21/12/2016

VU+ UNO 4K

Εισαγωγή στον κόσμο του 4Κ

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Μαλακούδης
H VU+ συνεχίζει να επεκτείνει την γκάμα δορυφορικών δεκτών, παρουσιάζοντας ένα εισαγωγικό μοντέλο 4K/Ultra HD, τον VU+ Uno 4K. Ένας Ultra HD δέκτης με δυνατότητα για FBC (Full Band Capture) tuner είτε DVB-S2 είτε DVB-C, τον ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή BCM7252s της Broadcom στα 1700MHz, HDMI 2.0 (HDR συμβατό), αναλύσεις 2160p50...

H VU+ συνεχίζει να επεκτείνει την γκάμα δορυφορικών δεκτών, παρουσιάζοντας ένα εισαγωγικό μοντέλο 4K/Ultra HD, τον VU+ Uno 4K. Ένας Ultra HD δέκτης με δυνατότητα για FBC (Full Band Capture) tuner είτε DVB-S2 είτε DVB-C, τον ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή BCM7252s της Broadcom στα 1700MHz, HDMI 2.0 (HDR συμβατό), αναλύσεις 2160p50 και 2160p60, Gigabit Ethernet και USB 3.0.

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του VU+ Solo 4K, η VU+ παρουσιάζει ένα νέο δέκτη 4Κ με αρκετά χαμηλότερη τιμή, με σκοπό να επεκτείνει την επιρροή της στην αγορά των 4Κ δορυφορικών δεκτών. Ο VU+ Uno 4K ανήκει στην κατηγορία zapper, αφού δεν έχει επισήμως δυνατότητες εγγραφών και δεν δέχεται εσωτερικό δίσκο. Χρησιμοποιεί το νέο επεξεργαστή της Broadcom, τον BCM7252s. Ο επεξεργαστής αυτός υποστηρίζει αναλύσεις 4K (2160p50 και 2160p60), αλλά και το νέο αλγόριθμο HEVC/H.265 που προορίζεται τόσο για εκπομπές 4K, όσο και για εκπομπές HD που να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα σε λιγότερο εύρος ζώνης. Ο VU+ Uno 4K έρχεται με το tuner σε άρθρωμα και έτσι διατίθεται τόσο σαν DVB-S2, όσο και σαν DVB-C. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιεί FBC (Full Band Capture) tuner. Ο δέκτης έχει συμβατότητα με HbbTV εφαρμογές, ενώ έχει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι υποστηρίζει PiP και PaP δύο HD καναλιών, αλλά και transcoding.

To υλικό

Ο VU+ Uno 4K ενσωματώνει τον επεξεργαστή BCM7252s στα 1700 MHz, είναι διπύρηνος και αποδίδει πάνω από 12000 DMIPS. Είναι από τους πιο γρήγορους δέκτες enigma2. Ο frame buffer υποστηρίζει OpenGL ES 3.0 και έτσι δε λείπουν τα τρισδιάστατα εφέ που έχουμε δει και σε άλλους δέκτες της εταιρείας, αλλά και η συμβατότητα με το πολύ γνωστό πρόγραμμα Kodi (πρώην XBMC). Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM7252s μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1, ενώ φυσικά υποστηρίζεται το HEVC/H.265, αλλά και το VP9. Το τμήμα απόπλεξης (deinterlacer) του VU+ Uno 4K υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο από οποιαδήποτε χαμηλότερη ανάλυση στην υψηλότερη που μπορεί να χρησιμοποιούμε. Η ποιότητα του scaling SD περιεχομένου σε HD και Ultra HD είναι πολύ καλή. Σε ότι αφορά τον ήχο, ο VU+ Uno 4K υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix (μετατροπή δηλαδή του πολυκάναλου DTS ήχου σε στερεοφωνικού PCM για την αναπαραγωγή του στην τηλεόραση) υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM7252s και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. O VU+ Uno 4K έρχεται με 2GB RAM, από την οποία 1,27GB δεσμεύεται από τους οδηγούς, αφήνοντας περίπου 730MB για το λειτουργικό. Ο δέκτης έχει 4GB eMMC flash (στην ουσία είναι σα να έχει ένα μικρό SSD δίσκο) από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 3660ΜΒ, ενώ αφήνει ελεύθερα 3,1GB για την εγκατάσταση πρόσθετων και προσωπικών αρχείων.

