19/10/2016

Dreambox DM 520

Επιστροφή από το λήθαργο με HEVC

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Μαλακούδης
Η πρώην Dream Multimedia και νυν Dream Property επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από αρκετό καιρό, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο στο εισαγωγικό τμήμα της αγοράς. Με υποστήριξη HEVC σε αναλύσεις ως 1080p και με χαμηλό (για Dreambox) κόστος, έρχεται να διεκδικήσει τη θέση του στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο των δεκτών χαμηλού κόστους.

Η πρώην Dream Multimedia και νυν Dream Property επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από αρκετό καιρό, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο στο εισαγωγικό τμήμα της αγοράς. Με υποστήριξη HEVC σε αναλύσεις ως 1080p και με χαμηλό (για Dreambox) κόστος, έρχεται να διεκδικήσει τη θέση του στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο των δεκτών χαμηλού κόστους.

Ο Dreambox 520 είναι ο πρώτος δέκτης της Dream Multimedia μετά από πολύ καιρό. Μάλιστα η αλλαγή στο όνομα της εταιρείας – γνωστή πλέον ως Dream Property – δείχνει πως ίσως άλλαξαν πράγματα και στην ιδιοκτησιακή κατάσταση της εταιρείας. Πρόκειται για ένα δέκτη στο εισαγωγικό κομμάτι της αγοράς, διάδοχο θα μπορούσαμε να πούμε του DM500HD. Χρησιμοποιεί τον νέας γενιάς επεξεργαστή της Broadcom, τον BCM73625. Η Broadcom βελτίωσε μία σειρά από επεξεργαστές δίνοντάς τους τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης HEVC/H.265, το νέο πρότυπο δηλαδή του MPEG group. Ο δέκτης υποστηρίζει 1080p50 και 1080p60 με δυνατότητα upscale των απλής ευκρίνειας εκπομπών σε αυτές τις αναλύσεις, μέσω του HDMI 1.4a, παρέχοντας ταχεία εκτέλεση του enigma2 και των πρόσθετών του, ενώ δε λείπει η συμβατότητά του με HbbTV εφαρμογές. Ο Dreambox 520 υποστηρίζει PVR δυνατότητες μέσω USB, ενώ έχει τη δυνατότητα απεικόνισης OSD κατά την προβολή 3D προγραμμάτων (3D OSD display), υποστηρίζοντας τόσο το συνηθισμένο side-by-side φορμά όσο και το top-bottom. Διατίθεται και σε παραλλαγή με CI θύρα, με όνομα Dreambox 525.

To υλικό

Ο Dreambox 520 ενσωματώνει τον επεξεργαστή BCM73625 στα 750MHz, που είναι dual threaded και αποδίδει 2000 DMIPS, καθιστώντας τον έναν από τους γρήγορους δέκτες enigma2. Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM73625 μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1, ενώ υποστηρίζει και HEVC/Η.265. Ο BCM73625 δεν υποστηρίζει 4Κ, η υποστήριξη HEVC υφίσταται μέχρι την ανάλυση 1080p οπότε δε μπορείτε να δείτε Ultra HD με το συγκεκριμένο δέκτη. Μπορεί όμως να αναπαράγει κανάλια SD και HD σε HEVC (ήδη εκπέμπονται σε κάποιες επίγειες πλατφόρμες σε άλλες χώρες) ή πολυμεσικά αρχεία με HEVC που προσφέρουν την ίδια ποιότητα σε λιγότερο όγκο. Το τμήμα απόπλεξης (deinterlacer) του Dreambox 520 υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο απλής ευκρίνειας σε 1080p50 (ή 1080p60 αν πρόκειται για NTSC). Σε ότι αφορά τον ήχο, ο Dreambox 520 υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix (μετατροπή δηλαδή του πολυκάναλου DTS ήχου σε στερεοφωνικού PCM για την αναπαραγωγή του στην τηλεόραση) υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM73625 και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. Ο Dreambox 520 έρχεται με 512 MB RAM από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 310 MB – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από τον video decoder. Ο δέκτης έχει 512MB flash από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 450ΜΒ, ενώ αφήνει ελεύθερα 355ΜΒ για την εγκατάσταση πρόσθετων.

