05/11/2020

Ούτε Υψηλή Ευκρίνεια, ούτε DVB-T2 στην τηλεόραση!

Αναδημοσίευση από typologies.gr

Το μικρότερο φάσμα για την ελεύθερη τηλεόραση πρακτικά σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα τηλεοπτικού σήματος, ειδικά για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σημαίνει επίσης ότι θα καθυστερήσει κι άλλο η εκπομπή σήματος σε Υψηλή Ευκρίνεια, καθώς απαιτείται μεγαλύτερο εύρος. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επισημαίνουν πως οι τηλεθεατές-καταναλωτές...

Το μικρότερο φάσμα για την ελεύθερη τηλεόραση πρακτικά σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα τηλεοπτικού σήματος, ειδικά για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σημαίνει επίσης ότι θα καθυστερήσει κι άλλο η εκπομπή σήματος σε Υψηλή Ευκρίνεια, καθώς απαιτείται μεγαλύτερο εύρος. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επισημαίνουν πως οι τηλεθεατές-καταναλωτές το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς δέκτες τους στις νέες συχνότητες που θα δοθούν από ΕΡΤ και Digea.

Για την τηλεόραση συνολικά, όμως, η Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση. Όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, π.χ., Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Ισπανία, ανακοινώνουν εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε DVB-T2, ακόμη και με 4Κ, η ελληνική ελεύθερη τηλεόραση είναι υποχρεωμένη να συμπιέσει όλους τους σταθμούς σε λιγότερες συχνότητες, με εκπομπή Τυπικής Ευκρίνειας (SD), για να χωρέσουν όλοι.

Η Digea και η ΕΡΤ πήραν το πράσινο φως από την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν υποχρεώθηκαν στην τεχνολογική μετάβαση από DVB-T σε DVB-T2, λόγω των αναγκαίων υψηλών επενδύσεων. Με το Τ2 θα χωρούσαν όλα τα κανάλια και ακόμη περισσότερα σε λιγότερες συχνότητες. Επιπλέον, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στην Digea και την ΕΡΤ να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε Τυπική Ευκρίνεια (SD) και όχι σε Υψηλή Ευκρίνεια, όπως προέβλεπε ο νόμος της τηλεοπτικής αδειοδότησης, μέχρι να προχωρήσουν στο DVB-T2. Και όλα αυτά παρά την επιστροφή χρημάτων στην Digea για κάθε συχνότητα που χάνει εξαιτίας του 5G. Η ιδιωτική εταιρεία –όχι όμως και η ΕΡΤ– θα αποζημιωθεί, ωστόσο, από την ΕΕΤΤ για την απώλεια του φάσματος των 700 MHz, συμψηφίζοντας το υπόλοιπο ποσό που οφείλει από τον διαγωνισμό παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων το 2014.

Πηγή: typologies.gr

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.