Ο VU+ Uno 4K έρχεται σε ένα μικρό κουτί, διαστάσεων 230x50x175 χιλιοστά, χρώματος μαύρου. Το τροφοδοτικό του δέκτη είναι εξωτερικό 12V/3Α. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι αυτό που έχουμε ξαναδεί στον VU+ Solo 4K, χρώματος μαύρου και με πολύ καλή αίσθηση στην αφή. Στην πρόσοψη του δέκτη υπάρχει μόνο ένα θαλασσί LED λειτουργίας στα αριστερά και τίποτα άλλο. Η μία θύρα UCAS και η μία θύρα CI βρίσκονται στο πίσω μέρος του δέκτη, ενώ μία USB 3.0 θύρα για εύκολη σύνδεση USB stick με πολυμεσικό περιεχόμενο βρίσκεται στα αριστερά. Το UCAS του δέκτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το μοναδικό emu που υποστηρίζει τον VU+ Uno 4K, το OSCAM. Αυτό συμβαίνει γιατί ο VU+ Uno 4K δεν είναι της οικογένειας MIPS, αλλά ARM, και ποιο συγκεκριμένα, ARMv7. Αυτό κάνει αδύνατη την εκτέλεση σε αυτόν των γνωστών emulators CCCam, Mgcamd, SCAM κτλ. Το μόνο emulator που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοιπόν είναι το OSCAM. Αν και το OSCAM υποστηρίζει τα περισσότερα γνωστά πρωτόκολλα σαν emulator, σίγουρα η αδυναμία εκτέλεσης γνωστών emulators αποτελεί ένα μειονέκτημα. Σε κάποια ανεπίσημα images υπάρχει υποστήριξη για CI+ (OpenATV, VTI).

Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος του δέκτη, θα βρούμε ένα κεντρικό διακόπτη On/Off και την είσοδο παροχής ρεύματος του εξωτερικού τροφοδοτικού. Για τη σύνδεσή του με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας o VU+ Uno 4Κ είναι εξοπλισμένος με ψηφιακή θύρα HDMI 2.0, ενώ απουσιάζουν πλήρως οι αναλογικές έξοδοι. Για τον ήχο (εκτός του HDMI) υπάρχει μία οπτική ψηφιακή SPDIF έξοδος. Ο δέκτης διαθέτει μία θύρα USB 3.0 στο πίσω μέρος, ενώ δε λείπει η κάρτα δικτύου Εthernet, η οποία είναι Gigabit και έτσι μπορεί να μεταφέρει κανείς τις εγγραφές του πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς μετρήσαμε ταχύτητα διαμεταγωγής 540Mbit περίπου, αφού μεταφέραμε αρχείο 7,9 GB μέσα σε περίπου 122 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, βρίσκουμε μία σειραϊκή θύρα RS232, αλλά σε μορφή RJ11 και όχι στην κλασική DB9, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για IR extender.

