Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 | 12:05

GIGABLUE UHD QUAD 4K

Enigma2 δέκτης UHD με κορυφαίο εξοπλισμό!

Η γερμανική Gigablue, μια εταιρία με παράδοση στην παραγωγή Enigma2 δεκτών, κάνει το ντεμπούτο της στην κατηγορία UHD με τον νέο Gigablue UHD QUAD 4K. Πρόκειται για ένα υβριδικό 4K Ultra HD PVR Linux δέκτη με ενσωματωμένο διπλό FBC (Full-Band Capture) tuner και δυνατότητα να δεχτεί επιπλέον ένα PnP DVB-S2/S2X ή DVB-T/T2/C2 tuner. Διαθέτει ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή Broadcom...
Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Η γερμανική Gigablue, μια εταιρία με παράδοση στην παραγωγή Enigma2 δεκτών, κάνει το ντεμπούτο της στην κατηγορία UHD με τον νέο Gigablue UHD QUAD 4K. Πρόκειται για ένα υβριδικό 4K Ultra HD PVR Linux δέκτη με ενσωματωμένο διπλό FBC (Full-Band Capture) tuner και δυνατότητα να δεχτεί επιπλέον ένα PnP DVB-S2/S2X ή DVB-T/T2/C2 tuner. Διαθέτει ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή Broadcom BCM7252s, δύο HDMI 2.0 θύρες, πέντε USB θύρες, δύο Common Interface, δύο card reader, Gigabit LAN Interface και εσωτερική υποδοχή για δίσκο SATA III.

Ο Gigablue UHD QUAD 4K είναι η ναυαρχίδα του στόλου των δεκτών της Gigablue. Χάρη στον ισχυρό επεξεργαστή BCM7252s υποστηρίζει 4K UHD ανάλυση (3840x2160 p50/60) και το πρότυπο συμπίεσης H.265/HEVC, ενώ είναι και σε θέση να εκτελεί αναπαραγωγή οποιασδήποτε μορφής αρχείων video αποθηκευμένων σε εξωτερικούς δίσκους. Επιπλέον, υποστηρίζοντας τεχνολογία Sat> IP, με τη λειτουργία Multiroom Server Function που διαθέτει, επιτρέπει το streaming σε συσκευές Gigablue IPBOX που δεν διαθέτουν δορυφορική σύνδεση, μεταφέροντας έτσι μέσω του οικιακού δικτύου τη δορυφορική τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Με διπλό FBC tuner και με δυνατότητα να δεχτεί επιπλέον ένα PnP DVB-T/T2/C2 tuner μετατρέπεται σε PVR Combo UHD δέκτη, με δυνατότητα εγγραφής ενός καναλιού και ταυτόχρονης θέασης ενός οποιουδήποτε άλλου. Έχοντας διπλό αποκωδικοποιητή video υποστηρίζει λειτουργία PiP για ταυτόχρονη εμφάνιση δύο HD καναλιών στην οθόνη, ενώ πετυχαίνει ταχύτατους χρόνους στην εναλλαγή των καναλιών.

Χαρακτηριστικά

Ο Gigablue UHD QUAD 4K έρχεται σε μαύρο σκάφος διαστάσεων 300x240x63 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει πλήκτρο λειτουργίας ON/Standby και δίπλα του δεσπόζει η έγχρωμη TFT LCD (240x400) 3² οθόνη που ουσιαστικά απεικονίζει τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην τηλεόραση. Ο τρόπος εμφάνισης επιλέγεται από το μενού του δέκτη, ενώ υπάρχει ακόμα και δυνατότητα αναπαραγωγής του τρέχοντος καναλιού, ανάλογα βέβαια με το image που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Δίπλα στην οθόνη είναι τοποθετημένο ένα LED Bar διπλού φωτισμού κόκκινου/μπλε, ανάλογα με τη λειτουργία του δέκτη. Την υπόλοιπη επιφάνεια της πρόσοψης καταλαμβάνει ένα πορτάκι που ανοίγει προς τα κάτω και αποκαλύπτει πλήκτρα MENU, EXIT, OK και βελάκια κατεύθυνσης, μία USB 2.0 θύρα, δύο υποδοχές ανάγνωσης κάρτας και δύο υποδοχές Common Interface. Η πίσω όψη του δέκτη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διακόπτη ON/OFF, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/5A, θύρα RS-232, υποδοχή E-SATA, δύο USB 2.0 θύρες, θύρα GIGA ETHERNET, δύο USB 3.0 θύρες, θύρες HDMI IN και HDMI OUT, οπτική θύρα S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, υποδοχές DVB-S2 σημάτων TUNER A και TUNER B, θύρα SD CARD και υποδοχή OPTION TUNER. Ο δέκτης έρχεται σε κουτί συσκευασίας που περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V/5A, τηλεχειριστήριο, δύο μπαταρίες μεγέθους ΑΑΑ, καλώδιο SATA για τη σύνδεση σκληρού δίσκου και φυλλάδιο χρήστη 115 σελίδων στα γερμανικά. Εκτός του κουτιού, για τις ανάγκες των δοκιμών μας λάβαμε επιπλέον και ένα DVB-T/T2/C2 tuner.

