25/11/2020

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Κομπανία Βέρδη - Πωγώνι, Δερόπολη»

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το αλάτι της γης» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση του Πωγωνίου και της Δερόπολης. Τον γνήσιο ήχο της περιοχής μάς μεταφέρουν, με τα όργανα και το τραγούδι τους, τα μέλη της «Κομπανίας Βέρδη»: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Στέφανος...

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στις 13:00

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Το αλάτι της γης» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση του Πωγωνίου και της Δερόπολης.

Τον γνήσιο ήχο της περιοχής μάς μεταφέρουν, με τα όργανα και το τραγούδι τους, τα μέλη της «Κομπανίας Βέρδη»: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Στέφανος Βέρδης (βιολί), Μιχάλης Βέρδης (λαούτο) και Βαγγέλης Βέρδης (ντέφι). Συμμετέχει και ο εξαιρετικός Ηπειρώτης τραγουδιστής Γιάννης Λίτσιος, με καταγωγή από τη Δερβιτσάνη της Δερόπολης.

Τα μέλη της κομπανίας κατάγονται από το χωριό Βουλιαράτι της Δερόπολης (σε απόσταση 4 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα), όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ο Κώστας Βέρδης με τον αδελφό του, Βαγγέλη.

Εκεί, στα γλέντια και στα τοπικά πανηγύρια, μυήθηκαν στην πλούσια μουσική παράδοση της περιοχής, με τα μοιρολόγια, τους χορευτικούς σκοπούς και τα πολύ ιδιαίτερα πολυφωνικά τραγούδια. Ως «Συγκρότημα Κώστα Βέρδη» ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δερόπολης, σε συνεργασία με σημαντικούς τοπικούς οργανοπαίκτες. Με το άνοιγμα των συνόρων το 1991, τα δύο αδέρφια εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα, συνεχίζοντας τη μουσική τους δραστηριότητα και μέσα από ηχογραφήσεις, συναυλίες και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 10 χρόνια το μουσικό σχήμα μετονομάστηκε σε «Κομπανία Βέρδη», όταν εντάχθηκαν σ’ αυτό και οι δύο γιοι του Κώστα, ο Μιχάλης στο λαούτο και ο Στέφανος στο βιολί. Σκοπός τους είναι η διάδοση της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, με έμφαση στο αυθεντικό ρεπερτόριο του τόπου καταγωγής τους, καταθέτοντας τη δική τους προσωπική σφραγίδα με σεβασμό στα παραδοσιακά πρότυπα, στο κλασικό οργανολόγιο και στον φυσικό ήχο.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Κατηγορία Music TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.