24/01/2019

Στα 20 εκατ. το κόστος της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης!

Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη
Ο νέος ψηφιακός χάρτης που προβλέπει την τηλεοπτική εκπομπή κάτω από το φάσμα των 700ΜΗz, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι έτοιμος και παραμένει στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, ενώ έγινε άτυπα μια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παρόχους δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ. Στα συρτάρια των αρμοδίων είναι και η μελέτη για το αναμενόμενο κόστος της μετακίνησης της ελεύθερης τηλεόρασης...

Ο νέος ψηφιακός χάρτης που προβλέπει την τηλεοπτική εκπομπή κάτω από το φάσμα των 700ΜΗz, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι έτοιμος και παραμένει στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, ενώ έγινε άτυπα μια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παρόχους δικτύου, της Digea και της ΕΡΤ. Στα συρτάρια των αρμοδίων είναι και η μελέτη για το αναμενόμενο κόστος της μετακίνησης της ελεύθερης τηλεόρασης. Δεν πρόκειται για κάποια ελληνική πρωτοβουλία, αλλά για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα ήδη από το 2016! Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Economic and Social Impact of Repurposing the 700 MHz band for Wireless Broadband Services in the European Union» , αναλύονται τα διαφορετικά κόστης της ψηφιακης μετάβασης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το τεχνολογικό σύστημα κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες για την περίπτωση της Ελλάδας εξετάζονται δυο σενάρια. Το ένα είναι η χρησιμοποίηση του συστήματος DVB-T2/MPEG4, που θα επιφέρει κόστος μετάβασης για τη χώρα από 15 ως και 20 εκατ. ευρώ. Το άλλο είναι η υιοθέτηση του συστήματος DVB-T2/HEVC με το κόστος μετάβασης να μειώνεται από 10 ως και 14 εκατ. ευρώ. Τα δυο παραπάνω σενάρια έχουν φυσικά επιπτώσεις και στον αριθμό των πολυπλεκτών για κάθε πάροχο δικτύου. Δεδομένο είναι πως οι πολυπλέκτες θα είναι συνολικά 4, οπότε παραμένει ανοιχτό το πως θα μοιραστούν στους δυο παρόχους δικτύου, την ΕΡΤ και τη Digea. Όλα αυτά είναι γνωστά στους αρμόδιους, αυτό που δεν προχωρά είναι η πολιτική απόφαση για την έκδοση των αναγκαίων θεσμικών πράξεων, ώστε να ενημερωθεί και η αγορά αλλά και οι πολίτες.

Κατηγορία Media News

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.