Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4 Αυγούστου 2015 14:29

Χρήστος Σπίρτζης: Η ΕΡΤ θα μπορεί να ανεβάζει και πανελλαδικά κανάλια!

Γράφει: Ματίνα Παπαχριστούδη
a765c5683776d02c22650ba7d56f2e1b XL c18edebd

Συνεχίζει την επιθετική πολιτική έναντι της Digea ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» απάντησε για το σχέδιο νόμου για την τηλεοπτική αδειοδότηση και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών και μετόχων της Digea.Συνεχίζει την επιθετική πολιτική έναντι της Digea ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» απάντησε για το σχέδιο νόμου για την τηλεοπτική αδειοδότηση και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών και μετόχων της Digea.

Η συνέντευξη του Χρ. Σπίρτζη:

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι διττός, για να μην πω πολλαπλός. Ο πρώτος είναι επιτέλους να υπάρχουν μόνιμες άδειες άρα ξεκάθαρο τοπίο στα τηλεοπτικά κανάλια, δεύτερο είναι να υπάρχουν έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, για τις αδειοδοτήσεις που μέχρι χτες δεν είχαμε, αυτό είναι το ένα κομμάτι, με διαφανείς διαδικασίες, με συγκεκριμένους όρους, προδιαγραφές, με το να ξέρουμε όλοι ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, να ξέρουμε όλοι με διαφάνεια από πού δανειοδοτούνται και αν υπάρχουν εγγυήσεις για τη λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το βασικό ζήτημα πάντως κ. Υπουργέ, για να είμαι σαφής, μπορεί εγώ να είμαι όπως κι οι πολίτες θυμωμένος με τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ δεν είμαι θυμωμένος, με διασκεδάζουν ιδιαίτερα όταν με βρίζουν. Μ’ αρέσει πάρα πολύ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, αλλά σε καμία περίπτωση, μάλλον θα μας βρείτε απέναντι σ’ αυτό, δε μπορεί να είναι ρεβανσιστική η πολιτική.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό το ακούω κ. Αρβανίτη, δεν υπάρχει κανένας ρεβανσισμός. Ποιος είναι ο ρεβανσισμός: Ότι πρέπει να έχουν άδεια; Ότι πρέπει να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός; Είναι ρεβανσισμός όταν πάμε να δούμε έξω από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της εθνικής νομοθεσίας ότι δεν πρέπει για τις τηλεοπτικές συχνότητες, να υπάρχει ιδιωτικό μονοπώλιο; Δηλαδή καταδικάζουμε όλοι τα κρατικά μονοπώλια αλλά στα ιδιωτικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα; Είναι ρεβανσισμός όταν η Digea δεν έδωσε καν προσφορά για τα περιφερειακά κανάλια για τις συχνότητες και τους τα έδωσε ή ΕΤ με μια προσφορά; Είναι ρεβανσισμός όταν έχει αλλάξει εκ των υστέρων το χρηματοοικονομικό μοντέλο; Είναι ρεβανσισμός όταν στη διαβούλευση ασχολήθηκαν 26 εταιρείες για να μετέχουν στο διαγωνισμό και τελικά κατέβηκε μία και άλλαξε το χρονοδιάγραμμα πάλι εκ των υστέρων; Αυτά είναι ρεβανσισμός;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτά είναι ύποπτα κατά τη γνώμη σας;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τελείως.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θ’ αναζητηθούν οι ευθύνες;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχω προσωπικά ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα γι’ αυτά που έχουν γίνει. Ρεβανσιστικό θα ήταν να βγούμε και να πούμε μονομερώς, κάνουμε το α’, το β’, ή το γ’. Εμείς ετοιμάσαμε ένα σχέδιο νόμου, το σχέδιο νόμου στις βασικές του γραμμές ήταν εδώ και ενάμισι με δυο μήνες έτοιμο αλλά με όλα αυτά που ζούμε και με την κεντρική διαπραγμάτευση δεν είχαμε πραγματικά χρόνο να τ’ ολοκληρώσουμε γι’ αυτό βγήκε και τώρα στη διαβούλευση, με δημοκρατικές διαδικασίες δόθηκε στη διαβούλευση, μάλιστα η μία κριτική που ακούμε από τους ιδιοκτήτες καναλιών είναι ότι δε συζητήσαμε μαζί τους. Τι θα συζητούσαμε; Αφού είναι σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, δεν κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση ακόμη. Γιατί δεν κάνουν τις παρατηρήσεις τους;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, θα ήθελαν νωρίτερα φαντάζομαι.. .

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι νωρίτερα; Να καθίσουμε να το σχεδιάσουμε μαζί το σχέδιο νόμου; οποιοσδήποτε να κάνει τις παρατηρήσεις του.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έχετε

