Skip to main content
22 Σεπτεμβρίου 2017 12:14

Έκθεση Πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το 2016

a9a20e7d00a44ebeee1845653d89d2ac XL 00a1e97c

Η ΕΕΤΤ, μετά από μια διετή περίοδο εσωστρέφειας, είναι και πάλι μάχιμη, επιτελεί δυναμικά το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ένταξη της οικονομίας της χώρας μας στο Ενιαίο Ψηφιακό Ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι». Α. Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ο ρόλος τους για την εθνική ανάκαμψη Εν μέσω μίας κρίσιμής…

Η παρούσα Έκθεση Πεπραγμένων παρουσιάζει το έργο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

http://www.eett.gr/opencms/export/sites/default/EETT/library_videos/Proceedings/PDFs/2016.pdf

Μήνυμα Προέδρου

Η ΕΕΤΤ, μετά από μια διετή περίοδο εσωστρέφειας, είναι και πάλι μάχιμη, επιτελεί δυναμικά το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ένταξη της οικονομίας της χώρας μας στο Ενιαίο Ψηφιακό Ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι».

Α. Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ο ρόλος τους για την εθνική ανάκαμψη
Εν μέσω μίας κρίσιμής περιόδου για την ελληνική οικονομία, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες αναδεικνύονται σε αγορές με ειδικό βάρος και πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Είναι γνωστό ότι ο βαθμός επάρκειας των υπηρεσιών αυτών συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ενώ ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η ποιοτική τους βελτίωση αποτελούν προϋπόθεση για την καλλιέργεια ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Η σύγκλιση σε μία Ενιαία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Αγορά μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια και ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και στη συνολική ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδείξει επιτυχίες και μπορεί να αποτελέσει πεδίο αιχμής για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι: O δρόμος για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη είναι και ψηφιακός. Η ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας προϋποθέτει την υιοθέτηση μίας μακροχρόνιας στρατηγικής με συνέργεια και συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών όπως η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι παράγοντες της αγοράς. Η αποτελεσματική υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής μπορεί να υποστηριχθεί από ανεξάρτητες αρχές με αναβαθμισμένο ρόλο, όπως η ΕΕΤΤ, που διαθέτουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική – σημειολογικά και ουσιαστικά – τη συνένωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων κάτω από ένα Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Οι σχέσεις της ΕΕΤΤ με το εν λόγω υπουργείο είναι σχέσεις συνεργασίας, κοινών στόχων και αμοιβαίου σεβασμού σε πλαίσιο διακριτών ρόλων.

Β. Ο ρόλος της ΕΕΤΤ στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας
Η ΕΕΤΤ έχει κρίσιμο ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα δε στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη υποδομών πρόσβασης νέας γενιάς όπως προδιαγράφονται και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που αποτελεί ένα δομημένο οδικό χάρτη. Κατ’ αρχήν, μέσα από τη ρύθμιση της αγοράς η ΕΕΤΤ προάγει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων, ενθαρρύνει την καινοτομία, την εισαγωγή νέων προϊόντων, την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών και τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφερθούμε στo σχέδιο της ΕΕΤΤ για εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring και άλλων ισοδύναμων τεχνολογιών, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ρύθμισης της χονδρικής αγοράς τοπικής πρόσβασης. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα στους παρόχους να υλοποιήσουν επιχειρηματικά σχέδια αναφορικά με την εγκατάσταση υψιρρύθμων δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς. Σε πρακτικούς όρους, επιτρέπει την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων σε συνδρομητικές γραμμές πρόσβασης VDSL2 έως και κατά 100%. Δημιουργεί ωστόσο και σημαντικές ρυθμιστικές προκλήσεις, που απαιτούν προσεκτική διαχείριση για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου. Με την ανωτέρω παρέμβασή μας, δίνουμε τη δυνατότητα στους παρόχους να επενδύσουν στην τεχνολογία αυτή, με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την αναλογικότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό προάγουμε την ανάπτυξη των υποδομών νέας γενιάς στις περιοχές εκείνες που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους. Παράλληλα, όμως έχουμε συμβάλει στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν επαρκές εμπορικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια απαιτούν κρατική παρέμβαση για την κάλυψή τους με ευρυζωνικές υποδομές. Αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο, συμβάλαμε αποφασιστικά στην έγκριση και χρηματοδότηση του σχετικού έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον τομέα των ραδιοεπικοινωνιών, η ΕΕΤΤ διασφαλίζει την έγκαιρη διάθεση του ραδιοφάσματος στην αγορά, για την ανάπτυξη κινητών και ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων και εδώ με όρους διαφάνειας, αναλογικότητας και προστασίας του ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη δρομολογείται η διενέργεια διαγωνισμού για την εκχώρηση ζωνών ραδιοφάσματος στη ζώνη των 1800MHz ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα αποτελεί η διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος 2 (700MHz). Για την προετοιμασία του μερίσματος αυτού, η ΕΕΤΤ συμμετέχει με στελέχη της σε τεχνική ομάδα που έχει συστήσει το Υπουργείο. Εξίσου σημαντικές είναι και οι δράσεις που απευθύνονται στους καταναλωτές, οι οποίες, πέραν τωνάλλων, δημιουργούν πρόσθετα, έμμεσα κίνητρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Εδώ θα πρέπει να αναφερθώ ιδιαίτερα σε δύο εργαλεία που έχουμε αναπτύξει και διαθέτουμε σήμερα στους Έλληνες καταναλωτές, μέσα από το διαδικτυακό μας τόπο:

