Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Ιουλίου 2015 15:03

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ.Σπίρτζη στην εκπομπή «ΟΝ ΕΡΤ»

Δελτίο Τύπου ΥΠΟΜΕΔΙ

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F221c400775cbe0762fa92051fcf535d1 XL

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Ελένη Χρονά και Ανδρέα Ροδίτη. Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών…Ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Ελένη Χρονά και Ανδρέα Ροδίτη. Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σχολίασε επίσης τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και έδωσε διευκρινίσεις για το θεσμοθετημένο μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ε. ΧΡΟΝΑ: Είναι μαζί μας ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ο κ. Σπίρτζης. Καλώς ήρθατε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γεια σας.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Το επίμαχο νομοσχέδιο που υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ από προχθές, έχει ανέβει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα παραμείνει εκεί έως 25 Αυγούστου. Και πείτε μας κ. Υπουργέ κατ’ αρχήν τι σημαίνει αυτό, με πολύ απλά λόγια κατανοητά για τον τηλεθεατή που μας βλέπει.

Τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο; Τι θα γίνει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που έχει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αρμοδιότητα του Νίκου Παππά που έχουμε μια πολύμηνη συνεργασία για να καταλήξουμε εδώ και αφορά τον τρόπο που θα αδειοδοτηθούν οι πάροχοι του τηλεοπτικού σήματος. Τα κανάλια δηλαδή. Με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, το ποιος έχει τα κανάλια, να το ξέρουν όλοι. Το τι δάνεια έχει και με ποιες εγγυήσεις έχουν δοθεί αυτά τα δάνεια. Το τι προσωπικό έχουν τα κανάλια και με ποιες σχέσεις εργασίας. Και εν τέλει τι άδεια έχει, εάν έχει πανελλαδική άδεια, εάν είναι γενικού περιεχομένου ο τηλεοπτικός σταθμός, εάν είναι ειδικού περιεχομένου.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Να μείνουμε πρώτα στις άδειες. Μην πάμε στα επόμενα μέρη. Και να μας πείτε, όταν λέτε ότι θα υπάρχει μια οικονομική διαφάνεια σε αυτόν που έχει ένα κανάλι. Κατ’ αρχήν τι σημαίνει αυτό; Κάποιος θέλει να πάρει ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς αυτό σημαίνει ένα δημόσιο αγαθό, μια άδεια δηλαδή τηλεοπτικού σήματος …

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Συχνότητας.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Όχι η συχνότητα είναι άλλο. Μιλάμε για τηλεοπτική άδεια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άδεια για να λειτουργεί ένας τηλεοπτικός σταθμός.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Άδεια λειτουργίας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια έσοδα για το ελληνικό κράτος, για το δημόσιο. Μέχρι τώρα την προσωρινή αδειοδότηση που υπήρχε, δεν υπήρχαν τέτοια οφέλη. Επομένως θα γίνει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Δηλαδή δεν πλήρωσε ποτέ 25 χρόνια κανείς στο κράτος;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Κάτι να πει. Δηλαδή το ενοίκιο της άδειάς μου είναι έστω 1.000 ευρώ το χρόνο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι άδειες, όπως θυμάστε, μετά από ένα διάστημα που δεν είχε κανένας τηλεοπτικός σταθμός άδεια, δόθηκαν προσωρινές άδειες και αυτές οι άδειες ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Χωρίς κόστος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Χωρίς κόστος.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Για να βγάλει τώρα κάποιος μια τηλεοπτική άδεια, πόσο είναι το ελάχιστο κεφάλαιο που πρέπει να έχει η εταιρεία του;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ελάχιστο κεφάλαιο της εταιρείας, εάν θυμάμαι καλά στο νομοσχέδιο, πρέπει να είναι 8 εκατομμύρια.

Ε. ΧΡΟΝΑ: 8 εκατομμύρια για πανελλαδικό κανάλι. Για πανελλαδική άδεια. 5 εκατομμύρια, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, για περιφερειακό και 2 εκατομμύρια είναι για το θεματικό

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Με συγκεκριμένη δηλαδή θεματολογία. Ένα κανάλι που θα εκπέμπει …

Ε. ΧΡΟΝΑ: Θεματολογία που είναι συγκεκριμένο. Ενώ τα άλλα είναι ενημερωτικού γενικού περιεχομένου.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Μπορεί να εκπέμπει μόνο ταινίες, ή μόνο ντοκιμαντέρ, ή μόνο σήριαλ, ή μόνο πολιτικά, ή μόνο αθλητικά, ή μόνο ειδήσεις.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Πάει λοιπόν κάποιος και λέει εγώ θέλω μια τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. 8 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να έχω στην άκρη σαν εταιρεία, μετοχικό κεφάλαιο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και την έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών διατάξεων, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θα κάνει ένα μειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος δώσει περισσότερα χρήματα, αυτός θα έχει και την αντίστοιχη άδεια.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Το ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο στην εταιρεία, αυτού που θα ξεκινήσει να χτυπήσει την άδεια, θα πρέπει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειάς του;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Που είναι 10ετής η διάρκεια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς και θεωρώ ότι είναι πολύ λίγα τα χρήματα που έχουν μπει εκεί σε σχέση με την επένδυση που πρέπει να κάνει κάποιος και ….

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Δηλαδή στην Ευρώπη είναι πολύ παραπάνω τα κεφάλαια που πρέπει να έχει κανείς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτές οι οριζόντιες τοποθετήσεις, τι γίνεται στην Ευρώπη, εξαρτάται. Είναι άλλος ένας τηλεοπτικός σταθμός που απευθύνεται σε 80 ή 100 εκατομμύρια κοινό, είναι άλλος αυτός που απευθύνεται σε 10, ή σε κάποιες χιλιάδες ανάλογα με τη περιφέρεια, ή ανάλογα και την κατάσταση της χώρας. Γιατί η διαφημιστική πίτα, η συγκεκριμένη αγορά σε κάθε χώρα ποικίλει ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση.

