Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 | 02:45

Lemco Compact Line HCL-804 CT

8 πηγές HDMI σε 4 DVB-T & IP streams

Η διανομή τηλεοπτικού σήματος στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις εξελίσσεται συνεχώς. Η νέα πρόταση της ελληνικής εταιρίας LEMCO στην κατηγορία των headend είναι το HCL-804 CT. Πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας all-in-one συσκευή η οποία ανήκει στη σειρά Compact Line. To μικρό μέγεθος και τα ισχυρά χαρακτηριστικά αυτού του headend, το καθιστούν ιδανική περίπτωση...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Η διανομή τηλεοπτικού σήματος στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις εξελίσσεται συνεχώς. Η νέα πρόταση της ελληνικής εταιρίας LEMCO στην κατηγορία των headend είναι το HCL-804 CT. Πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας all-in-one συσκευή η οποία ανήκει στη σειρά Compact Line. To μικρό μέγεθος και τα ισχυρά χαρακτηριστικά αυτού του headend, το καθιστούν ιδανική περίπτωση για τη διανομή HDMI πηγών από δορυφορικούς, IPTV και επίγειους δέκτες, Blu-Ray Players και άλλων συσκευών, σε μια εγκατάσταση καλωδιακής τηλεόρασης. Διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία όλες τις πηγές που συνδέουμε σε αυτό και το αποτέλεσμα που αποδίδει σας το παρουσιάζουμε παρακάτω.

Το HCL-804 CT έχει compact μέγεθος με διαστάσεις μόλις 296,2x204,5x106 χιλιοστά. Μπορεί να δεχτεί μέχρι 8 ανεξάρτητες εισόδους HDMI, οι οποίες βρίσκονται στην πίσω πλευρά του. Στην ίδια πλευρά βρίσκεται και ο διακόπτης on-off της συσκευής. Χρησιμοποιεί τεχνολογία “Smart Cooling” με την οποία ο ανεμιστήρας αυξομειώνει την ταχύτητά του ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία φτάσει κάτω από τους 25°C ο ανεμιστήρας σταματάει να λειτουργεί, επεκτείνοντας έτσι τον χρόνο ζωής του. Αν φτάσει πάνω από τους 65°C, η συσκευή σταματάει να λειτουργεί για λόγους προστασίας της. Διαθέτει κύκλωμα loop-through με RF IN/OUT (απώλεια <1 dB), με τις υποδοχές να βρίσκονται στην πλευρά του ανεμιστήρα. Στην ίδια πλευρά υπάρχει η θύρα LAN CONTROL για έλεγχο της συσκευής, η θύρα IP TS OUT για IP streaming και τα λαμπάκια RESET και STATUS.                                                                       

Το HCL-804 CT μετατρέπει τις πηγές που δέχεται από τις HDMI εισόδους του σε 4 κανάλια RF εξόδου DVB-T/C, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα Gbit IP streaming χρησιμοποιώντας UDP ή RTP πρωτόκολλο, unicast ή multicast. Υποστηρίζει τεχνολογία “pool”, με την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει οποιοδήποτε πρόγραμμα από οποιαδήποτε από τις 8 εισόδους του και να το απονέμει σε οποιαδήποτε από τις 4 RF+IP εξόδους του, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία.

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη HDCP. Δέχεται σήματα ανάλυσης μέχρι 1920x1080 p&i - 50/60Hz, ενώ η ανάλυση του σήματος που αποδίδει στην έξοδο φτάνει μέχρι 1920x1080 – 30p. Το maximum bitrate που μπορεί να αποδώσει αποκλειστικά σε IP mode λειτουργίας φτάνει τα 480 Mbps. Θα πρέπει να τονιστεί ότι για να είναι εφικτή η δυνατότητα streaming, θα πρέπει η διανομή σήματος IP TS OUT να γίνεται μέσω κατάλληλου ethernet switch.

Ο ενσωματωμένος web server της συσκευής προσφέρει ένα πολύ φιλικό interface, μέσω του οποίου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πλήρους προγραμματισμού και ελέγχου της. Υπάρχει επιλογή αποθήκευσης των ρυθμίσεων του χρήστη, όπως επίσης και απευθείας εισαγωγή προηγούμενων.

Η συσκευή τοποθετείται είτε σε τοίχο, είτε σε ειδικό rack. Ενώ αξίζει, αλλά και θα πρέπει να τονιστεί ότι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή και η παραγωγή γίνονται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η εγγύηση δίνεται για 5 χρόνια.

Στην πράξη

Στα πλαίσια των δοκιμών μας, συνδέσαμε στο headend που είχαμε στη διάθεσή μας 5 τηλεοπτικά κανάλια από αντίστοιχους δορυφορικούς δέκτες. Συνδέσαμε στις 5 πρώτες HDMI inputs του headend, τις εξόδους από 2 δέκτες PACE της Nova, έναν Kaonmedia NS1110 του ΟΤΕ TV και 2 δορυφορικούς δέκτες του εμπορίου. Συγκεκριμένα, το set up μας ήταν:

  • HDMI No1: novacinema1
  • HDMI No2: novacinema2
  • HDMI No3: OTECINEMA4
  • HDMI No4: Deluxe Music
  • HDMI No5: iConcerts