Ο Gigablue UHD QUAD 4K έχει ενσωματωμένο ταχύτατο διπύρηνο επεξεργαστή Broadcom BCM7252s στα 1.7 GHz (2x1.7 GHz), αρχιτεκτονικής ARM, ο οποίος αποδίδει 12000 DMIPS. Η μονάδα επεξεργασίας των γραφικών διαθέτει 2.7Gpix/s 3D OGLES (OpenGL ES) 3.1 GPU, για την υλοποίηση ταχύτερης απόδοσης τρισδιάστατων γραφικών. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.264 HP (High Profile)@level 4.1 και H.265/HEVC για την αναπαραγωγή UHD δορυφορικών καναλιών με HDR, ενώ υποστηρίζει και αποκωδικοποίηση VP9 της Google για το streaming Ultra HD video από το YouTube. H ποιότητα της εικόνας είναι άριστη ακόμα και στα SD κανάλια, καθώς εκτελεί άριστο upscaling. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+ και DTS.

Ο Gigablue UHD QUAD 4K διαθέτει μνήμη RAM DDR4 2GB, από την οποία μένει ελεύθερη για το λειτουργικό περίπου 1GB. Έχει ενσωματωμένη μνήμη eMMC FLASH 4GB, από την οποία καθαρά διαθέσιμα για το λειτουργικό είναι τα 3,5GB και μένουν ελεύθερα περίπου 3.3GB για κατεβάσματα και εγκαταστάσεις πρόσθετων.

Υλικό

Ο Gigablue UHD QUAD 4K διαθέτει τεράστιες δυνατότητες λήψης, καθώς εξοπλίζεται με δύο DVB-S2 FBC (45208) tuners. Τα FBC (Full-Band Capture) tuners χρησιμοποιούν προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία για την ταυτόχρονη λήψη όλου του φάσματος της δορυφορικής μπάντας, γεγονός που κάνει δυνατό τον ταυτόχρονο συντονισμό 8 καναλιών από διαφορετικούς transponders. Ουσιαστικά δηλαδή ο δέκτης έχει επιπλέον 6 virtual tuners που συνδέονται αυτόματα οπουδήποτε και πρακτικά διαθέτει για δορυφορική λήψη 8 tuners συνολικά. Με τη χρήση συμβατικού δορυφορικού εξοπλισμού τα συνδεδεμένα tuners θα πρέπει να καταλαμβάνουν transponders από το ίδιο φάσμα της δορυφορικής μπάντας (VH,VL,HH,HL), ενώ χρησιμοποιώντας Unicable / Unicable2 (JESS) εξοπλισμό είναι διαθέσιμα 8 απολύτως ανεξάρτητα tuners που μπορούν να κάνουν ταυτόχρονη λήψη 8 transponders, ακόμα και από διαφορετικούς δορυφόρους. Τα tuners έχουν μεγάλη ευαισθησία και βοηθούν στην ταχύτατη εναλλαγή καναλιών, ενώ δοκιμάσαμε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα τη σύνδεση σε διακόπτες DiSEqC 1.0 και DiSEqC 1.1. Υποστηρίζεται και η δυνατότητα Blind Scan, ενώ να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ο χρόνος της αυτόματης ανίχνευσης των δορυφόρων Hot Bird 13E, Astra 19.2Ε και Eutelsat 16E ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 9 λεπτά.

Για τη θέαση κωδικοποιημένων προγραμμάτων το τμήμα αποκρυπτογράφησης του δέκτη περιλαμβάνει δύο Common Interface και δύο card reader, τα οποία λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 του επεξεργαστή συνεργάζονται μόνο με το OSCAM. Βέβαια, το προεγκατεστημένο λογισμικό του Gigablue UHD QUAD 4K δεν έχει ενσωματωμένους emulators και θα πρέπει είτε να εγκατασταθούν χειροκίνητα, είτε να φορτωθεί στο δέκτη νέο image που θα τους περιλαμβάνει.