Ο VU+ Uno 4Κ έρχεται με ένα άρθρωμα που υποστηρίζει είτε ένα διπλό DVB-S2 FBC tuner είτε ένα αντίστοιχο DVB-C. Το δικό μας δείγμα είχε φυσικά το δορυφορικό tuner. Τα FBC tuners τα πρωτοείδαμε στον VU+ Solo 4K και στην πραγματικότητα δεν είναι δύο αλλά οκτώ! Το FBC tuner κάνει ψηφιακή δειγματοληψία του εισερχόμενου φάσματος και μπορεί να κάνει demodulation μέχρι 8 διαφορετικούς transponders ταυτόχρονα. Υπάρχουν 2 tuner ρίζας (root) που μπορούν να πάρουν σήμα από δύο διαφορετικά καλώδια και 6 επιπλέον virtual tuners που μπορούν να είναι συνδεδεμένα σε οποιοδήποτε από τα 2 tuner ρίζας. Αν έχουμε συμβατικό δορυφορικό εξοπλισμό, τα συνδεδεμένα tuner θα πρέπει να ανήκουν στο ίδιο τεταρτημόριο φάσματος, ενώ με χρήση Unicable/Unicable2 (JESS) εξοπλισμού μπορούμε να έχουμε 8 πλήρως ανεξάρτητα tuner. Η ευαισθησία των tuner είναι κορυφαία, ενώ δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates με καλά αποτελέσματα. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε ταχύτατο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1, αλλά και με το συνδυασμό DiSEqC 1.0 + 1.1 ήταν άψογη. Τα tuner του VU+ Uno 4K υποστηρίζουν την λειτουργία blindscan στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά αυτή ακόμα δε λειτουργεί λόγω μη υποστήριξης από τους οδηγούς.

O VU+ Uno 4K πωλείται ως zapper, δηλαδή επίσημα δεν έχει τη δυνατότητα εγγραφών και streaming στο τοπικό δίκτυο, κάτι που διαπιστώσαμε με το αυθεντικό λογισμικό. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον περιορισμό που είχε ο VU+ Zero και ο Solo SE. Στα ανεπίσημα images διατίθεται ειδικό λογισμικό που αναιρεί αυτόν τον περιορισμό. Πρόκειται για μία επιλογή της VU+ που γίνεται για να αποφεύγει κάποιους φόρους συσκευής DVR που υπάρχουν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά ο δέκτης έχει κορυφαίες δυνατότητες εγγραφών, αφού μπορεί να εγγράψει συνολικά μέχρι 15 ταυτόχρονα προγράμματα – 7 κωδικοποιημένα και 8 ελεύθερα, αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο USB 3.0 δίσκο. Δε λείπει φυσικά η δυνατότητα χρονομετατόπισης (timeshift), ενώ για όσους θέλουν να έχουν μόνιμα ενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τη σχετική δυνατότητα μέσα από τα ανεπίσημα λογισμικά.

Η ποιότητα απεικόνισης του VU+ Uno 4K είναι κορυφαία σε HD περιεχόμενο, ενώ και σε SD ο scaler έχει πολύ καλή ευκρίνεια – κάτι που δεν ίσχυε όταν πρωτοβγήκε ο προηγούμενος 4K δέκτης της VU+, ο Solo 4K. Αυτό μας δείχνει και την πολύ καλή ποιότητα οδηγών που έχει ο VU+ Uno 4K, αν και πολύ νέος δέκτης. Ο VU+ Uno 4K κάνει upscale SD περιεχόμενο σε HD, αλλά και HD σε Ultra HD, όταν έχετε συνδέσει μία 4K τηλεόραση.

Λογισμικό

Ο VU+ Uno 4Κ έρχεται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Το επίσημο λογισμικό δεν έχει πολλά από τα ενδιαφέροντα πρόσθετα, αλλά και εξομοιωτές CAM για τη χρήση των UCAS. Η δύναμη κάθε enigma2 δέκτη είναι τα ανεπίσημα λογισμικά. Ο VU+ Uno 4Κ υποστηρίζεται ήδη από αρκετά images, όπως OpenPLi, OpenATV, VTI, Blackhole και άλλα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το OpenATV, έκδοση 5.3. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, με τη χρήση ενός USB stick φορμαρισμένο σε FAT32, το οποίο εισάγουμε στην μπροστινή θύρα USB, ενώ ο δέκτης είναι κλειστός. Τα αρχεία του λογισμικού τα τοποθετούμε στο φάκελο vuplus/uno4k μέσα στο USB stick και αφού ανοίξουμε το δέκτη ξεκινά αυτόματα η αναβάθμιση. Η διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από 2-3 λεπτά, ενώ στο τέλος αναβοσβήνει το LED λειτουργίας. Ο VU+ Uno 4K έχει υποστήριξη για Linux kernel 3.14 και έτσι είναι συμβατός με μία μεγάλη γκάμα από συσκευές USB Wi-Fi, USB DVB-T κτλ. Ο VU+ Solo 4K ήταν ο πρώτος ARMv7 δέκτης, αλλά πλέον υπάρχουν αρκετοί και έτσι ο κάτοχος του VU+ Uno 4K δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εγκατάσταση πρόσθετων.