Ανοίξαμε τον διακόπτη του headend και περιμέναμε να boot-άρει η συσκευή. Στη συνέχεια, πληκτρολογήσαμε από το laptop μας την IP του headend και συνδεθήκαμε στο web interface του. Από τη σελίδα input προχωρήσαμε στην επιθυμητή παραμετροποίηση των καναλιών εισόδου μας. Με την επιλογή αυτή, μπορούμε μεταξύ άλλων να δώσουμε όνομα στο τηλεοπτικό κανάλι, τιμή για το video και το audio bitrate, το service ID και το LCN. Στη συνέχεια πήγαμε στη σελίδα Program selection. Εκεί καταχωρίσαμε τις επιθυμητές εξόδους για κάθε κανάλι (εικόνα 1). Στην ενότητα “Status” βλέπουμε με ποιο ρυθμό κινείται το payload των εξόδων που χρησιμοποιούνται. Προτείνεται να μην ξεπερνάει το 85% για κάθε έξοδο. Σε περίπτωση που υπάρξει υπερφόρτωση, το πράσινο χρώμα γίνεται κόκκινο και θα πρέπει να μειώσουμε ανάλογα το bitrate της συγκεκριμένης εισόδου. Φύγαμε και πήγαμε στη σελίδα RF output, όπου επιλέξαμε το mode λειτουργίας των χρησιμοποιούμενων εξόδων μας (εικόνα 2). Επιλέξαμε DVB-T και θα έπρεπε τώρα να δώσουμε την συχνότητα στην οποία θα απέδιδε ο κάθε modulator της συσκευής, τα τηλεοπτικά κανάλια που του είχαμε καταχωρήσει προηγούμενα. Οι 4 έξοδοι λειτουργούν σε γειτονικά κανάλια, ακολουθώντας την πρώτη συχνότητα που επιλέγει ο χρήστης. Εμείς δώσαμε στην πρώτη έξοδο την συχνότητα 490MHz, η οποία αντιστοιχεί στο κανάλι 23 της τηλεόρασής μας. Αυτόματα οι επόμενες έξοδοι πήγαν στα κανάλια 24 και 25. Κάναμε μια περιήγηση στις υπόλοιπες σελίδες, ελέγχοντας όλες τις πληροφορίες της συσκευής. Στην σελίδα “Status” (εικόνα 3) βλέπουμε την πλήρη εικόνα, με τα στοιχεία για κάθε καταχωρημένο τηλεοπτικό κανάλι, τις πληροφορίες για κάθε modulator, καθώς επίσης για την κατάσταση της συσκευής, συμπεριλαμβανομένης και της θερμοκρασίας της CPU! Στη σελίδα “Program list” (εικόνα 4) παρέχονται πληροφορίες για όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα που διανέμονται σε κάθε έξοδο. Υπάρχει εδώ η επιλογή αποθήκευσης των πληροφοριών σε αρχείο Excel. Τέλος, στη σελίδα “Block diagram” (εικόνα 5) βλέπουμε μια γενική άποψη των εσωτερικών μονάδων και την αρχιτεκτονική της συσκευής. Εδώ, πατώντας σε οποιοδήποτε εικονίδιο μεταφερόμαστε απευθείας στη σελίδα παραμετροποίησης όλων των εσωτερικών μονάδων της συσκευής. Στις υπόλοιπες σελίδες υπάρχουν μεταξύ άλλων επιλογές IP streaming (εικόνα 6), αλλαγής password, επανεκκίνησης και αναβάθμισης του firmware.

Θέαση στην TV - Εντυπώσεις

Μετά τις απαραίτητες ρυθμίσεις του headend, σειρά είχε η θέαση στους τηλεοπτικούς δέκτες. Αρχικά, συντονίσαμε τις τηλεοράσεις στα κανάλια UHF 23, 24 και 25. Τα κανάλια εμφανίστηκαν με τα ονόματα και τη σειρά που τους είχαμε δώσει. Η δε εικόνα σε όλες τις τηλεοράσεις ήταν με μια λέξη: εκπληκτική! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η θέαση στα novacinema1 (εικόνα 7), novacinema2, και OTE CINEMA4, δεν γινόταν αντιληπτό ότι γινόταν μέσα από το tuner επίγειας λήψης των τηλεοράσεων και όχι απευθείας από τους αποκωδικοποιητές. Το ίδιο ισχύει και για τα Deluxe Music και iConcerts, αν και η λαμβανόμενη από το δορυφόρο εικόνα τους δεν ήταν HD. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και νομίζουμε ότι το HCL-804 CT θα αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο στα δίκτυα διανομής τηλεοπτικού σήματος των μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Κωδικοποίηση video: MPEG-4 AVC/H.264
Είσοδοι: 8 x HDMI
Έξοδοι: 4 x DVB-T & IP Stream
Ανάλυση video εισόδου: έως 1920x1080 - 50/60 p & i
Ανάλυση video εξόδου: έως 1920x1080 - 30p
Θύρες: LAN CONTROL, IP TS OUT, RF IN & RF OUT (Loop through)
Υποστήριξη HDCP: Ναι
Στάθμη RF εξόδου: 90dBµV
MER: >40dB
Πρωτόκολλο IP streaming: UDP / RTP (Multicast/Unicast)
Εγγύηση: 5 χρόνια
INFO
  • Lemco Electronics
  • Λαθέας 46, 136 78 Αχαρναί – Αθήνα
  • τηλ: 210-2811401 | fax: 210-2825755
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.lemco.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.