05/04/2021

Τα νέα της Mistral : Μετά τις κεραίες 5G ετοιμάζονται και οι νέοι ενισχυτές 5G

Eνόψει της έναρξης λειτουργίας του 5G πρoς το τέλος του έτους και αφού έχουν τακτοποιηθεί οι νέες συχνότητες των καναλιών πανελλαδικά, θα πρέπει να αρχίσει η τροποποίηση των κεραιών και ενισχυτών για την καταστολή όσο το δυνατόν περισσότερων των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας. Στο προηγούμενο τεύχος παρουσιάσαμε τις πρώτες κεραίες...

Eνόψει της έναρξης λειτουργίας του 5G πρoς το τέλος του έτους και αφού έχουν τακτοποιηθεί οι νέες συχνότητες των καναλιών πανελλαδικά, θα πρέπει να αρχίσει η τροποποίηση των κεραιών και ενισχυτών για την καταστολή όσο το δυνατόν περισσότερων των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας. Στο προηγούμενο τεύχος παρουσιάσαμε τις πρώτες κεραίες με φίλτρα τηλεφωνίας 5G, την Magic 5G και την Triple 5G, δύο κεραίες UHF στα κανάλια 21 -48. Μέχρι το τέλος του έτους θα τροποποιηθούν σταδιακά και οι υπόλοιποι τύποι κεραιών. Οι κεραίες 5G κάνουν ένα πρώτο περιορισμό της τηλεφωνίας. Προορίζονται κυρίως για σύνδεση με ενισχυτές, των οποίων τα φίλτρα που διαθέτουν αναλαμβάνουν την υπόλοιπη καταστολή. Οι ενισχυτές από μόνοι τους δεν επαρκούν να καταστείλουν την κινητή τηλεφωνία, άλλωστε τα πολλά φίλτρα στους ενισχυτές κεραίας μειώνουν και την ευαισθησία τους. Τώρα ετοιμάζονται και οι ενισχυτές με προδιαγραφές φίλτρων 5G. Οι ενισχυτές οι οποίοι είναι τώρα διαθέσιμοι είναι μόνο σε ενισχυτές κεραίας ο U20 κωδικός 1212, και ο VU40_F με κωδικό 1215. Σε ενισχυτές κεντρικής είναι μόνο ο VU1x112 κωδικός 1241, και ο 2x112 (κωδ. 1246) και αυτοί μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Αυτές οι κεραίες και οι ενισχυτές μπορούν να διατεθούν μόνο στις περιοχές που έγιναν οι αλλαγές των καναλιών. Τώρα το ερώτημα είναι τι θα προκύψει όταν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G λειτουργήσει από τον επόμενο χρόνο, και σε πλήρη κάλυψη. Όσοι δεν χρησιμοποιούν ενισχυτές μάλλον δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα και με τις ίδιες κεραίες. Όσοι έχουν ενισχυτές κεραίας και εφόσον υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να αντικαταστήσουν μόνο το επάνω κομμάτι του ενισχυτή ιστού σε 5G, ενώ το τροφοδοτικό θα παραμείνει το ίδιο. Εάν δεν περιοριστεί και πάλι το πρόβλημα τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί και η κεραία σε τύπου 5G. Εξωτερικό φίλτρο 5G δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ενισχυτές κεραίας, διότι πρέπει να είναι στεγανό και επιπλέον μειώνει την ευαισθησία του ενισχυτή.

Κανονικά το φίλτρο πρέπει να είναι ενσωματωμένο μέσα στον ενισχυτή για ελάχιστες απώλειες διέλευσης του σήματος. Σχετικά με τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας που διατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, τι θα γίνουν; Εφόσον υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα προσθέσει ο τεχνικός ένα φίλτρο 5G εσωτερικού χώρου. Εάν η κεραία κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί πρόβλημα επειδή είναι τόσο κοντά, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση. Οι περιοχές που έχουν ήδη τακτοποιηθεί δεν υπάρχει λόγος να παραγγείλουν ενισχυτές και κεραίες 4G. Ας είναι από τώρα προετοιμασμένοι, άλλωστε δεν έχουν τίποτε άλλο να περιμένουν σχετικό με την τηλεόραση από το κανάλι 48 και άνω. Σαν συμπέρασμα η συνταγή είναι απλή. Καλή κεραία, καλό καλώδιο, καλός ενισχυτής.

Mistral, τηλ.: 210-6047940.
Κατηγορία Η αγορά σήμερα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.