Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Οκτωβρίου 2016 09:05

Οι «επάλληλοι κύκλοι» της Forthnet

Μία ιστορία διαρκών μετοχικών παιγνίων και μεταλλαγών σε μία αγορά τηλεπικοινωνιών που συνεχώς εξελίσεται

Γράφει: N.D
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F0b3dcf27f5d49facf9b674b92be15167 XL

Ο ρόλος της Διοίκησης της Forthnet και οι αποφάσεις των Τραπεζών, που διατήρησαν την θέση της εταιρείας στην αγορά και αλώβητη της αξία της, ξεκίνησαν έναν νέο «επάλληλο» (*) κύκλο στην υπερεικοσαετή [ιδρύθηκε το 1995] ιστορία της, η οποία χαρακτηρίζεται από πλήθος αλλαγών και αντοχή σε μετοχικές «εισβολές».Τώρα βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο της εταιρείας κατά την οποία…

Ο ρόλος της Διοίκησης της Forthnet και οι αποφάσεις των Τραπεζών, που διατήρησαν την θέση της εταιρείας στην αγορά και αλώβητη της αξία της, ξεκίνησαν έναν νέο «επάλληλο» (*) κύκλο στην υπερεικοσαετή [ιδρύθηκε το 1995] ιστορία της, η οποία χαρακτηρίζεται από πλήθος αλλαγών και αντοχή σε μετοχικές «εισβολές».

Τώρα βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο της εταιρείας κατά την οποία σε μέλλοντα χρόνο θα αναζητηθούν νέοι μέτοχοι ή οι υπάρχοντες να κληθούν εκ νέου να επενδύσουν στην εταιρεία τους έχοντας έναν υγιή και ρυθμισμένο δανεισμό. Η λύση που δόθηκε, αν την δούμε εκ των υστέρων με αυστηρά τραπεζικούς όρους, ήταν πολύ προφανής και αυτονόητη. Σε μία περίοδο που οι Τράπεζες αγωνιούν για την πορεία των δανείων που έχουν στα βεβαρημένα χαρτοφυλάκιά τους, το μόνο που δεν θέλουν είναι να επιβαρυνθούν με απώλειες κεφαλαίων, καθώς οι τόκοι δεν είναι σε αυτή την οικονομική συγκυρία ο στόχος και το ζητούμενο.

Ετσι σκεπτόμενες και συνυπολογίζοντας και ορισμένους άλλους ισχυρούς λόγους, αποφάσισαν το αυτονόητο για την τραπεζική λογική, αλλά καθόλου ευνόητο για ορισμένους που εκτιμούσαν ότι οι Τράπεζες δεν θα έβλεπαν τον μεγάλο κίνδυνο να απομειωθεί ακόμη περισσότερο η αξία ενός περιουσιακού τραπεζικού στοιχείου, που μπορεί να έχει για αυτές [ τις Τράπεζες] σημαντικές περαξίες στο μέλλον.

Αποφάσισαν έτσι [ οι Τράπεζες ] να «ανοίξουν το οξυγόνο» μέσω του ομολογιακού και της αναχρηματοδότησης των δανείων, ώστε η Forthnet να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά σε μία περίοδο με σημαντικές εξελίξεις και υψηλές απαιτήσεις. Το «οξυγόνο» ήταν η ρύθμιση και η μετατροπή όλων των βραχυπροθέσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος από την πλευρά τους.

Με τον τρόπο αυτόν γίνεται πολύ πιο βατός ο δρόμος αναζήτησης νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει την τύχη της εταιρείας, καθώς οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον να μετάσχουν στο Μετατρέψιμο Ομολογιακό αποκτώντας αυξημένες μετοχικές θέσεις με πάρα πολύ χαμηλό τίμημα. Από την άλλη πλευρά οι Τράπεζες, χωρίς τίμημα, απόκτησαν τον έλεγχο της Forthnet, καθώς τα 70 εκατ. ευρώ που θα καταθέσουν, θα τα λάβουν αμέσως ως εξόφληση ισόποσου δανεισμού.

Με τον τρόπο αυτόν [ της «οριακής» συμμετοχής των Τραπεζών στο Μετατρέψιμο Ομολογιακό ] η Forthnet παύει να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται επαρκώς στις οικονομικές απαιτήσεις μίας άκρως ανταγωνιστικής αγοράς ψηφιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο από την αβεβαιότητα του νέου τηλεοπτικού τοπίου και από την θεσμικά δύσκολη πορεία για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς

Η «αφύπνιση» των Τραπεζιτών
Οι επαφές της Διοίκησης της Forthnet με τις Τράπεζες είχαν ως βασική επιδίωξη τηn απόλυτη διασφάλιση της αξίας της εταιρείας [ όχι φυσικά της χρηματιστηριακής ] και την διατηρησή της ως βασικού «παίκτη» στις συνδυασμένες ψηφιακές υπηρεσίες 4play και στην ενίσχυση της κυρίαρχης θέσης στην συνδρομητική τηλεόραση, ειδικά μετά την «ρευστοποίηση» του τηλεοπτικού τοπίου.

