Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19 Οκτωβρίου 2014 14:05

Wind: υπάρχει Plan B αν δεν προχωρήσει ο «γάμος» με τη Forthnet, λέει ο επικεφαλής της, Ν. Ζαρκαλής.

Γράφει: N.D
4c4337ba54c07b6c0d81d8037b79b7ee XL 1b5c3ac4

“Δεν είναι προφανές ότι θα εγκριθεί η εξαγορά της Nova απο τον OTE”, δηλώνει ο επικεφαλής της Wind κ. Ζαρκαλής.

Σε επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ προχωρεί η Wind Ελλάς προκειμένου να αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς και να λανσάρει καινοτόμες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Νάσο Ζαρκαλή.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η απόκτηση της Forthnet δεν αποτελεί μονόδρομο, καθώς η Wind έχει εκπονήσει εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση που το μεγάλο deal των τηλεπικοινωνιών δεν προχωρήσει.

Ο επικεφαλής της εταιρείας την έναρξη της διάθεσης υπηρεσιών 4G τις επόμενες εβδομάδες, και μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπράξει η Wind με τη Vodafone και στην ανάπτυξη δικτύων 4G, κατά το πρότυπο της συνεπένδυσης στα δίκτυα 2G/3G.

Επίσης ξεκαθαρίζει ότι τυχόν απόκτηση της Nova από τον OTE θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, ωστόσο αμφιβάλλει αν θα δοθεί “πράσινο φως”.

Ο κ. Ζαρκαλής σχολιάζει ότι τυχόν εξαγορά της Nova από τον OTE θα αποτελέσει «μια κίνηση η οποία σίγουρα θα χρειαστεί έγκριση από τις Αρχές ανταγωνισμού είτε σε ελληνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Και σίγουρα δεν είναι προφανές ότι θα δοθεί μια τέτοια έγκριση» παρατηρεί. «Υπάρχει μια καθαρά δεσπόζουσα θέση του OTE και στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία. Και σίγουρα η επέκταση αυτής της δεσπόζουσας θέσης και στο χώρο της τηλεόρασης θα χρειαστεί την έγκριση των ρυθμιστικών Αρχών και των Αρχών ανταγωνισμού» τονίζει.

Παράλληλα αποκαλύπτει ότι οι μέτοχοι της Wind είναι προβληματισμένοι από το ρυθμιστικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο εμποδίζει τις επενδύσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι πρόσκαιρο να σημάνουμε τη λήξη του συναγερμού στην εθνική οικονομία, καθώς ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι μεγάλος και δύσκολος.

Απόκτηση φάσματος

Σύμφωνα με τον κύριο Ζαρκαλή, η εταιρία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόκτηση του φάσματος, αντί 122 εκατ. ευρώ. Επίσης περί τα 300 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην επέκταση των υπηρεσιών 3G, στο rollout του 4G και στο κοινό δίκτυο που αναπτύσσεται με τη Vodafone, ενώ περί τα 20 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στο επαναλανσάρισμα του δικτύου καταστημάτων. «Είμαστε στα μισά του πενταετούς πλάνου που ξεκινήσαμε το 2012. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά» τονίζει ο κ. Ζαρκαλής.

«Θα λανσάρουμε άμεσα υπηρεσίες 4G στις επόμενες εβδομάδες κα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καλύψουμε όλη τη χώρα» δηλώνει ο κ.Ζαρκαλής.

Η ανάπτυξη του 4G θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα ανάπτυξης κοινού δικτύου με τη Vodafone. «Τώρα έχουμε μπει στη φάση της εκτέλεσης. Το 2015 θα πιάσουμε τους τελικούς ρυθμούς» λέει και τονίζει ότι ήδη οι πρώτες κοινές κεραίες λειτουργούν στην Πελοπόννησο.

«Η συμφωνία με τη Vodafone δεν προβλέπει 4G. Εμείς σίγουρα θα αναπτύξουμε το 4G, ανεξάρτητα από το αν μοιραζόμαστε αυτή την τεχνολογία με τη Vodafone ή όχι» λέει και συμπληρώνει ότι κανένας δε μπορεί να αποκλείσει την επέκταση της σύμπραξης με τον βρετανικό όμιλο και στα δίκτυα νέας γενιάς. «Έχουμε ήδη sharing στο 2G/3G» υπογραμμίζει.

