Ειδήσεις . Media News
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 | 12:34

Ενώπιος ενωπίω με τα ανοιχτά θέματα της ψηφιακής αγοράς

Η ΕΡΤ η οποία απασχολεί την μιντιακή πολιτική επικαιρότητα από την επομένη των εκλογών, δεν είναι το μόνο ανοιχτό θέμα της αγοράς. Ίσως είναι ένα αγαπημένο πολιτικό θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο. Η ατζέντα των ανοιχτών ζητημάτων για την αγορά σχετίζεται άμεσα με τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση, την οποία εγκατέλειψε ημιτελή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Η ΕΡΤ η οποία απασχολεί την μιντιακή πολιτική επικαιρότητα από την επομένη των εκλογών, δεν είναι το μόνο ανοιχτό θέμα της αγοράς. Ίσως είναι ένα αγαπημένο πολιτικό θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο. Η ατζέντα των ανοιχτών ζητημάτων για την αγορά σχετίζεται άμεσα με τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση, την οποία εγκατέλειψε ημιτελή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν λίγες μέρες στελέχη της ΕΕΤΤ είχαν συναντήσεις στις Βρυξέλλες με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ανάμεσα σε άλλα, θεωρήθηκε επείγον το ζήτημα της απόδοσης του φάσματος των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες. Για να συμβεί όμως αυτό, η ελεύθερη τηλεόραση θα πρέπει να λάβει «εντολή», ήτοι να εκδοθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πράξεις και μετά να μετακινηθεί στο φάσμα κάτω των 694MHz, όπως πρέπει να πράξουν και οι Ένοπλες δυνάμεις.

Το πρώτο σημαντικό ανοιχτό ζήτημα είναι αν το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα «τρέξει» την έκδοση του νέου ψηφιακού χάρτη που είναι έτοιμος και τον έχουν στα χέρια τους οι δυο πάροχοι δικτύου, Digea και ΕΡΤ. Παράλληλα θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μετάβαση στο DVB-T2 με το μοντέλο κωδικοποίησης HEVC που θα επιτρέψει μελλοντικά και τη μετάδοση 4Κ. Οι αποφάσεις είναι κρίσιμες, καθώς θα κρίνουν την αγορά τηλεοπτικών συσκευών και αποκωδικοποιητών. Η έκδοση τους θα δώσει το πράσινο φώς και στην ΕΕΤΤ για τις δικές της παρεμβάσεις, όπως την πραγματοποίηση μελέτης για το κόστος της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης, το ύψος των αναγκαίων επενδύσεων και κυρίως, το αν θα δοθεί αποζημίωση στους παρόχους δικτύου για την απώλεια μέρους του φάσματος! Είναι βέβαιο πως ο ιδιώτης πάροχος δικτύου, η Digea θα απαιτήσει αποζημίωση, καθώς αυτό αναφέρεται ρητά και στη σύμβαση του 2014.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα είναι αν θα παραμείνει το πρόγραμμα επιδότησης κατοίκων που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα. Το πρόγραμμα ύψους 24 εκατ. ευρώ παραμένει ανοιχτό, καθώς η προθεσμία ένταξης για τους δήμους όλης της χώρας λήγει στις 19 Αυγούστου. Άμεσα ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση του είναι η Digea και η Cosmote αλλά και η Intracom, όπως θα δούμε σε άλλο ρεπορτάζ.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

DM303L HD

Η αγορά σήμερα

27-08-2019

DM303L HD

Έφτασε στην AMF Electronics ο νέος ψηφιακός διαμορφωτής DM303L HD. Χρησιμοποιείται για να διαμορφώνει ένα HDMI σήμα από οποιαδήποτε πηγή σε DVB-T επίγειο ψηφιακό κανάλι της μπάντας των UHF ή VHF, ώστε να μπορεί αυτό να διανεμηθεί μέσω του ομοαξονικού δικτύου. Δίνει ποιότητα εικόνας Full HD με ανάλυση 1080p, ενώ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Τεύχος 132

28-08-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το έβδομο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Οι δοκιμές του νέου τεύχους ξεκινάνε με το άρθρο για το επαγγελματικό headend ENGEL MS4400FTA, που είναι εξοπλισμένο με τέσσερα ανεξάρτητα διπλά tuners και κάνει επαγγελματική διανομή τηλεοπτικού σήματος σε χώρους φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ομοαξονική καλωδίωση. Είναι ένα micro headend της Engel που έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται τέσσερα DVB-S/S2/T/T2/C σήματα και να αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τεχνολογία “pool” που παρέχει τεράστια ευελιξία στην επιλογή προγραμμάτων, ενώ τα δύο ενσωματωμένα ανεξά...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.