Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 | 15:01

Lemco Compact Line SCL-814 CT

8 υβριδικές είσοδοι σε 4 DVB-T/C & IP streams

Ο σύγχρονος τρόπος διανομής τηλεοπτικού σήματος στα δωμάτια των μεγάλων ξενοδοχείων, καλύπτει διαφορετικές επιλογές τηλεθέασης. Η ελληνική εταιρία Lemco φέρνει στην κυκλοφορία ένα νέο Headend που διαθέτει οχτώ υβριδικές εισόδους και αναλαμβάνει να αποδώσει τηλεοπτικά κανάλια προς διανομή σε μια εγκατάσταση CATV, χρησιμοποιώντας τεχνολογία DVB-T/C και IP.
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου

Ο σύγχρονος τρόπος διανομής τηλεοπτικού σήματος στα δωμάτια των μεγάλων ξενοδοχείων, καλύπτει διαφορετικές επιλογές τηλεθέασης. Η ελληνική εταιρία Lemco φέρνει στην κυκλοφορία ένα νέο Headend που διαθέτει οχτώ υβριδικές εισόδους και αναλαμβάνει να αποδώσει τηλεοπτικά κανάλια προς διανομή σε μια εγκατάσταση CATV, χρησιμοποιώντας τεχνολογία DVB-T/C και IP. Το ολοκαίνουργιο Compact Line SCL-814 CT είναι μια “all in one” συσκευή, η οποία μπορεί να δεχτεί έως οχτώ ανεξάρτητα σήματα από δορυφορικούς και επίγειους transponders και να τα μετατρέψει σε τέσσερα DVB-T/C RF κανάλια εξόδου, προσφέροντας ταυτόχρονα και δυνατότητα Gbit IP streaming.

Το SCL-814 CT προσφέρει μεγάλη ευελιξία στον προγραμματισμό του, καθώς υποστηρίζοντας τεχνολογία “pool” δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε πρόγραμμα από οποιαδήποτε από τις 8 διπλές εισόδους του και να το αναθέσει σε οποιαδήποτε από τις 4 RF + IP εξόδους του. Επιπλέον, ενσωματώνει web server με πολύ φιλικό user interface, προσφέροντας δυνατότητα απομακρυσμένου ή τοπικού ελέγχου της συσκευής μέσω Ethernet. Η συσκευή μπορεί να βρει εφαρμογή σε κτίρια όπου χρειάζεται διαφορετικός τρόπος διανομής τηλεοπτικού σήματος ανά όροφο. Η εγκατάσταση του SCL-814 CT σε ένα ξενοδοχείο, του δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσει σταδιακά τους ορόφους του στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις θέασης. Η δυνατότητα της συσκευής να αποδίδει ταυτόχρονα IPTV και DVB-T/C τηλεοπτικά κανάλια, δίνει την ευκαιρία και τον χρόνο στο ξενοδοχείο να προσαρμόσει σταδιακά τον εξοπλισμό ανά όροφο, ώστε μελλοντικά να μεταβούν όλοι σε θέαση IPTV. Μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί, τα δωμάτια των υπόλοιπων ορόφων θα έχουν δυνατότητα θέασης DVB-T/C προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικά

