Skip to main content
19 Οκτωβρίου 2016 14:46

Infomir MAG254 W1 & W2

Με ενσωματωμένο Wi-Fi

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
bf3fb332be1c997e164e27eb4feb9c9b XL 3177d199

Τα IPTV boxes προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο παρακολούθησης τηλεόρασης. Από τις πλέον δημοφιλείς συσκευές της κατηγορίας, είναι τα STB της σειράς MAG που διατίθενται από την ουκρανική εταιρία Infomir. Το MAG254 είναι ένα ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο, βασισμένο στις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία που ακολουθεί όλα τα μηχανήματα της εταιρίας.

Τα IPTV boxes προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο παρακολούθησης τηλεόρασης. Από τις πλέον δημοφιλείς συσκευές της κατηγορίας, είναι τα STB της σειράς MAG που διατίθενται από την ουκρανική εταιρία Infomir. Το MAG254 είναι ένα ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο, βασισμένο στις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία που ακολουθεί όλα τα μηχανήματα της εταιρίας. Περίπου δύο χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, η Infomir προχωράει στην αναβάθμισή του διαθέτοντας δύο STB τα οποία διατηρούν το ίδιο hardware, ενσωματώνοντας όμως και Wi-Fi. Κύριος σκοπός των MAG254 W1 και W2 είναι η παρακολούθηση IP καναλιών μέσω streaming και η αναπαραγωγή multimedia αρχείων από αποθηκευτικά μέσα συνδεδεμένων είτε τοπικά, είτε μέσω δικτύου. Χάρη στα ισχυρά τους χαρακτηριστικά τα καταφέρνουν άψογα, έχοντας τη δυνατότητα να επεξεργάζονται αποτελεσματικά μεγάλα αρχεία δεδομένων.

Το MAG254 είναι ένα μικρού μεγέθους (127x87x30 mm) STB, το οποίο έχει επεξεργαστή STiH207 που τρέχει στα 650 MΗz. Διαθέτει μνήμη RAM 512MB, ενώ ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης (μνήμη Flash) είναι 256MB. Η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Linux είναι η 2.6.23, η οποία ενσωματώνει Media Portal που βασίζεται στο WebKit, προσφέροντας λειτουργία IPTV. Υποστηρίζει Middleware, μεταξύ των οποίων και το Stalker που προσφέρει μέσα από portal δωρεάν πρόσβαση για γρήγορη και αποτελεσματική δρομολόγηση υπηρεσιών IPTV.

Παρά το μέγεθός του, έχει υποδοχές για όλες τις βασικές οπτικοακουστικές συνδέσεις. Διαθέτει θύρα HDMI έκδοσης 1.4 A, υποδοχή S/PDIF για έξοδο ήχου με ομοαξονικό καλώδιο για σύνδεση σε πολυκάναλα συστήματα Home Cinema, καθώς επίσης και υποδοχή CVBS για έξοδο A/V, με το καλώδιο 3,5 mm jack σε 3 RCA να βρίσκεται στη συσκευασία. Διαθέτει θύρα USB που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων για αναπαραγωγή multimedia αρχείων. Για την δικτύωση των συσκευών υπάρχει θύρα Ethernet 10/100 Mbps , αλλά και ενσωματωμένο module Wi-Fi για την ασύρματη επικοινωνία με το modem-router. Το STB με την version W1 ενσωματώνει Wi-Fi module που υποστηρίζει τα πρότυπα 802.11 b/g/n, με ρυθμό μετάδοσης 150 Mbps. Το module του MAG254 W2 υποστηρίζει τα πρότυπα 802.11 b/g/n/ac και προσφέρει ταχύτητες  που φτάνουν τα 600 Mbps. Το χειριστήριο που συνοδεύει κάθε STB είναι κομψό και εύχρηστο, ενώ υποστηρίζει δυνατότητα εκμάθησης – προγραμματισμού για ενιαίο χειρισμό με την τηλεόραση. Το κουτί που συνοδεύει το MAG254 W2 είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του W1, καθώς περιέχει και καλώδιο HDMI.

Το MAG254 ενσωματώνει κωδικοποιητές video MPEG1/2 MP@HL, H.264 HP@level 4.1, MPEG4 part 2 (ASP), WMV-9 (optional), VC1 video, XviD και υποστηρίζει HD video υψηλής ταχύτητας που μπορεί να φτάσει τα 40 Mbit/s, αναπαράγοντας όλους τους τύπους αρχείων MKV, MPEG-TS, MPEG-PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, ASF, QT και WMV. Περιέχει κωδικοποιητές ήχου MPEG-1 layer I/II, MPEG-2 layer II, MPEG-2 layer III (mp3), Dolby Digital και DTS, αναπαράγοντας αρχεία MP3, MPA, M4A, WMA, Ogg και WAV. Τέλος, υποστηρίζονται αρχεία υπότιτλων text MKV, DVB και SRT.