Άρα καλό θα είναι με σύνεση να ρυθμίζουμε κάθε φορά την δική μας αγορά, με βάση αυτά που ισχύουν στην δική μας χώρα. Δεν μπορεί να ισχύουν τα ίδια πράγματα με μια χώρα που

Ε. ΧΡΟΝΑ: Επομένως τώρα όταν μιλάμε γι’ αυτά τα ποσά που σήμερα γνωρίζουμε ότι κάποια κανάλια δεν διαθέτουν αυτά τα ποσά, κάποιοι ιδιοκτήτες καναλιών. Υπάρχει περίπτωση μετά από την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου κανάλια που σήμερα εκπέμπουν και έχουν άδεια, να μείνουν εκτός τηλεοπτικής αγοράς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά και δεν πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό που θα γίνει, προφανώς.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Επίσης μαθαίνουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την οικονομική επιφάνεια αυτού που θα διεκδικήσει μια τηλεοπτική άδεια.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, το είπα και πριν. Δηλαδή ζητούνται ακόμη και για τις δανειοδοτήσεις που έχει κάποιος να είναι εγγυημένες και ….

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Υπουργέ δυο λεπτά. Πάει και παίρνει κάποιος 100 εκατομμύρια δάνειο. Πρέπει τώρα πια να αποδείξει ότι έβαλε ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι για …..

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Γιατί μαθαίνουμε για διάφορα ποσά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν και αντίστοιχα δημοσιεύματα, τηλεοπτικοί σταθμοί και εταιρείες που ανήκουν οι ιδιοκτήτες τους, έπαιρναν δάνεια από τις τράπεζες που είναι στην κατάσταση που είναι και που της έχει πληρώσει με πολύ αίμα ο ελληνικός λαός ….

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Και θα τις ξαναπληρώσει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και θα τις ξαναπληρώσει. Χωρίς αυτά τα δάνεια να έχουν αντίστοιχη εγγύηση από πίσω.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Και χωρίς να αποπληρώνονται.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς χωρίς να αποπληρώνονται. Επομένως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί εκεί έχουμε μια παράξενη δοσοληψία του τραπεζικού συστήματος, του πολιτικού συστήματος και των ιδιοκτητών καναλιών. Και αυτό επιχειρούμε να λύσουμε, να σταματήσουν όλες αυτές οι δοσοληψίες που με αδιαφάνεια υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Και πραγματικά το ερώτημα είναι πολύ απλό και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, κυρίως οι πολίτες, τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Πώς είναι δυνατόν να έχεις μια επιχείρηση η οποία μόνιμα είναι ελλειμματική και όλα αυτά τα χρόνια να τη διατηρείς; Άρα αποσκοπείς κάπου αλλού. Και το αλλού ήταν κατά τη γνώμη μου να πιέσουν το πολιτικό σύστημα για άλλα πράγματα.

Είναι κάτι που το έχουμε ζήσει πάρα πολλές 10ετίες και τώρα τελευταία ακόμη περισσότερο. Θυμάστε τι έγινε και στην εβδομάδα που είχαμε το δημοψήφισμα και τη στάση αυτών των καναλιών, ή αν θέλετε τον κώδικα δεοντολογίας που όφειλαν να τηρήσουν και δεν τήρησαν.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Αυτό όμως δεν είναι εκδικητικό εκ μέρους της κυβέρνησης;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι αυτό δεν ήταν εκδικητικό. Αυτό ήταν δέσμευση πριν τις εκλογές.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Είναι μια δέσμευση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς. Τι εκδικητικό; Επειδή κράτησαν αυτή τη στάση;

Να σας πω κάτι; Δεν υπάρχει θέμα εκδίκησης. Υπάρχει θέμα διαφάνειας, δημοκρατίας στη χώρα.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Εγώ σας ρωτάω ό,τι έχω μέσα στο Σαββατοκύριακο λάβει και διαβάσει και με την Ελένη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ θα έλεγα το ανάποδο. Εκδικητικό είναι αυτό που έχει υποστεί η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στάση που κρατούν αυτά τα ιδιωτικά κανάλια και τη γραμμή που κρατούν.

Π.χ. μπορώ να αναφέρω και προσωπικά διάφορα παραδείγματα. Είχαμε μέσα στην κρίση και μετά τα capital controls πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες για να ελαφρύνουμε τον κόσμο μέσα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, τους πολίτες, γιατί δεν ήταν κανείς προετοιμασμένος. Ένα από αυτά τα μέτρα, πέρα από το να μη μπορεί κάποιος να κόψει το νερό του, το τηλέφωνό του, ή το κινητό του, που έγινε πολλές φορές και σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές εταιρείες για δυο εβδομάδες είχαμε δωρεάν μεταφορικό έργο, όπου οι αστικές συγκοινωνίες ήταν δημόσιες.

Ανοίξτε και μερικά ιδιωτικά κανάλια για να δείτε τι κριτική έχουμε υποστεί γι’ αυτό το μέτρο. Λες και βάλαμε μέσα τις αστικές συγκοινωνίες ανεπανόρθωτα. Τον προϋπολογισμό όμως του 2014, δεν τον είχε κρίνει κανείς για τις αστικές συγκοινωνίες που ανέβηκε τα ελλείμματά του 45 και 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Χωρίς να είναι δωρεάν οι συγκοινωνίες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Χωρίς να είναι δωρεάν οι συγκοινωνίες.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Αλλά από την κακοδιαχείριση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Την κακοδιαχείριση ή όχι θα το κρίνουν άλλοι. Εγώ σας μεταφέρω συγκεκριμένα νούμερα και συγκεκριμένα κόστη για να δούμε τι είδους δημοσιογραφία γίνεται από συγκεκριμένα ιδιωτικά κανάλια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις και άρα και τα συμφέροντά τους. Αυτό όμως δεν είναι τηλεόραση. Δεν είναι ότι τηρούμε ένα συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας. Δεν μπορούμε μέσα από όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, να μην προχωρήσουμε πολιτικές που εξορθολογίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλους τους υπόλοιπους χώρους που σχετίζονται …