Το νέο SCL-814 CT έρχεται στις γνωστές compact διαστάσεις (296,2x204,5x106 χιλ.) όλων των Headend της σειράς Compact Line της Lemco και η τοποθέτησή του μπορεί να γίνει είτε σε τοίχο, είτε σε rack. Ενσωματώνει στη μια πλευρά του οχτώ υβριδικές εισόδους, που σημαίνει ότι το καθένα από τα οχτώ διπλά tuners του μπορεί να δεχτεί σήμα οποιασδήποτε μορφής DVB επιθυμεί ο χρήστης, δορυφορικό ή επίγειο. Στην έξοδό του αποδίδει τέσσερα DVB-T/C RF κανάλια, με τον συνολικό αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων που αποδίδονται να εξαρτάται από την ποιότητα (SD ή HD), τη συμπίεση (MPEG2, H.264 κλπ.) και το συνολικό bitrate του κάθε προγράμματος. Ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση RF, το SCL-814 CT μπορεί να κάνει IP streaming έως και 64 SPTS ή 4 MPTS προγραμμάτων, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλο UDP ή RTP, multicast ή unicast. Το μέγιστο bitrate εξόδου μπορεί να ανέλθει έως και τα 480 Mbps σε λειτουργία “IP only”. Για να είναι εφικτή η δυνατότητα streaming, θα πρέπει η διανομή σήματος “IP TS OUT” να γίνεται μέσω κατάλληλου ethernet switch. Η επιλογή του προτύπου διαμόρφωσης ανάμεσα σε DVB-T και DVB-C γίνεται μέσα από το software του SCL-814CT, χωρίς την ανάγκη για αλλαγή του firmware.

Στην ίδια πλευρά με τις εισόδους βρίσκεται και ο διακόπτης on-off. Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία “Smart Cooling”, με την οποία ο ανεμιστήρας αυξομειώνει την ταχύτητά του ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 25°C ο ανεμιστήρας σταματάει να λειτουργεί, επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του. Ενώ, σε περίπτωση βλάβης του ανεμιστήρα ή υπερθέρμανσης (>65oC), η συσκευή σταματάει να λειτουργεί για λόγους προστασίας της.

Η συσκευή διαθέτει και κύκλωμα RF IN/OUT loop-through (απώλεια <1 dB), με τις υποδοχές να βρίσκονται στην πλευρά του ανεμιστήρα. Στην ίδια πλευρά υπάρχει η θύρα “LAN CONTROL” για έλεγχο της συσκευής, η θύρα “IP TS OUT” για IP streaming και τα λαμπάκια “RESET” και “STATUS”.

Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής λειτουργίας του SCL-814 CT, η CPU παρακολουθεί όλα τα εσωτερικά υποσυστήματα για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της συσκευής. Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα ή αστοχήσει κάποιο υποσύστημα, το SCL-814 CT ξεκινά αμέσως διαδικασίες επαναφοράς, κάνοντας reset στο αντίστοιχο υποσύστημα ή και σε όλη τη μονάδα. Ταυτόχρονα, οι watchdog timers εξασφαλίζουν ότι η συσκευή θα κάνει reset σε περίπτωση σφάλματος ή αστοχίας της CPU.

Στην πράξη

Για τις ανάγκες των δοκιμών μας, τροφοδοτήσαμε τέσσερις από τις υβριδικές εισόδους του SCL-814 CT με σήμα δύο δορυφορικών transponders και ισάριθμων επίγειων. Θέσαμε τον διακόπτη της συσκευής σε θέση “on” και το χρώμα του led “Status” εναλλασσόταν σε πράσινο και κόκκινο χρώμα και χρειάστηκαν περίπου 2 λεπτά για να σταθεροποιηθεί σε πράσινο χρώμα. Έχοντας πρώτα συνδέσει το Headend στο τοπικό μας δίκτυο, ανοίξαμε web browser στον υπολογιστή και στο πεδίο διευθύνσεων πληκτρολογήσαμε 192.168.1.200, δίνοντας στη συνέχεια όνομα χρήστη admin και κωδικό πρόσβασης 12345. Έχοντας πλέον συνδεθεί στο web interface της συσκευής, επιλέξαμε Input” και ορίσαμε τις τιμές στις εισόδους σύμφωνα με τα σήματα των transponders που είχαμε συνδέσει (εικόνα 1). Στην συγκεκριμένη κάρτα, για δορυφορικό σήμα ορίζουμε συχνότητα SAT, symbol rate, τάση του LNB σύμφωνα με την πόλωση, DiSEqC (αν υπάρχει) και επιλογή του κατάλληλου SAT band (λειτουργεί μόνο αν έχει επιλεγεί η συχνότητα IF ως μέθοδος εισαγωγής). Για επίγειο σήμα ορίζουμε συχνότητα και Bandwidth. Αφού ορίσαμε όλες τις τιμές, πατήσαμε το κουμπί “Apply” για να ξεκινήσει η διαδικασία κλειδώματος. Στο πεδίο ‘Status” βλέπουμε την κατάσταση του tuner.

