Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
10 Ιουνίου 2017 13:24

Προσεχώς έναρξη της υβριδικής ΕΡΤ ανακοίνωσε ο Γ.Γ.Ε.Ε. Λ. Κρέτσος.

54b84c6edd458107bf92e36981f2c704 XL f4f40b97

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μίλησε κατά την έναρξη του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ “Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά”. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σε αυτή τη θεματική ενότητα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και μέσω του ζητήματος…

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μίλησε κατά την έναρξη του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ “Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά”.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σε αυτή τη θεματική ενότητα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και μέσω του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών, πιστεύω πως όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης και τα οφέλη αυτής, καθώς επίσης και τις συνέπειες τυχόν άγνοιας ή και αδιαφορίας για τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο πεδίο αυτό είναι πολλές και αλληλένδετες. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις αστοχίες του παρελθόντος. Για τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με τον καθορισμό των περιοχών απονομής, το σχεδιασμό του χάρτη συχνοτήτων, αλλά και τη συμπερίληψη σε αυτόν συχνοτήτων μη συντονισμένων με τις όμορες τηλεπικοινωνιακές χώρες. Ωστόσο νομίζω πως είναι σκόπιμο και αναγκαίο να κοιτάζουμε, όχι μόνο προς τα πίσω, αλλά κυρίως προς τα εμπρός – και βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για το μέλλον της τηλεόρασης στην Ελλάδα, και ειδικότερα για την τεχνολογία HbbTV (Hybrid Broadband Broadcast TV) και τη δυναμική της.

Η τεχνολογία Hbbtv έχει ως στόχο την εναρμόνιση της μετάδοσης (μέσω ευρυεκπομπής και ευρυζωνικών συνδέσεων) των υπηρεσιών ψυχαγωγίας σε καταναλωτές/τηλεθεατές που διαθέτουν έξυπνες τηλεοράσεις, set-top boxes και συσκευές πολλαπλών οθονών. Αποτελεί δηλαδή μέσο προκειμένου το γραμμικό και το on-demand περιεχόμενο να φτάνουν ταυτόχρονα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η υβριδική τηλεόραση συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και της ευρυζωνικότητας. Παρέχει δηλαδή διαδραστικές υπηρεσίες μέσω πολλαπλών δικτύων διανομής, προσφέροντας μια αναβαθμισμένη εμπειρία τηλεθέασης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κατανάλωση υπηρεσιών βίντεο κατ’ απαίτηση, που περιλαμβάνει μη γραμμικές τηλεοπτικές λύσεις διαδικτυακού βίντεο / OTT εξακολουθεί να αυξάνεται. Η τηλεθέαση διεθνώς μετακινείται πέρα από το σαλόνι, γεγονός το οποίο οφείλεται και στην αναπαραγωγή OTT περιεχομένου μέσω πολλαπλών συσκευών. Τέλος η υβριδική τηλεόραση απαιτεί πολύ λίγο χρόνο για την υλοποίηση γραμμικών και μη γραμμικών λύσεων για τους καταναλωτές.

Συνοψίζοντας, η υβριδική τηλεόραση:

1. Έχει λιγότερες απαιτήσεις στην υλοποίηση αφού είναι βασισμένη σε ανοικτά πρότυπα.

2. Παρέχει επιπλέον υπηρεσίες πάνω στην γραμμική τηλεόραση.

3. Προσφέρει νέους τρόπους διαφήμισης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

4. Προσφέρει νέους τρόπους μέτρησης τηλεθέασης και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων με ακρίβεια.

5. Επιτρέπει τη δημιουργία, σε ελάχιστο χρόνο, πολλαπλών OTT θεματικών καναλιών, με βάση το bandwidth.

Αυτά βέβαια θα μας τα περιγράψουν με μεγαλύτερη τεχνική λεπτομέρεια και οι επόμενοι ομιλητές της θεματικής ενότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της HbbTV Αssociation, ήδη σε 25 χώρες στον κόσμο (εκ των οποίων 16 ευρωπαϊκές) η τεχνολογία αυτή παρέχεται στους πολίτες. Ενώ ο αριθμός των χωρών που προσφέρουν υβριδικές υπηρεσίες συνεχώς αυξάνεται, η Ελλάδα απουσιάζει επιδεικτικά από το χάρτη. Όπως συνέβη και με την ψηφιακή μετάβαση, έχουμε καθυστερήσει να ενσωματώσουμε την τεχνολογία της υβριδικής TV στη χώρα μας.

