08/12/2020

Τους χάλαγε ο «νόμος Παππά», ας δουν τώρα τον «νόμο Πέτσα»

Αναδημοσίευση από efsyn.gr

Η είδηση είναι, σε δυο-τρεις γραμμές, η εξής: ο νέος «νόμος Πέτσα» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ξηλώνει τον προηγούμενο «νόμο Παππά» κι εκεί που το κάθε κανάλι έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης πλέον θα μπορεί να έχει μόνο 280 και χωρίς την υποχρέωση για πλήρη απασχόληση.

Ξεχωριστή διαχείριση για την ΕΡΤ.

Η είδηση είναι, σε δυο-τρεις γραμμές, η εξής: ο νέος «νόμος Πέτσα» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ξηλώνει τον προηγούμενο «νόμο Παππά» κι εκεί που το κάθε κανάλι έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης πλέον θα μπορεί να έχει μόνο 280 και χωρίς την υποχρέωση για πλήρη απασχόληση.

Με το εύρημα του κ. Πέτσα που πολύ χαροποιεί τους καναλάρχες, οι περισσευούμενοι 120 εργαζόμενοι μεταφέρονται σε διάφορες εταιρείες που συνδέονται με έναν τηλεοπτικό σταθμό, ένα στούντιο παραγωγής λόγου χάριν, ενώ οι 280 του καναλιού μπορεί να δουλεύουν και με συμβάσεις έργου, χωρίς δηλαδή να ανήκουν απαραιτήτως στο μισθολόγιο. Λαμπρά.

Το λέει ξεκάθαρα το άρθρο 41 του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαβούλευση: Το δυναμικό των καναλιών μπορεί να απαρτίζεται από:

(α) εργαζομένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης
(β) απασχολούμενους υπό καθεστώς παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή μίσθωσης έργου
(γ) προσωπικό συνδεδεμένων -με το κανάλι- επιχειρήσεων με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου
(δ) προσωπικό ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής στις οποίες το κανάλι αναθέτει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου με βεβαίωση απασχόλησης ανάλογου χρόνου.

Η ΕΣΗΕΑ

Αυτό ξεσήκωσε όπως καταλαβαίνετε την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, που σε ανακοίνωσή της «εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα του κ. Πέτσα, το οποίο πλήττει βάναυσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια» .

Οπως τονίζει με το νομοσχέδιο Πέτσα «η κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο με τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους καναλάρχες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων, να κάνουν λάστιχο τις εργασιακές τους σχέσεις και να συνθλίψουν τα οικονομικά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Κάμπτεται, και μάλιστα δραστικά, ο έως σήμερα ισχύων κανόνας, που επέβαλλε οι 400 εργαζόμενοι να απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (μισθολόγιο), και ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση με συμβάσεις έργου ή παροχής υπηρεσιών».

Και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις: «Η ΕΣΗΕΑ θέτει τον κλάδο σε απεργιακή κινητοποίηση και μπαίνει μπροστά στον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, που απειλεί να ισοπεδώσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον Τύπο». Ζητάει, φυσικά, «να αποσυρθούν άμεσα οι αντεργατικές ρυθμίσεις του σχεδίου Πέτσα. Δεν δεχόμαστε καμία μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς. Απαιτούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ξεκινούν απεργίες

Την απόφαση να ξεκινήσουν άμεσα επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έλαβαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα έξι ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑΪ και Open).

«Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και οι εκπρόσωποί τους αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα αντισταθούμε σθεναρά έναντι όλων αυτών των ενεργειών που κλονίζουν την ουσία της έγκυρης και ακέραιης ενημέρωσης των πολιτών που μέσα από το λειτούργημά μας υπηρετούμε. Για τον λόγο αυτό ενωμένοι, αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα και δυναμικά μέσα από επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης».
Νομίζει ότι απευθύνεται σε χαζούς

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Πέτσα πραγματικά μας δημιουργεί απορίες: Νομίζει ότι είμαστε χαζοί; Κάνει το μαύρο άσπρο υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας. Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα που αφορά τους εργαζόμενους στα κανάλια, αποτελεί μνημείο, ειδικά όταν λέει πως παρέχει «ευελιξία» στους ιδιοκτήτες των καναλιών για «τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων». Ιδού:

«Παρέχουμε ευελιξία προκειμένου να αυξήσουμε, αντί να συρρικνώσουμε, την απασχόληση στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών. Καθιστούμε σαφές ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μειώνεται το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων για τους αδειούχους εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου που υφίσταται σήμερα ως υποχρέωση. Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας δίνεται η δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να αξιοποιούν το διαθέσιμο προσωπικό στις εταιρείες που υλοποιούν τις παραγωγές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να επηρεάζονται οι συνολικές θέσεις εργασίας. Ολοι, εκτός ίσως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουν ότι το διοικητικό προσωπικό και οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών σταθμών απασχολούνται σε μόνιμη βάση. Αυτό που αυξομειώνεται είναι το προσωπικό που απασχολείται στην ψυχαγωγία, στη μυθοπλασία και στις εκπομπές λόγου. Αυτή η κατηγορία προσωπικού εξαρτάται από το μείγμα προγράμματος του κάθε σταθμού, το οποίο μεταβάλλεται σε κάθε τηλεοπτική σεζόν ανάλογα με τις εταιρικές επιδιώξεις και την ταυτότητα του σταθμού. Οι θέσεις εργασίας σε αυτή την κατηγορία είναι προσωρινές και συνήθως έχουν ετήσια διάρκεια. Σχεδόν το σύνολο του προγράμματος αυτής της κατηγορίας υλοποιείται είτε από θυγατρικές εταιρείες παραγωγής, είτε από ανεξάρτητους παραγωγούς».

Και η ΕΡΤ;

Η ΕΡΤ είναι μια ξεχωριστή υπόθεση. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μειώνει το ανταποδοτικό τέλος (3 ευρώ) όπως υποσχόταν προεκλογικά και ζητούσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως βουλευτής καταθέτοντας σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή πολλά χρόνια τώρα, αλλά αυξάνει και τους μισθούς των golden boys της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (και του ΑΠΕ-ΜΠΕ) που η ίδια διόρισε στις συγκεκριμένες θέσεις.

Εχει απάντηση και γι’ αυτό ο -πάλι ευέλικτος- κ. Πέτσας: «Δίνουμε ευελιξία στη διαμόρφωση του περιεχομένου προγράμματος της ΕΡ και παρέχουμε δυνατότητα αναβάθμισης αποδοχών για αυστηρά περιορισμένο αριθμό στελεχών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ικανών επαγγελματιών. Ποιος διαφωνεί με αυτό;».

Πηγή: efsyn.gr

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.