21/02/2020

Ως και την Ελλάδα φτάνει το σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Μουντιάλ!

Με πλοκάμια και στην Ελλάδα το «σκάνδαλο» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Μουντιάλ

Συγκλονίζεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από όσα διέρρευσαν από τη Γενική Εισαγγελία της Ελβετίας σε βάρος του ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ Αλ Κελαϊφί που τυγχάνει και διευθύνων σύμβουλος της καταρινής "BeIN Media Group".

Οπως έγινε γνωστό, κατηγορείται για ποινικά αδικήματα και δοσοληψίες που είχε με τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA Ζερόμ Βάλκε, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων και ο οποίος έχει ήδη τιμωρηθεί από το 2016 με ποινή αποκλεισμού 12 ετών από το ποδόσφαιρο.

Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί έχει κλείσει ένα σπουδαίο deal με το BeIN Sports για τα δικαιώματα των Μουντιάλ του 2026 και του 2030 αντί 480.000.000 ευρώ, ωστόσο νεώτερα στοιχεία για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έδειξαν ότι, μεταξύ άλλων, για να τα εξασφαλίσει φέρεται να έκανε δώρο στον Βάλκε μία βίλα στη Σαρδηνία αξίας επτά εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην πενταετή έρευνα των δραστηριοτήτων της FIFA, οι Ελβετοί εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι πιστεύουν ότι ο Βάλκε έλαβε ποσό ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ για να κατευθύνει τα δικαιώματα του Παγκόσμιου Κυπέλλου σε ευνοούμενους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελβετική Εισαγγελία έκανε την σχετική έρευνα εις βάρος του Αλ Κελαϊφί και ενός ακόμα επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, δωροληψίας, απάτης, πλαστογραφίας και κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των προσεχών Μουντιάλ.

Πάντως, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν απάντησε στις κατηγορίες δηλώνοντας αθώος. «Υστερα από τρία εξαντλητικά χρόνια ερευνών, όπου συνεργάστηκε ανοιχτά και πλήρως με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ελβετίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι όλες οι κατηγορίες για την κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 και του 2030 κατέπεσαν. Όπως έλεγα, ούτως ή άλλως, διαρκώς και επανειλημμένα για τρία χρόνια, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα στοιχεί. Έχω απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας και η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Παρότι υπάρχει μία δευτερεύουσα κατηγορία, έχω κάθε προσδοκία πως θα αποδειχθεί κι αυτή αβάσιμη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο Αλ Κελαϊφί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Γενική Εισαγγελία στην Ελβετία κατηγορεί τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί για τον τρόπο που απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Μουντιάλ του 2026 και του 2030 σε ορισμένες χώρες το «BeInSports», του οποίου είναι ιδιοκτήτης. Η σχετική έρευνα είχε αρχίσει για πιθανή εμπλοκή του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαΐφί, στο «σκάνδαλο Ζερόμ Βάλκε» που αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Θυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2016 είχε επιβληθεί στον Βάλκε, γενικό γραμματέα τότε της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ποινή αποκλεισμού 12 ετών και πρόστιμο 90.000 ευρώ καθώς αποδείχθηκε ότι είχε δωροδοκηθεί.

Νεότερα στοιχεία για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έδειξε ότι, μεταξύ άλλων, ο Αλ Κελαϊφί έκανε δώρο στον Βάλκε μία βίλα στη Σαρδηνία που κοστολογείται στα επτά εκατ. ευρώ. Η ελβετική Εισαγγελία έκανε την σχετική έρευνα εις βάρος του Αλ Κελαϊφί και ενός ακόμα επιχειρηματία των media με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, δωροληψίας, απάτης, πλαστογραφίας και κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των προσεχών Μουντιάλ.

Κατηγορία Media Lab

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.