Συζητήσεις στο satleo

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
babis3g | 27-February-2020 | 12:10:27

Αθλητικές Μεταδόσεις
nektarios 1451 | 27-February-2020 | 11:23:27

Αθλητικές Μεταδόσεις
nektarios 1451 | 27-February-2020 | 11:20:27

Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2)
nektarios 1451 | 27-February-2020 | 10:51:27

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
Παναγιώτης | 27-February-2020 | 10:21:27

Ειδήσεις . Media News
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 | 12:15

Οι ανισότητες της ψηφιακής μετάβασης

Στη Θεσσαλονίκη, το φετινό Συνέδριο της Salonica Electronix ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Όχι μόνο για τις ειδήσεις ή τις άκρως ενδιαφέρουσες εταιρικές παρουσιάσεις ή τα works shops που σε αυτή τη διοργάνωση έκαναν τη διαφορά για την αγορά των συστημάτων ασφάλειας και της τηλεόρασης. Ήταν γεγονός γιατί μέσα σε δυο ημέρες αποκαλύφθηκε η μεγάλη ανισότητα της ψηφιακής...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Στη Θεσσαλονίκη, το φετινό Συνέδριο της Salonica Electronix ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Όχι μόνο για τις ειδήσεις ή τις άκρως ενδιαφέρουσες εταιρικές παρουσιάσεις ή τα works shops που σε αυτή τη διοργάνωση έκαναν τη διαφορά για την αγορά των συστημάτων ασφάλειας και της τηλεόρασης. Ήταν γεγονός γιατί μέσα σε δυο ημέρες αποκαλύφθηκε η μεγάλη ανισότητα της ψηφιακής πραγματικότητας στη χώρας. Από τη μια εταιρείες, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες που εκπροσωπούν αυτό που ονομάζουμε αγορά, ενημερώνονται, πασχίζουν, εξελίσσονται, ενσωματώνουν, επενδύουν, αγωνιούν, βελτιώνονται, πασχίζουν να παραμείνουν πρωταγωνιστές σε ένα ολοένα και ταχύτερα εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Από την άλλη η θεσμική πραγματικότητα της χώρας. Με καθυστερήσεις, με υπονοούμενα, με διαπλοκές μικρές ή μεγάλες, με αυστηρές διατάξεις που εφαρμόζονται ωστόσο κατά το δοκούν και αναλόγως των συμφερόντων που ορισμένοι θέλουν να εξυπηρετηθούν. Και στη μέση τα πραγματικά θύματα, οι καταναλωτές, οι πελάτες, οι τηλεθεατές οι οποίοι πάντα τελευταίοι θα ενημερωθούν και πάντα αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα.

Η εκτίμηση αυτή αποκρυσταλλώθηκε για όποιον είχε την τύχη να παρακολουθήσει τις συζητήσεις και παρουσιάσεις στη διάρκεια του Συνεδρίου, να πληροφορηθεί και να δοκιμάσει τα προϊόντα των εταιρειών που συμμετείχαν. Η περίπτωση της Ψηφιακής Μετάβασης στην Τηλεόραση, αλλά και των νέων υβριδικών υπηρεσιων για το αθλητικό περιεχόμενο, αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.

Στην Ψηφιακή Μετάβαση ακούσαμε την αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Αγγελική Σγώρα, και διαπιστώσαμε πως η ρυθμιστική αρχή είναι έτοιμη για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται στην απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ. Δεν υπάρχουν ωστόσο ακόμη όλες οι απαραίτητες νομικές πράξεις που απαιτούνται, ειδικά για την τηλεόραση, υποχρέωση που ανήκει στην κυβέρνηση και όχι στις ανεξάρτητες αρχές. Η εμπειρία λέει πως οι ρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης περνάνε μέσα από πολύπλοκες πολιτικές σχέσεις, με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο στις καθυστερήσεις. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος πάντως στον χαιρετισμό του στις εργασίας του Συνεδρίου, αναφέρθηκε μόνο στο πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλέγματος, τις τηλεοπτικές άδειες στους πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς. Για τους περιφερειακούς σταθμούς που παραμένουν σε καθεστώς «νόμιμης παρανομίας», η κυβέρνηση επιφύλασσε την ικανοποίηση ενός από τα αιτήματά τους, τη  μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης, ακριβώς πριν τη έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου! Για όλα τα υπόλοιπα, τηρείται σιγή ιχθύος...

Αυτή η σιγή ωστόσο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά της τηλεόρασης και κυρίως στους πολίτες. Όπως ακούστηκε με αγωνία στις εργασίες του Συνεδρίου οι καταναλωτές αγοράζουν ήδη νέες τηλεοπτικές συσκευές, οι οποίες φυσικά έχουν τη δυνατότητα λήψης DVB-Τ2. Οι πάροχοι δικτύου όμως δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για το DVB-T2, δεν υπάρχει η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την τεχνολογία εκπομπής και την κωδικοποίηση. Θα χρειαστούν δηλαδή οι πολίτες πάλι ψηφιακούς αποκωδικοποητές; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα στο ερώτημα γιατί δεν έχει εκδοθεί η επίσης αναγκαία προτυποποίηση των δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία προβλεπόταν (θεωρητικά) τον Νοέμβριο του 2018!

Για τους παρόχους δικτύου, την ΕΡΤ και τη Digea, δεν έχει καν εκδοθεί ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, αν κι αυτός είναι ήδη έτοιμος. Ακούσαμε όμως στο Συνέδριο πως οι δυο πάροχοι δικτύου έχουν λάβει –ανεπισήμως- τα πλάνα μετακίνησης στο φάσμα κάτω των 694 MHz. Όμως δεν γνωρίζουν και κυρίως δεν μπορούν να προγραμματίσουν το ύψος της επένδυσης που θα απαιτηθεί.

Και αντί για μια φυσιολογική πολιτική αντίδραση που θα στηρίζεται στους όρους που η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει επίσημα με τα χρονοδιαγράμματα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ πως κορυφαίος κυβερνητικός αρμόδιος παράγοντας προτείνει να πληρώσει πάλι η ΕΡΤ τη Digea για τη 2η ψηφιακή μετάβαση!

Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial "ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" Μαΐου

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

AMIKO PLN-502

Η αγορά σήμερα

25-02-2020

AMIKO PLN-502

Σε διαθεσιμότητα από την εταιρία Astra Sat το PLC kit PLN-502 της Amiko. Πρόκειται για ένα ζεύγος μονάδων Powerline που συνδέονται απευθείας σε πρίζες ρεύματος και μέσω της υπάρχουσας καλωδίωσης δημιουργούν ένα δίκτυο μεταφοράς δεδομένων. Είναι ένα ιδανικό kit για την αναμετάδοση του internet σε δωμάτια σπιτιών...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 138

Τεύχος 138

18-02-2020

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 138

Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το νέο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με θέματα τεχνολογίας, καθώς και με δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Η παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου έχει αποκτήσει σήμερα γιγαντιαίο μέγεθος, καθώς εταιρίες-κολοσσοί των streaming μεταδόσεων επενδύουν τεράστια ποσά με στόχο να προσφέρουν το καλύτερο προϊόν στους πελάτες τους. Οι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν μια κατηγορία περιεχομένου με εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε όλον τον πλανήτη κι εμείς συγκεντρώσαμε για να σας παρουσιάσουμε 25 από τις καλύτερες που μπορείτε να παρακολουθήσετε εντός της ελληνικής επικράτειας μέσα από τα Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video και Disney+. Η καναδέζικη Tvi...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.