Ο επικεφαλής της Wind τοποθετείται και για την υπόθεση Forthnet, η οποία βρίσκεται στη φάση του due diligence. «Η Forthnet αποτελεί στρατηγική επιλογή, χωρίς να αποτελεί τη μόνη στρατηγική επιλογή. Δεν είναι το μόνο πλάνο που έχουμε» τονίζει. «Ένα πλάνο είναι η ενδυνάμωση της αυτόνομης παρουσίας μας σε αυτή την αγορά. Δε θα ήταν λογικό και ορθό για οποιαδήποτε διοικητική μονάδα και μέτοχο να έχει μόνο ένα πλάνο. Πιστεύουμε σε αυτή την ευκαιρία, θα την επιδιώξουμε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αποτελεί τη μοναδική στρατηγική μας επιλογή» υπογραμμίζει.

«Η μη δεσμευτική προσφορά που έχουμε κάνει για τη Forthnet δείχνει τη διάθεση των μετόχων της Wind να επενδύσουν» εξηγεί ο κ.Ζαρκαλής, μιλώντας για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

«Αν δεν προχωρήσει η επιλογή της Forthnet για οποιοδήποτε λόγο, προφανώς υπάρχουν κεφάλαια, η διάθεση και η προσήλωση για να κοιτάξουμε εναλλακτικούς δρόμους» υπογραμμίζει.

«Είναι πολλά τα ενδεχόμενα που έχουμε εξετάσει. Πιστεύουμε πολύ στις στρατηγικές συνεργασίες και στις συνέργειες» σημειώνει, εξηγώντας ότι η Wind το έχει αποδείξει με τις συμπράξεις της με τη Vodafone και την ανάπτυξη δικτύων και την εξαγορά της Forthnet, αλλά και με τα Public, με τα οποία, όπως λέει, η συνεργασία πηγαίνει καλύτερα από τους αρχικούς στόχους. Ωστόσο, παρατηρεί, είναι νωρίς ακόμη να μετρηθούν τα κουκιά της συμφωνίας με τον όμιλο του κ. Πάνου Γερμανού. «Το τελικό μέτρημα θα γίνει σε βάθος χρόνου» παρατηρεί.

Εκσυγχρονισμός

«Οι μέτοχοι της Wind έχουν στηρίξει πάρα πολύ την εταιρεία σε ηθικό και στρατηγικό επίπεδο» λέει ο κ. Ζαρκαλής, αναφερόμενος στην αγορά φάσματος το 2011, ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου, ύψους 300 εκατ. ευρώ το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο παρατηρεί ότι οι μέτοχοι της Wind συνεχίζουν να προβληματίζονται για τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας και του νομοθετικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος. «Κληθήκαμε να καταβάλλουμε για το φάσμα 122 εκατ. ευρώ εμείς και 380 εκατ. ευρώ όλος ο κλάδος. Όλοι συμφωνούν ότι το τίμημα για τοις σημερινές συνθήκες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ένιωσα ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι ο συνήθης ύποπτος, όταν πρόκειται η πολιτεία να αντλήσει κεφάλαια. Όταν πρόκειται όμως να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, δεν βλέπουμε την ίδια προθυμία» σχολιάζει.

Όπως λέει ο κ. Ζαρκαλής, επί 15 χρόνια η αγορά εξακολουθεί να συζητεί για το πρόβλημα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης, την ώρα που τα πρόστιμα έχουν φθάσει να θεωρούνται πάγιο κόστος των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. «Δυστυχώς είδαμε τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνο να συνεχίζεται αυτή η πρακτική, αλλά και να πολλαπλασιάζονται δραματικά τα πρόστιμα. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία στους μετόχους» σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, αυτό οφείλεται σε μια διαχρονική έλλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας της Πολιτείας να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο, καθώς το σημερινό τιμωρεί τους παρόχους για ελλείψεις που προκαλούνται από το ίδιο, ειδικά σε τουριστικές περιοχές με υψηλή ζήτηση. «Βρισκόμαστε παγιδευμένοι μεταξύ ελλιπούς πλαισίου και υψηλών προστίμων» παρατηρεί.

Το παραπάνω απόσπασμα της συνέντεξης είναι απο την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” και αναδημοσιευεται απο το digitaltvinfo.gr.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...