Τράπεζες και Διοίκηση της Forthnet είχαν μπροστά τους μία αδικαιολόγητη και εμφανή αδιαφορία [ όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα ] των Τυνήσιων και Αράβων μετόχων η οποία παράπεμπε σε ρώσικη ρουλέτα. Οι βασικοί μέτοχοι, από τους Αραβες και Τυνήσιους μετόχους μέχρι την Vodafone και την Wind Hellas, δεν είχαν δείξει πρόθεση να ενισχύσουν την μετοχική παρουσία τους στην εταιρία, καθώς πίστευαν πως οι Τράπεζες θα «στριμωχθούν» και θα αποφασίσουν να «κουρέψουν» τα δάνεια. Αυτή η προοπτική είχε ήδη συζητηθεί τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία διετία, χωρίς όμως καμία Τράπεζα να δεχθεί το «κούρεμα».

Η αιτιολογία ήταν απλή και ολοφάνερη
Βλέποντας εκ των υστέρων τα γεγονότα ελάχιστοι από την αγορά τηλεπικοινωνιών είχαν συνειδητοποιήσει ότι καμία Τράπεζα δεν θα «κούρευε» δάνεια σε μία εταιρεία, η οποία εν μέσω capital controls και γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας έβγαλε κοντά στα 50 εκατ. ευρώ EBITDA, έχοντας σταθερούς συνδρομητές τηλεφωνίας πάνω από ένα εκατομμύριο και πιστούς συνδρομητές στην συνδρομητική τηλεόραση με συμβόλαια που σταθερά κάθε χρόνο.

Από την άλλη πλευρά η παροιμιώδης απραξία και «ακινησία» της αραβικής πλευράς, ασχέτως των εσωτερικών τους αλλαγών και μετοχικών συναλλαγών, είχε δημιουργήσει την εντύπωση σε ελληνικούς κύκλους ότι μία μετοχική «διείσδυση» θα υποχρέωνε τις Τράπεζες να δουν ποιό «ζεστά» την λύση του «κουρέματος», αφού οι Αραβες θα είχαν αποχωρήσει «αξιοπρεπώς» αποδεχόμενοι τις οικονομικές προτάσεις τους για να αποχωρήσουν από την Forthet.

Το πράγμα «κάπου στράβωσε»
Οι Αραβες συνέχισαν τόσο την αδικαιολόγητη [ για πολλούς ] απραξία όσο και την εκκωφαντική απουσία τους, διατηρώντας την παροιμιώδη ηρεμία τους στις ορατές επιπτώσεις της επερχόμενης «μετωπικής» σύγκρουσης, που θα είχαν σαν αποτέλεσμα η Forthnet να μπει στην “ζώνη του λυκόφωτος” λόγω μειωμένης ρευστότητας και άλλων «επάλληλων» προβλημάτων. Στην περίπτωση αυτή, που η Forthet θα κατέρρεε στα χέρια των Τραπεζών, οι εσωτερικές ευθύνες των τραπεζιτών θα ήταν τεράστιες, δυσανάλογες και δυσβάσταχτες για τις επιπτώσεις που θα δημιουργούσαν στην Οικονομία και κοινωνία.

Επιπλέον στα παραπάνω οι Τράπεζες δεν είχαν λάβει κανένα επίσημο και «ζυγισμένο» σχέδιο για τα επακόλουθα μετά την εξαγορά της Forthnet από τους δύο «επάλληλους» διεκδικητές. Για το πώς θα «έτρεχε» η εταιρεία μετά την εξαγορά της, δεν υπήρξε καμία ρεαλιστική πρόταση που να έδειχνε ότι η περαιτέρω «συγκέντρωση» στις τηλεπικοινωνίες θα γινόταν με τρόπο, που θα ευνοούσε και την ίδια την αγορά και τους καταναλωτές και φυσικά θα «περνούσε» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το παλιό σενάριο ότι στην ελληνική αγορά χωράνε «διόμισυ» εταιρείες, απλά αφορούσε μία άλλη εποχή με διαφορετικούς συσχετισμούς και ισορροπίες που εξυπηρετούσαν αυτούς που διακινούσαν αυτό το σενάριο. Επιπλέον για την «επαπειλούμενη συγκέντρωση» υπήρξαν και υπάρχουν ισχυρές παρασκηνιακές αντιδράσεις, οι οποίες και αφύπνισαν τις Τράπεζες για το τι εξυφαινόταν πίσω από τα «σκηνικά».