Στην κάρτα Program Selection”, χάρη στην τεχνολογία “pool” που ενσωματώνει η συσκευή, είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα από οποιαδήποτε είσοδο και να το αναθέσουμε σε οποιαδήποτε έξοδο. Με τη δυνατότητα αυτή, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τέσσερα δικά του multiplex στην έξοδο, ορίζοντας ο ίδιος τις επιλογές που επιθυμεί. Εδώ μπορούμε επίσης να ορίσουμε τιμές για Service ID και LCN, ενώ λαμβάνουμε πληροφορίες για το όνομα και το Bandwidth κάθε προγράμματος. Η επιλογή εξόδου για κάθε πρόγραμμα θα πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει ότι δεν ξεπερνιέται το 85% του συνολικού payload, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αδυναμία σωστής λειτουργίας και απόδοσης των προγραμμάτων. Στο κάτω μέρος της σελίδας και στο πεδίο “Status”, βλέπουμε το payload κάθε εξόδου. Για την σωστή λειτουργία της συσκευής, θα πρέπει το χρώμα να είναι πράσινο σε κάθε έξοδο (εικόνα 2). Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι υπάρχει υπερφόρτωση (κόκκινο χρώμα) σε κάποια έξοδο, θα πρέπει (έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε) να αφαιρέσουμε κάποιο πρόγραμμα, αναθέτοντάς το σε άλλη.

Στην κάρτα RF output”, επιλέγουμε τις ρυθμίσεις εξόδου RF του SCL-814 CT (εικόνα 3). Ορίζουμε το πρότυπο εξόδου των modulators, επιλέγοντας DVB-C ή DVB-T με ταυτόχρονη δυνατότητα ip streaming, ή αποκλειστικά λειτουργία ip. Ορίζουμε τιμές για Constellation, Code Rate, Guard Interval, Channel Bandwidth, Modulation, ενώ ορίζουμε το ποσοστό της στάθμης εξόδου για κάθε modulator. Θα πρέπει εδώ να πούμε, ότι η μέγιστη στάθμη εξόδου του SCL-814CT φτάνει τα 90dBµV, ενώ και το MER είναι πολύ υψηλό, καθώς φτάνει σε επίπεδα μεγαλύτερα των 40dB. Στην κάρτα αυτή, ορίζουμε επίσης την συχνότητα εξόδου του πρώτου modulator. Επειδή και οι τέσσερεις δουλεύουν σε γειτονικά κανάλια, οι επόμενοι τρεις καταλαμβάνουν αυτόματα τα αμέσως επόμενα. Ορίσαμε την συχνότητα εξόδου του πρώτου modulator στα 642 MHz, η οποία αντιστοιχεί στο κανάλι 42 UHF της επίγειας μπάντας. Οι επόμενες έξοδοι κατέλαβαν αυτόματα τα κανάλια 43, 44 και 45 UHF.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην κάρτα Status”, όπου εμφανίστηκε η πλήρη εικόνα των εισόδων και εξόδων, καθώς επίσης και οι πληροφορίες για την κατάσταση της συσκευής, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας της CPU (εικόνα 4).

Στην κάρτα Program list”, εμφανίστηκε η σελίδα με τις πληροφορίες για όλα τα προγράμματα που έχουμε αναθέσει σε κάθε έξοδο, ενώ υπάρχει και επιλογή αποθήκευσης των πληροφοριών σε αρχείο Excel (εικόνα 5).