 

Περιήγηση στο μενού του Media Portal

Θέτοντας το MAG254 σε λειτουργία, περιμένουμε το STB να boot-άρει και να εμφανιστεί το μενού του ενσωματωμένου portal (εικόνα 1). Από το εικονίδιο ‘Settings” μεταφερόμαστε σε μια κάρτα που περιέχει διάφορα υπό-μενού. Εκεί μεταξύ άλλων επιλέγουμε τις γενικές ρυθμίσεις της συσκευής, όπως π.χ. για τους υπότιτλους, την ανάλυση του video, την ρύθμιση Wi-Fi, την αρχική σελίδα του μενού, την γλώσσα κ.ά. Από την επιλογή “Servers”, μπορούμε να δώσουμε τα στοιχεία ενός διαφορετικού IP portal και να αποκτήσουμε πρόσβαση στις δικές του υπηρεσίες. Θα αναφερθούμε όμως αργότερα σε αυτό, ας μείνουμε για την ώρα στην λειτουργία του ενσωματωμένου Media Portal.

Μέσα από το εικονίδιο “Internet Browser”, δίνεται η δυνατότητα περιήγησης στο internet. Δεν λείπει όμως από το μενού ούτε το “You Tube”, όπου μέσα από το γνωστό εικονίδιο αποκτάται η πρόσβαση στα αμέτρητα video της βιβλιοθήκης του. Από το εικονίδιο “Weather”, επιλέγεται η πόλη για την οποία εμφανίζεται η πρόβλεψη των επόμενων τριών ημερών. Μέσα από τρία εικονίδια δίνεται πρόσβαση σε ισάριθμα παιχνίδια, μεταξύ των οποίων είναι και το δημοφιλές Sudoku. Υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης των κατεβασμένων αρχείων μέσα από το εικονίδιο “Download manager”, ενώ μέσα από το εικονίδιο “Menu Guide” υπάρχει πλήρης οδηγός του μενού και περιγραφή των υπηρεσιών της συσκευής.

Θέαση IP τηλεοπτικών καναλιών

Επιλέγοντας το εικονίδιο “IPTV channels”, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής url τηλεοπτικών καναλιών για θέασή τους μέσω IP. Υπάρχει δυνατότητα πρόσθεσης κάθε IP καναλιού σε λίστα. Μέσα από την αποθηκευμένη λίστα των IP καναλιών, μπορεί να γίνει εγγραφή προγράμματος επιλέγοντας το εικονίδιο “Record manager”. Ο πιο απλός τρόπος χειροκίνητης πρόσθεσης καναλιών, είναι η εισαγωγή στο STB έτοιμης λίστας με ένα USB stick. Πληθώρα από λίστες url υπάρχουν στο internet και ανανεώνονται συνεχώς. Μέσα σε αυτές υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά κανάλια τα οποία εκπέμπουν επίγεια, πανελλαδικά ή τοπικά, ή κανάλια που λειτουργούν μόνο μέσω internet. Η ποιότητα της εικόνας σε ορισμένα από αυτά μάλιστα, είναι πολύ καλή. Η δημιουργία κατάλληλου αρχείου είναι πολύ εύκολη. Αρκεί μόνο να ανοιχτεί ένα σημειωματάριο στον υπολογιστή και να αντιγραφεί εκεί η λίστα με τα url των καναλιών (εικόνα 2). Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επιλογή “Αποθήκευση ως…”, στο όνομα του αρχείου μπορεί να μπει οποιοσδήποτε τίτλος με κατάληξη όμως “.m3u” και τέλος να αποθηκευτεί ως “Όλα τα αρχεία”. Με αυτόν τον τρόπο φτιάξαμε την δική μας λίστα με ελληνικά κανάλια και την μεταφέραμε με ένα USB stick στο STB. Πατώντας στο εικονίδιο “Home Media” και επιλέγοντας στη συνέχεια το USB stick που συνδέσαμε, αναζητήσαμε το αρχείο “.m3u” που είχαμε δημιουργήσει προηγουμένως στον υπολογιστή μας. Πατώντας πάνω στο αρχείο εμφανίστηκε μία κάρτα με τρεις επιλογές (εικόνα 3):

F1: Να δούμε το περιεχόμενο της λίστας

F2: Έναρξη αναπαραγωγής όλων των εγγραφών

F3: Πρόσθεση όλων των εγγραφών στην λίστα των IPTV καναλιών.

