20/10/2021

Τα νέα της Mistral - Προστασία από το στατικό ηλεκτρισμό

Η εμφάνιση του φαινομένου του στατικού ηλεκτρισμού είναι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, στην καθημερινή μας ζωή είναι ένα ενοχλητικό, αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο. Το πολύ - πολύ να νιώσουμε ένα ελαφρύ τίναγμα σαν να μας χτύπησε το ρεύμα. Αυτά που κινδυνεύουν είναι τα εσωτερικά κυκλώματα μιας ηλεκτρονικής συσκευής.

Η εμφάνιση του φαινομένου του στατικού ηλεκτρισμού είναι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, στην καθημερινή μας ζωή είναι ένα ενοχλητικό, αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο. Το πολύ - πολύ να νιώσουμε ένα ελαφρύ τίναγμα σαν να μας χτύπησε το ρεύμα. Αυτά που κινδυνεύουν είναι τα εσωτερικά κυκλώματα μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Είναι αλήθεια, ότι επειδή η τάση που αναπτύσσεται με τον στατικό ηλεκτρισμό είναι αρκετά υψηλή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει κάποιες χιλιάδες volt (!), τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέρη, όπως οι μνήμες RAM και τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα, όπως είναι οι ενισχυτές κεραίας τηλεοράσεως, θέλουν ειδική προσοχή. Πως αντιμετωπίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Μία λύση είναι να φοράμε ρούχα και παπούτσια από φυσικά υλικά. Μια καλή επιλογή θα ήταν για παράδειγμα βαμβακερά ρούχα, σε συνδυασμό με παπούτσια με δερμάτινες και όχι συνθετικές σόλες που λειτουργούν ως μονωτές. Στην περίπτωση των ενισχυτών κεραίας που μας αφορά, θα πρέπει ο εγκαταστάτης να προσέξει, εφόσον η κεραία δεν είναι γειωμένου δίπολου, να μην αγγίξει το δίπολο της κεραίας πριν ή μετά την εγκατάσταση, διότι εάν είναι φορτισμένος με στατικό ηλεκτρισμό θα αποθηκεύσει ηλεκτρικό φορτίο στο δίπολο και αυτό με τη σειρά του θα οδηγηθεί στη είσοδο του ενισχυτή με τις γνωστές συνέπειες.

Πιο επικίνδυνοι ενισχυτές είναι οι πολύ ευαίσθητοι ενισχυτές κεραίας και λιγότερο οι ενισχυτές κεντρικής. Το δίπολο της κεραίας μπορεί και αργότερα να αναπτύξει ηλεκτροστατικά φορτία λόγω της τριβής του αέρα με το δίπολο, όπως και τα πουλιά που αποτελούν φορείς στατικού ηλεκτρισμού. Ο πελάτης θα αναρωτιέται πώς κάηκε ο ενισχυτής αφού ούτε καν έβρεξε, όμως μια μέρα ξηρασίας αναπτύσσει περισσότερο στατικό ηλεκτρισμό από μια βροχερή μέρα, διότι την βροχερή μέρα υπάρχουν διαρροές εκφόρτισης λόγω της υγρασίας του αέρα. Η Mistral, προσπαθώντας να απαλλάξει τον εγκαταστάτη από τέτοιου είδους προβλήματα, σε όλες τις κεραίες της εφαρμόζει ανέκαθεν την τεχνική του γειωμένου δίπολου, υπάρχει δηλαδή μια κεντρική βίδα στήριξης του δίπολου, η οποία γειώνει όλα τα αναπτυσσόμενα φορτία ακόμη και από κεραυνούς κοντινών αποστάσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις κεραίες με τα δύο δίπολα, δηλαδή κάθε δίπολο γειώνεται. Η νεότερη γενιά κεραιών τεχνολογίας 5G διαθέτει επί πλέον δίπολο κλειστού τύπου από πλαστική προστασία, όχι μόνο για τους ίδιους λόγους, αλλά και για αποφυγή του νερού ή του χιονιού επάνω στο δίπολο που θα μείωναν την απόδοση της κεραίας λόγω διαρροών.

Mistral Antenna Systems, τηλ.: 210-6047939.

Κατηγορία Η αγορά σήμερα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.