30/03/2021

Ετοιμάζονται οι νέες κεραίες 5G

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του 5G προς το τέλος του έτους και αφού έχουν τακτοποιηθεί οι νέες συχνότητες των καναλιών πανελλαδικά, θα πρέπει να αρχίσει η τροποποίηση των κεραιών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστολή των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας. Στο προηγούμενο τεύχος παρουσιάσαμε την πρώτη κεραία της Mistral που...

Έτοιμη πλέον και η δεύτερη κεραία 5G της Mistral!

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του 5G προς το τέλος του έτους και αφού έχουν τακτοποιηθεί οι νέες συχνότητες των καναλιών πανελλαδικά, θα πρέπει να αρχίσει η τροποποίηση των κεραιών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστολή των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας. Στο προηγούμενο τεύχος παρουσιάσαμε την πρώτη κεραία της Mistral που τροποποιήθηκε για τα πρότυπα καταστολής της τηλεφωνίας. Η κεραία ήταν η Magic 4G με κωδικό 0302, την οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά η Magic 5G με τον παραπλήσιο κωδικό 1302. Τώρα πλέον είναι έτοιμη και η Triple antenna 5G με κωδικό 1321, η οποία θα αντικαταστήσει την Triple antenna 4G με κωδικό 0321. Οι κεραίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στις περιοχές όπου έγιναν οι αλλαγές των καναλιών. Οι λήψεις τους είναι για τα κανάλια 21 – 48, ενώ έχουν μια πολύ καλή απόρριψη από το κανάλι 50 (700MHz) και άνω. Ουσιαστικά, σε αυτή την περιοχή βυθίζεται ο κεντρικός οριζόντιος λοβός, με μέσο όρο κατά -25dB, ενώ παραμένουν δύο μικρότεροι λοβοί, 30 μοίρες αριστερά και 30 δεξιά με απολαβή -15dB. Ο κρίσιμος διαχωρισμός των 700MHz μεταξύ τηλεόρασης και τηλεφωνίας απαιτεί επιμελημένη κατασκευή μεγάλης ακρίβειας. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται τα εξής:

1) Τα στοιχεία να έχουν τις ακριβείς θέσεις και διαστάσεις.

2) Να υπάρχει παγίδα περιορισμού της τηλεφωνίας με ένα στοιχείο κατάλληλου μήκους μεταξύ δίπολου και ανακλαστήρα.

3) Το δίπολο να έχει στεγανή προστασία, για να μην απορρυθμίζεται με το νερό της βροχής και το χιόνι.

4) Ο μετασχηματιστής προσαρμογής της κεραίας να είναι υπολογισμένος για τα κανάλια 21 - 48.

Όλα τα ανωτέρω οπωσδήποτε αυξάνουν την τιμή της κεραίας, για αυτό θα παράγονται και οι δύο τύποι κεραιών.

Οι κεραίες 5G κάνουν ένα πρώτο περιορισμό της τηλεφωνίας. Προορίζονται κυρίως για σύνδεση με ενισχυτές των οποίων τα φίλτρα που διαθέτουν αναλαμβάνουν την υπόλοιπη καταστολή. Οι ενισχυτές από μόνοι τους δεν επαρκούν να καταστείλουν την κινητή τηλεφωνία, άλλωστε τα πολλά φίλτρα στους ενισχυτές κεραίας μειώνουν και την ευαισθησία τους. Οι ενισχυτές δεν θα πρέπει να υπερφορτώνονται άσκοπα και με τα κανάλια της κινητής τηλεφωνίας, διότι ο τεχνικός δεν θα μπορεί να ανεβάσει ισχύ στον ενισχυτή για να καλύψει όλη την εγκατάσταση, καθώς ο ενισχυτής θα ενδοδιαμορφώνει πρόωρα. Όσο λιγότερα είναι τα κανάλια, τόσο μεγαλύτερη είναι και η στάθμη εξόδου του ενισχυτή.

Τέλος, εάν η κεραία κινητής τηλεφωνίας είναι πάρα πολύ κοντά δεν υπάρχει ελπίδα καταστολής! Σαν συμπέρασμα, εφόσον θα χρησιμοποιηθεί μετά την κεραία ενισχυτής, η συνταγή είναι απλή: Καλή κεραία , καλό καλώδιο, καλός ενισχυτής.

Mistral Antenna Systems, τηλ.: 210-6047939.

Κατηγορία Η αγορά σήμερα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.