Με την επιλογή F3 προσθέτουμε τα κανάλια στον κατάλογο “IPTV channels” (εικόνα 4) και κάθε φορά που επιλέγουμε το εικονίδιο “IPTV channels” εμφανίζεται μια λίστα, μέσα από την οποία επιλέγουμε το επιθυμητό κανάλι όπως ακριβώς έχουμε συνηθίσει όταν παρακολουθούμε τηλεόραση. Μπορούμε μάλιστα να προγραμματίσουμε το STB, ώστε κάθε φορά που το ανοίγουμε να δίνει απευθείας εικόνα από τη λίστα των IPTV καναλιών. Αν και το MAG254 W1 είχε συνδεθεί ασύρματα στο internet, η θέαση τους ήταν απροβλημάτιστη. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα εγγραφής των προγραμμάτων σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο (εικόνα 5).

Αναπαραγωγή αποθηκευμένων multimedia αρχείων

Από το εικονίδιο “Home Media” υπάρχει η επιλογή αναπαραγωγής multimedia αρχείων, μεταξύ συνδεδεμένων εξωτερικών σκληρών δίσκων στην θύρα USB και δικτυακών δίσκων ή NAS που είναι δικτυωμένοι στο τοπικό δίκτυο. Μέσα από το USB stick το οποίο συνδέσαμε στο MAG254 W2, επιλέξαμε την αναπαραγωγή αρχείου DTS με ξεχωριστό αρχείο υποτίτλων. Η συσκευή εκτέλεσε το έργο της υποδειγματικά (εικόνα 6).

Προσθήκη Media Portal

Μέσα από το μενού δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης δύο επιπλέον IP Portal. Επιλέγοντας με τη σειρά “Settings” – “System settings” – “Servers”- “Portals”, ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία του νέου Portal (εικόνα 7), έχοντας τη δυνατότητα να ορίσει αυτό με το οποίο θα τρέχει η συσκευή κάθε φορά που τίθεται σε λειτουργία. Με τη σύνδεση στο νέο Portal εμφανίζεται ένα νέο μενού, το οποίο έχει διαφορετική δομή και παρέχει πρόσβαση σε νέες IP εφαρμογές. Κάθε Portal προσφέρει διαφορετικές υπηρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να αποκτήσει πρόσβαση σε πληθώρα IP καναλιών και ταινιών, με ποιότητα εικόνας πολύ καλή σε αρκετές περιπτώσεις.

Στα πλαίσια των δοκιμών μας, εισαγάγαμε στο MAG254 W2 τα στοιχεία ενός δωρεάν ρώσικου Portal και δώσαμε εντολή στο STB να boot-άρει και να συνδεθεί εκεί. Εμφανίστηκε πλέον ένα διαφορετικό μενού (εικόνα 8), μέσα από το οποίο υπήρχαν άφθονες επιλογές υπηρεσιών, χωρίς να χρειάζεται καμία εισαγωγή στοιχείων από μέρους μας. Αν και η πρόσβαση της συσκευής στο router γινόταν ασύρματα, η λειτουργία streaming ήταν άριστη (εικόνα 9), ακόμα και σε video ανάλυσης HD-1080p.

Εντυπώσεις-σχόλια

Η ενσωμάτωση Wi-Fi module στα MAG254 W1 και W2 απλοποιεί την τοποθέτησή τους δίπλα στην τηλεόραση του σαλονιού. Η πρόσβαση σε IPTV υπηρεσίες γίνεται απλούστατη υπόθεση, προσφέροντας ευκολία και ποιότητα στην οικιακή ψυχαγωγία. Οι επιλογές θέασης και το ισχυρό hardware των συσκευών, σε συνδυασμό με το πλήθος αρχείων που μπορούν να αναπαράγουν, τις κατατάσσουν στις πολύ ψηλές θέσεις της κατηγορίας των IPTV Boxes.

{gallery}18331{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

STiH207512 МB 256 MBLinux 2.6.23S/PDIF, HDMI 1.4A, CVBS (A/V 3,5 mm jack)MAG254W1 (Wi-Fi 802.11 b/g/n, 150Mbps ), MAG254W2 (Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, 600Mbps)RTSP, RTP, UDP, IGMP, HTTP1080p, 720p, 576p, 480р, PAL, NTSCDVB, SRT, text MKV

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...