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Αυτό όμως κ. Υπουργέ δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αλλάξει αν έρθει κάποιος από αυτά τα κανάλια και πει τι θέλετε ως νόμος; Αυτό, αυτό, αυτό και συνεχίσει να έχει μια πολιτική στρέβλωσης ή τέλος πάντων ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς δεν είμαστε σε μια λογική καπελώματος, ούτε καν της ΕΡΤ. Πόσο μάλλον των ιδιωτικών καναλιών.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα αρμόδια όργανα, οι συγκεκριμένες ανεξάρτητες αρχές, που κάποια στιγμή καλό θα είναι να παίξουν το δικό τους ρόλο, όπως πρέπει να τον παίξουν.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Επειδή αναφέρεστε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, θα έρθουμε σε λίγο σε αυτό. Αλλά ήθελα πριν κλείσουμε το πρώτο μέρος ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο συγκεκριμένο που είπα δεν αναφέρομαι εκεί. Αναφέρομαι σε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή. Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Και εδώ να προσθέσουμε και την ΕΣΗΕΑ και να προσθέσουμε και άλλα σωματεία δημοσιογραφικά.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Εννοείτε για τέτοιους λόγους, για θέματα δεοντολογίας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Ένα τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι που αναφέρεται στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι το θέμα των εργαζομένων. Μπαίνει αυστηρά η προϋπόθεση των 400 ατόμων κατ’ ελάχιστο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τα πανελλαδικά κανάλια.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Και όλοι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, οπότε τι πιστεύετε ότι θα γίνει με αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι να γίνει; Είναι νόμος, θα ψηφιστεί μετά τη διαβούλευση.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Πώς θα αλλάξει το θέμα στο χώρο των εργαζομένων;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ….

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Θα αυξηθεί τώρα η ανεργία;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ε, όχι για όνομα του θεού.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ : Για εξηγήστε το.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι γίνεται στα ιδιωτικά κανάλια αυτή τη στιγμή. Αν είχαμε τα στοιχεία που κι αυτό κάποιες ανεξάρτητες αρχές θα έπρεπε να έχουν κάνει έλεγχο και να μας έχουν ενημερώσει, θα βλέπαμε ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων σε κάθε κανάλι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Τι αμοιβές έχει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι αμοιβές έχει.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Κάθε πότε αμείβεται.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι και δεν φαίνονται.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Και κάθε πότε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και κάθε πότε αμείβονται και ….

Ε. ΧΡΟΝΑ: Ξέρετε πολύ καλά ότι τα μπλοκάκια κυριαρχούν στο χώρο το δημοσιογραφικό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και τι καθεστώς ισχύει. Δηλαδή υπήρχαν κανάλια που μέσα στην εβδομάδα του δημοψηφίσματος απειλούσαν τους εργαζόμενους να μην πάνε την Δευτέρα να πιάσουν δουλειά εάν βγει το όχι. Υπήρχαν άλλα κανάλια που είπαν από Δευτέρα θα έχουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας και όχι συλλογικές συμβάσεις και θα έχουμε περικοπή 20 και 30% των ήδη χαμηλών μισθών που είχαν εκεί.

Όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν. Δεν είμαστε σε μια λογική άλλη από αυτή που είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Προφανώς αυτός ο χώρος δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μια γκρίζα ζώνη σε όλο το τοπίο της χώρας.

Άρα μπαίνει και συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, ελάχιστος αριθμός. Η εκτίμηση είναι ότι αυτός ο αριθμός είναι ένας αριθμός που στέκεται, που μπορεί να υπάρχει κατ’ ελάχιστο για να λειτουργήσει …

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Κατ’ ελάχιστο. Άρα είναι δικαίωμα κάποιου το 400 άτομα να το κάνει και 600 άμα θέλει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Αλλά απλώς δεν μπορεί να το κάνει κάτω από 400.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 200 δεν μπορεί να το κάνει εάν έχει πανελλαδική άδεια.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Αν έχει πανελλαδική δεν μπορεί να το κάνει 200;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: 400 και πάνω λοιπόν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και πάνω. Γιατί δεν νομίζω ότι …

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Γιατί προχθές διάβασα ένα σχόλιο που έλεγε ότι 400. Δεν μπορείς να πάρεις 402.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Είναι το ελάχιστο.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Είναι κατ’ ελάχιστο. Εάν θέλεις να έχεις 1.000, έχε 1.000.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλίμονο. Άλλωστε η κριτική που έχουμε δεχτεί είναι γιατί έχουμε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και ότι θέλουμε να συντηρήσουμε το φαινόμενο της κακής ΕΡΤ με χιλιάδες εργαζόμενους και να μεταφέρουμε τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς δεν είναι έτσι.

Δεν υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός στη χώρα πανελλαδικής εμβέλειας, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση που είμαστε σήμερα που να μην έχει 400 άτομα.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Αλλά υπάρχει σταθμός που έχει 400 άτομα με μπλοκάκια και με αμοιβές κατά το δοκούν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και με γκρίζες ζώνες κάτω από το τραπέζι και χωρίς να ισχύουν το ελάχιστο εργασιακό πλαίσιο που έχει απομείνει στη χώρα. Αυτό αν μη τι άλλο πρέπει να διασφαλιστεί.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Να περάσουμε στο δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου που είναι και κατ’ εξοχήν αρμοδιότητά σας, το θέμα των ψηφιακών συχνοτήτων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το δεύτερο κομμάτι είναι κάτι που είναι στην αρμοδιότητα με το Νίκο Παππά και είναι η θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Ωραία, ας έρθουμε σε αυτήν, να το εξηγήσουμε απλά για τον κόσμο και αν έχει σημασία για τον κόσμο αυτό. Για πέστε μας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όπως γνωρίζετε, ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός, για να το πούμε με απλά λόγια που έχει το δικαίωμα από το νόμο να είναι και πάροχος δικτύου, να παρέχει δηλαδή συχνότητες σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι η ΕΡΤ.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Και ήταν πάντα αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και ήταν πάντα. Υπάρχει και από τον προηγούμενο νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων που είναι ψηφισμένο. Αυτό λοιπόν το δικαίωμα της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή για χρόνια έχει χαθεί, μιας που έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές και ψηφιακές συχνότητες, η ΕΡΤ ήταν κλειστή.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Είχε κλείσει ενάμιση μήνα πριν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, τυχαία.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Έγινε το Αύγουστο του 2013 αυτό. Η ΕΡΤ, εμείς κλείσαμε στις 11 Ιουνίου του 2013 . Τι εννοείτε «έκλεισε η ΕΡΤ», δεν κατάλαβα τι λέτε τώρα.. Δηλαδή έκλεισε Η ΕΡΤ, τι σημαίνει; Κάτι υπαινίσσεστε, δεν κατάλαβα…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν υπαινίσσομαι τίποτα, τα λέω όπως είναι. Λέω ότι υπάρχουν πολλά γεγονότα κι ένα από αυτά είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ, που οδήγησαν στο να υπάρχει μια εταιρεία που να ρυθμίζει τις συχνότητες του τηλεοπτικού σήματος και αυτή να μην είναι η ΕΡΤ.