Ο Dreambox 520 έρχεται σε ένα μικρό κουτί διαστάσεων 260x45x150 mm, χρώματος μαύρου. Το τροφοδοτικό του δέκτη είναι εξωτερικό 12V/3A. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι το γνωστό που έχουμε συνηθίσει στην οικογένεια δεκτών της Dreambox, πολύ καλό σε κατασκευή και εύχρηστο. Στο δεξί τμήμα της πρόσοψης του δέκτη υπάρχει ο φωτιζόμενος διακόπτης αφής Standby, ενώ στο αριστερό μέρος θα βρούμε μία θύρα UCAS. Το UCAS του δέκτη είναι συμβατό με όλους τους γνωστούς εξομοιωτές CAM (OSCAM, CCcam κτλ). Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος του δέκτη, θα βρούμε ένα κεντρικό διακόπτη On/Off και την είσοδο παροχής ρεύματος του εξωτερικού τροφοδοτικού. Για τη σύνδεσή του με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας o Dreambox 520 είναι εξοπλισμένος με ψηφιακή θύρα HDMI 1.4a και με μία ψηφιακή έξοδο ήχου SPDIF. Ο δέκτης διαθέτει δύο θύρες USB 2.0 στο πίσω μέρος για σύνδεση USB memory stick, USB σκληρού δίσκου κτλ. Δε λείπει η κάρτα δικτύου Εthernet, στα 100Mbps, αλλά και η γνωστή miniUSB service θύρα για επαναφορά του δέκτη σε περίπτωση προβλήματος με το λογισμικό του.

Ο Dreambox 520 έρχεται με Broadcom tuner (αναφέρεται σαν BCM73625 – G3) το οποίο προς το παρόν δεν υποστηρίζει blind scan. Το tuner έδειξε πολύ καλή ευαισθησία και δυνατότητα λήψης πολύ χαμηλών SR (<2000). Η συμβατότητά του με το 17x8 multiswitch του συστήματός μας ήταν άψογη. Το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1, η οποία δοκιμάστηκε σε σειρά με το multiswitch.

Η ποιότητα απεικόνισης του Dreambox 520 είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο vector deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Ο scaler πλέον μπορεί να κάνει upscale σε 1080p50 ή 1080p60. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις του λογισμικού, ώστε ο δέκτης να στέλνει πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.

Λογισμικό

Ο Dreambox 520 έρχεται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Η Dream Property αναφέρει το λειτουργικό ως “Dream OS” ενώ όπως ξέρουμε είναι πλέον κλειστού κώδικα. Φυσικά αν και το αναφέρει ως Dream OS, δε παύει να είναι ένα τυπικό Linux + enigma2. Ο πυρήνας που χρησιμοποιεί ο Dreambox 520 είναι ο 3.4.3, σχετικά παλιός.

Εμείς αντικαταστήσαμε το επίσημο λογισμικό με την τελευταία έκδοση του OpenATV, την 5.3. Δε χρησιμοποιήσαμε τα images που είναι παράγωγα του Dream OS (Newnigma, DreamElite κτλ) γιατί τα θεωρούμε υποδεέστερα των open source images. Άλλωστε το enigma2 του Dream OS υπολείπεται σαφέστατα σε δυνατότητες σε σχέση με το open source enigma2 του OpenPLi και του OE-Alliance.

Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, μέσα από το web interface του bootloader, αφού βάλουμε το δέκτη σε recovery mode κρατώντας πατημένο το Standby ενώ αυτός εκκινεί. Όπως ακριβώς δηλαδή έχουμε συνηθίσει σε όλους τους προγενέστερους Dreambox.

Περιήγηση στο διαδίκτυο - HbbTV

Ο Dreambox 520 στο Dream OS χρησιμοποιεί το δικό του Web Browser και τη δική του λύση για HbbTV, η οποία είναι λιγότερο εύχρηστη από την υλοποίηση του Opera την οποία ενσωματώνει το OpenATV που δοκιμάσαμε. O Opera είναι το defacto standard σε embedded συσκευές και ο Dreambox 520 μέσω του OpenATV ενσωματώνει την τελευταία του έκδοση, ενώ υποστηρίζει και web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV. Για να ενεργοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες στο λογισμικό, πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόσθετο enigma2-plugin-extensions-hbbtv.

