Ειδήσεις . Media News
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 | 11:50

ΕΡΤ-Digea, σχέση πολιτικής και ...διαπλοκής

Μετά τον Οκτώβριο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πρόθεση αυτή να ανανεωθεί. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Digea στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το οποίο προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά. Η ηγεσία της Digea, Ν. Μαστοράκης, Κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ) και Π. Κυριακόπουλος (Star) ουσιαστικά δήλωσαν πως αν δεν νοικιάζει τον 4ο πολυπλέκτη στην ΕΡΤ...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μετά τον Οκτώβριο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πρόθεση αυτή να ανανεωθεί. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Digea στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το οποίο προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά. Η ηγεσία της Digea, Ν. Μαστοράκης, Κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ) και Π. Κυριακόπουλος (Star) ουσιαστικά δήλωσαν πως αν δεν νοικιάζει τον 4ο πολυπλέκτη στην ΕΡΤ, η εταιρεία μπορεί να έχει χώρο για τρεις ακόμη πανελλαδικούς σταθμούς, άρα ο αριθμός των αδειών που θα προκηρύξει το ΕΣΡ δεν μπορεί να είναι 7 συν δυο περιφερειακά, αλλά συν 3 πανελλαδικά. Με περαιτέρω συμπίεση σήματος, όπως δηλώθηκε, μπορούν να γίνουν και 14! Δεν υπήρξε βέβαια καμία απάντηση στην ερώτηση-παρατήρηση του περιοδικού ότι συμπιέζουν εξαιρετικά το ψηφιακό σήμα στα 2Mbs και δεν αφήνουν καθόλου τον αναγκαίο χώρο, τόσο σε SD όσο και HD μετάδοση.

Η Digea προσπάθησε να δικαιολογήσει την οικονομική της πολιτικής λέγοντας πως το φθηνότερο ενοίκιο της ανέρχεται σε 1.400 ευρώ το μήνα στα Δωδεκάνησα, ενώ η ΕΡΤ πληρώνει 1,283 εκατ. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που οι άλλοι πελάτες της πανελλαδικοί σταθμοί, πληρώνουν 1,613 εκατ. ευρώ το έτος. Αυτό που σίγουρα δεν είπαν στη Digea είναι πως αποδέχθηκε το αίτημα του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μεταφέρει το σήμα της ΝΕΡΙΤ το 2013 για να μην έχει πρόβλημα η κυβέρνηση μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ με την EBU.

Αυτό που επίσης δεν ειπώθηκε είναι πως από τον Ιανουάριο του 2014 ως και τον Απρίλιο του 2015 που υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση μεταξύ Digea και ΕΡΤ, η κρατική τηλεόραση έχει πληρώσει ήδη στον ιδιώτη πάροχο δικτύου το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ. Το 1/3 δηλαδή του συνολικού τιμήματος αγοράς του συνόλου του φάσματος για 15 χρόνια! Επίσης ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με την ΕΡΤ για την αντιμετώπιση των βλαβών στους πομπούς από τεχνικούς της ΕΡΤ, τους οποίους πληρώνει η κρατική τηλεόραση!

Η συνεργασία Digea-ΕΡΤ ήταν μια πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και η επιλογή να κατηγορείται ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης για το ότι δεν προχώρησε το δίκτυο ψηφιακής TV της ΕΡΤ, δείχνει τουλάχιστον υποτίμηση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ. Η Digea δήλωσε πως είναι έτοιμη να μεταβεί σε τεχνολογία DVB-T2 και έχει σχέδιο για εκπομπή στα 24 Mbs.

Σε αυτό που έχει απόλυτο δίκιο η εταιρεία –ιδιώτης πάροχος δικτύου είναι αυτό που δήλωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου με γραπτή δήλωση της. Ότι δηλαδή απαιτείται να υιοθετηθεί έγκαιρα ένας Οδικός Χάρτης μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2, ώστε να είναι έτοιμοι οι πάροχοι δικτύου και το κοινό για την αλλαγή συχνοτήτων. Αρκεί βέβαια, προσθέτουμε εμείς, να μην είναι ένα μεταβατικό στάδιο σαν αυτό που είχε υιοθετήσει ο Θ. Ρουσόπουλος το 2009 με το οποίο παραδόθηκε η ψηφιακή τηλεόραση αποκλειστικά στους καναλάρχες.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TRIAX TDH HEADEND

Η αγορά σήμερα

30-05-2018

TRIAX TDH HEADEND

Διατίθεται νέα ξενοδοχειακά πακέτα για το TDH Headend της Triax με προεγκατεστημένες μονάδες. Το ένα πακέτο διατίθεται με δυνατότητα επιλογής εισόδου 8 σημάτων από δορυφορικούς ή επίγειους transponders, ανάλογα με τις ανάγκες του ξενοδοχείου, ενώ αποδίδει στην έξοδο 4 DVB-T multiplex και 56 IP streams. Το άλλο πακέτο καλύπτει μεγαλύτερες...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 117

Τεύχος 117

21-05-2018

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 117

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Στο νέο τεύχος θα βρείτε πλούσια ύλη, με πρωτότυπα θέματα, αποκλειστικές ειδήσεις από την επικαιρότητα και φυσικά τεστ με τα καλύτερα προϊόντα του μήνα. Όπως κάθε μήνα, η Ματίνα Παπαχριστούδη σας βάζει στο κόσμο των Media, δίνοντάς ειδήσεις που αφορούν το χώρο της τηλεόρασης και τις εξελίξεις που τρέχουν σε αυτόν. Ο Νίκος Μποζιονέλος μέσα από τη στήλη του SPORT+ σας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αθλητική επικαιρότητα στον χώρο των media και ταυτόχρονα σας παρουσιάζει πώς παίζει μπάλα η ΕΡΤ στο Μουντιάλ. Σ ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός, όμως, σίγουρα πρέπει να αφιερωθούν πολλές σελίδες. Έτσι, μέσα από το κεντρικό αφιέρωμα αυτού του τεύχους θα μάθετε όλες τις πληροφορίες που θέλετε για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Ποιες ομάδες συμμετέχουν; Τι ρόλο θα παίξει ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.