Δηλαδή ένας από τους λόγους που κατά τη γνώμη μου είναι και κύριος λόγος που έκλεισε η ΕΡΤ δεν ήταν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε όλα τα υπόλοιπα, ήταν το να μην υπάρχει ένας δημόσιος ή δημόσιου χαρακτήρα φορέας όπως ήταν η ΕΡΤ που θα έσπαγε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο όπως της Digea για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα και είναι κρίσιμο θέμα και για τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων , μιας που η πρώτη απόφαση που είχε πάρει η ΕΤ ήταν ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο εταιρείες για τις τηλεοπτικές συχνότητες και στη συνέχεια αναίρεση αυτή της την απόφαση με στόχο να υπάρχει μία και να είναι ιδιωτική.

Αυτό λοιπόν πρέπει να το θεραπεύσουμε και αυτό θα το επιχειρήσουμε μέσα από την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας, της ΕΡΤ, που θ’ αφήνει 100% στην ΕΡΤ και θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τη Digea.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Δηλαδή θα μπορεί να παρέχει ψηφιακή….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να παρέχει τηλεοπτικό σήμα μέσω συχνοτήτων που θα είναι ανταγωνιστικό…

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Αυτό έχει καμία σχέση που λέτε με τα δεκάδες παράπονα που λαμβάνουμε εδώ στα e-mail μας, «δε σας βλέπουμε… Διάφοροι νομοί…

Ε. ΧΡΟΝΑ: Όχι μόνο ΕΡΤ, δεν έχουν κάλυψης, εικόνας, τηλεόρασης σε πάρα πολλές περιοχές της Περιφέρειας, έχουν μείνει ακάλυπτοι τηλεοπτικά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πώς να έχουν όλες οι περιοχές της χώρας σήμα μέσω της Digea; Αυτό είναι μια δεύτερη σύμπτωση. Το Υπουργείο που βρίσκομαι, είχε προκηρύξει στο παρελθόν μια μελέτη για το χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων. Αυτή η μελέτη όριζε 275 σημεία για τους αναμεταδότες που πρέπει να έχουμε γιο τηλεοπτική κάλυψη στο 98%, πληθυσμιακή κάλυψη, όχι γεωγραφική.

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε η Digea, ή μάλλον Υπουργική Απόφαση που θα έβγαινε και θα την ακολουθούσε τη Digea να καλύψει τη χώρα με 275 σημεία που θα εκπεμπόταν το σήμα. Απ[ό την έρευνα που έχουμε κάνει, χωρίς να υπάρχει διόρθωση της μελέτης, άλλη μελέτη, που παρέλαβαν οι Υπηρεσίες ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, βγήκε μια Υπουργική Απόφαση που τα 275 σημεία έγιναν 157.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Έπεσε πάρα πολύ το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης λοιπόν…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ε, προφανώς.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Η διαφήμιση που βλέπαμε εκεί με τους κλικλίκους.. τώρα θα έχει ψηφιακό όλη η Πελοπόννησος, τώρα η Κρήτη κτλ…

Ε. ΧΡΟΝΑ: Τα μηνύματα αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η διαφήμιση είναι μια άλλη γκρίζα ιστορία που και αυτή είναι καλό να την ελέγξουν τ’ αρμόδια όργανα, πού γινόταν διαφήμιση και με ποιους όρους. Διότι η Digea έχει συγκεκριμένους μετόχους. Οι μέτοχοι αυτοί είναι τα 6 πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλι. Άρα, η Digea έδινε διαφήμιση σ’ αυτούς τους 6; Έδινε σε άλλους; Πόσο κοστολογούνταν αυτή η διαφήμιση; Και τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια έσοδα;

Αυτά όλα λοιπόν πρέπει να έχουμε θεσμούς οι οποίοι θα λειτουργούν με διαφάνεια, θα έχουν ευθύνες και θα λειτουργούν προφανώς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ελληνική νομοθεσία ανεξάρτητοι. Κι εκεί ερχόμαστε στο τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Πριν πάμε εκεί να πούμε ότι με την ίδρυση της θυγατρικής της ΕΡΤ όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την τηλεοπτική κάλυψη σε αρκετά σημεία της Ελλάδας θ’ αποκατασταθούν να υποθέσουμε. Γιατί αυτό ρωτάει ο κόσμος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η ΕΡΤ θα φτιάξει, αυτό βέβαια δε γίνεται με μαγικό ραβδάκι, θέλει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα..

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Τι εννοείτε «αρκετά»; Δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γύρω στον ενάμισι χρόνο από την ημέρα που θα ιδρυθεί εφ’ όσον έχει και τη χρηματοδότηση γι’ αυτό, γιατί η ΕΡΤ δεν είναι κάποια ιδιωτική εταιρεία. Και βέβαια σ’ αυτό το ποσό πρέπει να γίνει και απόσβεση, να γίνει το επιχειρηματικό πλάνο, να είναι βιώσιμο και ούτω καθ’ εξής. Στο Υπουργείο για να το ακούσουν και οι τηλεθεατές, ειδικά όσοι παρακολουθούν την εκπομπή, υπάρχουν πολλές περιοχές που είναι και ευαίσθητες περιοχές της χώρας που δε μπορούν να την παρακολουθήσουν.

Θ’ αναγκαστεί και η Digea να συμπληρώσει το δίκτυό της. Δηλαδή θα έχουμε αλλαγή στο χάρτη των συχνοτήτων, θα έχουμε διόρθωση στο χάρτη των συχνοτήτων καλύτερα σύμφωνα με τη μελέτη.. .

