Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
TM 492
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1 Απριλίου 2016 16:02

Έρευνα Γνώμης: Οι πολίτες θέλουν περισσότερες άδειες από όσες θέλει να δώσει η κυβέρνηση

Θετική η αποτίμηση των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης

270cd5a320fef4968b2f940745571c1c XL 86976e80

Μια έρευνα με σημαντικά ευρήματα διεξήγαγε για λογαριασμό της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας η Metron Analysis, ώστε να διερευνήσει τη στάση του κοινού για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, θετική είναι η γνώμη για την πορεία των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Μια έρευνα με σημαντικά ευρήματα διεξήγαγε για λογαριασμό της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας η Metron Analysis, ώστε να διερευνήσει τη στάση του κοινού για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, θετική είναι η γνώμη για την πορεία των 25 χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η έρευνα αφορά και στην στάση της κοινής γνώμης για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η σχετική πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφωνεί με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία, κι αυτό επειδή έχει την εντύπωση ότι το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο είναι προβληματικό (θεωρούν ότι υπάρχουν θέματα ως προς την αδειοδότηση και τις οικονομικές υποχρεώσεις των καναλιών). Ωστόσο η πλειοψηφία αυτή είναι περιορισμένη (49% έναντι 43% που διαφωνούν), σχετική και όχι απόλυτη, γιατί υπάρχει διαφωνία με τον περιορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερεις και επιπλέον διαφωνία με την απενεργοποίηση του ΕΣΡ από την όλη διαδικασία.

Όμως ας δούμε τους Πίνακες και γράφημα αναλυτικά.

Θετικός ο απολογισμός για τα 25 λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης

Στην ερώτηση στη γνώμη των ερωτώμενων για τα 25 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης κι αν συνεισέφερε θετικά ή αρνητικά στη χώρα, η «απολογιστική» γνώμη για τη διαδρομή της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι αναμφίβολα θετική (61% θετικές γνώμες). Βέβαια, σημειώνεται ότι σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εκφράζονται αρνητικά για τη συνολική διαδρομή της. Ιδιαίτερα στους νέους το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 42%.

Slide3

Η θετική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας της τηλεόρασης, προκύπτει αφενός από τη γενικότερη συμβολή της στη δημοκρατία (η οποία βέβαια είναι συναρτημένη με την πολυφωνία), αφετέρου με τη σύγκριση της με την προϋπάρχουσα δημόσια/κρατική τηλεόραση.

Slide4

Άγνοια σχετικά με το τι ισχύει ως προς τις τηλεοπτικές άδειες και τους φόρους που πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του κοινού σε σχέση με τις γνώμες τους για το τι ισχύει γύρω από τα τηλεοπτικά πράγματα, τόσο ως προς τις άδειες όσο και ως προς τα οικονομικά.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν γνωρίζουν αν τα σημερινά κανάλια λειτουργούν με άδεια ή χωρίς άδεια, πάνω από ένας στους δυο (54%) θεωρεί πως τα σημερινά κανάλια λειτουργούν χωρίς άδεια. Επισημαίνεται πως απόψεις είναι ισχυρά συσχετισμένες με την ιδεολογικοπολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτώμενων θέτοντας την αντικειμενική γνώση σε δεύτερο επίπεδο.

Slide5

Στην ερώτηση αν πιστεύουν αν τα κανάλια πληρώνουν ή όχι τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους στο κράτος, δύο στους τρεις ερωτώμενους (66%) πιστεύουν ότι τα κανάλια δεν πληρώνουν τους φόρους τους στο κράτος. Και αυτή η δήλωση αν και είναι πλειοψηφική, συσχετίζεται με την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση των ερωτωμένων.

Slide6

Δεν είναι πολλά τα κανάλια στην Ελλάδα – διαφωνεί η κοινή γνώμη με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) δεν δέχεται ότι οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι είναι πολλοί ή λίγοι.