Στην κάρτα Block diagram”, βλέπουμε την γενική εικόνα των εσωτερικών μονάδων και την αρχιτεκτονική της συσκευής (εικόνα 6). Τα ενεργά εικονίδια εμφανίζονται με έντονο χρώμα και πατώντας πάνω στο καθένα από αυτά, μεταφερόμαστε απευθείας στην αντίστοιχη σελίδα του.

Στην κάρτα TS settings”, επιλέγουμε τις ρυθμίσεις TS του κάθε multiplex, όπως το TS ID, το Net ID, το Original Net ID, το Network Name και το LCN provider.

Στην κάρτα IP streaming”, ρυθμίζουμε τις παραμέτρους για τον IP streamer της συσκευής. Εδώ ορίζουμε την IP address του streamer για χρήση ping, ενώ επιλέγουμε SPTS (ξεχωριστή IP για κάθε πρόγραμμα) ή MPTS (μία IP για όλα τα προγράμματα μιας εξόδου) τρόπο streaming, ενώ μπορούμε να αναθέσουμε μια multicast IP από 224.0.0.0 έως 239.255.255.255 ή μια unicast IP address μαζί με την port και το πρωτόκολλο (UDP ή RTP) (εικόνα 7).

Τέλος, στο πεδίο System” περιλαμβάνεται μια σειρά από κάρτες που αφορούν ρυθμίσεις για τον έλεγχο του συστήματος. Υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης DHCP, αλλαγής IP της συσκευής κ.ά., αλλαγής username και password, restart, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, αναβάθμισης του Firmware, αποθήκευσης ή εισαγωγής αρχείου αποθηκευμένων ρυθμίσεων.

Αφού τελειώσαμε με όλες τις ρυθμίσεις μέσω web interface, ήρθε η ώρα να ρυθμίσουμε και την τηλεόραση. Κάναμε αναζήτηση στα κανάλια 42, 43, 44 και 45 UHF και το DVB-T tuner της τηλεόρασης κατέβασε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια των τεσσάρων multiplex του SCL-814 CT. Η θέαση όλων των προγραμμάτων ήταν απροβλημάτιστη και η εικόνα τους πεντακάθαρη

Εντυπώσεις-σχόλια

Πρόκειται για άλλο ένα κορυφαίο μηχάνημα της ελληνικής εταιρίας Lemco. Το μικρό του μέγεθος, οι ισχυρές του ικανότητες και η απόλυτη σταθερότητα στην λειτουργία του, αποτελούν μεγάλα πλεονεκτήματά του. Το ολοκαίνουργιο SCL-814 CT της σειράς Compact Line της Lemco, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει ταυτόχρονη θέαση DVB-T/C και IPTV προγραμμάτων, σε συνδυασμό με τον πανεύκολο προγραμματισμό του, αλλά και την αξιοπιστία όλων των προϊόντων της εταιρίας να το συνοδεύει, αποτελεί αναμφισβήτητα ιδανική λύση για τα ξενοδοχεία που δεν έχουν προλάβει να προσαρμόσουν όλο τον εξοπλισμό τους για να προσφέρουν θέαση αποκλειστικά σε IPTV λειτουργία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Είσοδοι: 8 ανεξάρτητες DVB-S/S2/T/T2/C
Έξοδοι: 4 x RF DVB-T/C, ρυθμιζόμενες από το software
Συχνότητες εισόδου: 950 - 2150 MHz
Συχνότητες εξόδου: 36 - 950 MHz
Στάθμη εξόδου: 90dBµV
MER: >40dB
IP Streaming: UDP / RTP (Multicast/Unicast) - MPTS (έως 4 TS), SPTS (έως 8 HD προγράμματα)
Υποστήριξη IGMP: v2, v3
5 χρόνια εγγύηση
INFO
  • Lemco
  • Λαθέας 46, 136 78 Αχαρναί – Αθήνα
  • τηλ: 210-2811401 | fax: 210-2825755
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.lemco.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.