 

Περιήγηση στο διαδίκτυο – HbbTVChromium OS

Ο VU+ Uno 4Κ υποστηρίζει και τις web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV, κάνοντας χρήση μίας νέας βιβλιοθήκης για HbbTV, πολύ πιο γρήγορης από τις παλαιότερες. Για την περιήγησή σας στο διαδίκτυο, το ανεπίσημο λογισμικό OpenATV περιλαμβάνει το Chromium OS, το οποίο λειτουργεί πολύ γρήγορα και λειτουργικά, αλλά θα χρειαστείτε κάποιο πληκτρολόγιο USB για να το δουλέψετε πιο εύκολα.

 

Combo με USB DVB-T, SAT>IP

Ο VU+ Uno 4K υποστηρίζει το vtuner interface και έτσι μπορεί να μετατραπεί σε combo επίγειων – δορυφορικών και με τη χρήση εξωτερικού USB DVB-T stick, ενώ στα τεχνικά του χαρακτηριστικά υποστηρίζει και SAT>IP εξοπλισμό. Εμείς δοκιμάσαμε το Crypto Redi PC100 με Siano chipset. Ο VU+ Uno 4K το αναγνώρισε κανονικά μετά την εγκατάσταση του πρόσθετου enigma2-plugin-drivers-dvb-usb-siano και έγινε λήψη όλων των επίγειων καναλιών που εκπέμπουν στην περιοχή της δοκιμής. Με την εγκατάσταση του πρόσθετου enigma2-plugin-systemplugins-satipclient ο δέκτης αποκτά δυνατότητες χρήσης SAT>IP εξοπλισμού, όμως προς το παρόν δεν δουλεύει αξιόπιστα (υπάρχουν διακοπές στην ροή). Οι οδηγοί του VU+ Uno 4K υποστηρίζουν τέσσερα vtuner interfaces, οπότε μπορούμε να συνδέσουμε συνολικά μέχρι 4 εξωτερικά tuners.

PiP/PaP

Όπως αναφέραμε, ο επεξεργαστής του VU+ Uno 4Κ υποστηρίζει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι ενεργοποιείται η υποστήριξη PiP (Picture in Picture) του enigma2. Picture and Picture (PaP), δηλαδή απεικόνιση δύο προγραμμάτων χωρίζοντας την οθόνη στη μέση, δεν υποστηρίζει επίσημα το enigma2 της VU+, αλλά θα βρείτε αυτή τη δυνατότητα σε ανεπίσημα λογισμικά όπως το OpenATV της δοκιμής.

3D OSD displayHDMI CEC - Transcoding

Ο VU+ Uno 4K υποστηρίζει τη δυνατότητα απεικόνισης των μενού του δέκτη (OSD) κατά τη λειτουργία του σε 3D mode. Το πρόσθετο OSD 3D setup επιτρέπει τη ρύθμιση του OSD είτε σε ρυθμό side-by-side είτε στο μη χρησιμοποιούμενο ως τώρα σε δορυφορικές μεταδόσεις top-bottom. Υπάρχει και μία επιλογή auto που όμως δε φάνηκε να κάνει κάτι στην TV της δοκιμής μας. Ο δέκτης υποστηρίζει και το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Έτσι, όταν ενεργοποιούμε το OSD 3D mode, ο δέκτης μπορεί να επικοινωνεί με την 3D τηλεόρασή μας, ώστε να αλλάζει τη λειτουργία της αυτόματα.

