Ειδήσεις . Media News
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 | 11:50

ΕΡΤ-Digea, σχέση πολιτικής και ...διαπλοκής

Μετά τον Οκτώβριο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πρόθεση αυτή να ανανεωθεί. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Digea στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το οποίο προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά. Η ηγεσία της Digea, Ν. Μαστοράκης, Κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ) και Π. Κυριακόπουλος (Star) ουσιαστικά δήλωσαν πως αν δεν νοικιάζει τον 4ο πολυπλέκτη στην ΕΡΤ...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μετά τον Οκτώβριο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πρόθεση αυτή να ανανεωθεί. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Digea στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το οποίο προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά. Η ηγεσία της Digea, Ν. Μαστοράκης, Κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ) και Π. Κυριακόπουλος (Star) ουσιαστικά δήλωσαν πως αν δεν νοικιάζει τον 4ο πολυπλέκτη στην ΕΡΤ, η εταιρεία μπορεί να έχει χώρο για τρεις ακόμη πανελλαδικούς σταθμούς, άρα ο αριθμός των αδειών που θα προκηρύξει το ΕΣΡ δεν μπορεί να είναι 7 συν δυο περιφερειακά, αλλά συν 3 πανελλαδικά. Με περαιτέρω συμπίεση σήματος, όπως δηλώθηκε, μπορούν να γίνουν και 14! Δεν υπήρξε βέβαια καμία απάντηση στην ερώτηση-παρατήρηση του περιοδικού ότι συμπιέζουν εξαιρετικά το ψηφιακό σήμα στα 2Mbs και δεν αφήνουν καθόλου τον αναγκαίο χώρο, τόσο σε SD όσο και HD μετάδοση.

Η Digea προσπάθησε να δικαιολογήσει την οικονομική της πολιτικής λέγοντας πως το φθηνότερο ενοίκιο της ανέρχεται σε 1.400 ευρώ το μήνα στα Δωδεκάνησα, ενώ η ΕΡΤ πληρώνει 1,283 εκατ. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που οι άλλοι πελάτες της πανελλαδικοί σταθμοί, πληρώνουν 1,613 εκατ. ευρώ το έτος. Αυτό που σίγουρα δεν είπαν στη Digea είναι πως αποδέχθηκε το αίτημα του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μεταφέρει το σήμα της ΝΕΡΙΤ το 2013 για να μην έχει πρόβλημα η κυβέρνηση μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ με την EBU.

Αυτό που επίσης δεν ειπώθηκε είναι πως από τον Ιανουάριο του 2014 ως και τον Απρίλιο του 2015 που υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση μεταξύ Digea και ΕΡΤ, η κρατική τηλεόραση έχει πληρώσει ήδη στον ιδιώτη πάροχο δικτύου το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ. Το 1/3 δηλαδή του συνολικού τιμήματος αγοράς του συνόλου του φάσματος για 15 χρόνια! Επίσης ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με την ΕΡΤ για την αντιμετώπιση των βλαβών στους πομπούς από τεχνικούς της ΕΡΤ, τους οποίους πληρώνει η κρατική τηλεόραση!

Η συνεργασία Digea-ΕΡΤ ήταν μια πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και η επιλογή να κατηγορείται ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης για το ότι δεν προχώρησε το δίκτυο ψηφιακής TV της ΕΡΤ, δείχνει τουλάχιστον υποτίμηση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ. Η Digea δήλωσε πως είναι έτοιμη να μεταβεί σε τεχνολογία DVB-T2 και έχει σχέδιο για εκπομπή στα 24 Mbs.

Σε αυτό που έχει απόλυτο δίκιο η εταιρεία –ιδιώτης πάροχος δικτύου είναι αυτό που δήλωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου με γραπτή δήλωση της. Ότι δηλαδή απαιτείται να υιοθετηθεί έγκαιρα ένας Οδικός Χάρτης μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2, ώστε να είναι έτοιμοι οι πάροχοι δικτύου και το κοινό για την αλλαγή συχνοτήτων. Αρκεί βέβαια, προσθέτουμε εμείς, να μην είναι ένα μεταβατικό στάδιο σαν αυτό που είχε υιοθετήσει ο Θ. Ρουσόπουλος το 2009 με το οποίο παραδόθηκε η ψηφιακή τηλεόραση αποκλειστικά στους καναλάρχες.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΙCECRYPT 1650CHD

Η αγορά σήμερα

13-11-2017

ΙCECRYPT 1650CHD

Κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, ο νέος δέκτης Icecrypt 1650CHD. Πρόκειται για ένα HD δέκτη combo που επιτρέπει, επίγεια, δορυφορική και καλωδιακή λήψη. Διαθέτει υποδοχή κάρτας UCAS συμβατή με τις περισσότερες κάρτες της αγοράς, αλλά και θύρα Ethernet για σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι δύο θύρες USB επιτρέπουν την εγγραφή προγραμμάτων αλλά...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 111

Τεύχος 111

22-11-2017

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 111

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα το νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Στο νέο τεύχος θα βρείτε πλούσια ύλη, με πρωτότυπα θέματα, αποκλειστικές ειδήσεις από την επικαιρότητα και φυσικά τεστ με τα καλύτερα προϊόντα του μήνα. Το περιεχόμενο UHD/4K αυξάνεται συνεχώς και μαζί του αυξάνονται και οι ανάγκες για αντίστοιχο εξοπλισμό λήψης. Έτσι, σαρώσαμε την ελληνική αγορά, ώστε να δούμε τι διατίθενται σε αυτή και συνολικά βρήκαμε 13 UHD/4K δέκτες τους οποίους και σας παρουσιάζουμε. Οι περισσότεροι από τους δέκτες βγαίνουν πλέον σε αρκετά οικονομική τιμή, ενώ ως γνωστό από δυνατότητες είναι ότι καλύτερο, αφού άλλωστε τα μοντέλα 4Κ αποτελούν τις ναυαρχίδες των εταιριών. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γράψαμε τελευταία φορά για τις βασικές αρχές της δορυφορικής εκπομπής και λήψης. Έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα άρθρο – οδηγό που να περιλαμβάνει όλα όσα χρ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
  • Libra Press © Copyright 2014
  • All Rights Reserved