Ε. ΧΡΟΝΑ: Μου ήρθε μήνυμα από τη Σητεία της Κρήτης, χάνεται πολλές φορές το σήμα το τηλεοπτικό. Και πολλά άλλα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στη Σητεία είναι και «τυχεροί».. Ξέρετε, το παράξενο είναι ότι γίνονται πολλές ερωτήσεις από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτό το ζήτημα. και το λέω αυτό γιατί είναι ανέκδοτο.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Εκπροσωπούν τους πολίτες της Περιφέρειάς τους και προσπαθούν να βρουν απάντηση σ’ ένα θέμα που ενδεχομένως δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως του κόμματός τους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είναι ότι δημιουργήθηκε, δημιουργήθηκε με τον τρόπο που δημιουργήθηκε. Δηλαδή έχοντας στο Υπουργείο μια εγκεκριμένη από τις Υπηρεσίες μελέτη για 275 σημεία, βγήκε μια Υπουργική Απόφαση που όριζε 157 σημεία. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: Το ένα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας δε μπορεί να παρακολουθήσει τα ελληνικά κανάλια, το δεύτερο είναι ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής είχε πολύ μεγάλη μείωση στο κόστος της επένδυσής του για να καταλάβουμε πού αποσκοπούσε και πού είναι η διαφοροποίηση.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Για ποιο λόγο όμως όταν έχουν αυτά τα προβλήματα οι κάτοικοι της Περιφέρειας και παίρνουν τηλέφωνο στη Digea τους λένε ότι φταίει η ΕΡΤ που δε βλέπουν εκεί τηλεοπτικό σήμα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εντάξει τώρα..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Αυτό σας μεταφέρουμε, που μας λένε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Φταίει η ΕΡΤ για όλα και γι’ αυτό και φρόντισαν κάποιοι να την κλείσουν.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Τεχνικά στέκει αυτό κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια, καμία σχέση. Πάντως αυτό που έγινε και μπορώ να πάρω εγώ την ευθύνη γι’ αυτό, είναι ότι υπήρχαν προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ, Περιφερειών, που προέβλεπαν ν’ αγοραστεί με χρήματα του λαού, εξοπλισμός, να εγκατασταθεί, για να εξυπηρετεί το δίκτυο της Digea. Και αυτά τα προγράμματα με μεγάλες ευθύνες τ’ απεντάξαμε εμείς.

Διότι δε μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει εξοπλισμό για μια ιδιωτική εταιρεία, να πληρώνει τη συντήρησή του, να πληρώνει και τη λειτουργία του προκειμένου μια ιδιωτική εταιρεία ν’ αυξάνει το κοινό της κι επομένως να αυξάνει και τα κόστη που έχουν τα κανάλια.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Πάντως, επανέρχομαι, ως τηλεθεατής το λέω, είναι απαράδεκτο και απίστευτο το 2015 να υπάρχουν συνέλληνες πολίτες που πληρώνουν Εφορία και βλέπουν τούρκικα, αλβανικά, βουλγάρικα, ρουμάνικα και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να εκπέμψουν ή βάζουν δορυφορικά πιάτα ως μη οφείλουν, αναγκαστικά..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ιδιαίτερα στις εσχατιές της χώρας.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Παίρνεις το πλοίο να πας προς την Πάρο και στο δρόμο χάνεις την ΕΡΤ ας πούμε. Αλλά βλέπεις άλλους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η ΕΡΤ όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, πληρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσό κάθε μήνα, αν θυμάμαι καλά είναι κοντά στις 190.000, στην Digea προκειμένου να εκπέμπει το πρόγραμμά της.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Και δεν το βλέπουν παντού.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ίδιο ισχύει με τα περιφερειακά κανάλια. Κι εκεί είναι ένα ερώτημα, που εμείς όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας τα πήγαμε κι ενημερώσαμε τον αρμόδιο Εισαγγελέα, διότι η Digea στο διαγωνισμό δεν είχε δώσει ούτε προσφορά για τις συχνότητες που αφορούσαν τα περιφερειακά κανάλια και υπήρχε ο όρος ότι αν δεν υπάρχει μπορεί να το αναθέσει η ΕΤ σε όποιον συμμετάσχει στη μία προσφορά δηλαδή της Digea που υπήρχε στο διαγωνισμό.

Παρά ταύτα, ερχόμαστε σήμερα να δούμε και τα κενά που υπάρχουν, αλλά να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει και αλλαγή όρων του διαγωνισμού. Δηλαδή άλλαξε το τεχνοοικονομικό μοντέλο, τι πρέπει να πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη Digea μετά το διαγωνισμό.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Άλλαξε αυθαίρετα δηλαδή εννοείτε, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.. .

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατά τη γνώμη μας αυθαίρετα και γι’ αυτό ενημερώσαμε τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τι ρόλο έπαιξε σ’ αυτό; Δεν έπρεπε να εποπτεύσει την ομαλή εφαρμογή των όρων του διαγωνισμού;

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Στο διαγωνισμό της Digea λες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς έπρεπε, αλλά αντί να κάνει αυτό, κατά τη γνώμη μου και το χρηματοοικονομικό μοντέλο άλλαξε, αλλά άλλαξε κι έναν άλλο απαράβατο όρο που είχε να κάνει με το χρονικό διάστημα που έπρεπε να υλοποιηθεί το δίκτυο της Digea.Γι’ αυτά και για άλλα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας και θα περιμένουμε την έρευνα που θα κάνει.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Να κάνω μια χαζή ερώτηση: Υπάρχει λοιπόν ένα ιδιωτικό καναλάκι που εκπέμπει από το νομό τάδε και το βλέπει ο νομός, άντε να το πιάνουν και στο διπλανό νομό. Αυτό που λέμε περιφερειακή τηλεόραση. Μ’ αυτούς τι γίνεται ακριβώς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάρτε ένα τηλέφωνο κάποιον να δείτε πόσο χαρούμενοι είναι γι’ αυτά που πληρώνουν προκειμένου να εκπέμπεται το σήμα τους σ’ αυτή τη μικρή αγορά των Περιφερειών. Θεωρώ και γι’ αυτό το είπα στην αρχή, ότι ένας από τους λόγους που έκλεισε η ΕΡΤ ήταν οι τηλεοπτικές συχνότητες, ότι το να έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που θα ελέγχει το πιο κανάλι από την Περιφέρεια εκπέμπεται και με τι κόστος αυτό το κανάλι εκπέμπει το πρόγραμμά του, λέει πάρα πολλά πράγματα για το πώς ελέγχονται τα ΜΜΕ ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, ακόμη και στα περιφερειακά κανάλια.