Ο Gigablue UHD QUAD 4K δεν περιλαμβάνει αναλογικές συνδέσεις, διαθέτει όμως θύρα HDMI OUT 2.0 που δίνει 4K UHD ανάλυση (3840x2160 p50/60), ενώ εξοπλίζεται και με θύρα HDMI IN 2.0 στην οποία μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε ψηφιακή πηγή και να προβληθεί μέσω του δέκτη στην τηλεόραση, γεγονός που λύνει το πιθανό πρόβλημα έλλειψης HDMI θύρας στην τηλεόραση. Δοκιμάσαμε τη σύνδεση του δέκτη Pace της Nova και η θέαση των καναλιών της μέσα από το μενού του Gigablue UHD QUAD 4K ήταν απροβλημάτιστη, η εγγραφή όμως που επιχειρήσαμε να εκτελέσουμε δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ο δέκτης διαθέτει επίσης οπτική έξοδο S/PDIF για τη σύνδεση σε συστήματα οικιακού κινηματογράφου, απολαμβάνοντας τα προγράμματα των καναλιών με surround ήχο στο σαλόνι.

Λογισμικό

Ο Gigablue UHD QUAD 4K έρχεται με προεγκατεστημένο λογισμικό openMips 6.1, το οποίο περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux 3.14.28 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία για τη λειτουργία του δέκτη, ενώ δε συνοδεύεται από emulators. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί την ενεργοποίηση emulator για την αποκρυπτογράφηση καναλιών της συνδρομητικής του κάρτας, θα πρέπει να φορτώσει στο δέκτη νέο image που θα περιλαμβάνει emulators ή να τους εγκαταστήσει χειροκίνητα. Ο δέκτης είναι ακόμα φρέσκος και προς το παρόν λίγες ομάδες δημιουργίας ανεπίσημων λογισμικών τον υποστηρίζουν. Φορτώσαμε στο δέκτη τα λίγα images που είχαμε διαθέσιμα και συγκεκριμένα τα OpenATV, OpenSPA και OpenHDF, με τη διαδικασία να εκτελείται με δύο πανεύκολους τρόπους. Ο ένας τρόπος πραγματοποιείται με τη χρήση ενός διαμορφωμένου σε FAT-32 USB stick, στο οποίο θα έχουμε πριν περάσει το φάκελο με τα αρχεία του λογισμικού. Με το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση OFF τοποθετούμε το stick σε μια USB θύρα του δέκτη, στη συνέχεια θέτουμε το διακόπτη σε θέση ON και μόλις εμφανιστεί στην LCD οθόνη του δέκτη το μήνυμα της αναβάθμισης, θα πρέπει να πατήσουμε από την πρόσοψη το πλήκτρο OK. Η αναβάθμιση του λογισμικού ολοκληρώνεται σε περίπου δύο λεπτά και εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης ο γνωστός οδηγός των ρυθμίσεων.

Ο δεύτερος τρόπος αναβάθμισης πραγματοποιείται μέσω υπολογιστή, εφόσον πρώτα ο δέκτης έχει συνδεθεί στο τοπικό μας δίκτυο. Με το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση OFF κρατάμε πατημένο το πλήκτρο με το πάνω βελάκι στην πρόσοψη του δέκτη. Έπειτα θέτουμε το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση ON και εκτελούμε επαναλαμβανόμενα πατήματα (και όχι παρατεταμένο πάτημα) στο πλήκτρο με το πάνω βελάκι, μέχρι να παρουσιαστεί στην LCD οθόνη το μήνυμα ότι ο δέκτης είναι σε RESCUE MODE και να εμφανιστεί η IP του. Στη συνέχεια, από την οθόνη του υπολογιστή πληκτρολογούμε την IP του δέκτη και στη σελίδα που θα εμφανιστεί επιλέγουμε το αρχείο της αναβάθμισης και πατάμε upload. Μετά από ένα περίπου λεπτό καλούμαστε να επιλέξουμε REBOOT και ο δέκτης εμφανίζει την οθόνη με τον οδηγό ρυθμίσεων. Προσωπική μας άποψη είναι ότι το OpenHDF είναι το χρησιμότερο απ’ όλα, καθώς διαθέτει καλύτερα πρόσθετα για εγκατάσταση, όπως επίσης και emulators κι έτσι η ρύθμιση του OSCAM γίνεται πιο εύκολη για το μέσο χρήστη.

