Ειδήσεις . Media News
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 | 11:50

ΕΡΤ-Digea, σχέση πολιτικής και ...διαπλοκής

Μετά τον Οκτώβριο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πρόθεση αυτή να ανανεωθεί. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Digea στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το οποίο προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά. Η ηγεσία της Digea, Ν. Μαστοράκης, Κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ) και Π. Κυριακόπουλος (Star) ουσιαστικά δήλωσαν πως αν δεν νοικιάζει τον 4ο πολυπλέκτη στην ΕΡΤ...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μετά τον Οκτώβριο που λήγει η σύμβαση της εταιρείας με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πρόθεση αυτή να ανανεωθεί. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Digea στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το οποίο προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά. Η ηγεσία της Digea, Ν. Μαστοράκης, Κ. Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΙ) και Π. Κυριακόπουλος (Star) ουσιαστικά δήλωσαν πως αν δεν νοικιάζει τον 4ο πολυπλέκτη στην ΕΡΤ, η εταιρεία μπορεί να έχει χώρο για τρεις ακόμη πανελλαδικούς σταθμούς, άρα ο αριθμός των αδειών που θα προκηρύξει το ΕΣΡ δεν μπορεί να είναι 7 συν δυο περιφερειακά, αλλά συν 3 πανελλαδικά. Με περαιτέρω συμπίεση σήματος, όπως δηλώθηκε, μπορούν να γίνουν και 14! Δεν υπήρξε βέβαια καμία απάντηση στην ερώτηση-παρατήρηση του περιοδικού ότι συμπιέζουν εξαιρετικά το ψηφιακό σήμα στα 2Mbs και δεν αφήνουν καθόλου τον αναγκαίο χώρο, τόσο σε SD όσο και HD μετάδοση.

Η Digea προσπάθησε να δικαιολογήσει την οικονομική της πολιτικής λέγοντας πως το φθηνότερο ενοίκιο της ανέρχεται σε 1.400 ευρώ το μήνα στα Δωδεκάνησα, ενώ η ΕΡΤ πληρώνει 1,283 εκατ. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που οι άλλοι πελάτες της πανελλαδικοί σταθμοί, πληρώνουν 1,613 εκατ. ευρώ το έτος. Αυτό που σίγουρα δεν είπαν στη Digea είναι πως αποδέχθηκε το αίτημα του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μεταφέρει το σήμα της ΝΕΡΙΤ το 2013 για να μην έχει πρόβλημα η κυβέρνηση μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ με την EBU.

Αυτό που επίσης δεν ειπώθηκε είναι πως από τον Ιανουάριο του 2014 ως και τον Απρίλιο του 2015 που υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση μεταξύ Digea και ΕΡΤ, η κρατική τηλεόραση έχει πληρώσει ήδη στον ιδιώτη πάροχο δικτύου το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ. Το 1/3 δηλαδή του συνολικού τιμήματος αγοράς του συνόλου του φάσματος για 15 χρόνια! Επίσης ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με την ΕΡΤ για την αντιμετώπιση των βλαβών στους πομπούς από τεχνικούς της ΕΡΤ, τους οποίους πληρώνει η κρατική τηλεόραση!

Η συνεργασία Digea-ΕΡΤ ήταν μια πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και η επιλογή να κατηγορείται ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης για το ότι δεν προχώρησε το δίκτυο ψηφιακής TV της ΕΡΤ, δείχνει τουλάχιστον υποτίμηση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ. Η Digea δήλωσε πως είναι έτοιμη να μεταβεί σε τεχνολογία DVB-T2 και έχει σχέδιο για εκπομπή στα 24 Mbs.

Σε αυτό που έχει απόλυτο δίκιο η εταιρεία –ιδιώτης πάροχος δικτύου είναι αυτό που δήλωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου με γραπτή δήλωση της. Ότι δηλαδή απαιτείται να υιοθετηθεί έγκαιρα ένας Οδικός Χάρτης μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2, ώστε να είναι έτοιμοι οι πάροχοι δικτύου και το κοινό για την αλλαγή συχνοτήτων. Αρκεί βέβαια, προσθέτουμε εμείς, να μην είναι ένα μεταβατικό στάδιο σαν αυτό που είχε υιοθετήσει ο Θ. Ρουσόπουλος το 2009 με το οποίο παραδόθηκε η ψηφιακή τηλεόραση αποκλειστικά στους καναλάρχες.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Golden Interstar G-150/200 4K TV BOX

Η αγορά σήμερα

20-02-2018

Golden Interstar G-150/200 4K TV BOX

Τα νέα OTT TV Box της γερμανικής Golden Interstar είναι διαθέσιμα από την Ψηφιακή Τεχνολογία. Τα G-150/G-200 επιτρέπουν στο χρήστη να σερφάρει στο internet, να μένει πάντα συνδεδεμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παρακολουθεί ελληνικά και ξένα προγράμματα χωρίς την ανάγκη να πληρώνει κάποια συνδρομή. Επιπλέον, έρχονται με προεγκατεστημένο...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 114

Τεύχος 114

20-02-2018

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 114

Κυκλοφόρησε στα περίπτερα το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό Security Report, που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Όπως θα δείτε και μόνοι σας, ούτε το νέο τεύχος είναι ένα τεύχος «ψυγείο» με συναρμολόγηση θεμάτων σε περιοδικό, αλλά ένα τεύχος που ακολουθεί την αγορά, την επικαιρότητα και καταστρώνει την ύλη του, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ρεπορτάζ, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε μήνα. Μετά από τους UHD δέκτες και τα UHD images, που παρουσιάσαμε στα προηγούμενα τεύχη, ήρθε η σειρά των UHD καναλιών. Όλα τα δορυφορικά UHD κανάλια, περνούν από τις σελίδες του περιοδικού, μαζί με κριτική για το περιεχόμενο τους και πλήρη στοιχεία λήψης τους. Η διεθνής έκθεση Cabsat 2018, που απευθύνεται στην τηλεοπτική αγορά της Ασίας και της Άπω Ανατολής είχε φέτος δύο ελληνικές εταιρίες. ΒΙΟΚΑΛ και Lemco έδωσαν ελληνικό χρώμα στην διεθνή αραβική έκθεση. Όσο αφορά τα τεστ, αυτό το μην ξεχωρίζει ο νέος οικον...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
  • Libra Press © Copyright 2014
  • All Rights Reserved