Το πρόβλημα, και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η απουσία εμπορικού ή καταναλωτικού ενδιαφέροντος, αλλά η απουσία των αναγκαίων υποδομών και έμπρακτου ενδιαφέροντος από την μεριά των παρόχων. Η Ελλάδα δεν υπάρχει στον χάρτη της υβριδικής τηλεόρασης, γιατί μέχρι σήμερα δεν είχαμε ενδιαφερθεί να υπάρχουμε στο χάρτη.
Επαναλαμβάνω: μέχρι σήμερα.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά και η περηφάνεια που βρίσκομαι στη θέση να σας ανακοινώσω ότι σύντομα το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα θα αλλάξει. Και μάλιστα με πρωτοβουλία όχι κάποιου ιδιώτη παρόχου, αλλά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ.

Η πλατφόρμα υβριδικών υπηρεσιών της ΕΡΤ είναι κατ’ ουσίαν έτοιμη. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, έχουν κάνει αγώνα δρόμου, τους τελευταίους μήνες, για να ολοκληρώσουν το πακέτο υπηρεσιών τους, και τα αποτελέσματά είναι ήδη σε θετική κατεύθυνση. Οι υβριδικές υπηρεσίες της ΕΡΤ έχουν εγκριθεί ήδη από την εταιρεία LG και μπορούν να γίνουν άμεσα διαθέσιμες. Επίσης τις έχει εγκρίνει η εταιρεία Sony και θα τις ενεργοποιήσει το 2018. Τέλος οι εταιρείες Samsung και Panasonic είναι σε διαδικασία ελέγχου ορθότητας των υπηρεσιών. Πολύ σύντομα, λοιπόν, η ΕΡΤ θα γίνει ο πρώτος πάροχος υβριδικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Όπως άλλωστε συμβουλεύει τα μέλη της και η EBU, τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα πρέπει να επενδύσουν στην υβριδική. Όχι μόνο γιατί οι Online υπηρεσίες τους είναι συνήθως ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς στο κοινό αλλά και γιατί, σε συνδυασμό με το σοβαρό περιεχόμενό τους και με μια σοβαρή στρατηγική, τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία θέασης.

Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα την τεχνολογική αναβάθμιση που θα επιφέρει η έναρξη λειτουργίας της υβριδικής τηλεόρασης, εισάγοντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα ενθαρρύνει την καινοτομία αλλά και θα προστατεύει στο ακέραιο τα προσωπικά δεδομένα και το δικαίωμα των τηλεθεατών στην ιδιωτικότητα. Οπότε μπορείτε να αναμένετε εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω πως η υβριδική τηλεόραση είναι η φυσική συνέχεια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και σε μεγάλο βαθμό συνιστά την απάντηση των broadcasters στην επέλαση των OTT παρόχων. Και αυτό, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, μεταφράζεται στο ότι όποιος πάρει άδεια σήμερα για επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή, στο διαγωνισμό που πρέπει σύντομα να διεξαχθεί από το ΕΣΡ, αποκτά προφανές προβάδισμα και για την υβριδική εποχή.

Υπό αυτήν την έννοια, η πολυτάραχη ιστορία της χορήγησης αδειών σε τηλεοπτικά κανάλια παίρνει μια νέα τροπή, αποκτά μια νέα διάσταση. Η χορήγηση άδειας εκπομπής σήμερα ανοίγει το δρόμο και για τα κανάλια του μέλλοντος.

Αυτό όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από το αντίστοιχο τίμημα. Οι άδειες δεν δίνονται δωρεάν, γιατί αφορούν τη χρήση ενός σπάνιου δημόσιου αγαθού, των συχνοτήτων. Και ίσως είναι αυτό το τόσο κρίσιμο σημείο, το τίμημα, που έκανε τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αποφύγουν – με κάθε δυνατό τρόπο – να εκπληρώσουν τη συνταγματική υποχρέωση απονομής αδειών στους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου.

Δεν είναι τυχαίο ότι την μία και μοναδική φορά που η ΓΓΕΕ διενέργησε διαγωνισμό, όταν έγινε σαφής η πολιτική βούληση να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποίησαν πως βρίσκονται μπροστά στην μοναδική, πιθανόν, ευκαιρία να αποκτήσουν «κανάλι» με νόμιμη άδεια, το τίμημα εκτοξεύτηκε σε ύψη που, τότε, έμοιαζαν δυσθεώρητα.
Σήμερα, και με δεδομένο ότι η υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα είναι προ των πυλών, τολμώ να πω ότι τα 250 εκατομμύρια που μαζέψαμε πέρυσι το καλοκαίρι για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν πρέπει να φαντάζουν και τόσο δυσθεώρητα.

Και θεωρώ δεδομένο πως, στον επικείμενο διαγωνισμό του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, οι εξελίξεις που συζητάμε σήμερα θα ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καθοριστεί το αρχικό τίμημα της δημοπρασίας.

https://radiotvlink.gr/index.php/el/business/generator/9414

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...