Αυτά λοιπόν δεν είναι δυνατό να μείνουν έτσι. Δεν είναι δυνατό να μείνουν έτσι από μια κυβέρνηση σαν τη δική μάς η οποία έχει δεσμευτεί ότι θ’ αλλάξει, θα κάνει βαθιές τομές σ’ αυτά που έχουμε βρει και που ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια και αφορούν τη διαφάνεια, αφορούν τον εξορθολογισμό, αφορούν τα δημόσια έσοδα και αφορούν την απεξάρτηση του ελληνικού πολιτικού κόσμου από τους οικονομικούς παράγοντες.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Κύριε Υπουργέ ήθελα να μείνουμε για λίγο ακόμα στο θέμα της εκπομπής τηλεοπτικού σήματος στην Περιφέρεια. Μας έρχονται εδώ μηνύματα από Δήμους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι η Digea στο αίτημά τους ότι δεν έχουν στην περιοχή τους τηλεοπτική κάλυψη, τους λέει να νοικιάσουν οικόπεδο, να διαθέσουν οικόπεδο δικό τους να βάλουν μόνοι τους μέσα πομπούς, να βάλουν και τεχνικούς που θα τους πληρώνουν οι Δήμοι για να έχουν τηλεοπτική κάλυψη στην περιοχή τους.

Δηλαδή τους πετάνε το μπαλάκι και ο κάτοικος, αυτός που μένει στο χωριό και δε γνωρίζει, σου λέει «ο Δήμαρχος δε μου δίνει τηλεόραση», μετακυλύουν την ευθύνη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στην αρχή πήγαν να το κάνουν μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ, τώρα πάνε να το κάνουν μέσα από χρήματα των Δήμων. Οποιαδήποτε περίπτωση και να επιλεγεί από τις δύο είναι κάτι που είναι προφανές ότι είναι παράνομο, είναι κρατική επί της ουσίας ενίσχυση σε ιδιωτική εταιρεία. Λοιπόν, δε μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα και δε μπορεί είτε ο προϋπολογισμός του Δήμου είτε του κράτους να καλύπτει ιδιωτικές εταιρείες γιατί κάποιοι φρόντισαν να βγάλουν Υπουργικές Αποφάσεις που δε συνάδουν ούτε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε με τις μελέτες που έχουν γίνει ούτε με το δημόσιο συμφέρον ούτε με το εθνικό συμφέρον.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι κ. Υπουργέ; Αναφέρεστε σε Υπουργούς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι προηγούμενοι Υπουργοί που υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τηλεοπτικό χάρτη συχνοτήτων. Είναι προφανές. Άρα, η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν είναι καλό να προσωποποιούμε πάντα τα πράγματα..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Σε ό,τι αφορά την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, επειδή υπαινιχθήκατε ή είπατε ξεκάθαρα πάρα πολλά για το ρόλο που έπαιξε σε όλη αυτή την ιστορία με τον τρόπο που εκχωρήθηκαν οι ψηφιακές συχνότητες, πώς προτίθεστε να λειτουργήσετε από δω και στο εξής; Θα εξακολουθήσει να υπάρχει με τη μορφή που την ξέρουμε; Νομίζω ότι αυτό είναι και στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, είναι μια Ρυθμιστική Αρχή, δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή, είναι Ρυθμιστική Αρχή η οποία οφείλει και οφείλει και η κυβέρνηση και όλοι να το σεβαστούν αυτό, ότι λειτουργεί ανεξάρτητα.

Μέχρι σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και όχι μόνο, και άλλες Ρυθμιστικές Αρχές, μόνο ανεξάρτητα δε λειτουργούσαν. Λειτουργούσαν πιο εξαρτημένα από την εξάρτηση εξυπηρετώντας πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι μόνο για τις τηλεοπτικές άδειες, και για άλλα πράγματα. Αυτό λοιπόν δε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Προβλεπόταν στους προηγούμενους νόμους, π.χ. οτιδήποτε υπάρχει Πειθαρχικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη σύνθεση. Δεν έχει συσταθεί ποτέ.

Προβλεπόταν να υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας πειθαρχικών ποινών και ευθυνών για τα μέλη της ΕΤ. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει ή αυτό που υπάρχει ήταν ένα Προεδρικό Διάταγμα με ένα δύο άρθρα που δεν έλεγε τίποτα και το ανακαλύψαμε, ήταν εν κρυπτώ Προεδρικό Διάταγμα αυτό, δεν το ήξερε κανείς ότι υπήρχε.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Και πώς θ’ αλλάξουν όλα αυτά κ. Υπουργέ σε σχέση με τη λειτουργία αυτών;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι μέσα στο σχέδιο νόμου αυτά που προτείνουμε για τις πειθαρχικές ποινές, διασφαλίζουμε κατά τη γνώμη μου πώς η ΕΤ θα λειτουργεί με ανεξαρτησία, αλλά θα λειτουργεί ως Ρυθμιστική Αρχή. Δε μπορεί μια Ρυθμική Αρχή να κάνει αδειοδοτήσεις που είναι αρμοδιότητα του κράτους και ταυτόχρονα να ελέγχει αν έκανε σωστά τις αδειοδοτήσεις αυτές. Δεν είναι δυνατό οποιαδήποτε Ρυθμιστική Αρχή να μην έχει έλεγχο και αν ψάχνουμε κάποια στοιχεία ή αν ψάχνουμε αν έχουν τα μέλη της μια παραβατική συμπεριφορά, αυτό να αφήνεται στη Δικαιοσύνη με τις χρονοβόρες διαδικασίες που έχουμε.

