Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 | 17:11

QM DHM-2060

DVB-T διαμορφωτής HDMI με LCD display

Ο διαμορφωτής DHM-2060 διαθέτει είσοδο HDMI και μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε πηγή HD σε σήμα DVB-T. Έχοντας το σήμα σε μορφή RF μπορεί να το αποδώσει στο καλωδιακό δίκτυο τηλεόρασης για διανομή μέσω ομοαξονικού καλωδίου. Μάλιστα, για εύκολη μίξη με τα επίγεια κανάλια διαθέτει είσοδο RF όπου συνδέουμε...
Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης

Ο διαμορφωτής DHM-2060 διαθέτει είσοδο HDMI και μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε πηγή HD σε σήμα DVB-T. Έχοντας το σήμα σε μορφή RF μπορεί να το αποδώσει στο καλωδιακό δίκτυο τηλεόρασης για διανομή μέσω ομοαξονικού καλωδίου. Μάλιστα, για εύκολη μίξη με τα επίγεια κανάλια διαθέτει είσοδο RF όπου συνδέουμε την κεραία και στην έξοδο λαμβάνουμε το φάσμα μαζί με το διαμορφωμένο σήμα. Πέρα από την είσοδο HDMI, ο διαμορφωτής διαθέτει αναλογική είσοδο CVBS. Ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι στην πρόσοψη διαθέτει οθόνη LCD με μενού για την παραμετροποίηση και την προβολή των ρυθμίσεών του. Έτσι, χωρίς την ανάγκη χρήσης εξωτερικής μονάδας προγραμματισμού ή υπολογιστή, απευθείας από τον διαμορφωτή μπορεί να γίνει η παραμετροποίηση.

Ο διαμορφωτής DHM-2060 αναλαμβάνει να μετατρέψει μια πηγή HDMI σε κανάλι DVB-T για διανομή μέσα από καλωδιακό δίκτυο τηλεόρασης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μοιραστεί σε όλες της τηλεοράσεις ενός δικτύου μια πηγή HDMI, μαζί με τα επίγεια ψηφιακά κανάλια που ήδη υπάρχουν. Η πηγή μπορεί να είναι ένας δορυφορικός δέκτης, μια κάμερα HD ή ένα multimedia player. Με υποστήριξη εισόδου έως 1080p η γκάμα των συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολύ μεγάλη. Κατά τη δοκιμή μας, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε τον δορυφορικό δέκτη της NOVA και η συνεργασία με τον διαμορφωτή ήταν απροβλημάτιστη (εικόνα 1).

Χαρακτηριστικά

Μέσω του προτύπου DVB-T ο διαμορφωτής διατηρεί την ποιότητα της πηγής HDMI, αφού τη μετατρέπει σε κανάλι HD. Αυτό το κανάλι είναι άμεσα προσβάσιμο σε όλες τις τηλεοράσεις που ενσωματώνουν δέκτη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Για τη σύνδεση της πηγής HDMI διαθέτει στο πίσω μέρος του θύρα HDMI (εικόνα 2). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλογική πηγή μέσω εισόδου CVBS (3xRCA). Για τα σήματα RF διαθέτει in/out ώστε να μπορεί να συνδεθεί η κεραία στην είσοδο και στην έξοδο να λάβουμε το φάσμα των επιγείων μαζί με το κανάλι DVB-T του διαμορφωτή (εικόνα 3). Επίσης, είναι εξοπλισμένος με θύρα USB για αναβάθμιση λογισμικού.

Οθόνη LCD και προγραμματισμός

Στην πρόσοψη ο διαμορφωτής διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2.4” LCD και πλήκτρα χειρισμού. Στην αρχική της κατάσταση προβάλει την συχνότητα εξόδου με ελληνική περιγραφή. Εάν δεν πιεστεί κάποιο πλήκτρο, σε μικρό χρονικό διάστημα απενεργοποιείται η οθόνη για να μην υπάρχει κατανάλωση ενέργειας. Πατώντας το πλήκτρο ΟΚ μπαίνουμε στον προγραμματισμό του διαμορφωτή (εικόνα 4). Μέσα από αναλυτικό μενού, όπου πολλές από τις περιγραφές είναι μεταφρασμένες στα Ελληνικά, ρυθμίζουμε τις παραμέτρους λειτουργίας (εικόνα 5).

Δοκιμή και λειτουργία

Για τη δοκιμή του διαμορφωτή χρησιμοποιήσαμε τον δέκτη της NOVA. Στην έξοδο του διαμορφωτή πήραμε χωρίς πρόβλημα το κανάλι του δέκτη σε μορφή DVB-T, στα SD και στα HD κανάλια. Η δοκιμή αυτή δείχνει ότι ο διαμορφωτής μπορεί να παίξει περιεχόμενο με προστασία HDCP. Από την εξόδου RF στο πεδιόμετρο μετρήσαμε MER 32dB. Η στάθμη εξόδου του καναλιού μπορεί να ρυθμιστεί από 70 έως 100dBμV με βήματα του 1dB (εικόνα 6).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Πρότυπο διαμόρφωσης: DVB-T

Είσοδος: HDMI / CVBS

Ανάλυση εισόδου: 576i έως 1080p

Συχνότητα εξόδου: 50-862MHz

Ονομαστικό MER: 35dB

Στάθμη εξόδου: 70-100dBμV

Οθόνη: 2.4” LCD

USB: software upgrade
INFO
  • Stam Electronics
  • Γούναρη 3, 153 43 Αγ. Παρασκευή
  • τηλ: 210-6002159 | fax: 210-6016227
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.stamelectronics.com
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
  • Libra Press © Copyright 2014
  • All Rights Reserved