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δεν το καταλάβατε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το κατάλαβα, αλλά δεν είμαι σε αυτή τη γραμμή. Αυτό είναι πρόβλημα του παρελθόντος, μπορούν όλοι με διαφάνεια είτε είναι πολίτης είτε ιδιοκτήτες μέσων να καταλάβει ότι αυτοί το πάνε και άλλωστε και οι κινήσεις από τον ΑΝΤ-1 που βεβαίως δεν ήταν λόγω του νομοσχεδίου, τις είχαν προβλέψει, θα πάνε σε μια ιστορία απειλών ότι θα κλείσουν και θ’ απολύσουν τον κόσμο…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα κλείσουν, θ’ απολύσουν τον κόσμο, πρέπει να φύγουν κάποιοι υπουργοί, θα τους στοχοποιήσουμε σε ό,τι υπάρχει και γίνεται στη γη.. Είναι μερικά πράγματα ξεκάθαρα. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, όπως ήρθαμε θα φύγουμε. Δεν έχουν αλλάξει ούτε οι παρέες μας, ούτε ο τρόπος ζωής μας ούτε τίποτε τέτοιο. Επομένως δεν είμαστε και στη διάθεση οποιουδήποτε να κάνουμε άλλα πράγματα από αυτά που έχει δώσει εντολή ο ελληνικός λαός και από αυτά που έχουμε δεσμευτεί εμείς στον ελληνικό λαό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Υπάρχει άλλο νομοθέτημα σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα; Και ένα τρίτο: Τι θα γίνει με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει όχι άλλο νομοθέτημα, υπάρχει σε σχέση με τις συχνότητες διόρθωση της άθλιας Υπουργικής Απόφασης που έχει βγει για το χάρτη συχνοτήτων. Εκεί είχαμε στο Υπουργείο μια μελέτη που είχε παραληφθεί από τις Υπηρεσίες που όριζε 275 σημεία εκπομπής για να έχουμε πανελλαδική κάλυψη σε πολύ μεγαλύτερο σε επίπεδο ποσοστιαίο του πληθυσμού και σε ιδιαίτερες περιοχές της χώρας όπως είναι οι ακριτικές περιοχές που δεν έχουν τηλεόραση και αντ’ αυτού βγήκε μια υπουργική απόφαση χωρίς να έχει αλλάξει αυτή η μελέτη, ή να έχουν κάνει οι υπηρεσίες τροποποιήσεις – προσθήκες που τα σημεία ήταν 157. Αυτό σημαίνει ότι έχει πέσει πάρα πολύ το κόστος επένδυσης της Digea. Δεν ξέρω εάν έχει προβληματίσει κανένα αυτό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εμένα, εσάς, τους ακροατές. Κερδίσανε λεφτά από αυτή την ιστορία. Πάρα πολλά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γι’ αυτό το πρώτο που θα γίνει είναι να διορθωθεί αυτή η υπουργική απόφαση, όπως όρισε η μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Άρα θα αλλάξει. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Έχει οριστεί ήδη επιτροπή, επεξεργάζεται το ποια είναι τα σημεία που καθορίστηκαν τα 157 και ποια είναι τα πρόσθετα και πάρα πολύ σύντομα αυτό θα βγει. Θα νομοθετηθεί δηλαδή όπως οφείλουμε να κάνουμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να σας ρωτήσω για να το καταλάβουμε. Η ΕΡΤ έκλεισε γι’ αυτό το λόγο; Ή ένας από τους βασικούς λόγους που κατά τη γνώμη μου έκλεισε η ΕΡΤ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό πιστεύω κι εγώ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ωραία συμφωνούμε σε αυτό. Για να γίνει το πάρτι, για να γίνει το παιχνίδι και να πάρουν οι καναλάρχες. Ουσιαστικά Digea είναι οι καναλάρχες. Μια εταιρεία για την αξιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Παρ’ ότι ο νόμος έλεγε ότι δεν μπορεί εκτός από την ΕΡΤ, κανένας άλλος τηλεοπτικός σταθμός να είναι και πάροχος δικτύου.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ακριβώς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το έλεγε ο νόμος.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο νόμος το έλεγε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά δεν έγινε αυτό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό είναι σαφές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί η απάντηση που μας έδωσε η Ανεξάρτητη – εντός εισαγωγικών – Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που έκανε το διαγωνισμό, είναι ότι είναι άλλο νομικό πρόσωπο η Digea.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, ένα που μου έκανε εντύπωση, ήμουνα τότε στην ΕΡΤ, ήταν ότι η Digea παίζει σε άλλη πάντα από αυτή που παίζει η ΕΡΤ στο ψηφιακό. Σε άλλη μορφή. Ή κάνω λάθος;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, εντάξει.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στην τεχνολογία δηλαδή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στην τεχνολογία.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι πρέπει να προβλεφθεί πώς τα κανάλια θα μπούνε στη μία ή στην άλλη. Δηλαδή με τον ίδιο δέκτη να μπορώ να βλέπω ό,τι θέλω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αυτό προβλέπεται. Και στο σχέδιο νόμου αυτό πάμε να κάνουμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι οι περιφερειακοί σταθμοί θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της ΕΡΤ και του δημόσιου φορέα ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλοι οι σταθμοί και περιφερειακοί και οι πανελλαδικοί, θα μπορούν να επιλέξουν αν ο πάροχος δικτύου, αν θα εκπέμπουν δηλαδή μέσω της ΕΡΤ, της θυγατρικής που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, ή της Digea.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι καναλάρχες ζητούνε από τα ξενοδοχεία και από τις επιχειρήσεις δικαιώματα ως τηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι άλλο πράγμα αυτό σε σχέση με την … ενώ οι ίδιοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα πενηνταράκι. Ή έχουν πληρώσει και τους αδικώ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούω όλα αυτά που λένε επικοινωνιακά και πραγματικά χαμογελάω. Δηλαδή όταν κάποιες εταιρείες, γιατί η πλειοψηφία των τηλεοπτικών καναλιών είναι ελλειμματικές, δεν δείχνουν κέρδη, εκτός κι αν υπάρχουν κέρδη και δεν τα ξέρει κανείς.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μαύρα δηλαδή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κέρδη, πώς έχουν πληρώσει; Σε τι έχουν πληρώσει; Τι εννοούν έχουν πληρώσει εάν δεν έχουν κέρδη; Και για να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία, επειδή βλέπω και διάφορα και ακούω και διάφορα, ούτε ρεβανσισμό έχουμε, αλλά δεν θα πάμε και στη λογική κλείνουμε τα μάτια όπως γινόταν μέχρι τώρα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...