Δεν είναι υπεράνω ούτε του Κοινοβουλίου ούτε του Ελληνικού Δημοσίου οι Ρυθμιστικές Αρχές. Απλά πρέπει να διασφαλίσουμε και σ’ αυτό εμείς θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση, να έχουν ανεξάρτητη λειτουργία αλλά πραγματικά ανεξάρτητη.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Όμως επειδή πολλά ακούμε, χρόνια πολλά ακούμε, εγώ θέλω να κάνω τον κακό σήμερα όσο μπορώ, με ευγένεια φυσικά. Θα γίνει σύντομα κάτι απ’ όλα αυτά; Και θα το έλεγα και γενικότερα, δηλαδή σα να είχαμε μια κουβέντα και γενικότερη εκτός από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δηλαδή θα μπει μια τάξη δικαστικού επιπέδου, ενδεχομένως δικαιοσύνης σε πράγματα που ο κόσμος βοά και φωνάζει χρόνια;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς έχουμε μια πολύ δημοκρατική συνείδηση και λειτουργία και προοδευτική αριστερή πρακτική θα έλεγα, δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε άλλους θεσμούς σαν κυβέρνηση, ούτε εκδικητικοί πρόκειται να γίνουμε για κανέναν ούτε δικαστές.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Δεν είπα να γίνετε δικαστές. Ο κόσμος λέει, πάει ένας σε μια θέση, δίνει σε 5 φίλους, σε 6 θέσεις, παίρνει κι ο ίδιος 2-3 εκατομμύρια, πάει σπίτι του, τελείωσε η ιστορία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί λοιπόν πρέπει και η ελληνική Δικαιοσύνη να διασφαλίσει κάποια πράγματα αλλά εμείς οφείλουμε να έχουμε εκείνους τους θεσμούς κι εκείνες τις διαδικασίες που δε θα μπορεί να γίνεται αυτό. και εκεί είναι η ευθύνη μας. Επομένως το σχέδιο νόμου που έχουμε αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση, πιστεύω ότι είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Και οι πράξεις του καθένα πρέπει να κρίνονται όποιος και να είναι, αν είναι σε αυτή την κατεύθυνση ή όχι. Π.χ., δε μπορεί να λέμε ότι θέλουμε να έχουμε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και να πάω εγώ να προτείνω έναν σύμβουλό μου ή έναν σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στη θέση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, ή του Β’ Αντιπροέδρου ή των μελών της Ολομέλειας.

Πρέπει οι άνθρωποι που θα πάν εκεί και από το βιογραφικό τους και από τη στάση ζωής τους, να δείχνουν κάποια πράγματα. Η προηγούμενη σύνθεση της ΕΡΤ έχει αρκετούς συμβούλους των γραφείων των υπουργών και των Γενικών Γραμματέων σε πολύ διακριτές θέσεις.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Έχει λήξει κιόλας η θητεία τους..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχει λήξει ακόμη η θητεία τους.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Ανανεώθηκε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν ανανεώθηκε, εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να την ανανεώσω.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Πότε λήγει;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η θητεία τους λήγει σε 3 χρόνια, έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις τους, δεν παραιτούνται, σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιακών..

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Εννοείτε της ΝΕΡΙΤ τώρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της ΕΕΤΤ. Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ έχει παραιτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση επομένως η ΕΕΤΤ σήμερα δε μπορεί να λειτουργήσει..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Άρα λοιπόν κ. Υπουργέ αυτή τη στιγμή η ΕΕΤΤ λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο ακέφαλο, δηλαδή χωρίς Πρόεδρο..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτή τη στιγμή η ΕΕΤΤ επί της ουσίας δε μπορεί να συνεδριάσει η Ολομέλειά της και να βγάλει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Και τι θα κάνετε γι’ αυτό αφού είναι 3 χρόνια κόμη η θητεία τους;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το δείτε στο σχέδιο νόμου και σε επόμενες πράξεις της κυβέρνησης. Πάντως δε θ’ αναπαράγουμε το στρεβλό μοντέλο της μη ανεξάρτητης λειτουργίας της ΕΕΤΤ και της συνέχισης

Ε. ΧΡΟΝΑ: Σε σχέση με το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εμπεριέχονται κάποιες τροποποιήσεις στον τρόπο που λειτουργεί;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια, για όνομα του θεού..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Στην ανεξαρτοποίηση σ’ αυτό το νομοσχέδιο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Εκεί είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, πρέπει να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ώστε με τις διαδικασίες που ορίζονται και από το Σύνταγμα να συμπληρωθεί η σύνθεσή του.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Γιατί κι αυτό είναι ελλιπές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια. Όπως είδατε όλες οι Ρυθμιστικές Ανεξάρτητες Αρχές, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα γι’ αυτό, έχουν τέτοια θέματα.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Δηλαδή καμία δε λειτουργεί με πλήρη σύνθεση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λειτουργούν μ’ ένα παράξενο, ιδιότυπο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια. Και πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι οι Ρυθμιστικές και οι Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και να μην είναι ο τρόπος παράκαμψης είτε της διαφάνειας είτε των ευθυνών που έχει ο πολιτικός κόσμος.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Υπονοείτε κ. Υπουργέ κάποια περίεργη σχέση;