• Το Παρατηρητήριο Τιμών (pricescope.gr) που επιτρέπει τον εντοπισμό των πλέον συμφερόντων πακέτων με βάση το προφίλ χρήσης εκάστου καταναλωτή.
• Ο Υπερίων (hyperiontest.gr) που επιτρέπει τη μέτρηση των χαρακτηριστικών ταχύτητας και ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο. Τα δύο αυτά εργαλεία επιτρέπουν στους καταναλωτές να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα για το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν και να εντοπίσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που πιθανώς να είναι περισσότερο πρόσφορες για τις ανάγκες τους.

Γ. Το BEREC και η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου
Μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνή όργανα, όπως το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Hλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC), η ΕΕΤΤ επηρεάζει τις σχετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και εμπλουτίζει συνεχώς την τεχνογνωσία μας, παραμένοντας στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Το BEREC έχει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως εκάστοτε καλείται να υλοποιηθεί, είτε με την έκδοση κατευθυντηρίων γραμμών ή συνεισφέροντας στην έκδοση εκτελεστικών πράξεων (Roam-Like-AtHome / Net Neutrality), είτε και με έκδοση κοινών θέσεων (common positions) και γνωμοδοτήσεων (expert opinions) σε συγκεκριμένα θέματα. Για το 2017, οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί στις εργασίες αυτές, με δεδομένη τη συζήτηση για την πρόταση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (γνωστού και ως Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών). Ο Κώδικας αγγίζει όλα τα «συστατικά» ρύθμισης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη, φέρνοντας στο τραπέζι μία σειρά από ρηξικέλευθες (και συχνά αμφιλεγόμενες) προτάσεις. Η ΕΕΤΤ συμβάλλει στη διαδικασία των ζυμώσεων για το νέο Κώδικα, καθώς συμμετέχει ενεργά στις σχετικές εργασίες του BEREC, ενώ παρέχει τη τεχνογνωσία της για το θέμα αυτό και στο Υπουργείο.

Δ. Στόχοι της ΕΕΤΤ
Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατηγικοί στόχοι που έχει θέσει η Αρχή για το επόμενο διάστημα, συνοψίζονται ως εξής:
• Καθιέρωση και εποπτεία του κατάλληλου ρυθμιστικού και επενδυτικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, σύμφωνα με τους στόχους του Eυρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου και του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.
• Βέλτιστη χρήση και εποπτεία του φάσματος ρα διοσυχνοτήτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης.
• Εκσυγχρονισμός της ταχυδρομικής αγοράς.
• Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και υποστήριξη των δράσεων προς όφελος των πολιτών/καταναλωτών.
• Διοικητική ανασυγκρότηση και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία της ΕΕΤΤ.
Αξιοποιώντας τους πόρους, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει, η ΕΕΤΤ αποτελεί κομβικής σημασίας παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η κοινωνία της πληροφορίας, προς όφελος όλων των πολιτών και εν τέλει την αναβάθμιση της χώρας μας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή ΨηφιακήΟικονομία.

Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης
Πρόεδρος ΕΕΤΤ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...