Ο VU+ Uno 4K υποστηρίζει transcoding, δηλαδή τη μετατροπή της ροής των καναλιών σε χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στο internet και να μπορούμε να βλέπουμε τα αγαπημένα μας κανάλια απομακρυσμένα. Προς το παρόν υποστηρίζεται transcoding μόνο για SD και HD κανάλια, όχι για Ultra HD. Η ποιότητα του transcoding κρίνεται ικανοποιητική,  ενώ ο χρήστης έχει αρκετές επιλογές ανάλυσης και bitrate.

Media player / Kodi

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων είναι πολύ καλό. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζεται καθόλου. Δοκιμάσαμε MKV με video αυτούσιο από Bluray στα 40Mbit χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Φυσικά μπόρεσε και αναπαρήγαγε 4K αρχεία σε HEVC που βρήκαμε στο internet, αλλά και αρχεία HEVC χαμηλότερων αναλύσεων, όμως δεν μπορεί να αναπαράγει 4K αρχεία σε H.264. Ο VU+ Uno 4K μπορεί να αναπαράγει AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID, όμως δεν υποστηρίζει GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορεί να αναπαράγει MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορεί να αναπαράγει DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB, ενώ χάρη στην ταχύτατη Gigabit Εthernet είναι εύκολο να αναπαράγει αρχεία κατευθείαν από τους σκληρούς δίσκους Η/Υ στο δίκτυο. Υποστηρίζει τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του SPDIF αλλά και DTS downmix. Μέσα από τις ρυθμίσεις του OpenATV, ο δέκτης υποστηρίζει [email protected], που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους, τόσο σε UTF-8 όσο και σε ISO-8859-7.

Ο VU+ Uno 4K είναι συμβατός με υπηρεσίες IPTV, ενώ χάρη στην ενσωμάτωση του Gstreamer 1.9.0 στο OpenATV 5.3, είναι ακόμα περισσότερο συμβατός με πρωτόκολλα IPTV όπως το HTTP Live Streaming (HLS) και το RTMP.

Προς το παρόν δεν υποστηρίζει HD audio φορμά. O VU+ Uno 4K υποστηρίζει το πολύ γνωστό λογισμικό Kodi, όπως και οι παλιότεροι δέκτες της VU+. Η έκδοση που συμπεριλαμβάνεται στον VU+ Uno 4K από το OpenATV 5.3 είναι η 16.1rc και είναι αρκετά λειτουργική, όμως η αναπαραγωγή των πολυμεσικών αρχείων γίνεται από το gstreamer και το enigma2 και όχι από το Kodi, αφαιρώντας έτσι ένα μέρος της λειτουργικότητάς του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
CPU: Broadcom BCM7252s, dual core, 1700MHz
RAM: DDRAM 2GB , 4GB eMMC flash
Λογισμικό: Linux (enigma 2 επίσημο λογισμικό)
Λήψη: DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4/AVC H.264/HEVC H.265/VC-1/VP9/XVID/DIVX/AAC-HE/DD+/DTS
PVR: Υποστήριξη εξωτερικού δίσκου USB (ανεπίσημο λογισμικό μόνο)
Αποκρυπτογράφηση: 1 θύρα έξυπνων καρτών (UCAS), 1 CI
Πρόσοψη: LED λειτουργίας
Συνδέσεις: 2xIF (in), 1xSPDIF, 1xHDMI, 1xEthernet, 1xUSB 3.0(πλάι), 1xUSB 3.0 (πίσω), 1xRS232
Διαστάσεις: 230 x 50 x 175 χιλιοστά x Υ x Β)
INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.