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Από σας όμως εξαρτάται αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι πάντα.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Δηλαδή εξαρτάται από τον κόσμο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί, υπάρχει το Κοινοβούλιο που πρέπει να συνεδριάζει γι’ αυτά τα θέματα, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατά το δοκούν έχει μια δική της ερμηνεία κάθε φορά για τις Ρυθμιστικές Αρχές ανεξάρτητης λειτουργίας. Κοιτάξτε το νόμο που ψηφίστηκε πριν δυο τρία χρόνια για τη Ρυθμιστική Αρχή, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κοιτάξτε το νόμο και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Να ρωτήσω σε σχέση με την ΕΕΤΤ υπονοείτε κάποια σχέση όχι νομότυπη με το πολιτικό σύστημα της προηγούμενης κυβέρνησης;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είπα ότι δεν είναι νομότυπη.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Παράνομη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είπα ότι είναι παράνομη. Λέω το εξής: Αν εγώ προτείνω ένα σύμβουλο του γραφείου μου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να υπηρετήσει το θεσμό της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής προφανώς δε θα λειτουργεί ανεξάρτητη. Και όταν συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν εμπλακεί και σε άλλα θέματα και ένα από αυτά είναι το κλείσιμο, το μαύρο στην ΕΡΤ, αρχίζουν και μπαίνουν πάρα πολλά ερωτήματα για το πόσο ανεξάρτητα λειτουργεί η ΕΕΤΤ. Πέρα από τα υπόλοιπα που έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τ’ απλώσουμε βέβαια, εκτός από αυτό είναι και πόσα άλλα συμβαίνουν, εκτός της αρμοδιότητάς σας, λέω γενικότερα, το λέω πολιτικά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα και την κατεύθυνση στα μέλη της κυβέρνησης για να κινηθούν. Και είναι η απόλυτη διαφάνεια. Δεύτερον, είναι ότι δεν καλύπτουμε τίποτα από αυτά που έρχονται στην αντίληψή μας και τρίτον, θεσμοθετούμε συγκεκριμένες διαδικασίες και νόμους ώστε να φέρουμε στην Ελλάδα και κοινωνική δικαιοσύνη και διαφανείς διαδικασίες. Και πιστεύω αυτό είναι κι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε ως κυβέρνηση να εκπληρώσουμε.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Ένα από τα μηνύματα που έρχονται λέει ότι όση ώρα μιλάμε με τον Υπουργό δεν παίζει καλά ούτε το High Definition με τους αγώνες οπότε λέει κατεύθυνση τι τρέχει μάλλον με τη Digea που όλο το πρωί ήταν όλα άψογα και γιατί τώρα δεν παίζει…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε, πριν λίγο καιρό έπεσε μαύρο και στα ιδιωτικά κανάλια..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Το γνωρίζουμε, ναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά δεν είχε ιδρώσει το αυτό κανενός.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Όπου γράφηκε ότι το μαύρο το έριξε η ΕΡΤ για να μη βλέπουμε τα ιδιωτικά κανάλια. Δηλαδή ότι εντάξει, είμαστε σε μια σύγχυση, θα δούμε..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Να κλείσω με το εξής ερώτημα: Αυτά όλα που συζητάμε και όλες αυτές οι αλλαγές που αναμένεται να είναι καταιγιστικές στο τηλεοπτικό τοπίο, θα αρχίσουμε να τις βλέπουμε το φθινόπωρο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μεσ’ στο φθινόπωρο θα είναι η υλοποίησή τους και πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο και σε άλλους τομείς και του οικονομικού αλλά και του δημόσιου βίου.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Όπως;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όπως όλες εκείνες οι πτυχές του δημόσιου βίου που επηρεάζονταν μέσα από τη συγκεκριμένη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Μια ερώτηση για τις συγκοινωνίες: Να μας πείτε αν οι άνεργοι, είναι εκτός θέματος αυτό, εάν οι άνεργοι για τις αστικές συγκοινωνίες εξακολουθούν με την κάρτα του ΟΑΕΔ να κυκλοφορούν δωρεάν; Γιατί μας ρωτάει πολύς κόσμος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι άνεργοι εξακολουθούν, όπου έχουμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, να το διευκρινίσουμε αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές πόλεις στη χώρα που δεν είναι δημόσιες και αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε, θα υπάρχει αυτή τη στιγμή, δουλεύουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για να υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου οι άνεργοι να έχουν κάρτα σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, μέχρι να υπάρξει αυτό έχουν δοθεί εντολές ώστε με ταυτότητα και με την κάρτα ανεργίας να μπορούν να κυκλοφορούν μιας που έχει ψηφιστεί.

Όπως επίσης, έχει γίνει το ίδιο για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, σε άνεργους συμπολίτες μας την τελευταία πενταετία.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Πρόστιμα λόγω μη ακύρωσης εισιτηρίου.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Με το ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται ακριβώς; Μια κουβέντα..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε;

Ε. ΧΡΟΝΑ: Έχετε Πολιτική Γραμματεία τώρα..

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Αυτά που διαβάζουμε, το Σαββατοκύριακο γέμισαν οι εφημερίδες θέματα. Έχετε Πολιτική Γραμματεία..

Ε. ΧΡΟΝΑ: Πάτε για συνέδριο..

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Τι θα κάνετε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτά είναι θέματα που τα επιμελείται το κόμμα με τα όργανά του, πιστεύω ότι υπάρχει και το χρονικό περιθώριο και το πολιτικό περιθώριο μέσα από δημοκρατική λειτουργία, να υπάρχουν εκείνες οι συγκλίσεις, είναι υγεία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις…

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Καμιά φορά όμως μήπως είναι πολυτέλεια Υπουργέ όταν είμαστε μέσα σε «πόλεμο»;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, ποτέ δεν είναι πολυτέλεια. Αυτό που κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό, είναι να υπονομεύεται η προσπάθεια που πραγματικά κάνει αυτή η κυβέρνηση, οι μάχες που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός που τις αναγνωρίζουν όλοι μέσα κι έξω και οι μάχες που πρέπει να δώσουμε στο μέλλον αν θέλουμε η χώρα μας να έχει έναν άλλο βηματισμό, όχι μόνο στα θεσμικά, αλλά και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε καθεστώς είτε μιζέριας, είτε χωρίς να έχουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, μπορεί να έχουμε έναν άλλο δρόμο..

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Τα μνημόνια όμως ξέρετε ότι δυσκολεύουν τα πράγματα αυτά..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα μνημόνια δυσκολεύουν τα πράγματα αν ήταν στη λογική που ήταν τα προηγούμενα μνημόνια. Αν είναι σε μια λογική που πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες τομές, που μπορούμε να βρούμε αντισταθμιστικά ή ισοδύναμα μέτρα και που φτάνει ένα τέλος στην περιπέτεια που έχει ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια κι αυτό γίνεται μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και το συγκεκριμένο χρόνο του προγράμματος, πιστεύω ότι αυτό είναι η αρχή ώστε η χώρα να ξεφύγει από αυτή την πορεία χωρίς να έχει άλλου είδους περιπέτειες.

Α. ΡΟΔΙΤΗΣ: Και αιμορραγία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και αιμορραγία, βεβαίως.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Σας δεσμεύουμε στον αέρα να έρθετε σε μια επόμενη εκπομπή μας για να μιλήσουμε για συγκοινωνίες και για τις παροχές στις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας που είτε είναι άνεργοι είτε χαμηλοσυνταξιούχοι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα είναι καλό να το γενικεύσουμε αυτό το θέμα για να δούμε τι κάνουν και τι έκαναν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και γενικότερα ο δημόσιος τομέας και τι κάνουν αντίστοιχα όπου δεν είχαμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και είχαμε ιδιωτικές και πόσο κοστίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο οι δημόσιες και πόσο κοστίζουν οι ιδιωτικές.

Ε. ΧΡΟΝΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...