USB tuners και SAT>IP

Ο Dreambox 520 υποστηρίζει το vtuner interface και έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσει εξωτερικό USB tuner για λήψη επίγειων καναλιών DVB-T. Προσθέσαμε στο δέκτη το Crypto PC100 USB DVB-T stick με siano chipset. Αφού εγκαταστήσαμε το πρόσθετο enigma2-plugin-drivers-dvb-usb-siano και επανεκκινήσαμε το δέκτη, το USB tuner αναγνωρίστηκε κανονικά. Μπορέσαμε και λάβαμε όλα τα ψηφιακά κανάλια των ΕΡΤ και Digea που εκπέμπουν στην περιοχή χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Dreambox 520 δεν υποστηρίζει σωστά προς το παρόν το πρωτόκολλο SAT>IP. Αν και μπορεί να κάνει χρήση ενός SAT>IP server και να βρει κανάλια στην ανίχνευση, αυτά τελικά δεν παίζουν. Λογικά είναι κάτι που θα διορθωθεί σε επόμενη έκδοση των οδηγών.

3D OSD display – HDMI CEC

Ο Dreambox 520 υποστηρίζει τη δυνατότητα απεικόνισης των μενού του δέκτη (OSD) κατά τη λειτουργία του σε 3D mode. Μέσα από το μενού OSD 3D setup του OpenATV, μπορούμε να ρυθμίσουμε το OSD είτε σε ρυθμό side-by-side είτε στο μη χρησιμοποιούμενο ως τώρα σε δορυφορικές μεταδόσεις top-bottom. Υπάρχει και μία επιλογή auto που όμως δε φάνηκε να κάνει κάτι στη δοκιμή μας με την 3D τηλεόραση Panasonic TX-L47ET5E. Ο δέκτης υποστηρίζει και το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Έτσι, όταν ενεργοποιούμε το OSD 3D mode, ο δέκτης μπορεί να επικοινωνεί με την 3D τηλεόρασή μας, ώστε να αλλάζει τη λειτουργία της αυτόματα.

Media player / IPTV

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων του Dreambox 520 είναι πολύ καλό. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με H.264/AVC ή με H.265/HEVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζεται. Ο Dreambox 520 μπορεί να αναπαράγει AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID όμως δεν υποστηρίζει GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορεί να αναπαράγει MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορεί να αναπαράγει DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB, αλλά και Bluray, με το αντίστοιχο πρόσθετο. Υποστηρίζει τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του HDMI/SPDIF, αλλά και DTS downmix. Μέσα από τις ρυθμίσεις του OpenATV, ο δέκτης υποστηρίζει [email protected], που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους, τόσο σε UTF-8 όσο και σε ISO-8859-7.

Ο Dreambox 520 είναι συμβατός με υπηρεσίες IPTV, ενώ χάρη στην ενσωμάτωση του Gstreamer 1.9.0 στο OpenATV 5.3, είναι ακόμα περισσότερο συμβατός με πρωτόκολλα IPTV όπως το HTTP Live Streaming (HLS) και το RTMP.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
CPU: Broadcom BCM73625, dual threaded, 750MHz
RAM: DDRAM 512 MB, 512 MB flash
Λογισμικό: Linux (Dream OS επίσημο λογισμικό)
Λήψη: DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4/AVC H.264/HEVC H.265/VC-1/XVID/DIVX/AAC-HE/DD+/DTS
PVR: Υποστήριξη εξωτερικού δίσκου USB
Αποκρυπτογράφηση: 1 θύρα έξυπνων καρτών (UCAS)
Πρόσοψη: Φωτιζόμενος διακόπτης Standby
Συνδέσεις: 1xIF (SAT in), 1xHDMI, 1xSPDIF, 1xEthernet, 2xUSB (πίσω), 1 miniUSB service port
Διαστάσεις xΥxΒ): 260x45x150 χιλιοστά
INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.