Συζητήσεις στο satleo

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
mcelliot_g | 8-April-2020 | 17:01:08

Λήψη Eutelsat 3B (3° East)
giannis 6 | 8-April-2020 | 15:14:08

IPTV Γενικά
deepbluesky | 8-April-2020 | 14:17:08

Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2)
hercoulis | 8-April-2020 | 12:35:08

Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2)
tasoskonst | 8-April-2020 | 1:50:08

Ειδήσεις . Media News
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 | 12:53

Ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω στην ψηφιακή TV

Ως το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθεί η τρίτη κατά σειρά τροποποίηση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, ο οποίος ορίζει τους 167 διαύλους της Β’ ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση. Χάρτης που είναι απαραίτητος για τη μετακίνηση των δυο παρόχων δικτύου, της ΕΡΤ και της Digea, κάτω από το φάσμα των 700MHz.
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Ως το τέλος του έτους αναμένεται να παραδοθεί η τρίτη κατά σειρά τροποποίηση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, ο οποίος ορίζει τους 167 διαύλους της Β’ ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση. Χάρτης που είναι απαραίτητος για τη μετακίνηση των δυο παρόχων δικτύου, της ΕΡΤ και της Digea, κάτω από το φάσμα των 700MHz. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ο χάρτης αλλάζει για τρίτη συνεχόμενη φορά, μετά από παρατηρήσεις και αιτήματα των παρόχων δικτύου για διάφορα σημεία εκπομπής. Η μετακίνηση των προγραμμάτων στους νέους διαύλους είναι απαραίτητη, όπως όλοι πια γνωρίζουμε, για την απόδοση του μερίσματος των 700ΜHz στις τηλεπικοινωνίες για το 5G.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν γίνονται από την κυβέρνηση, ωστόσο ισχύει άτυπα η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 για την μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης. Η απαραίτητη ωστόσο προσθήκη για την ελεύθερη τηλεόραση, η μετάβαση στο DVB-T2 παραπέμφθηκε στο (άγνωστο) μέλλον. Η πρόσφατη τροποποίηση που κατέθεσε η κυβέρνηση στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια (SD) και μετά το 2022, «αν δεν είναι εφικτή η εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (HD)». Πρακτικά πρόκειται για την υποχρέωση μετάβασης στο Τ2 που ανέμεναν οι δυο πάροχοι δικτύου προκειμένου να προγραμματίσουν επενδύσεις σε νέους ψηφιακούς πομπούς και την κατανομή των προγραμμάτων τους ανά συχνότητα. Θυμίζουμε πως μετά την απώλεια των 700 MHz η Digea θα κατέχει 3 διαύλους και η ΕΡΤ 2, δηλαδή χωρίς την χρήστη του νέου πρότυπου DVB-Τ2, δεν θα χωράνε όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε HD, εκτός και αν συνεχίσουν να εκπέμπουν μόνο σε SD!

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το αρμόδιο υπουργείο για την παραπάνω τροποποίηση για το «κόστος των πολιτών» φαντάζει έωλο σήμερα, αφού οι περισσότεροι τηλεοπτικοί δέκτες που πωλούνται στη χώρα μας, έχουν τη δυνατότητα λήψης υψηλής ευκρίνειας, υποστηρίζουν DVB-T2, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν και HEVC. Περισσότερο ειλικρινές είναι το επιχείρημα για την ανάγκη «μη παραγωγικών επενδύσεων από τη Digea και την ΕΡΤ», όπως αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα. Η ΕΡΤ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ζητήσει έγκριση νέων επενδύσεων για αγορά πομπών ως το 2023 ύψους 13 εκατ. ευρώ, η Digea από τη δική της πλευρά ήταν επιφυλακτική για τη μετάβαση στο DVB-T2.

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν βιάζονται για τη χορήγηση του φάσματος των 700MHz εξαιτίας των απαιτούμενων επενδύσεων. Για μια ακόμη φορά φέρεται η κυβέρνηση να ικανοποιεί αιτήματα της ανέτοιμης αγοράς, η οποία ωστόσο καθορίζει την ψηφιακή ανάπτυξη στην τηλεόραση. Με την επιλογή καθυστέρησης στη μετάβαση σε νέα ψηφιακά πρότυπα, η χώρα μας χάνει την ευκαιρία να αναπτύξει πιλοτικά έστω, έναν τηλεοπτικό σταθμό Ultra HD. Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα εξαντλήσει το περιθώριο που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόδοση του φάσματος των 700MHz και η οποιαδήποτε εξέλιξη μετατίθεται για μετά το 2022!

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TL-WN725N - Το μόνο wireless USB adapter που υποστηρίζεται από τα νέα MAG420

Η αγορά σήμερα

07-04-2020

TL-WN725N - Το μόνο wireless USB adapter που υποστηρίζεται από τα νέα MAG420

Το μόνο wireless USB adapter που συνεργάζεται με τα νέα MAG420 από όσα έχουν δοκιμαστεί στα γραφεία μας μέχρι σήμερα. Το TP-Link 150Mbps Wireless N Nano USB, TL-WN725N επιτρέπει στους χρήστες να συνδέσουν ένα επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή σε ένα ασύρματο δίκτυο σε 150Mbps. Αυτός ο μικροσκοπικός προσαρμογέας...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 139

Τεύχος 139

17-03-2020

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 139

Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το νέο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με θέματα τεχνολογίας, καθώς και με δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Τα IPTV Boxes είναι μια κατηγορία συσκευών με αξιοσημείωτη δυναμική, καθώς στις μέρες μας κερδίζουν την προτίμηση ολοένα και περισσότερων χρηστών, με αποτέλεσμα η διείσδυσή τους στο σαλόνι του σπιτιού να αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό. Χωρίς την ανάγκη να συνδέονται σε κεραία, μεταδίδουν τηλεοπτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο του Internet. Έτσι, προσφέρουν στους χρήστες έναν εναλλακτικό τρόπο να παρακολουθούν τηλεόραση, που για τους νεότερους ηλικιακά αποτελεί μάλιστα τον βασικότερο, ή και τον αποκλειστικό τρόπο τηλεθέασης. Ένα νέο TV Box ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.