣΕΕ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και οι δυο πλευρές χρησιμοποίησαν αφειδώς στοιχεία για τις τεχνολογικές εξελίξεις, κάνοντας απλά τα πράγματα χειρότερα. Όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και βουλευτές μπερδεύτηκαν τόσο πολύ, με αποτέλεσμα άλλοι να μιλούν για διαγωνισμό συχνοτήτων και πλατφορμών κι άλλοι επέμεναν πως θα δοθούν 4 πλατφόρμες! Κανείς δεν μίλησε για το κόστος που θα απαιτηθεί για αυτή τη νέα τεχνολογία τόσο για τους παρόχους δικτύου και περιεχομένου, όσο και για τους πολίτες. Ήδη η επιλογή του αρμόδιου υπουργείου να προκηρύξει τις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για HDTV παρόχους περιεχομένου, δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα. Δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδα τηλεοπτικές συσκευές για HDTV τηλεοπτικές λήψεις. Πόσο μάλλον όταν ο πάροχος δικτύου Digea αλλά και η ΕΡΤ εντάξουν στην πολυπλεξία τους τη νέα τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση HEVC. Απαιτούνται νέες επενδύσεις στις ροές ψηφιακού σήματος των παρόχων δικτύου και νέες κάμερες για τις ροές των τηλεοπτικών σταθμών. Κυρίως απαιτούνται νέοι αποκωδικοποιητές για όλους τους πολίτες. Φαίνεται πως ελάχιστοι θυμούνται σε αυτή τη χώρα τι έγινε στη διάρκεια της προσωρινής ψηφιακής μετάβασης, όταν η ίδια η αγορά δεν μπορούσε να βγάλει άκρη για τον αριθμό των αποκωδικοποιητών που θα χρειαστεί μια περιοχή.

Η Digea από τη δική της πλευρά στο μεταξύ δηλώνει πως θα είναι έτοιμη να εντάξει την νέα τεχνολογία DVB-T2/HEVC για την κατανομή της χωρητικότητας του πολυπλέκτη με στόχο να αυξηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Κατά τη δήλωσή της, ακόμη και αν δοθεί το φάσμα των 700MHz στην κινητή τηλεφωνία, περισσεύουν 5 ψηφιακές συχνότητες για κρατική και ιδιωτική ελεύθερη τηλεόραση. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία με τη νέα τεχνολογία στην πολυπλεξία της, θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 18 τηλεοπτικά προγράμματα HDTV ανά πολυπλέκτη και 50 προγράμματα κανονικής ευκρίνειας!

Κατηγορία Τεύχος 90, Αφιέρωμα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.