Εγκατάσταση DVB-C/T/T2 tuner

Με την προσθήκη του PnP (Plug and Play) DVB-C/T/T2 tuner που παραλάβαμε για τις δοκιμές μας ο δέκτης γίνεται Combo, για ταυτόχρονη λήψη δορυφορικών και επίγειων καναλιών. Για την εγκατάστασή του θα πρέπει να αφαιρεθεί το πάνω καπάκι του δέκτη και στη συνέχεια να τοποθετηθεί στην ειδική υποδοχή του που βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλακέτας.Το tuner είναι το GIGA DVB-T2/C (TT2L10) και έχει εξαιρετική ευαισθησία, ενώ η σάρωση όλης της επίγειας μπάντας ολοκληρώνεται σε περίπου 10 λεπτά.

Λειτουργία Sat> IP

Ο δέκτης υποστηρίζει τεχνολογία Sat> IP, με το πρόσθετο να περιλαμβάνεται σε όλα τα images. Mέσω αυτού η Gigablue υπόσχεται άριστη λειτουργία της υπηρεσίας multiroom, για ταυτόχρονη θέαση με streaming μέσω του οικιακού δικτύου ή εγγραφές δορυφορικών καναλιών έως 8 διαφορετικών δορυφόρων από διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού. Δυστυχώς όμως, δεν είχαμε όμως στη διάθεσή μας συσκευή Gigablue IPBOX για να δοκιμάσουμε τη λειτουργία αυτή.

Λειτουργίες HbbTV – HDMI CEC - PiP

Το πρόσθετο HbbTV το οποίο δίνει πρόσβαση σε υβριδικές υπηρεσίες τηλεοπτικών καναλιών υπάρχει σε όλα τα images, δεν δούλεψε όμως σε κανένα από αυτά. Ο δέκτης υποστηρίζει το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με την τηλεόραση, εφόσον ενσωματώνει και η ίδια τη δυνατότητα αυτή. Ο επεξεργαστής του Gigablue UHD QUAD 4K εκτελεί διπλή αποκωδικοποίηση HD video και υποστηρίζει τη λειτουργία PiP για ταυτόχρονη εμφάνιση δύο HD καναλιών στην οθόνη της τηλεόρασης. Αν όμως επιλεγεί κανάλι UHD η λειτουργία PiP δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Λειτουργίες IPTV streaming – Media Center

Τα λογισμικά που δοκιμάσαμε ενσωματώνουν GStreamer 1.13.0 κι έτσι ο δέκτης είναι συμβατός με IPTV υπηρεσίες. Μέσω του openHDF-Downloader διατίθεται για κατέβασμα μια σειρά από λίστες IPTV καναλιών, αρκετά από τα οποία διαθέτουν πραγματικά άριστη ποιότητα εικόνας. Το Gigabit LAN Interface που διαθέτει ο δέκτης συμβάλλει στην άριστη λειτουργία streaming σε IPTV κανάλια κι έτσι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει άνετα αυτή τη μορφή τηλεθέασης. Ο Gigablue UHD QUAD 4K διαθέτει εσωτερική υποδοχή για σύνδεση SATA III δίσκου 2.5’’ και σε συνδυασμό με την θύρα e-SATA και τις πέντε συνολικά USB θύρες του, υπερκαλύπτει τις ανάγκες του χρήστη για εγγραφές και αναπαραγωγή multimedia αρχείων από εξωτερικά μέσα. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με συμπίεση H.264/AVC, αλλά και H.265/HEVC με UHD ανάλυση. Υποστηρίζει επίσης ελληνικούς υπότιτλους με κωδικοποίηση UTF-8 και ISO-9959-7. Για τις δοκιμές μας συνδέσαμε σκληρό δίσκο και μέσω του Media Center που είχαμε προηγουμένως εγκαταστήσει επιλέξαμε την αναπαραγωγή αρχείων H.265/HEVC, η οποία εκτελέστηκε με απόλυτη άνεση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Επεξεργαστής: Broadcom BCM7252s, 12K DMIPS Dual Core ARM Processor

Μνήμη: RAM DDR4 2GB / eMMC FLASH 4GB

Λογισμικό: Linux / Enigma2 (προεγκατεστημένο openMips 6.1)

Αποκρυπτογράφηση: 2xCI, 2 card reader

Tuners: 2xDVB-S2 FBC & 1xPnP DVB-S2/S2X ή DVB-T/T2/C2

Πρόσοψη: Έγχρωμη οθόνη TFT LCD (240x400) 3²

PVR: Υποστήριξη εσωτερικού SATA III δίσκου 2.5’’

Συνδέσεις: 3xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, 1xRS-232, 1xGIGA ETHERNET, 1xHDMI IN 2.0, 1xHDMI OUT 2.0, 1xS/PDIF

Διαστάσεις: 300x240x63 χιλιοστά
INFO
  • Tronix
  • τηλ: 23170-03685
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.tronix.gr
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.