Τούτων δοθέντων οι τραπεζίτες κατάλαβαν, με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια, ότι η μοναδική λύση στα τεκταινόμενα είναι η άμεση παρέμβασή τους, η οποία και προβλέφθηκε στους όρους του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου.

Ετσι από την στιγμή που οι μέτοχοι της πολυμετοχικής εταιρίας, στην οποία το 84,7% κατείχαν η Wind Ελλάς, η τυνησιακών συμφερόντων Go Plc., η αραβικών συμφερόντων Massar Investments, η Vodafone Ελλάδος και το ΙΤΕ Κρήτης, δεν θα συμμετείχαν στο Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο [ εξ αιτίας αιτιών και λόγων που είναι αδιάφορες για την πραγματικότητα και τον τραπεζικό ρεαλισμό ], οι Τράπεζες αποφάσισαν να αναλάβουν την τύχη της εταιρείας προκειμένου οι ίδιες, όχι μόνο να διασώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Forthnet, αλλά και να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχό της προκειμένου να την απομακρύνουν από ορατές και δύσκολες περιπέτειες. Αλλωστε οι Τραπεζίτες είχαν και ένα επιπλέον επιχείρημα και κίνητρο. Η Διοίκηση της Forthnet ενήργησε με γνώμονα τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και η λύση που πρότεινε διαφύλασσε πλήρως της αξία της Forthnet και διαφύλασσε τις μετοχικές θέσεις όλων ανεξαιρέτως των μετόχων.

Χαρακτηριστικό της αναστροφής των παλαιών ισορροπιών από την παρέμβαση των Τραπεζών για την ανάληψη του ελέγχου της Forthnet ήταν η πλήρης αποδοχή των κινήσεών τους από την πλευρά των παλαιών μετόχων. Χωρίς καμία αντίδραση αποδέχθηκαν την σημαντική μείωση των θέσεών τους: η Wind από 33% σε 10,6%, η Vofafone από 6,5% σε 2%, η τυνησιακή Go από 22,6% σε 7% ομοίως και η αραβική Massar, οι λοιποί μέτοχοι από 15,3% περιορίσθηκαν στο 4,9%, καθώς οι Τράπεζες με 67,8% (Πειραιώς 28.4%, Εθνική 22.8%, Alpha 15.6% και Αττικής 0.9%) αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Οι δύο εταίροι, η Wind κυρίως και η Vodafone, που πρωταγωνίστησαν στην τριετή σχεδόν διεκδίκηση της Forthnet βλέπουν τα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ που εκταμίευσαν, να έχουν απομείνει σχεδόν τα μισά και η από κοινού πορεία τους στην διεκδίκηση πρέπει να αναθεωρηθεί πάλι τον Δεκέμβριο, καθώς τότε λήγει η μεταξύ τους συμφωνία που είχε συνεχείς ανανεώσεις τα σχεδόν τρία χρόνια που ξεκίνησε η «διελκυνστίνδα» της Forthnet. Στις Τράπεζες επίσης βρίσκονται αποκλειστικά η υλοποίηση αποφάσεων που θα την οδηγήσουν εκτός του, μέχρι πρότινος αδιεξόδου, αποφάσεις που αρχίζουν από ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι και την αποχώρηση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η νέα «σελίδα» γύρισε
Με τον τρόπο αυτόν [ της «οριακής» συμμετοχής των Τραπεζών στο Μετατρέψιμο Ομολογιακό ] η Forthnet έπαυσε να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και ταυτόχρονα θα αρχίσει να ανταποκρίνεται επαρκώς στις οικονομικές απαιτήσεις μίας άκρως ανταγωνιστικής αγοράς ψηφιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης σε περίοδο που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο από την θεσμικά δύσκολη πορεία για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς και τις εξελίξεις στην νέα τηλεοπτική εποχή.

Σε κάθε περίπτωση η Forthnet αποκτά οικονομική “κανονικότητα” για να επικεντρωθεί στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε συνδρομητές τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, να προωθήσει σε θεσμικό επίπεδο τις θέσεις της στην ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς και να βελτιώσει την εικόνα της από την εσωτερική διαμάχη των μετόχων της, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν εμπράκτως ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση της αξίας της εταιρείας και η αυτονόητη ενίσχυσή της απέναντι στον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό.

(*) «Επάλληλος»:
Αναφέρεται σε στενή «σχέση» ή σε «συγγένεια»
εννοιών, σχημάτων και αντικειμένων. Π.χ
Α) Οι έννοιες «ακτίνα» και «ημιδιάμετρος» του κύκλου είναι έννοιες επάλληλες.
Β) Tρία επάλληλα στάδια πνευματικής λειτουργίας είναι: η αίσθηση, η μνήμη και η κρίση.
Σπανιότερα αναφέρεται στην έννοια «διαδοχικός».

icyplus.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...