Slide7

Στους ερωτώμενους επισημαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας γενικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με το νόμο της Κυβέρνησης θα πρέπει να περιοριστούν σε τέσσερεις. Ρωτώνται λοιπόν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας από οκτώ σε τέσσερις και το 76% των ερωτωμένων διαφωνεί.

Slide8

Συμφωνούν με την πρωτοβουλία της κυβέρνηση τις τηλεοπτικές άδειες – διαφωνούν με το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη

Η έρευνα μελέτησε και το αν οι ερωτώμενοι συμφωνούν ή διαφωνούν με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες και σχεδόν ένας στους δύο (49%) συμφωνεί με το νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών. Η πλειοψηφία αυτή είναι συσχετισμένη με την ατομική πολιτική τοποθέτηση αλλά και με τις γενικότερες απόψεις για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς και το θέμα της μείωσης του αριθμού των αδειών.

Slide9

Η πλειοψηφία (76%) πιστεύει ότι υπεύθυνος για τη νομοθεσία σχετικά με την τηλεοπτική αγορά θα έπρεπε να είναι μία ανεξάρτητη αρχή όπως το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση.

10

Άποψη για τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών και τη διαπλοκή

Η έρευνα εξετάζει και το πώς βλέπει η κοινή γνώμη τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών και όπως προκύπτει θεωρούν ότι ασκούνται πιέσεις εκατέρωθεν.

Slide11

Ερωτώμενοι για το φαινόμενο της διαπλοκής και η μείωση των τηλεοπτικών σταθμών κι αν πιστεύουν ότι θα περιοριστεί ή θα αυξηθεί αν μειωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, το 62% πιστεύει ότι θα αυξηθεί.

Slide12

Όχι στην ρύθμιση για το διαδύκτιο

Τέλος, η έρευνα θέτει ερώτημα σχετικά με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει μητρώο και νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες που λειτουργούν στο internet ζητώντας τη γνώμη τους σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την εξαγγελία. Το 48% διαφωνεί με αυτή την εξαγγελθείσα πρόθεση για τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και δεν βρίσκει την αποδοχή της κοινής γνώμης

Slide13

ΕΙΤΗΣΕΕ: Να μπει τάξη στο τοπίο – οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Πηγές πάντως της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται πως ταυτίζονται με την άποψη της κοινής γνώμης ως προς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μπει μια τάξη στο τοπίο, καθώς όπως επισημαίνουν η ίδια έχει επανάληψη έχει δηλώσει ότι θέλει να ρυθμιστεί η αγορά.

Παρόλα αυτά, θεωρούν ότι, όπως ισχύει διαχρονικά, οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι να βάλουν στ αλήθεια τάξη. Δεν παραλείπουν δε να σχολιάσουν ότι υπάρχει μεγάλη προπαγάνδα εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών. Τονίζουν μάλιστα το ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας πως ενώ η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά έχει δηλώσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, ο κόσμος νομίζει το αντίθετο.

Η ταυτότητα της έρευνας:

Ανάθεση

Ε.Ι.Τ.Η.Σ.Ε.Ε.

Τύπος Έρευνας

Τηλεφωνική Έρευνα Κοινής γνώμης

Περιοχή Έρευνας

Πανελλαδική

Μέθοδος Δειγματοληψίας

Για την επιλογή του δείγματος χρησιμοποιήθηκε απλή τυχαία
δειγματοληψία από αρχείο τηλεφωνικών αριθμών

Μέγεθος Δείγματος

Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.004 άτομα ηλικίας
18 ετών και άνω

Χρόνος Διεξαγωγής

Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από 07-09/03/2015

Σταθμίσεις

Το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο
και την ηλικία

Προσωπικό field/Έλεγχοι

Εργάστηκαν 3 επόπτες και 54 συνεντευκτές. Το 19% των
συνεντεύξεων ελέχθησαν με τη μέθοδο της συνακρόασης
και το 100% ηλεκτρονικά

Παρατηρήσεις

Στους Πίνακες και γράφημα που ακολουθούν, όπου οι βάσεις
είναι μικρότερες των 60 ερωτηθέντων, τα στοιχεία είναι τελείως
ενδεικτικά

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...